Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme?

HS: Poikkeuksellinen helleaalto kurittaa Intiaa: apinalauman epäillään läkähtyneen lähes 50 asteen lämpöön, tiikerit etsivät vettä kylistä

Ilkka Luoma 9.6. 7:58

IPCC julkisti tylyn, uhkaavan ja lohduttoman kuvan ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta ja poliitikkomme vastaavat, joka on ryöstäytynyt käsistämme – oman ahneutemme vuoksi. Ilmastoapostolit ovat puhuneet/ kirjoittaneet vuosikausia tästä nyt julkistetusta ilmaston- ja ympäristönmuutosjatkumosta.

Maaemo kuumenee – miksi, siksi, että nyt on näytetty toteen kiistatta meidän ihmisten oma osuus ympäristömme elinolojen vaikuttajana, tuhoajana ja ”lopullisesti muuttajana”. Me haluamme yhä enemmän, nopeammin ja useammin.

Meidän pitää kasvaa – kuuluu ympäristöllemme hyytävä kasvuhokema. Poliitikot vaativat kasvua, liikemiehet huutavat ja ja kansa komppaa – lisää, enemmän ja nopeammin.

Gaia on maaemo, intiaanien pyhä äiti maa. Aloitetaan kulutuksemme jäähdyttely - puolitatko sen? Viaton kysymys: miten käy, jos kaikki kiinalaiset ja intialaiset kuluttavat kuten amerikkalaiset? Kiinan ja Intian väkilukusuhde on ~2,8/7,8 ja amerikkalaisten ~0,32/7,8. Millainen on amerikkalaisten päästömäärä kumuloituneena viimeiseltä sadalta vuodelta, entä kiinalaisten? Entä per capita kehitys graafisena esityksenä samalta sadalta vuodelta? Vakavia kysymyksiä - entä meidän suomalaisten osuus per capita ajattelussa ja sekin viimeiseltä sadalta vuodelta?

Kysyin tätä kirjoitellessani itseltäni: mitä minä teen tämän yhteisen talkoon hyväksi. Entä Sinä?

Oletko valmis puolittamaan kulutuksesi?* Vähemmät ajokilometrit, vähemmän lentomatkoja - enemmän kävelyä ja pyöräilyä. Puolitatko lihan kulutuksen ja kaksinkertaistat kasvikset. Alennat kotilämpöä 19-20 asteeseen. Käännytkö kannattamaan väliajaksi ydinvoimaa? Ostat vähemmän ja harkiten. Minimoit muovin käytön.

Niin, nyt vitsit on loppu, vaikka vastaväittäjiä on edelleen. Saammeko täksi viikoksi "helleaallon"? Entä vastuumme kumulatiivisesta kertymästä päästöjen osalta, vaikkapa sadalta vuodelta. Olemme täällä lännessä kuningaskuluttajia - per capita, ja erityisesti kertymän aikaansaajana!

...
4423

44

<50

  Vastaukset

  • Pallomme on täynnä enimmäkseen kädestä suuhun eläviä Pekkoja ja Pätkiä, joille ykkösasia on löytää ruoka huomiseen asti selviämiseen. Globaalisti asioista ajatteleminen ei mahdu siihen kuvioon .

   Toisella puolella on korkeaan elintasoon tottunut pieni mutta varakas ja rahojensa takia vaikutusvaltainen eliitti. He eivät koe tarvetta joustaa, koska luulevat pärjäävänsä joka tapauksessa omaisuutensa turvin sittenkin kun se lopullinen tiukka paikka tulee.

   Valitettavasti!

  • Jonkun HeSan pelleuutisen tai IPCC:n hörhöpellejen julistusten perusteella kannattaa tehdä täsmälleen päinvastoin ja runsaasti lisätä ilmastoa viilentävien kaasujen tupruttelua.
   Miten muuten siellä eduskunnassa sinulla ja paavolla menee? Onko mukavaa säädellä uusia fysiikan lakeja?

   • Onkohan täällä dosetti tyhjänä?


