Kotimaisten lehtipuulajien sopivuus offset smokeriin

Anonyymi

Olen vakavasti harkinnut hankkivani offset smokerin. Hitaasti ja matalalla lämmöllä savustaminen onnistuu jo nyt vaivattomasti pellettigrillillä. Nopeaan ja korkean lämpötilan grillaukseen on hiiligrilli. Offset smoker tulee lähinnä hifistely- ja kehittymistarpeisiin. Olisi hienoa onnistua savustamaan alkuperäisimmällä tavalla ja omassa hallinnassa olevalla tulella esimerkiksi briskettiä, ribsejä ja possun niskaa. Mikä sen parempaa kuin kesälomalla viettää päivä tulen ääressä hitaasti savustaen ja olutta nauttien.

Tähän liittyen kysymys ja mahdollisten asiantuntijoiden vastauksia pyydän. Mitkä kotimaiset puulajit sopivat tähän savustukseen? Savu on suoraan kosketuksessa savustettavaan lihaan, joten havupuut eivät varmasti käy. Leppä käy varmasti, onhan se suosittu savustus-, pelletti- ja hiilipuu myös Pohjois-Amerikassa. Sopiiko koivu? Jostain luin, että koivu kävisi linnuille ja porsaalle hyvin. Miten haapa sopii?

Jos koivu sopii niin se varmistaisi hankintapäätökseni. Mökillä sauna- ja takkapuuna käytän koivua, joten samasta liiteristä saisi myös savustuspuut.

7

5519

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Omenapuu taitaa olla lepän ohella melko yleinen savustuksessa käytetty puulaji.

      Hiiligrilli sopii hyvin myös hitaaseen savustamiseen, mutta grillin pitää olla silloin riittävän tiivis.

      • Anonyymi

        "Omenapuu taitaa olla lepän ohella melko yleinen savustuksessa käytetty puulaji."

        Mutta savustuspöntön lämmittämiseen omenapuulla ei ole järkevää Suomessa. En ole löytänyt ainoatakaan omenapuuhalkojen myyjää, joka myisi suuria määriä järkevään hintaan. Kartoitan sopivia puulajeja offset smokeriin, jossa pönttö lämpiäisi mahdollisuuksien mukaan samalla puulajilla kuin savu tuotetaan. Siksi koivu olisi edullinen lämmitys- ja savustuspuu.

        "Hiiligrilli sopii hyvin myös hitaaseen savustamiseen, mutta grillin pitää olla silloin riittävän tiivis. "

        Minulla on tiivis hiiligrilli ja pellettigrillillä saa vaivattomasti hyvän low&slow savustustuloksen. Offset smoker olisi se, johon kiinnostaisi laajentaa harrastusta.

        -aloittaja


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Omenapuu taitaa olla lepän ohella melko yleinen savustuksessa käytetty puulaji."

        Mutta savustuspöntön lämmittämiseen omenapuulla ei ole järkevää Suomessa. En ole löytänyt ainoatakaan omenapuuhalkojen myyjää, joka myisi suuria määriä järkevään hintaan. Kartoitan sopivia puulajeja offset smokeriin, jossa pönttö lämpiäisi mahdollisuuksien mukaan samalla puulajilla kuin savu tuotetaan. Siksi koivu olisi edullinen lämmitys- ja savustuspuu.

        "Hiiligrilli sopii hyvin myös hitaaseen savustamiseen, mutta grillin pitää olla silloin riittävän tiivis. "

        Minulla on tiivis hiiligrilli ja pellettigrillillä saa vaivattomasti hyvän low&slow savustustuloksen. Offset smoker olisi se, johon kiinnostaisi laajentaa harrastusta.

        -aloittaja

        Pysyttelisin tuossa tapauksessa lepässä, jota on helposti saatavilla. Turha pilata elintarvikkeita pahalla savulla.


      • Anonyymi

        Syreenissa on mausteinen tuoksu ainakin sahattaessa - en ole kokeilut savustukseen. Kukkien tuoksu ainakin on miellyttävä.


    • Anonyymi

      Tammi on myös todella perinteinen savustuspuu ja saatavuus taitaa olla ihan hyvä. Koivu sopii kyllä, mutta se täytyy EHDOTTOMASTI kuoria, muuten se nokeaa kaikki todella pahasti.

    • Anonyymi

      Harmaaleppä kuorittuna tai omenapuu, sekin kuorittuna. Koivu on täyttä paskaa polttopuuna ja savustuksessa. Nokeaa hormin.

    • Anonyymi

      Itse suosin tammea. Sopii hyvin possulle ja naudalle. Tontilla kasvaa tammea ja omena puita jotka on kaadettava parin vuoden sisään, joten aikalailla omavarainen puun puolesta. Omena puuta olen käyttänyt tammen kanssa, ehkä noin 20 % omenaa ja loput tammea. Tunti sitten laitoin possun luutonta kylkeä savustumaan, tammela ja omena puun oksia sekaan. Noin 4 - 6 tuntia ja 110 - 130 astetta. Tammen olen kuorinut ja omena puista rungot, mutta oksia en. Ihan hyvin mielestäni toiminut. Toki voi myös käyttää hiiliä tai brikettejä ja laittaa niiden päälle vaikka leppä laatua, toimii niinkin.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alle 15 oli

      Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
      Vimpeli
      89
      2628
    2. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

      Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
      Maailman menoa
      203
      1658
    3. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

      Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
      Ikävä
      116
      1600
    4. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
      Suomalaiset julkkikset
      41
      1461
    5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

      Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
      Ikävä
      64
      1222
    6. Juhannusterveiset kaivatulle

      Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
      Ikävä
      76
      1005
    7. Kaupunki osti Absin

      Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
      Haapavesi
      56
      969
    8. Sä oot kyllä

      Aika erikoinen nainen
      Ikävä
      45
      867
    9. Rakastan sinua

      Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
      Ikävä
      63
      849
    10. Millaistakohan

      Sun kanssa suhde olisi?
      Ikävä
      61
      835
    Aihe