Kotimakkaran valmistus on hauskaa puuhaa. Haluaisin kuitenkin kokeilla natriumnitriitin käyttöä (E250) apteekista sitä saa apteekinhintaan!!! tietääkö joku mistä muualta tätä lisäainettaa saa. löytyykö kenties valmiissa mausteseoksessa taikka nitriitti suolana.
Kiitokset
Kotimakkara
19
11253
Vastaukset
- Runttaaja
Mausteyhtiöiltä ja nitriittisuolana esim Maustepalvelu Hämeenlinnasta: http://www.maustepalvelu.com/portal/suomi
Käytä mieluummin tuota nitriittisuolaa. - KÄYTÄ!!
NATRIUMNITRIITTI ON HENGENVAARALLINEN/MYRKYLLINEN AINE!!! JOS SITÄ KÄYTTÄÄ LIIKAA MAKKARAAN!!!! ELINTARVIKETEOLLISUUDELLA ON LAKISÄÄTEISET MÄÄRÄT PALJON SITÄ SAA KÄYTTÄÄ JA SEN MYRKYN ANNOSTELEMINEN KOTIKONSTEIN EI ONNISTU...AINAKAAN TURVALLISESTI!!!PUHUTAAN TUHANNESOSAGRAMMOISTA!!!!
ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA LÄHDE KOKEILEMAAN!!!- Runttaaja
http://www.ttl.fi/internet/ova/natnit.html
http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/ws/A365A6A62D647E8BC2256C940038ABCF
Kyllä sen annosteleminen onnistuu kotioloissakin, tarvitaan vaan tarkka vaaka, selkeät ohjeet ja huolellisuutta.
Sellainen kaupan elektroninen myymälävaaka ei ole riittävän tarkka, koska ne eivät välttämättä reagoi vähäisiin punnittavan tuotteen lisäyksiin ja lopputuloksena punnittavaa tuotetta saattaa olla vaakalla moninkertainen määrä lukemaan verrattuna.
Natriumnitriittiä pitää säilyttää lukitussa tilassa lasten ulottumattomissa ja syytä olis pitää nitriittisuolakin siellä.
Tuo nitriittisuolan käyttö on suositeltavampaa sen helppouden vuoksi. - KÄYTÄ
Runttaaja kirjoitti:
http://www.ttl.fi/internet/ova/natnit.html
http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/ws/A365A6A62D647E8BC2256C940038ABCF
Kyllä sen annosteleminen onnistuu kotioloissakin, tarvitaan vaan tarkka vaaka, selkeät ohjeet ja huolellisuutta.
Sellainen kaupan elektroninen myymälävaaka ei ole riittävän tarkka, koska ne eivät välttämättä reagoi vähäisiin punnittavan tuotteen lisäyksiin ja lopputuloksena punnittavaa tuotetta saattaa olla vaakalla moninkertainen määrä lukemaan verrattuna.
Natriumnitriittiä pitää säilyttää lukitussa tilassa lasten ulottumattomissa ja syytä olis pitää nitriittisuolakin siellä.
Tuo nitriittisuolan käyttö on suositeltavampaa sen helppouden vuoksi.Nitriitti on täysin turha aine kotimakkaran valmistuksessa. Kotimakkaralla ei tarvitse olla parinviikon säilyvyysaikaa. Ja nitriitti ei TODELLAKAAN tuo makkaaraan punaista väriä jos sitä käytetään ainoana lisäaineena. Se vaatii askorbiinihappoa reagoidakseen ja tuottaakseen makkaraan punaisen värin.
Miksi muutenkaan käyttää kotiruoassa säilöntäaineita/lisäaineita? Makuun se ei vaikuta ja laatuunkin sillä on vain negatiivisia vaikutuksia. Jos mä menisin frendille kylään ja se tarjois mulle kotimakkaraa, mihin se olis sekoittanut kaikkia mahdollisia säilöntäaineita niin makkara jäis kyllä lautaselle....Mitä puhtaampaa sen parempaa. Vai käytätkö ite jauhelihakastikkeeseen paakuuntumisen estoainetta?
Mulla meinas pudota leuka työpöydälle kun luin ehdotuksen, että joku tosissaan meinaa käyttää teollisia lisäaineita kotiruokaan. Älkää olko hulluja. - Runttaaja
KÄYTÄ kirjoitti:
Nitriitti on täysin turha aine kotimakkaran valmistuksessa. Kotimakkaralla ei tarvitse olla parinviikon säilyvyysaikaa. Ja nitriitti ei TODELLAKAAN tuo makkaaraan punaista väriä jos sitä käytetään ainoana lisäaineena. Se vaatii askorbiinihappoa reagoidakseen ja tuottaakseen makkaraan punaisen värin.
Miksi muutenkaan käyttää kotiruoassa säilöntäaineita/lisäaineita? Makuun se ei vaikuta ja laatuunkin sillä on vain negatiivisia vaikutuksia. Jos mä menisin frendille kylään ja se tarjois mulle kotimakkaraa, mihin se olis sekoittanut kaikkia mahdollisia säilöntäaineita niin makkara jäis kyllä lautaselle....Mitä puhtaampaa sen parempaa. Vai käytätkö ite jauhelihakastikkeeseen paakuuntumisen estoainetta?
Mulla meinas pudota leuka työpöydälle kun luin ehdotuksen, että joku tosissaan meinaa käyttää teollisia lisäaineita kotiruokaan. Älkää olko hulluja.Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä. - Käytä
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa. - Runttaaja
Käytä kirjoitti:
Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa.Tottakai minä annan ohjeita, jos niitä kysytään. Natriumnitriitin käyttäjän vastuulla on sen käyttö ja säilytys, ei minun. Ohjeet pitää lukea huolella ja on siihen pussin kylkeen piirretty pääkallo luineen ja varoituksineen. Lukea ne kuuluu. En oikein usko, että yksityishenkilön on helppo edes saada natriumnitriittiä sellaisenaan, nitriittisuolaa ehkä paremminkin. Itse en ole käynyt apteekista kyselemässä.
Minä tietysti saan tilaamalla mitä tarvitsen, osaatko arvata miksi? Luuletko, että amatöörinväsäyksille toimitettaisiin?
Kyllä minulla melkoisia grillijuhlia toisinaan onkin ja lapsia myös, mutta mitäs ne tähän kuuluu?
Eipä ole tarvinnut askorbiinihappoa lisäillä makkaroihin, tai lihoihin ja väriä on tullut. - Runttaaja
Käytä kirjoitti:
Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa.Askorbiinihappo ei ole stabilointiaine, vaan hapettumisenestoaine. Hehheh, olet ihan aloittelija ja tietämätön.
Stabilointiaineita ovat fosfaatit. Niillä läinnä sidotaan vettä tuotteisiin. - Runttaaja
Käytä kirjoitti:
Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa.Väännetään nyt tuokin asia vielä rautalangasta (ehkä nickini merkitys selittyy samalla).
Tiedätkö, että kodeissa voi olla paljon muutakin vaarallista kuin joku elintarvikelisäaine? Useimmista löytyy puukkoa, leipäveistä, vasaraa ja kirvestä. Monilla on myös haulikko, kivääri ja pistoolikin.
Yhteistä noille kaikille on natriumnitriitin ohella se, että ne voivat olla väärin käytettynä vaarallisia. Kaikki muut ovat usein olleetkin toisen terveydelle vaarallisia, paitsi natriumnitriitti, siitä en ole kuullut mainittavan vastaavaa.
Vastuu on vaarallisten aineiden/välineiden käyttäjällä. - KÄYTÄ
Runttaaja kirjoitti:
Väännetään nyt tuokin asia vielä rautalangasta (ehkä nickini merkitys selittyy samalla).
Tiedätkö, että kodeissa voi olla paljon muutakin vaarallista kuin joku elintarvikelisäaine? Useimmista löytyy puukkoa, leipäveistä, vasaraa ja kirvestä. Monilla on myös haulikko, kivääri ja pistoolikin.
Yhteistä noille kaikille on natriumnitriitin ohella se, että ne voivat olla väärin käytettynä vaarallisia. Kaikki muut ovat usein olleetkin toisen terveydelle vaarallisia, paitsi natriumnitriitti, siitä en ole kuullut mainittavan vastaavaa.
Vastuu on vaarallisten aineiden/välineiden käyttäjällä.Myönnän erheeni. En ole makkaramestari...Enkä haluaisi olla.
Sinä varmasti pidät itseäsi suurenä grillimestarina. Mutta faktahan on se että sä sekotat MYRKKYÄ sun/muiden ruokiin. Olisi hauska nähdä kun joku OIKEA kokki/keittiömestari/grillikunigas kuulisi mitä sä käytät sun salaisena aseenasi. Miksi et samantien suosittele tätä esim. Hans Välimäelle? Tykkäisi varmasti ;) Siis olet AIDON ruoanlaittajan varjokuva...Sua ei voi edes vitsillä sanoa hyvän ruoan ystäväksi ja tämä on fakta (KUKA TERVE JÄRKINEN LISÄÄ RUOKAANSA TOLLASTA AINETTA???).
No mutta on täs jotain hyvää sun kannalta...Lihasi säilyvät 3vk grillaamisen jälkeen. Näin voit käyttää niitä pitempään. Näin sun paljon kehumasi varallisuus ei pääse hupenemaan kun koko ajan pitää juosta kaupasta lisää TUORETTA ruokaa.
No jokainen syököön mitä haluaa ja lisätköön ruokaansa mitä haluaa (itse lisäisin ennemmin paskaa ruokaani kun nitriittiä).
TOTUUS SATUU - Runttaaja
KÄYTÄ kirjoitti:
Myönnän erheeni. En ole makkaramestari...Enkä haluaisi olla.
Sinä varmasti pidät itseäsi suurenä grillimestarina. Mutta faktahan on se että sä sekotat MYRKKYÄ sun/muiden ruokiin. Olisi hauska nähdä kun joku OIKEA kokki/keittiömestari/grillikunigas kuulisi mitä sä käytät sun salaisena aseenasi. Miksi et samantien suosittele tätä esim. Hans Välimäelle? Tykkäisi varmasti ;) Siis olet AIDON ruoanlaittajan varjokuva...Sua ei voi edes vitsillä sanoa hyvän ruoan ystäväksi ja tämä on fakta (KUKA TERVE JÄRKINEN LISÄÄ RUOKAANSA TOLLASTA AINETTA???).
No mutta on täs jotain hyvää sun kannalta...Lihasi säilyvät 3vk grillaamisen jälkeen. Näin voit käyttää niitä pitempään. Näin sun paljon kehumasi varallisuus ei pääse hupenemaan kun koko ajan pitää juosta kaupasta lisää TUORETTA ruokaa.
No jokainen syököön mitä haluaa ja lisätköön ruokaansa mitä haluaa (itse lisäisin ennemmin paskaa ruokaani kun nitriittiä).
TOTUUS SATUUSiis nitriittiä en käytä ollenkaan sellaisiin heti syötäviin ruokiin, kuten esim. grillituotteisiin mitä itselleni ja vierailleni valmistan.
Makkaroihin, kylmä-ja lämminsavulihoihin sensijaan käytän, koska niitä teen aika paljon ja ne vaativat säilyvyyttä pakastamatta. Salpietarin käyttöä olen hiukan aloitellut korvaamaan nitriitin. - haukotus
KÄYTÄ kirjoitti:
Myönnän erheeni. En ole makkaramestari...Enkä haluaisi olla.
Sinä varmasti pidät itseäsi suurenä grillimestarina. Mutta faktahan on se että sä sekotat MYRKKYÄ sun/muiden ruokiin. Olisi hauska nähdä kun joku OIKEA kokki/keittiömestari/grillikunigas kuulisi mitä sä käytät sun salaisena aseenasi. Miksi et samantien suosittele tätä esim. Hans Välimäelle? Tykkäisi varmasti ;) Siis olet AIDON ruoanlaittajan varjokuva...Sua ei voi edes vitsillä sanoa hyvän ruoan ystäväksi ja tämä on fakta (KUKA TERVE JÄRKINEN LISÄÄ RUOKAANSA TOLLASTA AINETTA???).
No mutta on täs jotain hyvää sun kannalta...Lihasi säilyvät 3vk grillaamisen jälkeen. Näin voit käyttää niitä pitempään. Näin sun paljon kehumasi varallisuus ei pääse hupenemaan kun koko ajan pitää juosta kaupasta lisää TUORETTA ruokaa.
No jokainen syököön mitä haluaa ja lisätköön ruokaansa mitä haluaa (itse lisäisin ennemmin paskaa ruokaani kun nitriittiä).
TOTUUS SATUUSanoisin, että turhaa vauhkoomista.
Monille aineille on olemassa annosmäärät, joiden ylittäminen on haitallista. Asiallisesti käytettynä niistä ei ole mitään haittaa.
Tiesitkö, että kaksi ruokalusikallista tavallista ruokasuolaa alkaa olla tappava kerta-annos aikuiselle? Myös etanolia käytellään huolettomasti vaikka tekninen määritys kuuluu, keskushermostoon ja aineenvaihduntaan vaikuttava myrkky. Lisäksi perinteisessä kosanderissa on pieniä määriä asetonia (myös muita sikunaöljyjä) "pahaa" makua antamassa, mikä antaa tuotteelle sen ominaisen leiman. - Anonyymi
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Askorbiinihappo pidentää punaisen värin säilyvyyttä tuotteessa. Ei ole vältämätön nitriittisuolan kanssa.
- Anonyymi
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Jo 67 grammalla liha- ja makkaratuotteita ylittyy nitriitin suositus raja/päivä. Kuinkahan monta makkaraa ja lihaa suomalaiset grillaavat esimerkiksi viikossa ja syövät? Lapselle ei saa antaa kuin 1 nakki päivässä jos haluaa ettei ylity suositus, siis YKSI nakki!! Montakohan nakkia lapsille yleensä syötetään kerralla ateriassa? Ja jos nitriitti ei ole vaarallinen, miksi rajat? Minä teidän mutta en kerro.
- touran
Haluan kiittää teitä selkeästä keskustelusta. Kysymykseni oli mistä tätä lisäainettaa saa ja haluaisin kokeilla sitä sen takia, miten se vaikuttaa makkaran väriin. Tietenkin olen vastuun tuntoinen ja ennenkuin läträän mitään mihinkään otan aina selvää kuinka sitä käytetään.
Terv... touran - sausake
Perusteellinen makkarantekosivusto löytyy englanniksi: http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm
Reseptit löytyvät kohdasta formulations. Sivustolla selostetaan myös lisäaineiden käyttöä. - touran
Kiitokset sausake. Todella mielenkiintoinen sivu
- Makkaroija
Prahan jauhetta (joo, nitraatteja ja suolaa) on käytettävä jos meinaa tehdä vaikka "cured" makkaroita joita ei kypsennetä yli 120 asteen. Vaikka salamit, meetwurstit jne. Botulismi tappaa tehokkaammin muuten. Tuoremakkaroihin ei tietenkään.
Tämä tietoiskuna. - Anonyymi
Natriumnitriitti on välttämätön makkaran valmistuksessa - ei värin vaan turvallisuuden vuoksi. Se tappaa bakteerit, joista vaarallisin mutta onneksi harvinainen on Clostridium botulinum -bakteeri, jota esiintyy mm. maaperässä ja hapettomissa oloissa tuottaa botuliini -myrkkyä. Botuliini on tappava hermomyrkky jo äärimmäisen pienillä annoksilla. Matala lämpötila (kylmä jääkaappi), hapan ympäristö ja riittävä suolapitoisuus estävät tai hidastavat bakteerin toimintaa. Makkaran teossa riskinä on jauheliha, jonka koostumuksen vuoksi massan sisään hapettomiin oloihin voi kulkeutua Clostridium botulinum -bakteeria huonon hygienian vuoksi esimerkiksi valkosipulista (joka kasvaa maan alla). Kun tällaista makkaramassaa säilyttää huolimattomasti, hermomyrkkyä voi kehittyä makkaroihin.
Itse teen makkarat niin, että jauhan lihan ja silavan, maustan massan (mm. valkosipuli) ja annan maustua jääkaapissa yön yli. Tämän jälkeen makkarat pursotetaan suoleen ja makkarat kuivahtavat yön yli jääkaapissa, jonka jälkeen savustus matalassa lämmössä noin kahdeksan tuntia. Tällaisessa makkaran valmistuksessa natriumnitraatti on täysin välttämätön.
Sivutuotteena makkaraan jää punainen väri, jota korostaa vielä paprikainen mausteseos. Saman punaisen värin saa lihaan savustamalla. Palamisessa syntyy typen oksideja, jotka reagoivat lihan myoglobiinin kanssa ja lihan pintaan jää noin sentin vahvuinen punainen savurengas "smokering", joka on amerikkalaisessa BBQ -savustuksessa aidon tuotteen ja oikean valmistustavan tunnusmerkki. Tähän taitaa perustua myös se, että lihan säilyvyyttä on aina parannettu savustamalla.
Jos lihan kypsentämistä pitää luonnollisena tapana niin samalla tavalla natriumnitraatti on luonnollinen aine. Makkaraan se lisätään suolana. Savustuksessa se tulee savustusprosessissa.
Itse käytän valmista nitriittisuolaa, jossa natriumnitriittiä on 0,6%. Tällöin annostelu on aina turvallista eikä lihaa saa myrkylliseksi natriumnitraatista. Se tulee syömäkelvottomaksi suolan määrästä paljon ennemmin kuin natriumnitraatista tappavaksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123760MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar761980Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5421608Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin831267Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671077Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331018Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171844
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3788