Tiedon ja kulttuurin ylämäki

Kulttuuri-ihminen ei halveksi entistä, mutta toteaa, että nykyisin tiedämme paremmin.

Ihmisen varhaiskauteen kuului aika, jossa uskonnot muodostuivat heijastumana yhteiskunnallisesta rakenteesta. Kun perheyhteisö oli suurin yhteisö, ajattelutapa oli sen mukainen, animismi, jossa koko maailma oli täynnä henkiä, jotka eivät hallinneet toisiansa.

Kun syntyi heimoja ja valtioita, uskonnot saivat myös hallitsevat jumalat. Lopulta niilläkin oli yksi muita mahtavampi, ylijumala, joka hallitsi muita. Samalla kehittyi taju syy ja seuraus -yhteydestä. Maailma ei ollut enää vain jumalien oikkujen varassa, vaan tietyt tapahtumat näyttivät johtavan toisiin. Muillakin eläimillä alkeita jo on, mutta ihmiset kehittyivat paljon pitemmälle.

Kun kulttuuri jo siirtyi uudelle tasolle, filosofit alkoivat tutkia tarkemmin syitä ja seurauksia. Syntyi myös matematiikka, joka ennen oli ollut perin vähäista. Edeelleen kuva maailmasta oli paljolti arvailua, ja suuri osa meni pieleen, mutta silti oikea tieto koko ajan lisääntyi.

Lopulta on saavuttu aikaan, jolloin on ymmärretty, että ainoa tie totuuteen on havaintojen tekeminen ja niiden sitominen toisiinsa matemaattis-loogisella teorialla.

Siirtyminen tiedon tasolta toiselle, ei ole suinkaan tapahtunut jyrkästi. Vaiheet ovat eri ihmisten kohdalla menneet limittäin. Älykkäämmät ja toimeliaammat ovat luoneet uutta ja opettaneet kansalle. Joka tapauksessa mikään tiedon taso ei olisi ollut mahdollinen ilman edellistä

Osa on kuitenkin halunnut pysytellä jollakin vanhemmalla tasolla, uskonnollisella tai filosofisella. Uskonnollisen tason harjoittajat vetovat yleensä perintöön ja johonkin pyhään tekstiin. Filosofisen tason harrastajat taas yleensä pyrkivät esittämään oppinsa järkevämpänä kuin nykyinen tieteellinen ajattelu.

Olisi hyvin lyhytnäköistä halveksia menneen ajan ajattelua. Ihmiset olivat jo satoja tuhansia vuosia sitten geneettisesti jokseenkin yhtäläisiä meidän kanssamme, mutta kulttuuri oli paljon varhaisempi. Ei silti vähäinen. Kun katsellaan menneen ajan tuotteita, on suorastaan mykistävää, miten ihmiskunta on tiedollisesti ja taidollisesti edistynyt ja saavuttanut nykyisen kukoistuksen.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tällä hetkellä tuntuu Suomessakin vallitsevan ajatusmaailma, jossa tunne on tärkeämpi päätöksenteon väline kuin järki. Asiantuntijuuden halveksunta ja tieteenvastaisuus on saavuttamassa uuden maksiminsa. Seuraukset maksavat aika paljon niin rahassa kuin elämän laadussakin.

      • Varsinkin vaitoehtohoitojen käytössä että rokotevastaisuudessa on jo uuden sukupolven aika. Sillä ei enää ole kokemusta alkeellisista oloista ja niiden tuomista vahingoista. Historia on joillekin liki tuntematonta.

        Koska vahinko kohdistuu eniten lapsiin, valitiolla on tietyt velvollisuutensa.


    • Anonyymi

      Ympärillä olevista kulutustavaroista tulee aina vain huonompia ja heikkolaatuisempia, joka tarkoittaa sitä että vanhaa ja arvokasta tietoa jatkuvasti jää unohduksiin. Artisaanitaidot ja ymmärrys parhaiden materiaalien ja valmistustapojen hienouksista katoavat vanhojen mestareiden kuoltua.
      Esim. suutarit eivät siirrä tietotaitoaan taas uusille sukupolville vaan tilalle tulee halpatyövoiman maista rumia ja heikkotekoisia liimakenkiä.

    • Anonyymi

      Kyllä menneitä älyttömyyksiä pitää halveksia.Tämähän nyt on selvää jopa sille kulttuuri-ihmiselle, jota kuvailet varmasti jonkinlainen yli-ihminen mielessäni kajastuen.

      Kulttuuri-ihminenkin halveksuu kaikkea ala-arvoista ja jo keskinkertaistakin, koska --- no, keskinkertaiselta ihmiseltä puttuu kunnianhimo. Tämän (halveksunnan, kirj. huom.) kultturi-ihminen tekee toki siveästi nurkan takana, eikä naura alemmilleen päin naamaa niin kuin jotkut alemmat, vähemmän kultturellit ihmiset tekevät.

    • Anonyymi

      "Filosofisen tason harrastajat taas yleensä pyrkivät esittämään oppinsa järkevämpänä kuin nykyinen tieteellinen ajattelu."

      Voisitko mainita muutamia esimerkkejä niitä löytynee paljon, kun on niin yleistä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1749
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1654
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      71
      1495
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      60
      1493
    5. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1414
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      57
      1382
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1349
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1192
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1140
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1124
    Aihe