Helppo ohje mämmin laittoon - vähän nopeampikin

MämmiäJouluksi

Mämmi laitto:

Vain jauhot ja maltaat sekoitetaan noin 60 asteiseen veteen notkeaksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi.

Imeltymisen jälkeen lisätään hiukan suolaa. Suolan lisäyksen jälkeen imeltyessä notkistunut seos kuumennetaan tehokkaasti sekoittaen niin että mämmi alkaa kuplimaan ja siirretään sivuun ja annetaan hautua 15-20 minuuttia.

Notkistunut seos laitetaan laakeaan vuokaan. Mämmi paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut paistamisen jälkeen noin 3 vuorokautta.

7

89

  Vastaukset

  • Onko missään saatavilla mämmireseptejä vehnästä, kaurasta, ohrasta ja muuistakin mahdollisista raaka-aineista, esimerkiksi perunasta.

   • Olutmaltaiden toimittajilta voi saada kauramaltaita, ohramaltaita ja vehnämaltaita mämmimaltaaksi jauhettuna.

    Nykyään monet haluaa valmistaa mämmin ilman sokeria ja siirappia, niin silloin halutaan sellaisia raaka-aineita mistä saadaan miedomman makuista mämmiä. Miedomman makuiset maltaat, ja myös jauhot ovat yksi mahdollisuus valmistaa miedomman makuista mämmiä.


  • Mämmin syvin olemus
   https://fi.wikipedia.org/wiki/Mämmi
   Tietty voi kokeilla hapattamalla muutakin viljaa- mites olis olutvierteellä.
   Mutta mämmiä sed ei ole

   • Tehdään niitä puuroja hapattamallakin.

    Mutta mämmi tehdään imeltämällä vehnä-, ohra ja ruismaltaista ja jauhoista ja myös peruna, nauris ja lanttu ovat hyviä mämmin osa-raaka-aaineita. Viimeaikoina on alettu valmistamaan erilaisia hedelmämämmejä.

    Ennen kuin ruista edes tunnettiin, niin osittain oluen valmistustekniikkaa hyödyntäen valmistettiin mämmiä Mesopotamiassa vehnämaltaista ja ohramaltaista.
    Vehnästä valmistettiin jyvistä alkaen meidän mämmin kaltaista imellettyä "samanu" nimistä mämmiä. Valmistus kesti pitkään, koska valmistusprosessiin kuului mallastaminen.


  • Kaikista akanattomista maltaista tehdään mämmiä.
   Mallassaunojen aikaan oli tapana mallastaa kaikkia viljoja. Vehnä-, ohra- ja ruismaltaita käytettiin kaljan valmistuksen lissäksi mämmin valmistamiseen. Kauraa mallastettiin kaljan, oluen ja sahdin mausteeksi. Nykyisin on saatavissa kuoretonta kauramallasta ja se sopii hyvin mämmin raaka-aineeksi.

   Kaikkien viljojen mietoja maltaita voi jauhaa mämmimaltaiksi.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa jatkaa Jari-Matin mollaamista

   Seiskassa avautuu Maisa taas JM:n ”pettämisestä” (kätevästi unohtuu että maisa oli se varsinainen pettäjä) ja ”taloussotkuista”. On kyllä muijalla po
   106
   10321
  2. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   Kotimaiset julkkisjuorut
   256
   8136
  3. Sofia Belorf kuljetti setelipinoja matkalaukussaan, kertoo tullivirkailija 28.5.20

   Tullivirkailija todisti Katiska-oikeudenkäynnissä ja kertoi Sofian jääneen kiinni paksujen (50 euron) setelinippujen kuljetuksesta matkalaukussaan. Ni
   65
   2304
  4. Sanna Marinin hallitus Suomen historian suosituin

   Jopa persuistakin 1/3 pitää Marinin hallitusta hyvänä. Edellinen ennätys on Paavo Lipposen hallituksen ajoilta. Voidaan tehdä johtopäätös: suomalaine
   Maailman menoa
   187
   2221
  5. KALJAA PÄÄSEE OSTAMAAN VIROSTA 1.6 !!!

   MIKÄ ONNEN PÄIVÄ! Viro avaa rajat suomalaisille kaljanostajille kesäkuun alusta. Suomalaiset pääsevät Viroon ilman, että heidän tarvitsee jäädä maahan
   Maailman menoa
   58
   1739