Helppo ohje mämmin laittoon - vähän nopeampikin

MämmiäJouluksi

Mämmi laitto:

Vain jauhot ja maltaat sekoitetaan noin 60 asteiseen veteen notkeaksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 4-5 tunniksi.

Imeltymisen jälkeen lisätään hiukan suolaa. Suolan lisäyksen jälkeen imeltyessä notkistunut seos kuumennetaan tehokkaasti sekoittaen niin että mämmi alkaa kuplimaan ja siirretään sivuun ja annetaan hautua 15-20 minuuttia.

Notkistunut seos laitetaan laakeaan vuokaan. Mämmi paistetaan 140-170 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut paistamisen jälkeen noin 3 vuorokautta.

7

307

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EriRaaka-aineista

      Onko missään saatavilla mämmireseptejä vehnästä, kaurasta, ohrasta ja muuistakin mahdollisista raaka-aineista, esimerkiksi perunasta.

      • Anonyymi

        Olutmaltaiden toimittajilta voi saada kauramaltaita, ohramaltaita ja vehnämaltaita mämmimaltaaksi jauhettuna.

        Nykyään monet haluaa valmistaa mämmin ilman sokeria ja siirappia, niin silloin halutaan sellaisia raaka-aineita mistä saadaan miedomman makuista mämmiä. Miedomman makuiset maltaat, ja myös jauhot ovat yksi mahdollisuus valmistaa miedomman makuista mämmiä.


    • mammila

      Mämmin syvin olemus
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Mämmi
      Tietty voi kokeilla hapattamalla muutakin viljaa- mites olis olutvierteellä.
      Mutta mämmiä sed ei ole

      • Anonyymi

        Tehdään niitä puuroja hapattamallakin.

        Mutta mämmi tehdään imeltämällä vehnä-, ohra ja ruismaltaista ja jauhoista ja myös peruna, nauris ja lanttu ovat hyviä mämmin osa-raaka-aaineita. Viimeaikoina on alettu valmistamaan erilaisia hedelmämämmejä.

        Ennen kuin ruista edes tunnettiin, niin osittain oluen valmistustekniikkaa hyödyntäen valmistettiin mämmiä Mesopotamiassa vehnämaltaista ja ohramaltaista.
        Vehnästä valmistettiin jyvistä alkaen meidän mämmin kaltaista imellettyä "samanu" nimistä mämmiä. Valmistus kesti pitkään, koska valmistusprosessiin kuului mallastaminen.


    • Anonyymi

      Kaikista akanattomista maltaista tehdään mämmiä.
      Mallassaunojen aikaan oli tapana mallastaa kaikkia viljoja. Vehnä-, ohra- ja ruismaltaita käytettiin kaljan valmistuksen lissäksi mämmin valmistamiseen. Kauraa mallastettiin kaljan, oluen ja sahdin mausteeksi. Nykyisin on saatavissa kuoretonta kauramallasta ja se sopii hyvin mämmin raaka-aineeksi.

      Kaikkien viljojen mietoja maltaita voi jauhaa mämmimaltaiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      16
      457
    2. Näytät kivalta kun nukut

      *zoomaa palohälyttimen kameraa*
      Ikävä
      10
      412
    3. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      16
      347
    4. Arvaa mitä mies

      Aion pilata elämäsi totaalisesti. Kyllä, totaalisesti.
      Ikävä
      3
      341
    5. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      13
      206
    6. Hyvää yötä

      Janne niminen mies🥰
      Ikävä
      1
      103
    7. "MITES POLIITIKKOMME RUOKKIVAT SUOMEN KANSAN?"!!!

      "KOKAIINILLAKO?"!!!
      Maailman menoa
      0
      90
    8. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      0
      90
    9. Kuinka moni palstalaisista on näin hyvässä kondiksessa

      76-vuotias rokkari Rick Springfield esittelee elämäntyyliään : https://www.youtube.com/watch?v=GbxHuNy6d68
      70 plus
      3
      67
    10. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      1
      61
    Aihe