Perinteisesti imelletty vanhan ajan perunalaatikko valmistettiin yleisesti leipomispäivinä - noin kerran viikossa - leivinuunin jälkilämmössä.
Paras perinteisesti imelletty vanhan ajan perunalaatikko saadaan talven yli kellaroiduista perunoista. Kannattaa kokeilla.
Perinteisesti imelletty vanhan ajan perunalaatikko:
PERINTEISESTI IMELLETTYÄ PERUNALAATIKKOA EI MAKEUTETA SIIRAPILLA EIKÄ SOKERILLA.
n. 2 kg perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy - jauhoisia suositaan mutta myös kiinteiden suosijoita on.
Vettä keittämiseen ja imeltämiseen.
2 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja.
50-75g voita
maitoa, määrä vaihtelee lajikkeiden mukaan - jauhoisiin enemmän, kiinteisiin vähemmän.
½ - 1 teelusikallista suolaa
SIIRAPPIA JA SOKERIA EI LISÄTÄ PERINTEISESTI IMELLETTYYN PERUNALAATIKKOON.
Nyt valmistamaan perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa talven yli kellaroiduista perunoista:
1. Taikaa tai ei, perunat kannattaa kuoria ennen keitämistä. Kuoritut perunat keitetään VÄHÄSSÄ SUOLATTOMASSA vedessä ja soseutetaan perinteisellä perunasurvimella suoraan keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose - lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi.
3. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähtyneeseen perunasurvokseen.
4. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita muutama kerta ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Sose imeltyy parhaiten noin 65 asteisena. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi.
Voi imeltää myös perinteisellä 1700-1800 emäntien tapaan, 75-76 asteinen sosekattila eristetään erittäin hyvin moninkertaisilla "leipomispyyhkeillä" eli kunnon vällyillä, laitetaan lämpimään paikkaan ja annetaan imeltyä 3-5 tuntia. Erittäin hyvin eristettynä "huoneen lämpökin" riittää.
5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola. Maitoa lisätään niin että saadaan "notkea puuro". Laita sose voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle muutama voinokare. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.
6. Laita vuoka 170-180 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja alkaa kupliminen, alenna lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paista 2-3 tuntia
PERINTEISESTI IMELLETTY PERUNALAATIKKO
3
112
Vastaukset
- Anonyymi
PERINTEINEN VANHAN AJAN IMELLETTY PERUNALAATIKKO:
Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa valmisteyttiin arkiruoaksi. Kun leivinuuni lämmitettiin, niin leivinuunin jälkilämmösässä paistettiin imelletty perunalaatikko ja muita laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunien jälkilämpö saattoi riittää vielä seuraavanakin päivänä laatikkoruokien valmistamiseen.
Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on imelletty perinteisellä vanhanajan menetelmällä vällyillä eristettynä. Imeltyminen perustui siihen että hyödynnettiin perunan oma kuuma massa. Vedestä ja perunoista valmistettu kuuma sose jäähdytettiin mahdollisimman tarkasti jauhojen palamislämpötilan alapuolelle ja lisättiin jauhot. Jauhojen lisäyksen jälkeen imeltymisen alkamista seurattiin maistamalla. Jos imeltymistä ei ollut havaittavissa, jauhot oli todennäköisesti lisätty liian kuumaan soseeseen ja jauhojen imeltymisentsyymi oli tuhoutunut – ”jauhot oli palaneet”. Jauhojen palaminen korvattiin lisäämällä uudet jauhot ja tässä vaiheessa sose oli todennäköisesti jäähtynyt tarpeeksi ja yleensä toisen lisäyksen jäkeen imeltyminen alkoi. Yleensä emännät onnistui lämpötilan arvioinnissa ja jauhojen lisäyksessä jo ensimmäisellä kerralla ja toistoja tarvittiin aniharvoin. 2-3kg perunoita on hyvä minimimäärä – siitä riittää lämpöä riittävästi imeltämiseen.
Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon tarvitaan vain yksinkertaiset raaka-aineet. 2-3kg perunoita on hyvä minimimäärä varmistamaan imeltymisen onnistumisen. Kaikki lajikkeet imeltyy, jauhoiset ja kiinteät ja kaikki siltä väliltä. Lisäksi tarvitaan vettä keittämiseen ja tönkkösoseen notkistamiseen ja imeltymisen edistämiseen - voi käyttää keittovettä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly. Kuoritut perunat voi keittää pienessä vesimäärässä ja soseuttaa suoraan keittoveteen.
Ruisjauhoja, nykyisin vehnäjauhoja tarvitaan imeltymiseen. Jauhot tulee lisätä noin 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Kuumemmassa 88 asteisessa tai yli jauhot palaa.
Sosekattila eristetään hyvin "vällyillä" - useilla kerroksilla keittiötekstiilejä ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Pitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta. Imeltymisen aikana sosetta sekoitetaan 2-4 kertaa ja samalla voi imeltymisen edistymistä seurata maistamalla. Erittäin hyvin eristettynä sose imeltyy hyvin huoneenlämmössäkin vedottomassa paikassa.
Imeltämisen jälkeen lisätään makua antaamaan suola ja voi. Muita mausteita ei tarvita. Perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon käytettiin sian lihasta sulatettua rasvaa. Suolaa saatiin myös suolatusta sisanlihasta. Voi on nykyisin korvannut sianlihasta sulatetun rasvan.
Maito lisätään imeltämisen jälkeen. Maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan. Jauhoisille perunpoille enemmän maitoa ja kiinteille perunoille vähemmän maitoa - ja myös halutun lopputuloksen mukaan.
Sose laitetaan voideltuihin uunivuokiin ja pinnalle sian rasvaa. Nykyisin ripotellaan muutamia voinokareita ja myös voidaan sirotella korppujauhoja.
Imelletty perunalaatikko paistetaan leivinuunin jälkilämmössä 2-4 tuntia. Sähkölieden uunissa paistamisen voi aloittaa kuumassa 185-200 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Sähkölieden uunissa paistoaika on noin 2-3 tuntia.- Anonyymi
HUOM!
Erittäin paha virhe tekstissä.
" Kuumemmassa 88 asteisessa tai yli jauhot palaa".
Korjaus.
Kuumemmassa 78 asteisessa tai yli jauhot palaa.
- Anonyymi
Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.
Onnistuu varmasti kun jauhot lisätään 75-76 asteiseen vedellä notkistettuun soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin. Uunin lämpötilan voi varmistaa erilisen uuninlämpömittarin avulla.
Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko perinteinen viikonloppu ja arkiruoka.
Nykyisin imelletty perunalaatikko on vain vähäarvoinen jouluruokien lisuke.
Imelletty perunalaatikko:
Ainekset:
2 kg perunoita
vettä keittämiseen, soseen notkistamiseen ja imeltämiseen
3 rkl vehnäjauhoja
40-110 g voita
täysmaitoa, määrä vaihtelee voimakkaasti lajikkeen mukaan
1-2tl suolaa
Työvaiheet:
1. Kuori perunat. Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä vettä. Älä lisää keitinveteen suolaa. Survo perunat puuromaiseksi soseeksi kuumina keittoveteen kattilaan. Lisää tarvittessa kuumaa vettä.
2. Anna jäähtyä hieman alle 78 asteen. hyvä lämpötila on 75-76 astetta.
3. Lisää jauhot ja sekoita ne 75-76 asteisen soseen joukkoon. Tarvittaessa lisää tilkka 75 asteista vettä.
4. Laita sose kannellisessa kattilassa 65-70 asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Maistamalla voi varmistaa imeltymisen alkamisen ja edistymisen. Ylipitkästä imeltymisajasta ei ole mitään hyötyä. Ylipitkä imeltymisaika voi jopa haitata imeltymistä.
5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina lastuina sulamaan. Lisää suola. Lisää maito niin että soseesta saadaan notkean puuromaista.
6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja. Myös korppujauhoja voi lisätä paistopinnalle.
7. Aloita paistaminen kuumassa noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilaa alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paista 2-3 tuntia.
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072785Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212310Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631021906- 1141620
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1681335Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2821167- 711024
- 801024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi238961