   • Persu ei taida tietää jotta IPCC on hallitustenvälinen YK:n alainen järjestö. Ei IPCC:a ole mitään mainitsemiasi hörhöpellejä. Eikä myöskään julistuksia.


  • Näitä kauhukuvia lukiessa on hyvä muistaa, että lämmitystä ei ole kuitenkaan lisätty. Auringon teho on hyvin vakaa - onneksi.

   • Lämmön eritystä on kuitenkin lisätty karvattoman apinan toimestakin. CO2 toimii eriteen tavoin, noin kuvaannollisesti.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lämmön eritystä on kuitenkin lisätty karvattoman apinan toimestakin. CO2 toimii eriteen tavoin, noin kuvaannollisesti.

    Höpöhöpö taas.
    Ei toimi.
    Hiilidioksidi viilentää ilmakehää, kuten muutkin kasvihuonekaasut.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lämmön eritystä on kuitenkin lisätty karvattoman apinan toimestakin. CO2 toimii eriteen tavoin, noin kuvaannollisesti.

    Todella kuvitteellista tuo onkin. Saattaa olla peräti runollista tuo erittäminen. Makunsa kullakin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

    Uloshengitysilman CO2-pitoisuus voi olla 100-kertainen raittiiseen ilmaan verrattuna. Lisäksi ihmisarvoinen elämä edellyttää muitakin CO2-päästöjä kuin vain uloshengitys.

    Kun katsotaan taaksepäin vuodesta 2070, voidaan todeta, että väkiluk on kuusinkertaistunut toisen maailmansodan ajoita. Ja silloinkin oli jo tungosta, kun taisteltiin elintilasta.


   • Mitä sääntöjen vastaista on todeta, että ihminen tukehduttaa itsensä lisääntymällä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mitä sääntöjen vastaista on todeta, että ihminen tukehduttaa itsensä lisääntymällä.

    Älä muuta sano koska itse haluan kysyä mitä sääntöjen vastaista on sanoa että Gaia on antiikin Kreikan julma eikä intiaanien


   • Lämmitysteho muuttuu kun maa on lähempänä tai kauempana auringosta.

    Oletko älypää koskaan kuullut sellaisesta?
    Silloin on lämmintä tai kylmää kun useita syklejä sattuu samaan aikaan.
    Onneksi vielä kun on lämmin sykli niin aurinkominimit eivät toivottavasti viilennä maailmaa liikaa. tulossa on 2020 ja suuri minimi 2030


   • Anonyymi kirjoitti:

    Höpöhöpö taas.
    Ei toimi.
    Hiilidioksidi viilentää ilmakehää, kuten muutkin kasvihuonekaasut.

    Näyttää maapallo kuitenkin lämpenevän jatkuvasti!


  • Tosiaan tuo väkimäärän lisääntyminen taitaa olla suurin uhka.

   Ilmasto on lämmennyt esiteollisuuden alkamisen jälkeen 1 asteen, vaikutukset aika vähäiset.

   1870-luvulla väestöä oli noin 1,3 miljardia, nyt yli 7 miljardia.
   Ilmasto noin 1 asteen viileämpi kuin nyt.
   Mitä silloin tapahtui, ilmästö viileämpi kuin nyt, väestöä vähemmän kuin nyt.
   Lämpeää ilmasto tai ei vastaavan tapahtuman seuraukset ovat kauhistuttavat

   Vuosina 1875–1878 kuivuuden aiheuttama nälänhätä tappoi 50 miljoonaa ihmistä Intiassa ja Kiinassa sekä osissa Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa, se oli yksi ihmisen historian pahimmista humanitäärisistä katastrofeista.

   " SYYNÄ KUIVUUTEEN oli ilmeisimmin voimakas El Niño, joka on merivirran ajoittainen muuttuminen Tyynellämerellä. Ilmiö aiheuttaa monenlaisia vaikutuksia Etelä-Amerikan, Kaakkois-Aasian ja muiden tropiikin lähialueiden säähän. Se aiheuttaa myrskyjä yhtäälle ja kuivuutta toisaalle.

   Vuosina 1877–78 El Niño oli erityisen voimakas. Meriveden pintalämpötilat pysyivät korkeina 16 kuukautta. Tämä vaikutti myös kalastukseen.

   Toinen samanaikaisesti sattunut ilmastoon vaikuttanut ilmiö oli ”Intian Niño” (engl. Indian Ocean Dipole). Se tyypillisesti heikentää monsuunia Intiassa. Tutkijoiden mukaan sekin oli tunnetuista ”Intian Niñoista” voimakkain.

   Kolmantena tekijänä oli se, että Atlanttikin oli poikkeuksellisen lämmin 1877–79.

   Tutkijoiden lopputulema oli, että koko maapalloa koskeneen ilmastomallin perusteella kuivuuden syynä olivat kaikki kolme yhtäaikaista sääilmiötä. Heidän mukaansa samanlainen yhteisvaikutus voi toistua."


  • Ilmaston viilentyessä, tulee pian ikävä viljan varmuusvarastoja, jotka myytiin huutokaupalla ulkomaille tosi halvalla.
   Kukaan ei ole osannut perustella syytä yhtäkkiselle myymisen tarpeelle.
   Kansan kurjistaminen? Jonkun tahon omanedun tavoittelu?

   Nyt on ollut jo parina vuotena huono satokausi, ja ei se näytä kovasti kohenevan tulevina vuosinakaan.

  • Mitä sääntöjen vastaista on todeta että Suomi ja Suomalaiset ovat tehneet oman osansa tässä ilmastonmuutos asiassa ja ilmastonmuutos ei ole pysäytettävissä tai asia mihin voimme vaikuttaa ainoa asia johon voimme vaikuttaa on se että saadaan väestön kasvu pysähtymään Lähi idän ja Afrikkan maissa koska mitä enemmän ihmisiä on niin luonto ei pysty palautumaan samaan tahtia mitä ihmisiä syntyy Lähi idän ja Afrikkan maissa.(eli toisin sanoen kehitysapu pitää lopettaa)

  • Aamuteeveessä hehkutettiin kun Kenia, Tansania mm ovat kieltäneet muovikassit.
   Jotakin konkreettista on siis Afrikassakin tehty.
   Kyllä on pakko aktivoitua täälläkin.

  • Tämän päivän Aamulehdessä kirjoittaa Jannika Melkko, että Suomi on onnistunut heikosti tavoitteessaan luonnon monimuotoisen köyhtymisen pysäyttämisessä vuoteen 2020 mennessä.
   Vaikka Suomi on sitoutunut tavoitteeseen niin heikolta alkaa näyttämään. Punaisen kirjan tavoitteena oli tämän onnistuminen.
   Vihreät tehkää jotakin, aika on loppumassa.

  • Kun kaniineja on liika tulee tularemia ja kellistää.
   Sama kun kansaa on liikaa tulee katastrofi ja vähentää.

   • Niin ei se maaemo ole aina hyvällä tuulella vaan välillä tulee lunta tupaan ja vettä kuin aisaa.
    Nyt olisi hyvä mahdollisuus vähentää myös ihmisiä kun sikaebola jyllää Aasiassa.

    Sian sairaudet ovat joskus levinneet ihmisiinkin koska sika ja ihminen ovat sekasyöjiä ja....? Olihan hullunlehmän tautikin ja lintuinfluenssa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Niin ei se maaemo ole aina hyvällä tuulella vaan välillä tulee lunta tupaan ja vettä kuin aisaa.
    Nyt olisi hyvä mahdollisuus vähentää myös ihmisiä kun sikaebola jyllää Aasiassa.

    Sian sairaudet ovat joskus levinneet ihmisiinkin koska sika ja ihminen ovat sekasyöjiä ja....? Olihan hullunlehmän tautikin ja lintuinfluenssa.

    Entä jos "jokin systeemi" vähentäisi ihmispopulaatioita tasaisesti vaikkapa 33 prosenttia per valtio - siis Suomestakin noin vajaa kaksi miljoonaa?


   • Kun sopuleita liikaa, niin pöllöillä menee hyvin! ;-)


   • Anonyymi kirjoitti:

    Entä jos "jokin systeemi" vähentäisi ihmispopulaatioita tasaisesti vaikkapa 33 prosenttia per valtio - siis Suomestakin noin vajaa kaksi miljoonaa?

    Ei ole sellaista systeemiä vaan väestönkato tulee sielä ensin missä on eniten ihmisiä ja köyhyyttä.
    Aivan sama kuin vaadittaisiin samanlaiset aseet kaikille sotiville kansoille jotta olisi reilumpaa sotia.


  • Ilmastouutisten luku maassamme vaatii aikamoista medialukutaitoa, niin yksipuolisesti media aiheesta tarinoi, siis nimenomaan tarinoi. Jokainen maailman pienikin helleuutinen saa täällä runsaasti palstatilaa mutta kylmyysuutiset kokevat totaalisen pimennon. Onneksi meillä on netti mistä etsivä löytää.
   https://www.iceagenow.info

   Maapallon sää on siis nollasummapeli. Jos jossain maankolkassa sattuukin olemaan hirmuhelteet, voitte olla varmoja, että jossain muualla on sitten sitäkin kylmempää.

   • Ei se ole nollasummapeliä vaan kun maapallon keskimääräinen lämpötila nousee niin varalliset helteet lisääntyy ja ihmisille käy kuin apinalaumalle että kuollaan kun ilma on liian kuumaa hengitettäväksi ellei sitten paeta viileimmille alueille mikä apinoille ei ole mahdollista. Helteet ei ole ainoa muutoksesta aiheutuva propleemi vaan sään vaihtelut on isoja. Lapin nyt tulleita lumisateita ihmetellään mutta jo kymmeniä vuosia sitten satoi lunta juhannuksen aikoihin etelämpänä ettei niissä ole ihmettelemistä vaan kuuluu ilmaston normaaliin vaihteluun.


   • Jos ilmasto lämpenee keskimäärin +0.01°C/vuosi (+1°C/100 vuotta), voidaan kyllä sanoa, että mittaustarkkuuden rajoissa ilmasto on nollasummapeli.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ei se ole nollasummapeliä vaan kun maapallon keskimääräinen lämpötila nousee niin varalliset helteet lisääntyy ja ihmisille käy kuin apinalaumalle että kuollaan kun ilma on liian kuumaa hengitettäväksi ellei sitten paeta viileimmille alueille mikä apinoille ei ole mahdollista. Helteet ei ole ainoa muutoksesta aiheutuva propleemi vaan sään vaihtelut on isoja. Lapin nyt tulleita lumisateita ihmetellään mutta jo kymmeniä vuosia sitten satoi lunta juhannuksen aikoihin etelämpänä ettei niissä ole ihmettelemistä vaan kuuluu ilmaston normaaliin vaihteluun.

    Mistä tiedät että kyseessä ei ole nollasummapeli? Onko Petteri ja muut isot pojat tuollaista kertoneet? Oliko niillä peräti 99,7% konsensus?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Mistä tiedät että kyseessä ei ole nollasummapeli? Onko Petteri ja muut isot pojat tuollaista kertoneet? Oliko niillä peräti 99,7% konsensus?

    Lyhyellä tähtäimellä tiedetään että ei ole nollasumma peliä jatkuvan keskilämpötilan nousun ja jäämeren merijään supistuessa joka vuosi. Pitkällä tähtäimellä ei tiedetä mitä tästä seuraa tappaako lämpö luonnon ja ihmiset vai alkaako muutos toiseen suuntaan tuhon jälkeen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lyhyellä tähtäimellä tiedetään että ei ole nollasumma peliä jatkuvan keskilämpötilan nousun ja jäämeren merijään supistuessa joka vuosi. Pitkällä tähtäimellä ei tiedetä mitä tästä seuraa tappaako lämpö luonnon ja ihmiset vai alkaako muutos toiseen suuntaan tuhon jälkeen.

    Lyhyellä tähtäimellä tiedetään, että maapallon keskilämpötila on laskenut. Ainakin näinä vuosina ilmaston muutos on siis ollut nollasummapeliä, ellet sitten myönnä, että ilmasto on viilentynyt. Tästä seuraa, että aloittajan huoli Intian helleaalloista on täysin aiheeton


   • Anonyymi kirjoitti:

    Lyhyellä tähtäimellä tiedetään että ei ole nollasumma peliä jatkuvan keskilämpötilan nousun ja jäämeren merijään supistuessa joka vuosi. Pitkällä tähtäimellä ei tiedetä mitä tästä seuraa tappaako lämpö luonnon ja ihmiset vai alkaako muutos toiseen suuntaan tuhon jälkeen.

    Lyhyellä tähtäimellä tiedetään että Arktiset jäät vähenevät kesällä ja lisääntyvät talvella. Samoin tiedetään, että lämpötila eteläisellä pallonpuoliskolla on lämmintä silloin kun pohjoisessa on kylmää ja päinvastoin. Mitään globaalia lämpenemistä ei ole havaittavissa muualla kuin IPCC:n suosittelemissa satukirjoissa ja Helsingin Sanomien akuankkatalon höyrypäisessä konttorissa.


  • Maapallo haihtuu avaruuden tuuliin, kun Aurinko räjähtää - kuumuus on tuolloin helvetillinen, ja voi ola että atomitkin hajoavat?

  • Rovaniemellä kokoontuneet metsäasiantuntijat sanovat ilmastonmuutoksen olevan luonnollinen ilmiö - mihin sitä pitäisi uskoa?! -Yle uutisoi näin eilen.

   • Ilmastonmuutos ei ole mikään uskomuksen asia. Ilmasto muuttuu jatkuvasti ja on aina muuttunut ihan ilman ihmisen apua.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ilmastonmuutos ei ole mikään uskomuksen asia. Ilmasto muuttuu jatkuvasti ja on aina muuttunut ihan ilman ihmisen apua.

    Pitää paikkansa, mutta ihmisen ohjaamana se kiihtyy.


   • Kyllä se on uskottovaa koska ilmasto lämpiää ja jäähtyy n. 40 vuoden syklillä maximista minimiin ja nyt on maximissam että kohta alkaa jäähtyä. Ihmisen vaikutus on minimaalista lähinnä päästöjen sisältämän energian takia kuten kaupunki on lämpimämpi aina kuin maaseutu.


  • Jäähdytetköön vaan kok Aasia kulutustaan ja antakoon apinoille vettä ja jäähdytysta, ,mieluummin ilman fosiilista sähköä.

  • Missä maassa on suurin kulutus- ja päästömäärä per capita?

   • Turhaan sinä tuota valhetta tänne työnnät. Suomi on harvaanasuttu, kylmä teollisuusmaa, joten karsi vaan sielä missä kukutus nousee eniten eli Aasiassa.
    Myös Itä-Euroopassa on vanhentunutta teollisuutta.

    Voit tietysti antaa omastasi vaikka Indokiinaan mutta kun sielä on väestöräjähdys menossa niin kaikki apu menee hukkaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Turhaan sinä tuota valhetta tänne työnnät. Suomi on harvaanasuttu, kylmä teollisuusmaa, joten karsi vaan sielä missä kukutus nousee eniten eli Aasiassa.
    Myös Itä-Euroopassa on vanhentunutta teollisuutta.

    Voit tietysti antaa omastasi vaikka Indokiinaan mutta kun sielä on väestöräjähdys menossa niin kaikki apu menee hukkaan.

    Per capita päästöissä suomalaiset ovat hyvin korkealla - noin tuplat verrattuna kiinalaiseen keskimäärin!

    Mitä merkitsee kansainvälinen oikeudenmukaisuus?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Per capita päästöissä suomalaiset ovat hyvin korkealla - noin tuplat verrattuna kiinalaiseen keskimäärin!

    Mitä merkitsee kansainvälinen oikeudenmukaisuus?

    Suomalaiset eivät ole räjäyttäneet väestöään - väestön määrä on hitaasti pienentynyt samalla kun Aasian maissa väkimäärä on räjähtänyt miljardista asukkaasta 4 miljardiin ainoastaan 50 vuoden sisällä.
    Ei ole oikein että suomalaisia vaaditaan elämään yhtä askeettisesti, vaikka ovat toimineet järkevästi ja vastuullisesti eivätkä ole räjäyttäneet väkilukuaan kuten aasialaiset.
    Aasialaiset joutuvat kantamaan toimistaan vastuun itse, eli vähentämään kulutustaan samassa suhteessa kun ovat lisänneet väkilukuaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Suomalaiset eivät ole räjäyttäneet väestöään - väestön määrä on hitaasti pienentynyt samalla kun Aasian maissa väkimäärä on räjähtänyt miljardista asukkaasta 4 miljardiin ainoastaan 50 vuoden sisällä.
    Ei ole oikein että suomalaisia vaaditaan elämään yhtä askeettisesti, vaikka ovat toimineet järkevästi ja vastuullisesti eivätkä ole räjäyttäneet väkilukuaan kuten aasialaiset.
    Aasialaiset joutuvat kantamaan toimistaan vastuun itse, eli vähentämään kulutustaan samassa suhteessa kun ovat lisänneet väkilukuaan.

    Juuri näin! Ei ole olemassa mitään automaattia ainakaan pakollista jossa tasataan kansainvälistä elintasoa ja estetään meitä kuluttamasta ja kehittämästä yhteiskuntaamme ,joka on kylmyydestä johtuen erittäin haavoittuvainen.

    Kiinassa ja intiassa on jo enemmän kuluttavaa keskiluokkaa kuin koko Euroopassa ihmisiä- Kuka on syyllinen? globaali talous ja kansainvälinen rahavalta joka raahasi teollisuuden orjatyömaihin.

    Aasian ja Afrikan valtiot ovat edelleenkin orjatyövaltioita joiden rikkaat kuluttavat vapaasti ja teollisuus saastuttaa vapaasti ilman päästörajoi´tuksia
    ja nämä meidän hölmöläisemme ovat vain hyväksymässä ja kiristämässä tilannetta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Juuri näin! Ei ole olemassa mitään automaattia ainakaan pakollista jossa tasataan kansainvälistä elintasoa ja estetään meitä kuluttamasta ja kehittämästä yhteiskuntaamme ,joka on kylmyydestä johtuen erittäin haavoittuvainen.

    Kiinassa ja intiassa on jo enemmän kuluttavaa keskiluokkaa kuin koko Euroopassa ihmisiä- Kuka on syyllinen? globaali talous ja kansainvälinen rahavalta joka raahasi teollisuuden orjatyömaihin.

    Aasian ja Afrikan valtiot ovat edelleenkin orjatyövaltioita joiden rikkaat kuluttavat vapaasti ja teollisuus saastuttaa vapaasti ilman päästörajoi´tuksia
    ja nämä meidän hölmöläisemme ovat vain hyväksymässä ja kiristämässä tilannetta.

    Jos kiinalaiset kuluttaisivat kuten suomalaiset per nenä - niin tarvitsisimme kaksi maapalloa. Kuka rakentaa?


  • Sielä on poikeuksellinen kuumuus ja kuivuus joka kesä. tuhansia vuosia jääkauden jälkeen. liikaa ihmisiä ja köyhyttä .Rikkaat rikastuvat ja köyhät kuolevat tauteihin ja nälkään.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 13 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martina jatkaa säälin kerjäämistä, kaikki on Stefun syytä

   Martina jatkaa säälin kerjäämistä ja myynnin kasvattamista tällä kertaa MeNaisissa. Odotettu valkopesuhaastattelu on ilmestynyt, onnittelut kaikille j
   151
   3921
  2. Kuinka keskustella rikoksista Suomi24:ssä

   Hei kaikille! Suomi24 on aina ollut paikka, jossa keskustellaan laajasti monenlaisista aiheista. Uutiset, ihmissuhteet ja elämän koko kirjo näkyy pal
   Suomi24 Blogi ★
   52
   2192