Kotimakkaran valmistus on hauskaa puuhaa. Haluaisin kuitenkin kokeilla natriumnitriitin käyttöä (E250) apteekista sitä saa apteekinhintaan!!! tietääkö joku mistä muualta tätä lisäainettaa saa. löytyykö kenties valmiissa mausteseoksessa taikka nitriitti suolana.
Kiitokset
Kotimakkara
45
40585
Vastaukset
- Runttaaja
Mausteyhtiöiltä ja nitriittisuolana esim Maustepalvelu Hämeenlinnasta: http://www.maustepalvelu.com/portal/suomi
Käytä mieluummin tuota nitriittisuolaa. - KÄYTÄ!!
NATRIUMNITRIITTI ON HENGENVAARALLINEN/MYRKYLLINEN AINE!!! JOS SITÄ KÄYTTÄÄ LIIKAA MAKKARAAN!!!! ELINTARVIKETEOLLISUUDELLA ON LAKISÄÄTEISET MÄÄRÄT PALJON SITÄ SAA KÄYTTÄÄ JA SEN MYRKYN ANNOSTELEMINEN KOTIKONSTEIN EI ONNISTU...AINAKAAN TURVALLISESTI!!!PUHUTAAN TUHANNESOSAGRAMMOISTA!!!!
ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA LÄHDE KOKEILEMAAN!!!- Runttaaja
http://www.ttl.fi/internet/ova/natnit.html
http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/ws/A365A6A62D647E8BC2256C940038ABCF
Kyllä sen annosteleminen onnistuu kotioloissakin, tarvitaan vaan tarkka vaaka, selkeät ohjeet ja huolellisuutta.
Sellainen kaupan elektroninen myymälävaaka ei ole riittävän tarkka, koska ne eivät välttämättä reagoi vähäisiin punnittavan tuotteen lisäyksiin ja lopputuloksena punnittavaa tuotetta saattaa olla vaakalla moninkertainen määrä lukemaan verrattuna.
Natriumnitriittiä pitää säilyttää lukitussa tilassa lasten ulottumattomissa ja syytä olis pitää nitriittisuolakin siellä.
Tuo nitriittisuolan käyttö on suositeltavampaa sen helppouden vuoksi. - KÄYTÄ
Runttaaja kirjoitti:
http://www.ttl.fi/internet/ova/natnit.html
http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/ws/A365A6A62D647E8BC2256C940038ABCF
Kyllä sen annosteleminen onnistuu kotioloissakin, tarvitaan vaan tarkka vaaka, selkeät ohjeet ja huolellisuutta.
Sellainen kaupan elektroninen myymälävaaka ei ole riittävän tarkka, koska ne eivät välttämättä reagoi vähäisiin punnittavan tuotteen lisäyksiin ja lopputuloksena punnittavaa tuotetta saattaa olla vaakalla moninkertainen määrä lukemaan verrattuna.
Natriumnitriittiä pitää säilyttää lukitussa tilassa lasten ulottumattomissa ja syytä olis pitää nitriittisuolakin siellä.
Tuo nitriittisuolan käyttö on suositeltavampaa sen helppouden vuoksi.Nitriitti on täysin turha aine kotimakkaran valmistuksessa. Kotimakkaralla ei tarvitse olla parinviikon säilyvyysaikaa. Ja nitriitti ei TODELLAKAAN tuo makkaaraan punaista väriä jos sitä käytetään ainoana lisäaineena. Se vaatii askorbiinihappoa reagoidakseen ja tuottaakseen makkaraan punaisen värin.
Miksi muutenkaan käyttää kotiruoassa säilöntäaineita/lisäaineita? Makuun se ei vaikuta ja laatuunkin sillä on vain negatiivisia vaikutuksia. Jos mä menisin frendille kylään ja se tarjois mulle kotimakkaraa, mihin se olis sekoittanut kaikkia mahdollisia säilöntäaineita niin makkara jäis kyllä lautaselle....Mitä puhtaampaa sen parempaa. Vai käytätkö ite jauhelihakastikkeeseen paakuuntumisen estoainetta?
Mulla meinas pudota leuka työpöydälle kun luin ehdotuksen, että joku tosissaan meinaa käyttää teollisia lisäaineita kotiruokaan. Älkää olko hulluja. - Runttaaja
KÄYTÄ kirjoitti:
Nitriitti on täysin turha aine kotimakkaran valmistuksessa. Kotimakkaralla ei tarvitse olla parinviikon säilyvyysaikaa. Ja nitriitti ei TODELLAKAAN tuo makkaaraan punaista väriä jos sitä käytetään ainoana lisäaineena. Se vaatii askorbiinihappoa reagoidakseen ja tuottaakseen makkaraan punaisen värin.
Miksi muutenkaan käyttää kotiruoassa säilöntäaineita/lisäaineita? Makuun se ei vaikuta ja laatuunkin sillä on vain negatiivisia vaikutuksia. Jos mä menisin frendille kylään ja se tarjois mulle kotimakkaraa, mihin se olis sekoittanut kaikkia mahdollisia säilöntäaineita niin makkara jäis kyllä lautaselle....Mitä puhtaampaa sen parempaa. Vai käytätkö ite jauhelihakastikkeeseen paakuuntumisen estoainetta?
Mulla meinas pudota leuka työpöydälle kun luin ehdotuksen, että joku tosissaan meinaa käyttää teollisia lisäaineita kotiruokaan. Älkää olko hulluja.Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä. - Käytä
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa. - Runttaaja
Käytä kirjoitti:
Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa.Tottakai minä annan ohjeita, jos niitä kysytään. Natriumnitriitin käyttäjän vastuulla on sen käyttö ja säilytys, ei minun. Ohjeet pitää lukea huolella ja on siihen pussin kylkeen piirretty pääkallo luineen ja varoituksineen. Lukea ne kuuluu. En oikein usko, että yksityishenkilön on helppo edes saada natriumnitriittiä sellaisenaan, nitriittisuolaa ehkä paremminkin. Itse en ole käynyt apteekista kyselemässä.
