kypsä kala sitkeä?

Tuoremmat tapauksen jäljeltä:

Mistä johtuu, että välillä ihan asiallisesti laitettu ja kypsetetty kala on "sitkeä"?

Tuorein tapaus: oli kun paistoin makrilliä suolapetissä uunissa n. 30 min. Lopputulos taas sellainen sitkeä liha, jota joutuu "pureskelemaan". Sama on "onnistunut" jopa lohellakin.

Onko paitoaika liian lyhyt/pitkä? Ohjeen mukaan 200° ja 20 min, eli pitkä paiastoaika tekee kalasta sitkeän? Ei kai, eli miksi?

4

<50

Vastaukset

 • Paistoaika liian pitkä - 15 minsaa max olisi riittänyt.

  Sitkeyden syiksi voisi mainita lihan valkuaisaineiden hyytymisen ja kosteuden haihtumisen. Paista mieluummin pannulla niin näet paremmin kalan kypsymisen eli nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle rapeutta pintaan ja lihan väristä näkee kun tarvitsee kääntää eli puolet lihasta on muuttunut vaaleaksi, lämmöt pois ja pari minsaa käännön jälkeen pannulla.

  Oikeastaan kaikissa lihoissa sama juttu eli lyhyt kypsentäminen pitää lihan mehukkaana, liian pitkäänkypsytetty on kuivaa ja sitkeää, kun taas todella pitkään hauduttaminen mureuttaa lihan.

  Kananmuna on hyvä esimerkki eri kypsyysasteista - 4-5 minuutin muna on syötävää, 8 minuutin munan keltuainen on sitkeä, kun taas 11 minuutin jälkeen muna rakenteeltaan kiinteän pehmeä.

  Sinun täytyy vain hakea se oikean kypsyys kokeilemalla ja ohjeet ovat aina ohjeita eli niitä pitää soveltaa käytäntöön ihan jo laitteista ja välineistä riippuen - esim. uunit ovat erilaisia ja paistaminen kaasu- tai sähköliedellä on erilaista pannuista puhumattakaan.

 • Tärkeä on siinä, että lähtölämpötila on kohdallaan. Eli jos joka toinen kertaa paistat suoraan jääkaapista otetun ja välillä parituntia pöydällä olleen, on tulos ihan erilainen.

  • Pitää paikansa ja se koskee kaikkia, onhan se ero jos laitat 6-asteisestä jääkaapista suoraan pannulle tai annat senolla tunnin levälleen pyödällä.

   Jos nimittäin pannun lämpötila on oltavavaikka ainakin 180° saadakseen rusketuksen aikaiseksi johtaa kylmän kalan laittaminen siiheen, että se kyllä kypsy mutta rusketusta ei pidä jäädää odottamaan.


 • Nyt sain oikeat vihjeet: paistimittari avuksi ja lohen kysyminen sellaiseksi että se on sisällä siinä 45°. Poikki ja uunista ulos.

  Kyllä oli hyvä!

  Mutta tuo 45° tuskin riittä sisäjärvien kaloille kun siinä on niitä.....

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös

Luetuimmat keskustelut

 1. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  67
  2916
 2. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  6
  402