Kotimaisten lehtipuulajien sopivuus offset smokeriin

Anonyymi

Olen vakavasti harkinnut hankkivani offset smokerin. Hitaasti ja matalalla lämmöllä savustaminen onnistuu jo nyt vaivattomasti pellettigrillillä. Nopeaan ja korkean lämpötilan grillaukseen on hiiligrilli. Offset smoker tulee lähinnä hifistely- ja kehittymistarpeisiin. Olisi hienoa onnistua savustamaan alkuperäisimmällä tavalla ja omassa hallinnassa olevalla tulella esimerkiksi briskettiä, ribsejä ja possun niskaa. Mikä sen parempaa kuin kesälomalla viettää päivä tulen ääressä hitaasti savustaen ja olutta nauttien.

Tähän liittyen kysymys ja mahdollisten asiantuntijoiden vastauksia pyydän. Mitkä kotimaiset puulajit sopivat tähän savustukseen? Savu on suoraan kosketuksessa savustettavaan lihaan, joten havupuut eivät varmasti käy. Leppä käy varmasti, onhan se suosittu savustus-, pelletti- ja hiilipuu myös Pohjois-Amerikassa. Sopiiko koivu? Jostain luin, että koivu kävisi linnuille ja porsaalle hyvin. Miten haapa sopii?

Jos koivu sopii niin se varmistaisi hankintapäätökseni. Mökillä sauna- ja takkapuuna käytän koivua, joten samasta liiteristä saisi myös savustuspuut.

7

4506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Omenapuu taitaa olla lepän ohella melko yleinen savustuksessa käytetty puulaji.

      Hiiligrilli sopii hyvin myös hitaaseen savustamiseen, mutta grillin pitää olla silloin riittävän tiivis.

      • Anonyymi

        "Omenapuu taitaa olla lepän ohella melko yleinen savustuksessa käytetty puulaji."

        Mutta savustuspöntön lämmittämiseen omenapuulla ei ole järkevää Suomessa. En ole löytänyt ainoatakaan omenapuuhalkojen myyjää, joka myisi suuria määriä järkevään hintaan. Kartoitan sopivia puulajeja offset smokeriin, jossa pönttö lämpiäisi mahdollisuuksien mukaan samalla puulajilla kuin savu tuotetaan. Siksi koivu olisi edullinen lämmitys- ja savustuspuu.

        "Hiiligrilli sopii hyvin myös hitaaseen savustamiseen, mutta grillin pitää olla silloin riittävän tiivis. "

        Minulla on tiivis hiiligrilli ja pellettigrillillä saa vaivattomasti hyvän low&slow savustustuloksen. Offset smoker olisi se, johon kiinnostaisi laajentaa harrastusta.

        -aloittaja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Omenapuu taitaa olla lepän ohella melko yleinen savustuksessa käytetty puulaji."

        Mutta savustuspöntön lämmittämiseen omenapuulla ei ole järkevää Suomessa. En ole löytänyt ainoatakaan omenapuuhalkojen myyjää, joka myisi suuria määriä järkevään hintaan. Kartoitan sopivia puulajeja offset smokeriin, jossa pönttö lämpiäisi mahdollisuuksien mukaan samalla puulajilla kuin savu tuotetaan. Siksi koivu olisi edullinen lämmitys- ja savustuspuu.

        "Hiiligrilli sopii hyvin myös hitaaseen savustamiseen, mutta grillin pitää olla silloin riittävän tiivis. "

        Minulla on tiivis hiiligrilli ja pellettigrillillä saa vaivattomasti hyvän low&slow savustustuloksen. Offset smoker olisi se, johon kiinnostaisi laajentaa harrastusta.

        -aloittaja

        Pysyttelisin tuossa tapauksessa lepässä, jota on helposti saatavilla. Turha pilata elintarvikkeita pahalla savulla.


      • Anonyymi

        Syreenissa on mausteinen tuoksu ainakin sahattaessa - en ole kokeilut savustukseen. Kukkien tuoksu ainakin on miellyttävä.


    • Anonyymi

      Tammi on myös todella perinteinen savustuspuu ja saatavuus taitaa olla ihan hyvä. Koivu sopii kyllä, mutta se täytyy EHDOTTOMASTI kuoria, muuten se nokeaa kaikki todella pahasti.

    • Anonyymi

      Harmaaleppä kuorittuna tai omenapuu, sekin kuorittuna. Koivu on täyttä paskaa polttopuuna ja savustuksessa. Nokeaa hormin.

    • Anonyymi

      Itse suosin tammea. Sopii hyvin possulle ja naudalle. Tontilla kasvaa tammea ja omena puita jotka on kaadettava parin vuoden sisään, joten aikalailla omavarainen puun puolesta. Omena puuta olen käyttänyt tammen kanssa, ehkä noin 20 % omenaa ja loput tammea. Tunti sitten laitoin possun luutonta kylkeä savustumaan, tammela ja omena puun oksia sekaan. Noin 4 - 6 tuntia ja 110 - 130 astetta. Tammen olen kuorinut ja omena puista rungot, mutta oksia en. Ihan hyvin mielestäni toiminut. Toki voi myös käyttää hiiliä tai brikettejä ja laittaa niiden päälle vaikka leppä laatua, toimii niinkin.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2785
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2310
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1906
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      168
      1335
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      282
      1167
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      238
      961
    Aihe