Minä tietysti saan tilaamalla mitä tarvitsen, osaatko arvata miksi? Luuletko, että amatöörinväsäyksille toimitettaisiin?
Kyllä minulla melkoisia grillijuhlia toisinaan onkin ja lapsia myös, mutta mitäs ne tähän kuuluu?
Eipä ole tarvinnut askorbiinihappoa lisäillä makkaroihin, tai lihoihin ja väriä on tullut. - Runttaaja
Käytä kirjoitti:
Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa.Askorbiinihappo ei ole stabilointiaine, vaan hapettumisenestoaine. Hehheh, olet ihan aloittelija ja tietämätön.
Stabilointiaineita ovat fosfaatit. Niillä läinnä sidotaan vettä tuotteisiin. - Runttaaja
Käytä kirjoitti:
Jos sä jakelet tällä palstalla ohjeita kotikokeille NITRIITIN käytöstä niin sä olet HELVETIN VASTUUTON ja tämä selittyy vain sillä että a) Et oikeasti tiedä kuinka vaarallista ainetta se on väärin käytettynä b) olet yksinkertaisesti niin tyhmä.
Mä haluaisin nähdä tän sun "makkaratehtaan". Jos kyseessä on amatöörinväsäykset kesämökin pihalla, niin kun sun jutuista vois päätellä, jossa sä teelusikalla mittailet nitriittiä lihoihisi niin...HUH HUH! Sulla on varmaan melkosia grillijuhlia. Ens kerralla jätä se nitriittipurkki viel siihen pöydälle että vieraasi voivat ihastella sun lihojen mausteita.
Toivottavasti sulla ei ole lapsia.
Niin ja askorbiinihappohan toimii makkarassa stabilointiaineena joka todellakin reagoi nitriitin kanssa.Väännetään nyt tuokin asia vielä rautalangasta (ehkä nickini merkitys selittyy samalla).
Tiedätkö, että kodeissa voi olla paljon muutakin vaarallista kuin joku elintarvikelisäaine? Useimmista löytyy puukkoa, leipäveistä, vasaraa ja kirvestä. Monilla on myös haulikko, kivääri ja pistoolikin.
Yhteistä noille kaikille on natriumnitriitin ohella se, että ne voivat olla väärin käytettynä vaarallisia. Kaikki muut ovat usein olleetkin toisen terveydelle vaarallisia, paitsi natriumnitriitti, siitä en ole kuullut mainittavan vastaavaa.
Vastuu on vaarallisten aineiden/välineiden käyttäjällä. - KÄYTÄ
Runttaaja kirjoitti:
Väännetään nyt tuokin asia vielä rautalangasta (ehkä nickini merkitys selittyy samalla).
Tiedätkö, että kodeissa voi olla paljon muutakin vaarallista kuin joku elintarvikelisäaine? Useimmista löytyy puukkoa, leipäveistä, vasaraa ja kirvestä. Monilla on myös haulikko, kivääri ja pistoolikin.
Yhteistä noille kaikille on natriumnitriitin ohella se, että ne voivat olla väärin käytettynä vaarallisia. Kaikki muut ovat usein olleetkin toisen terveydelle vaarallisia, paitsi natriumnitriitti, siitä en ole kuullut mainittavan vastaavaa.
Vastuu on vaarallisten aineiden/välineiden käyttäjällä.Myönnän erheeni. En ole makkaramestari...Enkä haluaisi olla.
Sinä varmasti pidät itseäsi suurenä grillimestarina. Mutta faktahan on se että sä sekotat MYRKKYÄ sun/muiden ruokiin. Olisi hauska nähdä kun joku OIKEA kokki/keittiömestari/grillikunigas kuulisi mitä sä käytät sun salaisena aseenasi. Miksi et samantien suosittele tätä esim. Hans Välimäelle? Tykkäisi varmasti ;) Siis olet AIDON ruoanlaittajan varjokuva...Sua ei voi edes vitsillä sanoa hyvän ruoan ystäväksi ja tämä on fakta (KUKA TERVE JÄRKINEN LISÄÄ RUOKAANSA TOLLASTA AINETTA???).
No mutta on täs jotain hyvää sun kannalta...Lihasi säilyvät 3vk grillaamisen jälkeen. Näin voit käyttää niitä pitempään. Näin sun paljon kehumasi varallisuus ei pääse hupenemaan kun koko ajan pitää juosta kaupasta lisää TUORETTA ruokaa.
No jokainen syököön mitä haluaa ja lisätköön ruokaansa mitä haluaa (itse lisäisin ennemmin paskaa ruokaani kun nitriittiä).
TOTUUS SATUU - Runttaaja
KÄYTÄ kirjoitti:
Myönnän erheeni. En ole makkaramestari...Enkä haluaisi olla.
Sinä varmasti pidät itseäsi suurenä grillimestarina. Mutta faktahan on se että sä sekotat MYRKKYÄ sun/muiden ruokiin. Olisi hauska nähdä kun joku OIKEA kokki/keittiömestari/grillikunigas kuulisi mitä sä käytät sun salaisena aseenasi. Miksi et samantien suosittele tätä esim. Hans Välimäelle? Tykkäisi varmasti ;) Siis olet AIDON ruoanlaittajan varjokuva...Sua ei voi edes vitsillä sanoa hyvän ruoan ystäväksi ja tämä on fakta (KUKA TERVE JÄRKINEN LISÄÄ RUOKAANSA TOLLASTA AINETTA???).
No mutta on täs jotain hyvää sun kannalta...Lihasi säilyvät 3vk grillaamisen jälkeen. Näin voit käyttää niitä pitempään. Näin sun paljon kehumasi varallisuus ei pääse hupenemaan kun koko ajan pitää juosta kaupasta lisää TUORETTA ruokaa.
No jokainen syököön mitä haluaa ja lisätköön ruokaansa mitä haluaa (itse lisäisin ennemmin paskaa ruokaani kun nitriittiä).
TOTUUS SATUUSiis nitriittiä en käytä ollenkaan sellaisiin heti syötäviin ruokiin, kuten esim. grillituotteisiin mitä itselleni ja vierailleni valmistan.
Makkaroihin, kylmä-ja lämminsavulihoihin sensijaan käytän, koska niitä teen aika paljon ja ne vaativat säilyvyyttä pakastamatta. Salpietarin käyttöä olen hiukan aloitellut korvaamaan nitriitin. - haukotus
KÄYTÄ kirjoitti:
Myönnän erheeni. En ole makkaramestari...Enkä haluaisi olla.
Sinä varmasti pidät itseäsi suurenä grillimestarina. Mutta faktahan on se että sä sekotat MYRKKYÄ sun/muiden ruokiin. Olisi hauska nähdä kun joku OIKEA kokki/keittiömestari/grillikunigas kuulisi mitä sä käytät sun salaisena aseenasi. Miksi et samantien suosittele tätä esim. Hans Välimäelle? Tykkäisi varmasti ;) Siis olet AIDON ruoanlaittajan varjokuva...Sua ei voi edes vitsillä sanoa hyvän ruoan ystäväksi ja tämä on fakta (KUKA TERVE JÄRKINEN LISÄÄ RUOKAANSA TOLLASTA AINETTA???).
No mutta on täs jotain hyvää sun kannalta...Lihasi säilyvät 3vk grillaamisen jälkeen. Näin voit käyttää niitä pitempään. Näin sun paljon kehumasi varallisuus ei pääse hupenemaan kun koko ajan pitää juosta kaupasta lisää TUORETTA ruokaa.
No jokainen syököön mitä haluaa ja lisätköön ruokaansa mitä haluaa (itse lisäisin ennemmin paskaa ruokaani kun nitriittiä).
TOTUUS SATUUSanoisin, että turhaa vauhkoomista.
Monille aineille on olemassa annosmäärät, joiden ylittäminen on haitallista. Asiallisesti käytettynä niistä ei ole mitään haittaa.
Tiesitkö, että kaksi ruokalusikallista tavallista ruokasuolaa alkaa olla tappava kerta-annos aikuiselle? Myös etanolia käytellään huolettomasti vaikka tekninen määritys kuuluu, keskushermostoon ja aineenvaihduntaan vaikuttava myrkky. Lisäksi perinteisessä kosanderissa on pieniä määriä asetonia (myös muita sikunaöljyjä) "pahaa" makua antamassa, mikä antaa tuotteelle sen ominaisen leiman. - Anonyymi
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Askorbiinihappo pidentää punaisen värin säilyvyyttä tuotteessa. Ei ole vältämätön nitriittisuolan kanssa.
- Anonyymi
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Jo 67 grammalla liha- ja makkaratuotteita ylittyy nitriitin suositus raja/päivä. Kuinkahan monta makkaraa ja lihaa suomalaiset grillaavat esimerkiksi viikossa ja syövät? Lapselle ei saa antaa kuin 1 nakki päivässä jos haluaa ettei ylity suositus, siis YKSI nakki!! Montakohan nakkia lapsille yleensä syötetään kerralla ateriassa? Ja jos nitriitti ei ole vaarallinen, miksi rajat? Minä teidän mutta en kerro.
- Anonyymi
Runttaaja kirjoitti:
Tietäisitpä vaan millaisia määriä olen valmistanut makkaroita ja savustellut lihoja, niin et puhuisi mitään askorbiinin lisäämisestä.
Hyvin on tullut punaväri lihoihin ja makkaroihin ilman askorbiinihappoa lisäaineena. Hehheh, yritä kusettaa jotain muuta. Tiedätkö edes mitä askorbiinihappo on?
Niiden teollisten lisäaineiden pohjana on usein luonnosta löytyvät aineet. Eihän niitä luonnosta kerätä tietenkään, vaan ne valmistetaan teollisesti.
Itse pyrin mahdollisimman vähään lisäaineiden käyttöön ja eihän niitä nitriittipitoisia lihoja ja makkaroita joka päivä syödä.Ei lihoja syödä, mutta vettä juodaan jossa nitriittiä.Vesilaitokset käyttää
- Anonyymi
Runttaaja kirjoitti:
Askorbiinihappo ei ole stabilointiaine, vaan hapettumisenestoaine. Hehheh, olet ihan aloittelija ja tietämätön.
Stabilointiaineita ovat fosfaatit. Niillä läinnä sidotaan vettä tuotteisiin.Fosfaatilla saadaan lisäpainoa 20 % mutta tuotteesta tulee sitkeä. On ehkä helpompi siivuttaa
Anonyymi kirjoitti:
Fosfaatilla saadaan lisäpainoa 20 % mutta tuotteesta tulee sitkeä. On ehkä helpompi siivuttaa
Paljonko fosfaattia tarvitaan tuollaisen nestemäärän sitomiseen? Olen lisännyt sianlihamakkaroihin nestettä 15% kokonaispainosta ja 0,2% fosfaattia. Kaikki neste ja rasva pysyy makkaroiden sisällä kypsennettäessä eikä mitään tule uunipellille tai lautaselle kun makkaran syö. Koostumus on mehevä ja kiinteä, kuori rapea ja lihassa kiinni pysyvää. Ilman lisäaineita neste ja rasva valuu pois, makkara on kuivaa ja murenevaa ja kuori kumimaista ja makkarasta irtoavaa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei lihoja syödä, mutta vettä juodaan jossa nitriittiä.Vesilaitokset käyttää
Mikä vesilaitos käyttää nitriittiä?
- touran
Haluan kiittää teitä selkeästä keskustelusta. Kysymykseni oli mistä tätä lisäainettaa saa ja haluaisin kokeilla sitä sen takia, miten se vaikuttaa makkaran väriin. Tietenkin olen vastuun tuntoinen ja ennenkuin läträän mitään mihinkään otan aina selvää kuinka sitä käytetään.
Terv... touran - sausake
Perusteellinen makkarantekosivusto löytyy englanniksi: http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm
Reseptit löytyvät kohdasta formulations. Sivustolla selostetaan myös lisäaineiden käyttöä. - touran
Kiitokset sausake. Todella mielenkiintoinen sivu
- Makkaroija
Prahan jauhetta (joo, nitraatteja ja suolaa) on käytettävä jos meinaa tehdä vaikka "cured" makkaroita joita ei kypsennetä yli 120 asteen. Vaikka salamit, meetwurstit jne. Botulismi tappaa tehokkaammin muuten. Tuoremakkaroihin ei tietenkään.
Tämä tietoiskuna. - Anonyymi
Natriumnitriitti on välttämätön makkaran valmistuksessa - ei värin vaan turvallisuuden vuoksi. Se tappaa bakteerit, joista vaarallisin mutta onneksi harvinainen on Clostridium botulinum -bakteeri, jota esiintyy mm. maaperässä ja hapettomissa oloissa tuottaa botuliini -myrkkyä. Botuliini on tappava hermomyrkky jo äärimmäisen pienillä annoksilla. Matala lämpötila (kylmä jääkaappi), hapan ympäristö ja riittävä suolapitoisuus estävät tai hidastavat bakteerin toimintaa. Makkaran teossa riskinä on jauheliha, jonka koostumuksen vuoksi massan sisään hapettomiin oloihin voi kulkeutua Clostridium botulinum -bakteeria huonon hygienian vuoksi esimerkiksi valkosipulista (joka kasvaa maan alla). Kun tällaista makkaramassaa säilyttää huolimattomasti, hermomyrkkyä voi kehittyä makkaroihin.
Itse teen makkarat niin, että jauhan lihan ja silavan, maustan massan (mm. valkosipuli) ja annan maustua jääkaapissa yön yli. Tämän jälkeen makkarat pursotetaan suoleen ja makkarat kuivahtavat yön yli jääkaapissa, jonka jälkeen savustus matalassa lämmössä noin kahdeksan tuntia. Tällaisessa makkaran valmistuksessa natriumnitraatti on täysin välttämätön.
Sivutuotteena makkaraan jää punainen väri, jota korostaa vielä paprikainen mausteseos. Saman punaisen värin saa lihaan savustamalla. Palamisessa syntyy typen oksideja, jotka reagoivat lihan myoglobiinin kanssa ja lihan pintaan jää noin sentin vahvuinen punainen savurengas "smokering", joka on amerikkalaisessa BBQ -savustuksessa aidon tuotteen ja oikean valmistustavan tunnusmerkki. Tähän taitaa perustua myös se, että lihan säilyvyyttä on aina parannettu savustamalla.
Jos lihan kypsentämistä pitää luonnollisena tapana niin samalla tavalla natriumnitraatti on luonnollinen aine. Makkaraan se lisätään suolana. Savustuksessa se tulee savustusprosessissa.
Itse käytän valmista nitriittisuolaa, jossa natriumnitriittiä on 0,6%. Tällöin annostelu on aina turvallista eikä lihaa saa myrkylliseksi natriumnitraatista. Se tulee syömäkelvottomaksi suolan määrästä paljon ennemmin kuin natriumnitraatista tappavaksi. - Anonyymi
Nitriittiä saa paljon enemmän kasviksista kuin makkaroihin käytetystä nitriittisuolasta.
Itse tilasin nitriittisuolaa Saksavorstista 25 kg. Näin suola ei pääse heti loppumaan ja sitä voi käyttää huolettomasti isoihinkin suolauksiin. Etenkin kokonaisen brisketin märkäsuolaukseen pastramia varten nitriittisuolaa kuluu paljon.
https://saksavorst.ee/fi/tuote/nitriittisuola-25kg/
Saksavorstista saa tilattua myös elintarvikefosfaattia. Sillä saa veden pysymään makkarassa ja pitää makkaran mehukkaana myös kypsennyksen jälkeen.
https://saksavorst.ee/fi/tuote/elintarvikefosfaatti-carfosel-1000-i-1kg/
Toinen suositeltava tuote on lihaproteiini Vepro-gel 100 PC. Siinä on 91% proteiinia ja sen vuoksi sitoo aivan huikean hyvin rasvan makkaraan niin, ettei se valahda ulos kun makkaran kypsentää.
https://saksavorst.ee/fi/tuote/lihaproteiini-vepro-gel-100-pc-2kg/
Samoin siansuolet ja lampaansuolet ovat todella edullisia ja toimivat hyvin.
https://saksavorst.ee/fi/tuote/siansuolet-32-34-suolattu/
https://saksavorst.ee/fi/tuote/suolatut-lampaansuolet-20-22/- Anonyymi
Kannattaa syödä sellaisenaan muutama lusikallainen joka päivä niin muumioidut hyvin haudassa!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kannattaa syödä sellaisenaan muutama lusikallainen joka päivä niin muumioidut hyvin haudassa!
Mikä siinä muumioi ihmisen? Suola? Nitriitti? Ihminen ehtii kuolla liialliseen suolaan paljon ennen kuin suolan säilövä vaikutus alkaa. Nitriittiä saa paljon enemmän kasviksista kuin makkaroiden nitriittisuolasta. Sillä perusteella kaikkien vegaanien pitäisi muumioitua ja lihansyöjät mätänevät pois kuollessaan. Näin ei ole, joten olet taas harhaluulojen vallassa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mikä siinä muumioi ihmisen? Suola? Nitriitti? Ihminen ehtii kuolla liialliseen suolaan paljon ennen kuin suolan säilövä vaikutus alkaa. Nitriittiä saa paljon enemmän kasviksista kuin makkaroiden nitriittisuolasta. Sillä perusteella kaikkien vegaanien pitäisi muumioitua ja lihansyöjät mätänevät pois kuollessaan. Näin ei ole, joten olet taas harhaluulojen vallassa.
Sitten faktaa tenttumammalle.
Kasviksissa on nitraattia ja vain vähän nitriittiä, enemmän hyötyä kuin haittaa, nitraattipitoisia kasviksia pitää välttää imeväisikäisillä, nitriittipitoisten ruokien liikasaantia pitää välttää myös aikuisten. Nitraatista vain pieni osa muuttuu nitriitiksi ja kasvikset myös vähentää nitriitin haittoja.
"Noin kuusi prosenttia nautitusta nitraatista muuttuu syljen ja suussa olevien bakteerien aiheuttamien reaktioiden myötä nitriitiksi ja loppu muuntuu aktiivisuuden ylläpidon edellyttämäksi typpimonoksidiksi.
Mahdollista syöpäriskiä voi vähentää nauttimalla nitriitin lähteitä sisältävillä aterioilla C-vitamiinipitoista ruokaa ja välttämällä paljon hemirautaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten naudanlihaa ja maksaa."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nitriitti
"Nitriittiä esiintyy jonkin verran luontaisesti kasviksissa, mutta ihminen altistuu kuitenkin nitriitille ennen kaikkea aineenvaihdunnan muuttaessa ravinnon nitraattia nitriitiksi. Ravinnosta suoraan saatava nitriitti sen sijaan on pääosin lisäaineena makkaroihin ja nitriittisuolattuihin lihoihin lisättyä nitriittiä. Suurin lisäaineena käytetyn nitriitin altistuslähde ovat ruokamakkarat. Nitriittialtistus voi Ruokaviraston riskinarvioinnin perusteella ylittää hyväksyttävän päivittäissaannin noin 14 %:lla kolmivuotiasta ja 11 %:lla kuusivuotiaista suomalaislapsista.
https://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/keskiuudenmaanymparistokeskus/attachments/text_editor/37520.pdfchecksum=fb843f237c34a26accf224 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sitten faktaa tenttumammalle.
Kasviksissa on nitraattia ja vain vähän nitriittiä, enemmän hyötyä kuin haittaa, nitraattipitoisia kasviksia pitää välttää imeväisikäisillä, nitriittipitoisten ruokien liikasaantia pitää välttää myös aikuisten. Nitraatista vain pieni osa muuttuu nitriitiksi ja kasvikset myös vähentää nitriitin haittoja.
"Noin kuusi prosenttia nautitusta nitraatista muuttuu syljen ja suussa olevien bakteerien aiheuttamien reaktioiden myötä nitriitiksi ja loppu muuntuu aktiivisuuden ylläpidon edellyttämäksi typpimonoksidiksi.
Mahdollista syöpäriskiä voi vähentää nauttimalla nitriitin lähteitä sisältävillä aterioilla C-vitamiinipitoista ruokaa ja välttämällä paljon hemirautaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten naudanlihaa ja maksaa."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nitriitti
"Nitriittiä esiintyy jonkin verran luontaisesti kasviksissa, mutta ihminen altistuu kuitenkin nitriitille ennen kaikkea aineenvaihdunnan muuttaessa ravinnon nitraattia nitriitiksi. Ravinnosta suoraan saatava nitriitti sen sijaan on pääosin lisäaineena makkaroihin ja nitriittisuolattuihin lihoihin lisättyä nitriittiä. Suurin lisäaineena käytetyn nitriitin altistuslähde ovat ruokamakkarat. Nitriittialtistus voi Ruokaviraston riskinarvioinnin perusteella ylittää hyväksyttävän päivittäissaannin noin 14 %:lla kolmivuotiasta ja 11 %:lla kuusivuotiaista suomalaislapsista.
https://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/keskiuudenmaanymparistokeskus/attachments/text_editor/37520.pdfchecksum=fb843f237c34a26accf224Linkin korjaus.
https://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/keskiuudenmaanymparistokeskus/attachments/text_editor/37520.pdf - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sitten faktaa tenttumammalle.
Kasviksissa on nitraattia ja vain vähän nitriittiä, enemmän hyötyä kuin haittaa, nitraattipitoisia kasviksia pitää välttää imeväisikäisillä, nitriittipitoisten ruokien liikasaantia pitää välttää myös aikuisten. Nitraatista vain pieni osa muuttuu nitriitiksi ja kasvikset myös vähentää nitriitin haittoja.
"Noin kuusi prosenttia nautitusta nitraatista muuttuu syljen ja suussa olevien bakteerien aiheuttamien reaktioiden myötä nitriitiksi ja loppu muuntuu aktiivisuuden ylläpidon edellyttämäksi typpimonoksidiksi.
Mahdollista syöpäriskiä voi vähentää nauttimalla nitriitin lähteitä sisältävillä aterioilla C-vitamiinipitoista ruokaa ja välttämällä paljon hemirautaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten naudanlihaa ja maksaa."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Nitriitti
"Nitriittiä esiintyy jonkin verran luontaisesti kasviksissa, mutta ihminen altistuu kuitenkin nitriitille ennen kaikkea aineenvaihdunnan muuttaessa ravinnon nitraattia nitriitiksi. Ravinnosta suoraan saatava nitriitti sen sijaan on pääosin lisäaineena makkaroihin ja nitriittisuolattuihin lihoihin lisättyä nitriittiä. Suurin lisäaineena käytetyn nitriitin altistuslähde ovat ruokamakkarat. Nitriittialtistus voi Ruokaviraston riskinarvioinnin perusteella ylittää hyväksyttävän päivittäissaannin noin 14 %:lla kolmivuotiasta ja 11 %:lla kuusivuotiaista suomalaislapsista.
https://www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/keskiuudenmaanymparistokeskus/attachments/text_editor/37520.pdfchecksum=fb843f237c34a26accf224"Nitraatista vain pieni osa muuttuu nitriitiksi ja kasvikset myös vähentää nitriitin haittoja."
Nitraatista noin 25% muuttuu nitriitiksi ja juuri se nitriitti on tervellistä.
"Mahdollista syöpäriskiä..."
Nitriitin syöpäriski on täysin spekulatiivinen asia. Sen sijaan nitriitin terveyshyödyistä on yksiselitteistä tutkittua tietoa. Verenpainetta alentavan vähärasvaisen ja kasvispainotteisen ruokavalion hyödyt perustuvat juurikin kasviksista saatuun nitraattiin, joka muuttuu sydän ja verenkiertoelimistölle hyödylliseksi nitriitiksi. - Anonyymi
"...nitriitti lisää ultraprosessoidun rasvaisen ja suolaisen makkaran epäterveellisyyttä."
Sinähän olet keksinyt oikein kehäpäätelmien äidin. Ultraprosessoitu liha on epäterveellistä, koska nitriitti ja nitriitti on epäterveellistä koska ultraprosessoitu liha. Koita jo päättää kumpi on syy ja kumpi seuraus.
- Anonyymi
Suolana toimitetaan lihajalostamoille ja vesilaitoksille.
- Anonyymi
Ei nitriittiä lisätä vesilaitoksilla ja sille on raja-arvot paljonko saa olla.
"Nitriittiä joutuu juomaveteen myös vesijohdoissa ja vedenottamossa elävien bakteereiden tuottamana." Anonyymi kirjoitti:
Ei nitriittiä lisätä vesilaitoksilla ja sille on raja-arvot paljonko saa olla.
"Nitriittiä joutuu juomaveteen myös vesijohdoissa ja vedenottamossa elävien bakteereiden tuottamana."Nitraatti voi joutua vesiin lannoitteista ja typpeä sisältävien aineiden hajoamisen ja hapettumisen seurauksena.
Ravinnon nitraateista syntyvät nitriitit osallistuvat L-arginiinin ohella elimistön typpioksidin tuotantoon. Tällä voi olla merkitystä erityisesti iskeemisissä tiloissa. Hord ym. ovat sitä mieltä, että nitraattien metaboliitit saattavat selittää osan DASH-ruokavalion (dietary approaches to stop hypertension) edullisista vaikutuksista. He esittävätkin nitraattien luokittelemista ravintoaineiksi, joista tulisi antaa tiukkojen raja-arvojen sijasta suositus optimaalisesta saannista.
https://www.duodecimlehti.fi/duo98260
Olenkin aina ollut sitä mieltä, että nitraatti pitäisi luokitella välttämättömäksi ravintoaineeksi ja terveyttä edistäväksi aineeksi. Samalla kasvisten luomutuotanto pitäisi kieltää koska siinä tuotetaan epäterveellisiä, vähän nitraattia sisältäviä kasviksia. Terveellisimpiä kasviksia saadaan kunnon typpilannoituksella.
- Anonyymi
Mitä tuolla kyrsään saa? Tuskin makua, ehkä säilyvyyttä? En lähtis pelleilemään..
Tv TimmyHNatriumnitriitti estää haitallisten bakteerien lisääntymisen makkarassa. Vaarallisin bakteeri on C. botulinum, joka tuottaa maailman tappavinta hermomyrkkyä. Bakteeri on saanut nimensä latinan makkaraa tarkoittavasta botulus -sanasta. Makkara on siis yksi parhaista kasvualustoista tälle bakteerille. Siksi makkaroissa on välttämätöntä käyttää nitriittiä.
Lisäksi nitriitti vaikuttaa makuun ja pekonin hyvä maku johtuu ainakin osittain nitriitistä.
Nitriittiin suhtautuminen on hypokriittistä. Mikään tutkimustulos ei ole osoittanut sitä vaaralliseksi ihmiselle. Itse asiassa ihmisen saama nitriitti tulee pääosin kasviksista, ei nitriittisuolasta. Nitriitin syömistä ei voi siis välttää. Yksi osoitus nitriitin terveellisyydestä on punajuuri. Sen nitriitti lisää tutkitusti ihmisen hapenottokykyä ja auttaa urheilusuorituksessa.
Luomulihoissa käytetään nitriitin korvikkeena sellerijauhetta, jossa on paljon nitriittiä. Näin harhaisia ja pelokkaita ihmisiä harhautetaan, ettei tuote sisällä lisättyä nitriittiä vaan se sama nitriitti tulee luontaisena sellerijauheesta.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Celery_powder- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Natriumnitriitti estää haitallisten bakteerien lisääntymisen makkarassa. Vaarallisin bakteeri on C. botulinum, joka tuottaa maailman tappavinta hermomyrkkyä. Bakteeri on saanut nimensä latinan makkaraa tarkoittavasta botulus -sanasta. Makkara on siis yksi parhaista kasvualustoista tälle bakteerille. Siksi makkaroissa on välttämätöntä käyttää nitriittiä.
Lisäksi nitriitti vaikuttaa makuun ja pekonin hyvä maku johtuu ainakin osittain nitriitistä.
Nitriittiin suhtautuminen on hypokriittistä. Mikään tutkimustulos ei ole osoittanut sitä vaaralliseksi ihmiselle. Itse asiassa ihmisen saama nitriitti tulee pääosin kasviksista, ei nitriittisuolasta. Nitriitin syömistä ei voi siis välttää. Yksi osoitus nitriitin terveellisyydestä on punajuuri. Sen nitriitti lisää tutkitusti ihmisen hapenottokykyä ja auttaa urheilusuorituksessa.
Luomulihoissa käytetään nitriitin korvikkeena sellerijauhetta, jossa on paljon nitriittiä. Näin harhaisia ja pelokkaita ihmisiä harhautetaan, ettei tuote sisällä lisättyä nitriittiä vaan se sama nitriitti tulee luontaisena sellerijauheesta.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Celery_powderTuskinpa sinulle nitriitistä enää mitään haittaa on.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuskinpa sinulle nitriitistä enää mitään haittaa on.
Niin tosiaan, rouva on ihan oikeassa. Tuskinpa nitriitti haittaa aiheuttaa kun urheiluravitsemussivustolla sen todetaan tuovan tutkittua hyötyä hapenottoon.
"Nitraattia esiintyy luontaisesti erityisesti kasviksissa, kuten punajuuressa, rucolassa, sellerissä, raparperissa ja pinaatissa. Ruokavaliosta saatu nitraatti imeytyy melko nopeasti mahalaukusta ja ohutsuolesta ja nostaa 1-2 tunnin kuluessa veren nitraattipitoisuutta. Urheilijan kannalta oleellisempaa on nitraattista muodostuva nitriitti. Noin 25 % nitraatista muuttuu nitriitiksi syljen ja suussa olevien bakteerien aiheuttamien reaktioiden myötä. Nitriitistä muodostuu lopulta mm. typpioksidia, jolla on nähty olevan suorituskykyä parantavia ominaisuuksia. Veren nitriittipitoisuus nousee noin 2,5 h tunnin kuluessa nitraattipitoisen ruoan nauttimisen jälkeen ja pysyy koholla noin 24 h."
https://urheilijanravitsemus.fi/liikuntaravitsemustieto/lisaravinteet-urheilussa/nitraatti/ - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuskinpa sinulle nitriitistä enää mitään haittaa on.
Kannattaisi sinunkin välillä nauttia kasviksia niin saat nitriittiä, aivojen happipitoisuus paranee ja pystyt tuottamaan vaihteeksi jotain järkevääkin noiden ainaisten aivopierujen sijaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin tosiaan, rouva on ihan oikeassa. Tuskinpa nitriitti haittaa aiheuttaa kun urheiluravitsemussivustolla sen todetaan tuovan tutkittua hyötyä hapenottoon.
"Nitraattia esiintyy luontaisesti erityisesti kasviksissa, kuten punajuuressa, rucolassa, sellerissä, raparperissa ja pinaatissa. Ruokavaliosta saatu nitraatti imeytyy melko nopeasti mahalaukusta ja ohutsuolesta ja nostaa 1-2 tunnin kuluessa veren nitraattipitoisuutta. Urheilijan kannalta oleellisempaa on nitraattista muodostuva nitriitti. Noin 25 % nitraatista muuttuu nitriitiksi syljen ja suussa olevien bakteerien aiheuttamien reaktioiden myötä. Nitriitistä muodostuu lopulta mm. typpioksidia, jolla on nähty olevan suorituskykyä parantavia ominaisuuksia. Veren nitriittipitoisuus nousee noin 2,5 h tunnin kuluessa nitraattipitoisen ruoan nauttimisen jälkeen ja pysyy koholla noin 24 h."
https://urheilijanravitsemus.fi/liikuntaravitsemustieto/lisaravinteet-urheilussa/nitraatti/Nitraatissa onkin hyötyjä kasviksissa saatuna, koska ne torjuvat nitriitin haittoja ja wikipedian mukaan vain 6% nitraatista muuttuu nitriitiksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kannattaisi sinunkin välillä nauttia kasviksia niin saat nitriittiä, aivojen happipitoisuus paranee ja pystyt tuottamaan vaihteeksi jotain järkevääkin noiden ainaisten aivopierujen sijaan.
Kannattaisi sinunkin välillä nauttia kasviksia niin saat paljon terveyshyötyjä. Ihrapötkylöiden rasva tukkii verisuonesi, aivojen happipitoisuus vähenee ja pystyt tuottamaan vain noita ainaisia aivopierujasi.
Anonyymi kirjoitti:
Kannattaisi sinunkin välillä nauttia kasviksia niin saat paljon terveyshyötyjä. Ihrapötkylöiden rasva tukkii verisuonesi, aivojen happipitoisuus vähenee ja pystyt tuottamaan vain noita ainaisia aivopierujasi.
