kypsä kala sitkeä?

Tuoremmat tapauksen jäljeltä:

Mistä johtuu, että välillä ihan asiallisesti laitettu ja kypsetetty kala on "sitkeä"?

Tuorein tapaus: oli kun paistoin makrilliä suolapetissä uunissa n. 30 min. Lopputulos taas sellainen sitkeä liha, jota joutuu "pureskelemaan". Sama on "onnistunut" jopa lohellakin.

Onko paitoaika liian lyhyt/pitkä? Ohjeen mukaan 200° ja 20 min, eli pitkä paiastoaika tekee kalasta sitkeän? Ei kai, eli miksi?

4

793

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kylsesiitä

      Paistoaika liian pitkä - 15 minsaa max olisi riittänyt.

      Sitkeyden syiksi voisi mainita lihan valkuaisaineiden hyytymisen ja kosteuden haihtumisen. Paista mieluummin pannulla niin näet paremmin kalan kypsymisen eli nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle rapeutta pintaan ja lihan väristä näkee kun tarvitsee kääntää eli puolet lihasta on muuttunut vaaleaksi, lämmöt pois ja pari minsaa käännön jälkeen pannulla.

      Oikeastaan kaikissa lihoissa sama juttu eli lyhyt kypsentäminen pitää lihan mehukkaana, liian pitkäänkypsytetty on kuivaa ja sitkeää, kun taas todella pitkään hauduttaminen mureuttaa lihan.

      Kananmuna on hyvä esimerkki eri kypsyysasteista - 4-5 minuutin muna on syötävää, 8 minuutin munan keltuainen on sitkeä, kun taas 11 minuutin jälkeen muna rakenteeltaan kiinteän pehmeä.

      Sinun täytyy vain hakea se oikean kypsyys kokeilemalla ja ohjeet ovat aina ohjeita eli niitä pitää soveltaa käytäntöön ihan jo laitteista ja välineistä riippuen - esim. uunit ovat erilaisia ja paistaminen kaasu- tai sähköliedellä on erilaista pannuista puhumattakaan.

    • Anonyymi

      Tärkeä on siinä, että lähtölämpötila on kohdallaan. Eli jos joka toinen kertaa paistat suoraan jääkaapista otetun ja välillä parituntia pöydällä olleen, on tulos ihan erilainen.

      • Pitää paikansa ja se koskee kaikkia, onhan se ero jos laitat 6-asteisestä jääkaapista suoraan pannulle tai annat senolla tunnin levälleen pyödällä.

        Jos nimittäin pannun lämpötila on oltavavaikka ainakin 180° saadakseen rusketuksen aikaiseksi johtaa kylmän kalan laittaminen siiheen, että se kyllä kypsy mutta rusketusta ei pidä jäädää odottamaan.


    • Nyt sain oikeat vihjeet: paistimittari avuksi ja lohen kysyminen sellaiseksi että se on sisällä siinä 45°. Poikki ja uunista ulos.

      Kyllä oli hyvä!

      Mutta tuo 45° tuskin riittä sisäjärvien kaloille kun siinä on niitä.....

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3402
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3222
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      127
      2840
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      46
      2579
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1973
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1860
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1646
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      87
      1525
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1340
    10. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      39
      1311
    Aihe