PERINTEISESTI IMELLETTY PERUNALAATIKKO

Anonyymi

Perinteisesti imelletty vanhan ajan perunalaatikko valmistettiin yleisesti leipomispäivinä - noin kerran viikossa - leivinuunin jälkilämmössä.

Paras perinteisesti imelletty vanhan ajan perunalaatikko saadaan talven yli kellaroiduista perunoista. Kannattaa kokeilla.

Perinteisesti imelletty vanhan ajan perunalaatikko:

PERINTEISESTI IMELLETTYÄ PERUNALAATIKKOA EI MAKEUTETA SIIRAPILLA EIKÄ SOKERILLA.

n. 2 kg perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy - jauhoisia suositaan mutta myös kiinteiden suosijoita on.

Vettä keittämiseen ja imeltämiseen.

2 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja.

50-75g voita

maitoa, määrä vaihtelee lajikkeiden mukaan - jauhoisiin enemmän, kiinteisiin vähemmän.

½ - 1 teelusikallista suolaa

SIIRAPPIA JA SOKERIA EI LISÄTÄ PERINTEISESTI IMELLETTYYN PERUNALAATIKKOON.

Nyt valmistamaan perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa talven yli kellaroiduista perunoista:

1. Taikaa tai ei, perunat kannattaa kuoria ennen keitämistä. Kuoritut perunat keitetään VÄHÄSSÄ SUOLATTOMASSA vedessä ja soseutetaan perinteisellä perunasurvimella suoraan keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose - lisää tarvittaessa kuumaa vettä.

2. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi.

3. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähtyneeseen perunasurvokseen.

4. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita muutama kerta ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Sose imeltyy parhaiten noin 65 asteisena. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi.

Voi imeltää myös perinteisellä 1700-1800 emäntien tapaan, 75-76 asteinen sosekattila eristetään erittäin hyvin moninkertaisilla "leipomispyyhkeillä" eli kunnon vällyillä, laitetaan lämpimään paikkaan ja annetaan imeltyä 3-5 tuntia. Erittäin hyvin eristettynä "huoneen lämpökin" riittää.

5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola. Maitoa lisätään niin että saadaan "notkea puuro". Laita sose voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle muutama voinokare. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja.

6. Laita vuoka 170-180 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja alkaa kupliminen, alenna lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paista 2-3 tuntia

3

193

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      PERINTEINEN VANHAN AJAN IMELLETTY PERUNALAATIKKO:

      Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa valmisteyttiin arkiruoaksi. Kun leivinuuni lämmitettiin, niin leivinuunin jälkilämmösässä paistettiin imelletty perunalaatikko ja muita laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunien jälkilämpö saattoi riittää vielä seuraavanakin päivänä laatikkoruokien valmistamiseen.
      Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on imelletty perinteisellä vanhanajan menetelmällä vällyillä eristettynä. Imeltyminen perustui siihen että hyödynnettiin perunan oma kuuma massa. Vedestä ja perunoista valmistettu kuuma sose jäähdytettiin mahdollisimman tarkasti jauhojen palamislämpötilan alapuolelle ja lisättiin jauhot. Jauhojen lisäyksen jälkeen imeltymisen alkamista seurattiin maistamalla. Jos imeltymistä ei ollut havaittavissa, jauhot oli todennäköisesti lisätty liian kuumaan soseeseen ja jauhojen imeltymisentsyymi oli tuhoutunut – ”jauhot oli palaneet”. Jauhojen palaminen korvattiin lisäämällä uudet jauhot ja tässä vaiheessa sose oli todennäköisesti jäähtynyt tarpeeksi ja yleensä toisen lisäyksen jäkeen imeltyminen alkoi. Yleensä emännät onnistui lämpötilan arvioinnissa ja jauhojen lisäyksessä jo ensimmäisellä kerralla ja toistoja tarvittiin aniharvoin. 2-3kg perunoita on hyvä minimimäärä – siitä riittää lämpöä riittävästi imeltämiseen.
      Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon tarvitaan vain yksinkertaiset raaka-aineet. 2-3kg perunoita on hyvä minimimäärä varmistamaan imeltymisen onnistumisen. Kaikki lajikkeet imeltyy, jauhoiset ja kiinteät ja kaikki siltä väliltä. Lisäksi tarvitaan vettä keittämiseen ja tönkkösoseen notkistamiseen ja imeltymisen edistämiseen - voi käyttää keittovettä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly. Kuoritut perunat voi keittää pienessä vesimäärässä ja soseuttaa suoraan keittoveteen.
      Ruisjauhoja, nykyisin vehnäjauhoja tarvitaan imeltymiseen. Jauhot tulee lisätä noin 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Kuumemmassa 88 asteisessa tai yli jauhot palaa.
      Sosekattila eristetään hyvin "vällyillä" - useilla kerroksilla keittiötekstiilejä ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Pitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta. Imeltymisen aikana sosetta sekoitetaan 2-4 kertaa ja samalla voi imeltymisen edistymistä seurata maistamalla. Erittäin hyvin eristettynä sose imeltyy hyvin huoneenlämmössäkin vedottomassa paikassa.
      Imeltämisen jälkeen lisätään makua antaamaan suola ja voi. Muita mausteita ei tarvita. Perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon käytettiin sian lihasta sulatettua rasvaa. Suolaa saatiin myös suolatusta sisanlihasta. Voi on nykyisin korvannut sianlihasta sulatetun rasvan.
      Maito lisätään imeltämisen jälkeen. Maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan. Jauhoisille perunpoille enemmän maitoa ja kiinteille perunoille vähemmän maitoa - ja myös halutun lopputuloksen mukaan.
      Sose laitetaan voideltuihin uunivuokiin ja pinnalle sian rasvaa. Nykyisin ripotellaan muutamia voinokareita ja myös voidaan sirotella korppujauhoja.
      Imelletty perunalaatikko paistetaan leivinuunin jälkilämmössä 2-4 tuntia. Sähkölieden uunissa paistamisen voi aloittaa kuumassa 185-200 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Sähkölieden uunissa paistoaika on noin 2-3 tuntia.

