Tuoremmat tapauksen jäljeltä:
Mistä johtuu, että välillä ihan asiallisesti laitettu ja kypsetetty kala on "sitkeä"?
Tuorein tapaus: oli kun paistoin makrilliä suolapetissä uunissa n. 30 min. Lopputulos taas sellainen sitkeä liha, jota joutuu "pureskelemaan". Sama on "onnistunut" jopa lohellakin.
Onko paitoaika liian lyhyt/pitkä? Ohjeen mukaan 200° ja 20 min, eli pitkä paiastoaika tekee kalasta sitkeän? Ei kai, eli miksi?
kypsä kala sitkeä?
4
793
Vastaukset
- kylsesiitä
Paistoaika liian pitkä - 15 minsaa max olisi riittänyt.
Sitkeyden syiksi voisi mainita lihan valkuaisaineiden hyytymisen ja kosteuden haihtumisen. Paista mieluummin pannulla niin näet paremmin kalan kypsymisen eli nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle rapeutta pintaan ja lihan väristä näkee kun tarvitsee kääntää eli puolet lihasta on muuttunut vaaleaksi, lämmöt pois ja pari minsaa käännön jälkeen pannulla.
Oikeastaan kaikissa lihoissa sama juttu eli lyhyt kypsentäminen pitää lihan mehukkaana, liian pitkäänkypsytetty on kuivaa ja sitkeää, kun taas todella pitkään hauduttaminen mureuttaa lihan.
Kananmuna on hyvä esimerkki eri kypsyysasteista - 4-5 minuutin muna on syötävää, 8 minuutin munan keltuainen on sitkeä, kun taas 11 minuutin jälkeen muna rakenteeltaan kiinteän pehmeä.
Sinun täytyy vain hakea se oikean kypsyys kokeilemalla ja ohjeet ovat aina ohjeita eli niitä pitää soveltaa käytäntöön ihan jo laitteista ja välineistä riippuen - esim. uunit ovat erilaisia ja paistaminen kaasu- tai sähköliedellä on erilaista pannuista puhumattakaan. - Anonyymi
Tärkeä on siinä, että lähtölämpötila on kohdallaan. Eli jos joka toinen kertaa paistat suoraan jääkaapista otetun ja välillä parituntia pöydällä olleen, on tulos ihan erilainen.
Pitää paikansa ja se koskee kaikkia, onhan se ero jos laitat 6-asteisestä jääkaapista suoraan pannulle tai annat senolla tunnin levälleen pyödällä.
Jos nimittäin pannun lämpötila on oltavavaikka ainakin 180° saadakseen rusketuksen aikaiseksi johtaa kylmän kalan laittaminen siiheen, että se kyllä kypsy mutta rusketusta ei pidä jäädää odottamaan.
Nyt sain oikeat vihjeet: paistimittari avuksi ja lohen kysyminen sellaiseksi että se on sisällä siinä 45°. Poikki ja uunista ulos.
Kyllä oli hyvä!
Mutta tuo 45° tuskin riittä sisäjärvien kaloille kun siinä on niitä.....
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta663402Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh463222Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa1272840- 462579
- 311973
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘271860- 481646
Mihin hävisi
Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä871525- 391340
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k391311