Ilman nesteytyminen

kuhanpähkäilen

Kuinka paksu pitäisi ilmakehän olla että se alkaisi muuttumaan nestemäiseksi omasta painostaan?

11

1171

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IlmanNesteyttäjä

      Riippuu enemmänkin määrästä, ei paksuudesta. Paksuutta vaikea edes määritellä.

      Kannattaa laskea, kuinka moninkertainen määrä ilmaa tarvitaan nykyiseen verrattuna. Jokainen lisätty "ilmamäärä" lisää painettaa yhden bar:n verran. Ja koska ilma nesteytyy n:ssä bar:ssa, niin ...

    • Niin monessako baarissa ilma nesteytyy?

      • superkriittinen.aine

        Ei nesteydy ilma ihmisen lämpötiloissa. Lämpötilan pitää olla alle kriittisen pisteen eli lämpötilan -140.52ºC alapuolella. Nollan asteen paikkeilla ilma on noin sadan ilmakehän paineessa superkriittistä tiheää ainetta, mutta nestettä se ei siltikään ominaisuuksiltaan ole. Jos oltaisiin tuossa kriittisen pisteen lämpötilassa niin ilma nesteytyisi 37.86 ilmakehän paineessa (3786 kPa)

        Eron huomaa hölskyttämällä säiliötä. Hiilidioksidisäiliössä ja nestekaasusäiliössä tuntee nesteen heilahtelevan eli siellä on nestettä pohjalla ja sen yläpuolella kaasua johon neste pääseee höskymään. Sukeltajan paineistetussa ilmasäiliössä yli 100 ilmakehän paineesta huolimatta aine ei hölsky sillä se täyttää tankin tasaisesti pohjasta yläosaan asti. Siellä ei siis ole nesteytynyttä ilmaa.

        Superkriittistä hiilidioksidia käytetään mm. kofeiinin poistamiseen kahvista eli sillä tehdään decaf.


    • Noinkohan

      Eikös se ilman paine ole sen verran kuin maan painovoima pystyy pidättämään?

      • venuksessa.vertailua

        Venuksella on vain 81.5% Maapallon massasta ja pinnan korkeudella gravitaation voima 90% Maapallon gravitaatiosta pinnan korkeudella. Silti ilmanpaine on siellä 93 - kertainen meidän ilmanpaineeseemme verrattuna. Meillä hiilidioksidi on suurimmaksi osaksi kalkkikiveen sitoutuneena. Venuksessa tuo hiilidioksidi muodostaa ilmakehän.


    • ajatuksenleikki

      Yhdistetyn kaasulain mukaan

      P1 x V1 / T1 = P2 x V2 / T2 ja pV = NRT

      Kysymyksessä on myös kompa, sillä ilmakehän sisältämä kaasumainen vesihöyry "muuttuu nesteeksi omasta painostaan" jatkuvasti NTP:ssä ja sen ympärillä.

      Ilma koostuu lähinnä typestä, hapesta, hiilidioksidista ja jalokaasuista kuten argnonista. Hiilidioksidi nesteytyy - 57 asteessa ja kiinteytyy -78 asteessa, happi nesteytyy -183 asteessa, argon hieman sen jälkeen ja typpi vasta -196 asteessa C.

      Oletuksena on, ensin siis nesteytyy CO2. Normaalissa ilmanpaineessa hiilidioksidi ei esiinny nesteenä missään lämpötilassa, vaan se muuttuu suoraan kiinteäksi alle −78 °C:n lämpötiloissa. Nesteenä se esiintyy vain, jos paine ylittää 517 kPa (noin 5,2 baria). Jos siis paine olisi yli viisinkertainen normaali-ilmanpaineeseen verrattuna, hiilidioksidi nesteytyisi. Jos lämpötila laskee alle -78 asteen, hiilidioksidi muuttuu kiinteäksi jo normaalipaineessa 100 kPa:ssa.

      Etsimme aluksi kuitenkin ilman kolmoispisteen, joka on kohdassa -213 astetta x 5,265 kPa, eli kovin kylmää ja vähäinen paine.

