Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kypsä kala sitkeä?

Tuoremmat tapauksen jäljeltä:

Mistä johtuu, että välillä ihan asiallisesti laitettu ja kypsetetty kala on "sitkeä"?

Tuorein tapaus: oli kun paistoin makrilliä suolapetissä uunissa n. 30 min. Lopputulos taas sellainen sitkeä liha, jota joutuu "pureskelemaan". Sama on "onnistunut" jopa lohellakin.

Onko paitoaika liian lyhyt/pitkä? Ohjeen mukaan 200° ja 20 min, eli pitkä paiastoaika tekee kalasta sitkeän? Ei kai, eli miksi?

4

318

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kylsesiitä

      Paistoaika liian pitkä - 15 minsaa max olisi riittänyt.

      Sitkeyden syiksi voisi mainita lihan valkuaisaineiden hyytymisen ja kosteuden haihtumisen. Paista mieluummin pannulla niin näet paremmin kalan kypsymisen eli nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle rapeutta pintaan ja lihan väristä näkee kun tarvitsee kääntää eli puolet lihasta on muuttunut vaaleaksi, lämmöt pois ja pari minsaa käännön jälkeen pannulla.

      Oikeastaan kaikissa lihoissa sama juttu eli lyhyt kypsentäminen pitää lihan mehukkaana, liian pitkäänkypsytetty on kuivaa ja sitkeää, kun taas todella pitkään hauduttaminen mureuttaa lihan.

      Kananmuna on hyvä esimerkki eri kypsyysasteista - 4-5 minuutin muna on syötävää, 8 minuutin munan keltuainen on sitkeä, kun taas 11 minuutin jälkeen muna rakenteeltaan kiinteän pehmeä.

      Sinun täytyy vain hakea se oikean kypsyys kokeilemalla ja ohjeet ovat aina ohjeita eli niitä pitää soveltaa käytäntöön ihan jo laitteista ja välineistä riippuen - esim. uunit ovat erilaisia ja paistaminen kaasu- tai sähköliedellä on erilaista pannuista puhumattakaan.

    • Anonyymi

      Tärkeä on siinä, että lähtölämpötila on kohdallaan. Eli jos joka toinen kertaa paistat suoraan jääkaapista otetun ja välillä parituntia pöydällä olleen, on tulos ihan erilainen.

      • Pitää paikansa ja se koskee kaikkia, onhan se ero jos laitat 6-asteisestä jääkaapista suoraan pannulle tai annat senolla tunnin levälleen pyödällä.

        Jos nimittäin pannun lämpötila on oltavavaikka ainakin 180° saadakseen rusketuksen aikaiseksi johtaa kylmän kalan laittaminen siiheen, että se kyllä kypsy mutta rusketusta ei pidä jäädää odottamaan.


    • Nyt sain oikeat vihjeet: paistimittari avuksi ja lohen kysyminen sellaiseksi että se on sisällä siinä 45°. Poikki ja uunista ulos.

      Kyllä oli hyvä!

      Mutta tuo 45° tuskin riittä sisäjärvien kaloille kun siinä on niitä.....

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      70
      2317
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1728
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1530
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1457
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1429
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      68
      1241
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe