Suomenlahden roviorannikko 900-1200-luvuilla

pohjanpojat

Norjalaisen kuninkaan, Olavi Pyhän kerrotaan saagoissa purjehtineen ryöstelemään Suomen rannikkoa, jota kutsuttiin nimellä Balagaardssida, roviorannikko. He jalkautuivat lopulta syvemmälle sisämaahan, jossa asukkaat olivat jo evakoineen asumuksensa ja tyhjentäneet ne arvoesineistä. Suunnatessaan takaisin laivoilleen Olavin miehet joutuivat suomalaisten väijytyksen kohteeksi. Norjalaisten paetessa suomalaiset lähtivät takaa-ajoon.

Mistähän rovioista on kyse? Ne ovat hyvin organisoitunut varoitusjärjestelmä, jossa korkealle paikalle sytytettiin merkkituli, joka näkyi seuraavaan kylää sinne sijoitetulle samanlaiselle merkkitulen tekopaikalle. Näin varoitusjärjestelmä muodosti verkoston, jonka avulla vihollisen paikalletulo ilmoitettiin väestölle evakuointia varten ja samalla koottiin miehet vastahyökkäystä varten.

Varoitusjärjestelmä kertoo nykyisen Suomen alueella olleen kehittynyt yhteiskunta, jossa kyläkunnat kykenivät tehokkaaseen yhteistyöhön ulkoisen vaaran uhatessa.

11

954

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syy.tämäkin

      Rovio kuin rovio ei sillä lienee väliä minkälainen merkkituli oli kunhan se hoiti tehtävänsä. Kaukainen kohde tarvitsi ison ja korkealla olevan merkkitulen, muualla riitti vähäisempi.
      Rannikoilla kalastelevat ja hylkeitä pyytävät miehet niitä lienee hoitelivat muun työn ohella. Taisivatpa siinä ohella "tullata" myös ohi purjehtivat vieraat kauppamihet ajan hengen mukaisesti.
      Suomen rannikolta löytyy paljon varhaista saariasutusta jonka alkuperä voisi hyvinkin olla tämän varitiointityylin jatkumoa. Suomen rannikoita rosvottiin ainakin 1300 luvulle asti. jotenkin siihen piti reakoida jos halusi henkikultansa säilyttää.

      • näin.nähtävä

        Merkkitulet toimivat toisellakin tavalla. Nillä pystyttiin ilmottamaan rannikon väestölle kauppasaattueista rannikkorosvousta varten.
        1200-luvulla Suomenlahden ja Pohjanlahden kapeikot siirtyivät ruotsalaisten valvontaan ja ruotsinkielinen asutus levisi sitä myöten rannikolle. Meno jatkui kuitenkin samanlaisena pitkälle 1300-lukua, rystettävät kohteen vain muuttuvat. Edes kauppaliitto Hansa ei tätä ryöstelyä pystynyt kontrolloimaan.


    • aryan

      Saagassa käy ilmi, että "itärannikko". Nyky-Suomen alueella ei ole "itärannikkoa", vaan kyse oli todennäköisesti muinaissuomenkielisten arjalaisten, Uppsalan vanien ja goottien kuningaskunnista nykyisen Itä-Ruotsin alueella. Samaan syssyyn on ilmeisesti tuhottu Birka. Ajoitus ainakin sopii. Samoja viikinki- pirkkojahan asusti myös nykyisen Suomen alueella rannikolla, Pirkanmaalla ja Hämeessä ennen samojedi- ja muuta mongoloiditunkua Isovihan jne. aikaan.

    • uskomatonta

      Voi ei! Joku pitää saagoja historiankirjoituksena!

    • mfdjkksc

      Saga tarkoittaa satua tai tarinaa. Saaga on yhtä totta kuin kalavale. Saagat ovat niitä tarinoita kun kerrottiin iltaisin kun ei ollut muuta tekemistä. Kalevala on eräänlainen saaga.

      • näin.nähtävä

        On ja ei ole satua.
        Kysymys on siitä miten ja mitä niistä tulkitaan.
        Kyseisestä sagasta joka kertoo Olavin sotaretkestä Suomeen voidaan monelta osin hyödyntää historian tutkimuksessa. Sagat ovat saaneet kirjallisen muodon keskiajalla, Kalevala 1800-luvulla.


