Millaiset vanhemmat ja kotikasvatus teillä oli?

Anonyymi

Tässä olen pohdiskellut miten kotikasvatus ja nuoruuden perhe vaikuttaa nuoren pojan myöhempään sosiaaliseen kyvykkyyteen ja ujouteen. Toki geeneillä (=ulkonäkö) on vaikutusta sekä suoraan että itseluottamuksen kautta mutta mietin vaan, miten tuo perhetausta vaikuttaa itseluottamukseen ja sosiaalisiin taitoihin, jotka ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä naisteniskennässä kuin se ulkonäkö. Haluaisin kuulla teidän kokemuksia. Alla vähän omaa pohdiskelua itsestä sekä tuttavapiiristä, pitkä pohdiskeluteksti joten skippaa suoraan kommentoimaan jos tylsistyttää -->

Itse olen oman perhetaustan ja useiden kouluaikaisten kavereiden ja vähemmän kavereiden tutkimisen perusteella tehnyt semmosen johtopäätöksen, että mitä "parempi" perhetausta niin sitä todennäköisemmin pojasta kehittyy sosiaalisesti taitamaton nyhverö, eli ätmi. Itselläni, ja useilla yläasteaikaisista tutuista nyhveröpojista oli se yhteinen nimittäjä että kaikilla oli ydinperhe ja niinsanotusti hyvä kotikasvatus, eli kasvatettiin herrasmieheksi, kasvatettiin siten että piti aina ottaa muut huomioon, erityisesti naiset, eikä hulttioelämää katsottu hyvällä. Kotiintuloajat oli tiukat, alkoholiin ja tupakkaan kasvatettiin suhtautumaan hyvin nuivasti eikä esim. koulujen päättäribileisiin ollut mitään asiaa vaan kotiin piti tulla ajoissa. Siksi en itse siis pyörinyt käytännössä yhtään niissä sosiaalisissa ympäristöissä, mistä ensimmäisiä seurustelusuhteita haettiin: bileissä, illanvietoissa yms. Niimpä päädyin oleskelemaan lähinnä muiden hiljaisten nörttien kanssa myös koululla ja vapaa-ajalla. Alkoholia kokeilin ja uskaltauduin ekoisiin bileisiin joskus täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

Sen sijaan nämä luokan kovikset ja sosiaalisesti menestyvät pojat oli tyypillisesti niitä, joilla oli eronneet vanhemmat, uusioperhe, kotona tupakoitiin ja/tai juotiin, kuri oli lepsua ja pojat saivat vapaasti rällätä viinalla ja tupakalla sekä juosta illanvietoissa alaikäisenä. Ei siis kaikilla näillä koviksilla välttämättä ollut kaikki asiat juuri nimenomaan näin, mutta tuohon suuntaan. Teoriani on, että kun kotona asiat ovat "huonosti", niin pojasta kasvaa kova ("kun elinympäristö on kova, on itsekin oltava kova jotta selviytyy hengissä") ja itsevarma nuori mies, josta naiset kiinnostuvat. Ja mikä huvittavinta, osa näistä koviksista oli suoraan sanottuna helkkarin rumia reuhutukkaisia aknenaamoja mutta ei naisten saanti ollut silti lainkaan vaikeaa. Itseluottamus ja yleinen habitus kun on kova ja sellainen ns. paikkansa tietävä, niin se vie naisilta jalat alta.

Minusta ja mainitsemistani kouluajan nörttikavereista kasvatettiin kilttejä, raittiita herrasmiehiä, ja niimpä meistä kasvoi ujoja ja sosiaalisesti taitamattomia, koska kaikki naisteniskennässä ja ylipäätään (sosiaalisten) ihmisten välisessä kanssakäymisessä tarvittavat taidot oli pääsääntöisesti oppimatta (nörttipiirien sosialisointia ei näihin voi edes verrata). Ja niitä on aikuisiällä enää hankala opetella häpeän takia: jotta oppisi ajamaan polkupyörällä, pitäisi opetella ensin apupyörillä, mutta kun sehän on aikuisena jo todella noloa. Joten pyörällä ajaminen jää opettelematta jos ei sitä lapsena tehnyt.

Oman teoriani mukaan siis "hyvä" kotikasvatus ja perhetausta korreloivat negatiivisesti sosiaaliseen kyvykkyyteen. Mutta, mitäs muut mieltä? Kokemuksia?

28

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tää on taas tätä samaa p.skaa. Olen saanut hyvän kotikasvatuksen ja naisia on riittänyt naimisiin menoksi asti.

      • Anonyymi

        Hyvän kotikasvatuksen saaneet ovat edullisessa asemassa verrattuna vähemmän hyvän kotikasvatuksen saaneisiin.


    • Vanhemmat oli keskenään riitaisia, viha-rakkaussuhde. Oon aina nähnyt koko suhteen herttoineen ja sapeleineen...

      Mua on rakastettu, muttei aina osattu tukea, eikä lukea mua. Nykyään sossu puuttus menoon, jos meno olis samanlaista, mitä se oli joskus. Aika huoletonta vanhemmuutta, eikä menty tosiaankaan lapsen ehdoilla tai kyselty tahtooko lapsi näin vai noin

      Karkkipäivä oli joka päivä.😋

      Sai hillua pikkumuksuna pitkin mäkiä yömyöhäänkin, mutta teininä siihen tuli stoppi. Kilttihän mä oon aina ollut pohjimmiltani, mutta velmuilija. Källintekijä.

      Standup komiikka on siis ollut aina osa mua, eikä väliä nauretaanko mulle vai mun jutuille. Kunhan ihmisiä huvittaa.

      Yksinäinen susi olen tyypiltäni, mutta sosiaalisuus on aliakseni.☺️

      • Miten pal kotikasvatus sitten vaikuttaa, en tiiä sanoa.

        Mutten oon mitenkään ollut mikään suosikkityttö taikka keskipiste tyyppi. Paitsi tutussa porukassa hetkittäin..huumorilla.


    • Anonyymi

      Asia on kyllä niin, että hyvässä kodissa kasvaneet pärjäävät luontevasti lähes kaikkien kanssa. Olen itse hyvässä kodissa kasvanut, akateemisesti sivistyneiden vanhempien poika, ja olen aina löytänyt tasokasta naisseuraa. No, täytyy sanoa, että opiskeluaikanani havaitsin, että epämääräisissä vähävaraisissa kodeissa kasvaneet naiset eivät halunneet tehdä tuttavuutta kanssani. Heitä kiinnosti epämääräisissä kodeissa kasvaneet tyypit. Mutta varakkaissa, sivistyneissä kodeissa kasvaneet naiset ovat aina viihtyneet kanssani. Rakkaus hyvässä kodissa kasvaneen naisen kanssa on hieno asia. terveisin: ILOINEN NAAMA

      • Anonyymi

        Ihmiset hakeutuvat, ilman muuta, sellaiseen seuraan joka tuntuu tutulta.

        (Varakkuus ei muuten takaa hyvää kotia, eikä köyhyys huonoa, kuten sinä näytät olettavan.)


      • Anonyymi

        Niin, on totta, että varakas koti ei ihan aina ole hyvä koti, eikä vähävarainen koti aina huono. Mutta jostain syystä olen elämässäni kohdannut vähävaraisissa kodeissa kasvaneita epäystävällisiä, kiukkuisia naisia. Onneksi olen kohdannut myös useita ystävällisiä, luontevasti huumorintajuisia naisia, ja he ovat kasvaneet varakkaissa kodeissa. Elämä on kivaa, kun olen löytänyt oikean rakkauden. terveisin: ILOINEN NAAMA


    • Anonyymi

      Viinamiehen kotona juotiin aina paljon viinaa ja viinamies oppikin jo nuoresta pitäen että viina on olennainen osa elämää. Siksi hän jo nuorena lähti juomaan luokan tyttöjen kanssa ja naisseurasta ei ole ollut puutetta.

      t. viinamies

      • Ei sillä ole mitään merkitystä, että miten vapaan tai tiukan kasvatuksen on kotona saanut. Niillä heikommat sosiaaliset taidot omaavilla on ehkä jäänyt kotona vanhemmilla opettamatta ne tietyt sosiaaliset käytösnormit, niin sen vuoksi varmaan toisille ne kaikenlaiset sosiaaliset tilanteet ovat sitten liian vaikeita elämässä pärjäämiseen.

        Eikä se alkoholi edes kuulu alaikäisten elämään, kun sitä kyllä ehtii sitten juomaan oikein hyvin täysi-ikäisenä ja joskus vanhempanakin. Silloin täysi-ikäisenä ei edes vanhemmat pääse asiaan vaikuttamaan.


    • Anonyymi

      Ujous on luonteenpiirre, joka saadaan geeniperimässä. Se ei muodostu kasvatuksen tuloksena. Sosiaalisesta, extrovertistä ihmisestä ei voi kasvattaa introverttiä, ujoa nyhveröä.

      • Anonyymi

        No, kun minä reipas ekstrovertti menin aikoinaan Turkuun lukioon, niin siellä tosikkomaiset totiset pojat ja tytöt yrittivät väkisin tehdä minusta introvertin mykkäihmisen. Onneksi eivät siinä hölmössä turkulaistyyppisessä älyttömyydessä onnistuneet. Siis olen edelleenkin reipas ekstrovertti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No, kun minä reipas ekstrovertti menin aikoinaan Turkuun lukioon, niin siellä tosikkomaiset totiset pojat ja tytöt yrittivät väkisin tehdä minusta introvertin mykkäihmisen. Onneksi eivät siinä hölmössä turkulaistyyppisessä älyttömyydessä onnistuneet. Siis olen edelleenkin reipas ekstrovertti.

        Niin, ei siis onnistu kasvattamalla saamaan reippaasta ihmisestä ujoa.


      • Anonyymi

        Olisikin aika hölmöä yrittää tehdä rohkeasta ujo.


    • No minun mielestä tää vois liittyä vastuunottoon ja miten se on opittu.

      Jossain ns. Huonommassa perheessä vastuu jää väkisin lapselle itselleen. Jos on useampi sisarus, luultavasti yksi vetää porukkaa ja muut on aikuisenakin vastuuttomampia ja tämä yksi ottaa kaikista yhä vastuun.

      Jos taas on ns. hyvä perhe, voi joku vaativakin vanhempi tehdä lapsen puolesta sen vastuunoton. Kaikki ”pitää” tehdä niin ja näin. Vielä jos se jatkuu putkälle aikuisikään, on tämä lapsi lapsen tasolla vastuunotossa itsestään pitkään.

      Sitä kun hyppää tänne maailmaan ja katselee miten muut tekee sitä ja tätä, eikä itsellä olekaan asiat niin tai näin, alkaa usko itseensä putoamaan. Toiset kantavat elämäänsä ja viilettävät, mutta tämä vastuunsa elämästään muualle tottunut on sormi suussa.

      Sitä alkaa näkemään maailman niin, että on itse erikoinen. On elänyt muitten kautta ja koittaa yhä elää muitten kautta elämäänsä. Hakee ymmärrystä muualta ja samalla pitää itseään huonompana.

      Lisäksi muut ihmiset, ainakin paremmin pärjäävät vaikuttavat ilkeiltä ja vähintään itsekkäiltä. Mutta nehän vaan ottavat vastuun elämästään ja päättävät itse elämästään.

      Vastuuton voi myös olla niinkin, että tekee asioita, ottamatta niistä vastuuta, mutta yhteiskunta sulkee yleensä ne laitoksiin ennenpitkää. Tai joku kirkko puhuu ne laumaansa, missä yksi kirja kertoo miten elää vastuullisesti. 😬

      • Lapselle kuuluu antaa vastuuta mutta sen myötä kun ymmärtää sen kantaa


      • valtakunta kirjoitti:

        Lapselle kuuluu antaa vastuuta mutta sen myötä kun ymmärtää sen kantaa

        No aina pitää saada kokeilla, missäs sen mukavampi ottaa vastuuta, kun se on turvattu vanhempien tukemana....


    • Anonyymi

      Kysä on siitä, että Suomi on kommunistinen maa. Kyse on siitä, että valtiolla on liian suuri valta.

      Ennen vanhaan, kun valtiolla ei ollut niin suurta valtaa niin naiset olivat enemmän riippuvaisia vahvoista miehistä.

      Mutta nyt tämän "vahvan miehen" aseman on korvannut valtio. Niinpä naiset eivät tarvitse vahvaa miestä vaan istuskelevat vain kotona ja elämä pohjautuu vain satunnaispanoihin joidenkin "viinamiesten" kanssa ja sitten kun tulee se vahinkolapsi, jonka valtio kustantaa.

      T. Huonossa perheessä kasvanut.

    • Itse olen viiden lapsen yksinhuoltajan vesa. Mutsi oli siis paljon poissa (vuorotyö hoitsuna ja huono palkka) joten me lapset kasvatimme toisiamme.
      Silloin ei saanut kotiapuakaan millään. Yhden kerran muistan, kun tuli kunnan järjestämä lapsenvahti minulle (muut oli koulussa, minä olin pieni) , mutta hänkin vain ruikutti kun kahvilaatu meillä oli väärää. Olisin hyvin pärjännyt kotona ilman häntäkin.

      Näin 70-luvun alussa.

    • Luulin että tässä oltiin tosissaan, mutta tämä olikin tätä ätmiruikutusta. Skippaan.

      • Anonyymi

        ei ollu tosissaan olet vanhinko lapsi


    • Anonyymi

      vanhemmat on korkeastikoulutettuja aristokraatteja ja kotona puhuttiin viisaita ja aristokraattisia puheita sekä korkeastikoulutettua puhetta ja älykstä aivonystyröitä kiihottavaa korkeastikoulutettua yliopisto keskustelua toivoo von korkeastikoulutettu ja älykäs

    • Anonyymi

      Vedän puoleeni hemmoteltuja pikku prinsessoja. Kotikasvatukseni on ollut julmaa ja hylkivää. Omillani olen ollut varsin nuoresta. En tiedä missä mättää. On mahdotonta löytää vertaisseuraa.

    • Anonyymi

      Ei ollut oikeen mitään kasvatusta. Rajoja eikä sääntöjä ollut mutta kävin koulut kuitenkin kunnolla ja 3 ammattia olen opiskellut, työuraa 15 vuotta takana. Olen seurustellut 3 kertaa, nykyisen kanssa 3 vuotta.

    • Haluatko opetella ajaa polkupyörällä? Eikö se kuulu hyvää kotikasvatukseen?
      Minusta se kuuluu oppia jo lapsena.

      • Anonyymi

        Pöh. Minä olen oppinut lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan 5-vuotiaana, mutta pyörällä ajamaan opin noin 8-vuotiaana. Uimataito 11-vuotiaana. Auton ajokortti 18-vuotiaana, vaikka autokoulun opettaja oli hirveän hermostunut äijä. Huh. /t.--Likinäkörillitäti


      • Anonyymi kirjoitti:

        Pöh. Minä olen oppinut lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan 5-vuotiaana, mutta pyörällä ajamaan opin noin 8-vuotiaana. Uimataito 11-vuotiaana. Auton ajokortti 18-vuotiaana, vaikka autokoulun opettaja oli hirveän hermostunut äijä. Huh. /t.--Likinäkörillitäti

        Juu tyttönikin osaa laskea, lukea ja pyöräillä sukeltaa luistella ja aakkoset osaa kirjoittaa nyt 6v tänä vuonna täyttänyt kuulemma vielä ikätasoisesti piirtää paremmin.
        Kyllä siihen vaaditaan kotikasvatukseen aikaa.
        Kohta se uimataito on😁
        On eri asia jos ei aikaa ole vanhemmilla antamaan perusasioiden vahvuuksia ja se on surullista kyllä pitäisi olla lapselle aikaa.


    • Anonyymi

      Aika kovaakin ja jo 16-vuotiaana palkkatöihinkin D

      Suositan kyllä tuota peliä, ei saa androidille, pitää olla tietokone: pokeripeli - Governor of Poker 2... ei saa olla internet-yhteyttä ollenkaankaan tuota pelatessa.

    • Anonyymi

      Tiivi taavi
      Hipsu
      Laalaa
      Pai
      TELETAPIT

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      144
      2467
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      178
      1491
    3. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      100
      1271
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1187
    5. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      99
      1169
    6. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1092
    7. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      96
      1065
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      49
      1037
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      1010
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      72
      931
    Aihe