      • Anonyymi

        HUOM!

        Erittäin paha virhe tekstissä.

        " Kuumemmassa 88 asteisessa tai yli jauhot palaa".

        Korjaus.

        Kuumemmassa 78 asteisessa tai yli jauhot palaa.


    • Anonyymi

      Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.
      Onnistuu varmasti kun jauhot lisätään 75-76 asteiseen vedellä notkistettuun soseeseen ja sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin. Uunin lämpötilan voi varmistaa erilisen uuninlämpömittarin avulla.

      Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko perinteinen viikonloppu ja arkiruoka.

      Nykyisin imelletty perunalaatikko on vain vähäarvoinen jouluruokien lisuke.

      Imelletty perunalaatikko:

      Ainekset:

      2 kg perunoita
      vettä keittämiseen, soseen notkistamiseen ja imeltämiseen
      3 rkl vehnäjauhoja
      40-110 g voita
      täysmaitoa, määrä vaihtelee voimakkaasti lajikkeen mukaan
      1-2tl suolaa

      Työvaiheet:

      1. Kuori perunat. Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä vettä. Älä lisää keitinveteen suolaa. Survo perunat puuromaiseksi soseeksi kuumina keittoveteen kattilaan. Lisää tarvittessa kuumaa vettä.

      2. Anna jäähtyä hieman alle 78 asteen. hyvä lämpötila on 75-76 astetta.

      3. Lisää jauhot ja sekoita ne 75-76 asteisen soseen joukkoon. Tarvittaessa lisää tilkka 75 asteista vettä.

      4. Laita sose kannellisessa kattilassa 65-70 asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 2-4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Maistamalla voi varmistaa imeltymisen alkamisen ja edistymisen. Ylipitkästä imeltymisajasta ei ole mitään hyötyä. Ylipitkä imeltymisaika voi jopa haitata imeltymistä.

      5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina lastuina sulamaan. Lisää suola. Lisää maito niin että soseesta saadaan notkean puuromaista.

      6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja. Myös korppujauhoja voi lisätä paistopinnalle.

      7. Aloita paistaminen kuumassa noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötilaa alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paista 2-3 tuntia.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Riikka Purra haluaa muuttaa

      maahanmuuttopolitiikkaa. Me suomalaiset halutaan, että Riikka Purra muuttaa pois suomesta eikä tuu ikinä takas....
      Maailman menoa
      238
      10326
    2. Onnea Riikka! Työttömyys aste on nyt täysi kymppi!

      🎯 💪 Kiitoksia Riikalle ansiokkaasta työstä Suomen kansantalouden tuhoamisessa. V.Putin suljetun rajan tuolla puolen
      Maailman menoa
      86
      4936
    3. Kaivattusi nimi

      Kaivattusi nimi on
      Ikävä
      244
      4439
    4. Hyvällä tuurilla Suomen väkiluku nousee 7 miljoonaan

      Vuoteen 2050 mennessä, mikäli onnistumme maahanmuuttopolitiikassa hyvin. Näin analysoi väestötieteen tohori Hiilamo. ht
      Maailman menoa
      166
      4310
    5. Riikka jytkytti työttömyyden uuteen ennätykseen!

      Erinomaista työtä jälleen kerran irvistelevältä saksiniekalta. ”Yhtä korkeaa työttömyysastetta ei löydy työvoimatutkimu
      Maailman menoa
      157
      4214
    6. Päivän Riikka: Valmet Automotive aloittaa jättimäiset muutosneuvottelut

      😭😭😭😭😭😭😭 Tämäkin vielä, Brutukseni. Että ei olisi Suomen historian pahimmat työttömyysluvut riittäneet, niin Riik
      Maailman menoa
      89
      3435
    7. Mercedes-Benzille riitti Suomen äärioikeistohallitus

      Tästä jo pari vuotta sitten varoiteltiin, että kaikki ulkomaalaiset investoijat poistuvat fasistipersujen myötä tukemast
      Maailman menoa
      16
      3164
    8. Sebu Tynkkynen vaatii Ulkopoliittisen instituutin rahoituksen leikkaamista

      kun UPI:n tutkija kritisoi Tynkkystä, Mikä Trump tuo Tynkkynen oikein luulee olevansa? https://www.iltalehti.fi/politi
      Maailman menoa
      14
      2910
    9. Keskisarja kiihotti persuja kansanryhmää vastaan

      Rikoksen vakavuutta lisää se, että Keskisarja toimii eduskuntapuolueen puheenjohtajana, jonka puheilla on enemmän painoa
      Maailman menoa
      31
      2887
    10. Kolmepäiväinen työviikko on kulman takana

      Zoomin toimitusjohtajan mukaan tekoäly alkaa olla monissa työtehtävissä niin tehokas, että ihmiset voivat pudottaa työpä
      Maailman menoa
      2
      2766
    Aihe