GMO:llä terveellisempää ruokaa

Uskomuksia.vastaan

Tänään on hyvä artikkeli Hesarissa:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005860617.html

Pari lainausta:

"Nature Biotechnology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa monikansallinen ryhmä lähti uudestaan työstämään tomaattia sen villistä kantamuodosta villitomaatista (Solanum pimpinellifolium)."

"TOMAATIN jalostaminen ja domestikaatio eli valjastaminen hyötykäyttöön vei kolme tuhatta vuotta. Nyt tutkijat tekivät saman kolmessa vuodessa."

"Tutkijat muokkasivat villitomaatin perimää vain kuudesta kohdasta, ja saivat aikaan lajikkeen, joka on kuin tavallinen tomaatti, mutta maukkaampi ja ravinteikkaampi. Siinä on tomaatin terveellistä väriainetta lykopeenia viisi kertaa enemmän kuin tavallisessa viljelytomaatissa."

"Kiinalainen tutkimusryhmä muokkasi villitomaatista useita lajikkeita. Yksi oli sietokykyinen bakteeritaudille. Toinen kesti suolaista maaperää ja sisälsi normaalia enemmän c-vitamiinia."

Eli GMO:lla (tässä tapauksessa crispr-menetelmällä eli geenisaksilla) voidaan tuottaa terveellisempiä, tautikestävämpiä ja haastavia viljelyolosuhteita kestäviä lajikkeita.

Surullista on, että GMO:n vastustus perustuu pelkästään uskonnollisuutta muistuttaviin perusteettomiin uskomuksiin ja lyhytnäköiseen protektionistiseen maatalouspolitiikkaan. Kriittisen tarkastelun kestäviä vasta-argumentteja ei ole.

1

206

Vastaukset

 • Norjalaistutkimus osoittaa, että krooninen altistus gm-Bt-maissille MON810 vähentää vesikirppujen kasvua ja lisääntymistä verrattuna vastaavaan ei-gm-sisarlajikkeeseen.
  Lisäksi gm-maissiruokinta tuotti 3,5-kertaa enemmän kuoriutumattomia munia ja vesikirppujen elinikä lyheni. Tutkijoiden mukaan syynä on todennäköisesti gm-lajikkeen valkuaisaineet ja/tai tunnistamattomat muutokset gm-maississa.

  Vesikirppu on tärkeä ympäristön myrkyllisyyden mittarilaji, jota käytetään yleisesti myrkyllisyystutkimuksissa.

  Tutkimus osoittaa, että tämä gm-maissi ei ole koostumukseltaan tai biologisilta vaikutuksiltaan samanlaista kuin sen ei-gm-sisarlajike, ja että se on sisarlajiketta myrkyllisempi.

  Lisäksi havaittiin, että gm-lajikkeen tuottama Bt-myrkky oli koostumukseltaan erilaista kuin Bt-bakteerien tuottama myrkky. Tutkijat vaativatkin Bt-myrkyn turvallisuustutkimuksissa käytettäväksi gm-lajikkeen itsensä tuottamaa Bt-myrkkyä bakteerien tuottaman myrkyn asemesta.

  Chronic responses of Daphnia magna under dietary exposure to leaves of a transgenic (event MON810) Bt-maize hybrid and its conventional near-isoline. 2015.
  Ferreira Holderbaum DF, Cuhra M, Wickson F, Orth AI, Nodari RO, Bøhn T.
  J of Toxicology and Env Health, Part A, 78:993–1007, 2015
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26262442

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  131
  5473
 2. Sanni Ovaska In Memoriam

  Silla lailla.. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2687488814630636&id=100001086306601 Lähi-idästä sotaa, sekasortoa, kuolemaa, nälkää, ka
  Maailman menoa
  75
  1021
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  132
  945
 4. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  26
  583
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  21
  396