      Ilma on nesteenä aina, kun (1) kolmoispisteen paine ylittyy, (2) kriittinen paine 37,8 baria ylittyy ja (3) kriittinen lämpötila 140,52 C alittuu. Jos superkriittinen ja kokoonpuristuva neste hyväksytään nesteeksi, ilma on nesteenä aina kun paine 37,8 baria ylittyy, tästä kuitenkin pois lukien olosuhteet, joissa neste muuttuu kiinteäksi.

      llman tiheys on 20 °C:ssa ja 101,325 kPa:n paineessa 1,293 kg/m3. Tarvitaan siis minimissään 38-kertainen ilmanpaine merenpinnan tasoon verrattuna.

      Ilmakehän jokaisen kerroksen (ilma harvenee eli paine laskee ylospäin noustessa) tulisi siis olla 38 kertaa nykyistä korkeampi ja vaihtoehtoisesti 260 kilometrin korkuinen NTP:stä laskien.

      Ongelma on tietenkin siinä, että ko. painovoimaa ja kylmyyttä ei saada luoduksi kuin ajatusleikkinä. Jos kuitenkin sanotaan, että maapallo olisi suurempi ja kauempana auringosta, asia onnistuisi.

      • JatketaanAjatusLeikkiä

        Entä jos poraa niin syvän reiän, sanotaan nyt vaikka 6000 km niin nesteytyykö silloin omasta painosta?


      • luulee.ja.arvelee
        JatketaanAjatusLeikkiä kirjoitti:

        Entä jos poraa niin syvän reiän, sanotaan nyt vaikka 6000 km niin nesteytyykö silloin omasta painosta?

        Ei onnistu noinkaan. Pelkkä paine ei riitä vaan lämpötilan pitää olla riittävän matala. Muuten syntyy jo mainittua ylikriittistä nestettä, joka siis käyttäytyy toisin kuin neste. Tarpeeksi puristamalla se muuttuu kiinteäksi aineeksi. Huoneen lämmössä esimerkiksi happi muuttuu kiinteäksi aineeksi jossakin 7 GPa yläpuolella (70000 ilmakehää).

        Jos poraisit Maapallon sisään kaasua varten reiän niin sen pohjasta ylöspäin noustaessa ei matkan varrella olisi missään kohdassa pintaa, jonka alapuolella ilma olisi nestettä. Aineen tiheys vain lisääntyisi alaspäin mentäessä. Muistettava on, että alaspäin mentäessä gravitaation voima pienenee ja keskellä planeettaa se on nolla.

        Sama ongelma kuin Jupiterissa, jossa planeetan pinta on ylikriittisen nesteen tilassa olevaa vetyä joka siis käyttäytyy kuten nesteen ja kaasun sekoitus. Ylikriittisen nesteen tiheys kasvaa kun mennään syvemmälle mutta millään syvyydellä ei siitä vastaan tule nesteen pintaa.

        Jupiterin tapauksessa ilmakehä on suurimmaksi osaksi vetyä, jolla on suurissa paineissa erikoisia ominaisuuksia. Riittävän syvälle mentäessä paine riittää muuttamaan vedyn metalliseksi sähköä johtavaksi nesteeksi. Jossakini noin 15000 km syvyydessä Jupiterin aine on sulaa metallista vetyä, lämpötila luokkaa 9700ºC ja paine luokkaa 200GPa (2 miljoonaa kertainen paine Maapallon ilmakehään verrattuna). En osaa sanoa löytyisikö joltakin syvyydeltä tarkka metallinesteen pinta vai muuttuuko se hiljakseen joissakin vedyn faasidiagrammeissa näkyvissä olevan puolijohteen kautta superkriittiseksi nesteeksi ylöspäin mentäessä ilman mitään selvää rajapintaa.

        Jupiterin koostumuksen ja metallivedyn esiintymissyvyyden löytää Wikipediasta Jupiterin kohdalta.


    • Tee koe:
      Pinoa itseäsi niin monta kertaa päällesi, että alat nesteytyä muualata, kuin päästäsi.

      • vastaa.tähän

        MIkä avauksessa oli vikana?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6329
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      527
      3749
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      188
      3611
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2814
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2519
    6. 288
      2245
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1603
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      110
      1502
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1439
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1220
    Aihe