      • vasara_
        näin.nähtävä kirjoitti:

        On ja ei ole satua.
        Kysymys on siitä miten ja mitä niistä tulkitaan.
        Kyseisestä sagasta joka kertoo Olavin sotaretkestä Suomeen voidaan monelta osin hyödyntää historian tutkimuksessa. Sagat ovat saaneet kirjallisen muodon keskiajalla, Kalevala 1800-luvulla.

        Hassua! Satuin kuuntelemaan just tänään lenkillä Yle ykkösen vanhan (mutta hyvän) Viikinkien aika -radio-ohjelmasarjan osan, jossa juuri kerrottiin tästä aiheesta! :)

        Löytyy edelleen Yle Areenasta. Osa nimi oli "Suomen rannikoilla".

        Siinä ym. saagaa käytettiin myös niin että tulkittiin sitä muiden tietojen valossa, esim. arkeologiset löydöt, paikannimien historia, jne... Muistaakseni tuohon "roviorannikkoon" viittaavia paikannimiä oli sellaiset joissa oli mm. sana Kas- kuten Kasberget (niitä on useampi, yksi Helsingin Roihuvuori eli Kasberget). Muita sanoja ruotsiksi oli bötes ja vard, suomeksi vara, vahti, kokko yms. Näitä nykyisikin vielä tunnettuja korkeita rannikon paikkoja, joiden nimessä on vahtimiseen tai tulentekoon viittava sana, on paljon ja ne muodostavat selkeän vartiomäkiketjun. Ilmeisesti jotkut tutkijatkin ovat jo vuosikymmeniä sitten testanneet ketjun toimivuuden,

        Ohjelmassa myös tulkittiin minne Olavi Haraldinpoika (myöh. Olavi Pyhä) vuonna 1008 hyökkäsi. Snorri Sturlusonin saagassa mainittiin Herdalerna tai Härdalerna. Ohjelmassa vihjattiin Aspelinin (ilmeisesti viittaus J.R. Aspeliniin) arvelleen paikan olleen Inkoon Hirdal - ainakin tästä on mainita myös nykyisen Inkoon kaupungin nettisivulla. Arvioidaan myös että suomalaiset tarinassa olivat todellakin suomenkielisiä suomalaisia. (Siihen viittaa myös se, että tarinan mukaan suomalaiset käyttivät noitakeinoja myrskyn nostattamiseen estääkseen viikinkejä pääsemästä pakoon laivoillaan.)

        Tästä lienee uusittua tietoa uudessa kirjassa Fibula, Fabula, Fact: The Viking Age in Finland, mutta en jaksa nyt etsiä...


    • SiinäOnVastaus

      Rovio Entertainment Oyj, lyhyesti Rovio on suomalainen pelinkehittäjäyhtiö. Yhtiö perustettiin vuonna 2003 nimellä Relude, mutta vuonna 2005 nimi muutettiin Rovio Mobileksi ja vuonna 2011 Rovio Entertainmentiksi. Rovio on tunnettu parhaiten pelistään Angry Birds, joka on tehty älypuhelimille sekä tietokoneille.

      • hangrybirds

        Jep justiinsa.
        Kalavala ja viikinkien saagat ovat vain arvottomia halpakopioita Angry Birds Eepoksesta.
        Elämme historianväärennösten synkkää aikakautta.


    • Anonyymi

      Käykää tutkimassa alueita, siis normaalit ihmiset. Katselkaa paikkoja joissa voisi olla talon paikka, rannikkoa. Metallinpaljastimen, ja pistokaivauksien kanssa. Kaikki suurimmat löydöt on maassa. Tuollaisesta "taistelusta" vaikka olisikin pienen porukan yhteenotto, kahakka, voi jäädä aina jotakin todistetta ajasta.

      900-1000 lukuhan on niin myöhäistä aikaa että täällä on asunut jo silloin eripuolilta muualtakin tulleita, esim yli 1000 vuotta aiemmin jo samaa sakkia kuin tanskan, norjan, ruotsin rannikoilla. Sitten tietysti paljon aiemmin on tultu idästä.


      Olaf Haraldsson ja mukana olleet ovat voineet tavata samaa kieltä puhuvat "suomalaiset" vuonna 1007. Tai vanhaa karjalaa/suomea, vanhaa venäjää puhuneita.

    • Anonyymi

      Nyt itsenäisyyspäivän kunniaksi olisi suomalaisten syytä sytyttää "vartiovalkeat" eli ulkotuli ilmaisemaan isännmaallisuuttamme ,eli olemme valmiit tänne ei kannata hyökätä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1818
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1809
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      76
      1592
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1128
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe