Tuoremmat tapauksen jäljeltä:
Mistä johtuu, että välillä ihan asiallisesti laitettu ja kypsetetty kala on "sitkeä"?
Tuorein tapaus: oli kun paistoin makrilliä suolapetissä uunissa n. 30 min. Lopputulos taas sellainen sitkeä liha, jota joutuu "pureskelemaan". Sama on "onnistunut" jopa lohellakin.
Onko paitoaika liian lyhyt/pitkä? Ohjeen mukaan 200° ja 20 min, eli pitkä paiastoaika tekee kalasta sitkeän? Ei kai, eli miksi?
kypsä kala sitkeä?
4
569
Vastaukset
- kylsesiitä
Paistoaika liian pitkä - 15 minsaa max olisi riittänyt.
Sitkeyden syiksi voisi mainita lihan valkuaisaineiden hyytymisen ja kosteuden haihtumisen. Paista mieluummin pannulla niin näet paremmin kalan kypsymisen eli nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle rapeutta pintaan ja lihan väristä näkee kun tarvitsee kääntää eli puolet lihasta on muuttunut vaaleaksi, lämmöt pois ja pari minsaa käännön jälkeen pannulla.
Oikeastaan kaikissa lihoissa sama juttu eli lyhyt kypsentäminen pitää lihan mehukkaana, liian pitkäänkypsytetty on kuivaa ja sitkeää, kun taas todella pitkään hauduttaminen mureuttaa lihan.
Kananmuna on hyvä esimerkki eri kypsyysasteista - 4-5 minuutin muna on syötävää, 8 minuutin munan keltuainen on sitkeä, kun taas 11 minuutin jälkeen muna rakenteeltaan kiinteän pehmeä.
Sinun täytyy vain hakea se oikean kypsyys kokeilemalla ja ohjeet ovat aina ohjeita eli niitä pitää soveltaa käytäntöön ihan jo laitteista ja välineistä riippuen - esim. uunit ovat erilaisia ja paistaminen kaasu- tai sähköliedellä on erilaista pannuista puhumattakaan. - Anonyymi
Tärkeä on siinä, että lähtölämpötila on kohdallaan. Eli jos joka toinen kertaa paistat suoraan jääkaapista otetun ja välillä parituntia pöydällä olleen, on tulos ihan erilainen.
Pitää paikansa ja se koskee kaikkia, onhan se ero jos laitat 6-asteisestä jääkaapista suoraan pannulle tai annat senolla tunnin levälleen pyödällä.
Jos nimittäin pannun lämpötila on oltavavaikka ainakin 180° saadakseen rusketuksen aikaiseksi johtaa kylmän kalan laittaminen siiheen, että se kyllä kypsy mutta rusketusta ei pidä jäädää odottamaan.
Nyt sain oikeat vihjeet: paistimittari avuksi ja lohen kysyminen sellaiseksi että se on sisällä siinä 45°. Poikki ja uunista ulos.
Kyllä oli hyvä!
Mutta tuo 45° tuskin riittä sisäjärvien kaloille kun siinä on niitä.....
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1192990Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen262408Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082036- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711378Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2601106- 621057
- 711054