Ravinnon nitraateista syntyvät nitriitit osallistuvat L-arginiinin ohella elimistön typpioksidin tuotantoon. Tällä voi olla merkitystä erityisesti iskeemisissä tiloissa. Hord ym. ovat sitä mieltä, että nitraattien metaboliitit saattavat selittää osan DASH-ruokavalion edullisista vaikutuksista. He esittävätkin nitraattien luokittelemista ravintoaineiksi, joista tulisi antaa tiukkojen raja-arvojen sijasta suositus optimaalisesta saannista.
https://www.duodecimlehti.fi/duo98260
"Noin 25 % nitraatista muuttuu nitriitiksi syljen ja suussa olevien bakteerien aiheuttamien reaktioiden myötä. Nitriitistä muodostuu lopulta mm. typpioksidia, jolla on nähty olevan suorituskykyä parantavia ominaisuuksia. Veren nitriittipitoisuus nousee noin 2,5 h tunnin kuluessa nitraattipitoisen ruoan nauttimisen jälkeen ja pysyy koholla noin 24 h."
https://urheilijanravitsemus.fi/liikuntaravitsemustieto/lisaravinteet-urheilussa/nitraatti/- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nitraatissa onkin hyötyjä kasviksissa saatuna, koska ne torjuvat nitriitin haittoja ja wikipedian mukaan vain 6% nitraatista muuttuu nitriitiksi.
"...ne torjuvat nitriitin haittoja ja wikipedian mukaan vain 6% nitraatista muuttuu nitriitiksi."
Tämä on taas ihan tuulesta tempaistua vammailua. Kasviksista saadun nitraatin hyödyt tulevat nimenomaan nitriitistä. Ne eivät "torju nitriitin haittoja" kuten harhaisesti luulet. - Anonyymi
Kuka tämä tenttumamma on? Onko hän nyt tässä ketjussa? Onko hän sanonut sinulle jotain sopimatonta kun noin peppukipuinen olet?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kuka tämä tenttumamma on? Onko hän nyt tässä ketjussa? Onko hän sanonut sinulle jotain sopimatonta kun noin peppukipuinen olet?
Ei täällä ole mitään tenttumammaa vaan raivomamma kaappasi tämän ketjun ja tuli tänne perskärpästelemään. Raivomamman viestit tunnistaa siitä, että niitä ei näy ketjussa vaan ne ovat lopussa kerrottu poistettuina viesteinä. Nyt raivomammalta on poistettu jo 10 epäasiallista viestiä.
- Anonyymi
Tässäkin ketjussa harhaiset hörhöt vaahtoavat nitraatin syöpävaarallisuudesta vaikka siitä ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Esimerkiksi tämän metaturkimuksen nostot ovat mainioita:
Ei yhteyttä syöpiin.
"The International Agency for Research on Cancer (IARC) has concluded that there was no substantial evidence implicating nitrates as animal carcinogens in 2010."
Joidenkin tutkimusten mukaan jopa laskee suolistosyöpien riskiä:
"Some research even showed that nitrate could decrease the occurrence of gastric cancer..."
Aasian maissa nitraattia syödään paljon enemmän kuin Euroopassa eikä korrelaatiota syöpiin.
"An investigation in Korea, where the intake of dietary nitrates (390-742 mg/day) is considerably higher than that of European countries (52-156 mg/day) and China (422.8 mg/day), showed that no correlation was found between high intake of nitrate and cancer."
Koe-eläimellä 17 viikon yliannostus lisäsi insuliinivastetta, vähensi matala-asteista tulehdusta ja ylipäätänsä pidensi elinaikaa.
"With 17 continuous weeks of 85 mg/L sodium nitrate-water supplement, increased insulin sensitivity, decreased plasma IL-10 level, and tendency of pro-long lifetime were found without body injury in these mice."
Ja koe-eläimet kuolivat kun niitä pidettiin vähänitraattisella dieetillä.
"Moreover, a long-term dietary nitrate and nitrite deficiency experiment showed that mice would suffer from metabolic syndrome, endothelial dysfunction, and cardiovascular death after 22 months of a low-nitrite/nitrate diet."
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6147587/
En tiedä mikä saa aikaan noin pahoja harhoja? Onko se nitraatin puutoksesta johtuva verenkiertohäiriö aivoissa vai tenttuko on järjen vienyt?
Ketjusta on poistettu 17 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 433487
Miksi juuri vasemmiston puolelta tulee niin paljon luusereita, kelapummeja jne.
Tämä asia ihmetyttää suuresti.352978Kehutaan vaihteeksi Perussuomalaisia
Perussuomalaiset ovat olleet melkoisen lokakampanjoinnin kohteena, vaikka ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Nyt on1442836SDP ylivoimainen ykkönen
En ole koskaan viitsinyt käydä äänestämässä, mutta nyt SDP:n etumatka on niin kutkuttava, että pakkohan se on vaivautua.702317Roiskeläpät takaisin niin alkaa lasit kestämään
"Tuulilaseja hajottava talvi-ilmiö on ehkä ratkennut" Tämän päivän autoissa kun on esimerkiksi vanhempaa autokalustoa s411782Polttomoottoriauto on köyhän merkki
Kun ei ole varaa ostaa sähköautoa, niin joutuu köyhän autoa käyttämään.861555Mitä tarkalleen tunnet
Minkälaisia tunteita sisälläsi liikkuu, kun tiedät, että ajattelen sinua lämmöllä ja jotain syttyy myös sinussa? Haluai671084- 511036
- 771017
Syyskuussa 2025 ensirekisteröidyistä henkilöautoista 43 % oli täyssähköautoja.
Niitä rekisteröitiin 2 592 eli 41 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa 2025 rekisteröidyistä uusista henkilöautois3847