Millaiset veren rasva-arvot vegaaneilla?

Anonyymi

Teetin vuosittaisen laajan paketin veriarvoja, joissa herätti huomiota nuo vuodesta toiseen lievästi alle viitearvojen olevat rasva-arvot.

En ole vegaani, vaikka koetankin suosia kasvksia, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, rilaisi ajyviä j apähkinöitä jne. Punainen liha on ollut poissa omasta ruokavaliosta varmastikin noin 20-vuotta, vaikka jonnekin kutsuttuna lihäruokaa syönkin.

Kuitenkin mm. solut, sydän ja aivot tarvitsevat rasvoja. Liian matalat rasvat eivät siis ole hyvä homma terveydelle sekään. Ruokavaliossani ei liene pahemmin varsinkaan niitä ns. huonoja rasvoja.

Tilanteestani tuli siksi mileleenvegaanien veren rasva-arvot, eli ovatko kuitenkin noin yleensä normaleissa viitearvissa? Riittävästi erilaisia kasvisrasvoja ja hommalinjassa?

Tulos _vs._ verrokkiarvo (miinus alle & plus yli verrokin)

"Triglyt" - 56 mg / dl vs. 70-170

Kolesterooli 177 mg / dl vs. <190

HDL kolesterooli 45 mg / dl vs. 35-55

LDL kolesterooli 121 mg / dl vs. <115

HDL koleterooli 'total' 3,93

Non-LDL kolesterooli 132 mg / dl vs. <150

Sitten Hemoglobiini 15,1 g / dl vs. 13,5 - 17,5

*

Ps. Vegaaniuden suuntaan painottaminen on kiinnostanut terveydellisistä syistä ja samalla se olisi tietty hyväksi ympäristöllekin, mutta omalla kohdalla olen kokenut sen käytännössä toteuttamisen melko haastavaksi, ainakin toistaiseksi.

psps. Eilen ulkolaisella kanavalla yhdessä one-man-show ohjelmassa jossa huumoristit esiintyivät, niin yksi heistä vegaaniksi alkanut heitti juttua libidonsa katoamisesta ja siitä, että suolistostaan on tullut kuin moottorirata ja joutuu juoksemaan ahkerasti vessassa.

10

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ilmeisen suurelle osalle vegaaneja vegaanius on ensisijaisesti ideologisperusteinen ja monista palstalla yleensäkin olevista kommenteista tulee läpi suorastaan kaikkia toisia "vääräuskoisia" suvaitsematon fundis-uskonnon tyyppinen fanaattisuus ja jopa vihamieleinen henki.

      - http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/mika-on-vegaani

      Eläimiä ja ympäristöä puollustaessaan he toimivat hyvin repivästi, sotaisasti ja vihamielisesti eri mieltä olevia kanssaihmisiään kohtaan. Hieno mentaliteetti.

      Tuolleisella ahdasmielisellä fundisuskovuuden kaltaisella fanaattisuudella ei koskaan ihmiskunan historiassa ole saatu aikaan jotakin kestävää, hyvää ja rakentavaa.

      On toki ymmärrettävää, että extremistisesti tähänkin asiaan suhtautuvia on olemassa, mutta ongelmana juurikin on heidä fanaattisuus ja suvaitsemattomuus ja kuvitelmansa ainoasta oikeasta uskostaan pilkkuja myöten.

      Tuollainen mielen moodi käy jo itsessään itse itseään vastaan, mutta sitähän fanaatikot ideologoistaan riippummatta eivät kykene sisäistämään. Tuollaisien mielen moodien vuoksi suuri osa ihmiskunnan raadollisista sodistakin on käyty.

      Mikäli ideologi-vegaani osaisi olla älyllis-objektiivisesti joustava ja realisti, niin hän toisi maltillisesti ja joustavuudella informoiden vegaaniuden hyvät puolet esille ja jättäisi jokaiselle vapaan valinnan, ilman uskonjulistuksia ja saarnoja toisten syyllistämisineen.

      Tämän ansiosta useampikin saattaisi aiheesta pikku hiljaa omaa tahtiaan kiinnostua ja täysin riippumatta syistään, niin jo pelkkä vegaanisuuden suuntaan ruokavalionsa painottaminen olisi positiivinen asia.

      Itseäni vegaaniuden suntaan painottaminen kiinnostaa ensisijaisesti terveydellisistä syistä ja samalla se olisi eduksi myös ympäristölle.

      Mitä sitten eläinten syöntiin yleensä tulee, niin siltä osin olen samaa mieltä, että lähtökohtana tulee olla niiden hyvä kohtelu ja hyvät kasvatusolosuhteet. Sellaisiakin on ja taitavat useimmiten olla suurteollisuuden sijaan pienempiä yksiköitä joissa nimeomaan painotetaan eläinten kohteluun ja toisinaan samalla enempi myös siihen ns. lähikauppaan.

      Ps. En muuten ole havainnut ekologistien EU:ssa nostaneen ääntään vapaakauppasopimuksien suhteen, joissa ympäristöä raskaasti saastuttaen rahdataan mantereilta toisille kaikkea mahdollista ja mahdotonta roinaa, kuin myös eläinten lihaakin, jonka tuotantoa on jo omissakin maissa yllin kyllin.

    • Anonyymi

      Olen ollut laktovege vuodesta 1981 ja sen jälkeen siirtynyt enemmän kasvisvalkuaiseen, esim pähkinöihin papuihin ja soijaan. Eipä ole rasvahommia usein mitattu, kun ei ole verenpainetta tai muitakaan ongelmia, viimeksi olisko ollut satavuotta sitten eli 2015:
      Hdl 2,5, tavoite yli 1
      Ldl 2,8, tavoite alle 3
      Trigly 0.71, tavoite alle 2

      Korkea trigly kertoo, että syö liikaa tai nauttii muuten vaan liikaa kaloreja esim alkoholin muodossa.

      Kokonaiskolesterolia (=hyvä ja pahan summa) en kirjaa muistiinpanoihini, koska ainahan se on yläkanttiin, jos hyvä kolesteroli on paljon tavoitetta parempi.
      Kokonaiskolesteroli on 70-luvulta jäänyt vanhentunut mittari. Laskennallinen hyvän ja huonon tai hyvän ja kokonaiskolesterolin suhde kertoo elimistön kyvystä prosessoida huonoa kolesterolia vaarattomaksi.

      Mulla on kavereidenkin rasva-arvoja muistiinpanoissani. Kolesterolihan on vain ennustusväline, kuten kristallipallo, mutta kirkkaampi. Yks kamu kuoli tammikuussa sydäntapahtumaan, ikä 55. Ldl 5,95 hdl 1,67 ja trigly 1,86. Pähkinäsaaren rauhan takainen perimä kai kumminkin merkittävä tekijä, varmaan jotain muutakin.

      • Anonyymi

        Noi mittaustulosten ilmoitustavat ovat muuttuneet, ja nämä ovat mittauksen ajankohdan aikaan käytettyjä laatuja eli millimoolia/litra. Kai jossain on muuntotaulukko. Millimooli oli mulle ihan OK laatu, koska se kertoo molekyylien kappalemäärän.


      • Anonyymi

        Lähinnä ajoin takaa rasva-arvojen liian alhaista tasoa, joka itselläni lievää mutta vuodesta toiseen. Avoin hypoteesi oli se kun olen koettanut karttaa liikoja ja huonoja rasvoja, sekä lisäsokeri ja sokeripommit ovat olleet vuosymmeniä poissa listoilta, samoin kuin vaaleat raffinoidut jauhot jne.

        Liian korkeat veren rasva-arvot ovat haitallisia, mutta niin on liian matalatkin.

        "Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa (ks. «Valtimotauti (ateroskleroosi)»1). Siksi kohonnutta arvoa kannattaa alentaa."

        "Kohonneen triglyseridiarvon syyt"

        - https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00820

        Mitä sitten kolestroliarvoihin tulee, niin nykyluokituksethan ovat pitkälti perua sokeri- ja lääketeollisuuden lobbauksesta.

        Muuan tutkimuksen mukaan liian matalat, eli "liian hyvät" kolearvot ovat olleet enempi edustettuina sydän- ja verisuonisairauksissa, kuin standardissa hieman koholla olevat.

        Yenkeissä kun lobattiin rasvat bannaan ja samaan aikana sokeriteollisuus tuuppasi romuaan markkinat täyteen teollisuustuotteissaan, niin samalla myös kansakunna painokäyrä ja sydänongelmien käyrä tilastoissa nousi samaa tahtia tappiin.

        Rasvojen sijaan yksi suurin peikko on kehon kroonisoitunut matala-asteinen tulehdustila, joka aiheuttaa vahinkoa suonistossa. Sokeri on yksi keskeinen myrkky tuossa lajissa.

        Sitten on vielä mahdollien liika kalsiumin saanti ja samalla D-vitamiiniinin, sekä kalsiumia luihin sitovan K2-menoqinonin puute, joka sitten johtaa sydän- ja verisuonoien kalkkiutumiseen.


      • Anonyymi

        No sokeria olen boikotoinut 1970- luvun alkupuolelta, kun jostain kumman syystä 14-15 vuotiaana luin Yudkinin tutkimuksista silloin kun kaverit lukivat Kultasarjoja. Jossain vaiheessa, kun sokerin suosio oli huipussaan, minua kai pidettiin lähinnä kylähulluna.

        Sakkaroosia paljon käytettäessä sen toinen yksinkertainen sokerimolekyyli fruktoosi voi aiheuttaa rasvamaksaa ja kohonneita veren rasva-arvoja. Joillakin täysin raittiilla ihmisillä on rasvamaksa kyseisestä syystä.

        Olen pannut merkille, et noissa kouluikäisten lasten vanhemmissa (35-45v.) on aika paljon sellaisia, jotka ovat täysin hämmästyneitä, kun mainitsee sokerin epäterveellisyydestä, useimmat toki keskivartaloltaan lihavia. Olenkin miettyinyt, milloin tuo sokeriteollisuuden lähetystyö alkoi, kun en siihen itse koskaan törmännyt. Olisko ollut silloin, kun oli opiskelin ja oli muutakin mietittävää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No sokeria olen boikotoinut 1970- luvun alkupuolelta, kun jostain kumman syystä 14-15 vuotiaana luin Yudkinin tutkimuksista silloin kun kaverit lukivat Kultasarjoja. Jossain vaiheessa, kun sokerin suosio oli huipussaan, minua kai pidettiin lähinnä kylähulluna.

        Sakkaroosia paljon käytettäessä sen toinen yksinkertainen sokerimolekyyli fruktoosi voi aiheuttaa rasvamaksaa ja kohonneita veren rasva-arvoja. Joillakin täysin raittiilla ihmisillä on rasvamaksa kyseisestä syystä.

        Olen pannut merkille, et noissa kouluikäisten lasten vanhemmissa (35-45v.) on aika paljon sellaisia, jotka ovat täysin hämmästyneitä, kun mainitsee sokerin epäterveellisyydestä, useimmat toki keskivartaloltaan lihavia. Olenkin miettyinyt, milloin tuo sokeriteollisuuden lähetystyö alkoi, kun en siihen itse koskaan törmännyt. Olisko ollut silloin, kun oli opiskelin ja oli muutakin mietittävää.

        Rasvat vs. Sokerit.

        Kuin sattumalta tuossa kuulussa Ancel Keys’n "seitsemän maan tutkimuksessa" jätettiin kokonaan ulkpuolelle ne maat, joiden tilanne olisi kumonnut ja kyseenalaitanut esitetyn hypoteesin johtopäätöksinen. Tämän seuraamuksena alkoi virheellisin perustein toteutettu laaja "rasvasota" ja sokerin roolin sivuuttaminen.

        "Yhdysvalloissa alettiin etsiä 1950-luvulla syitä siihen, miksi maassa oli niin paljon sydäntauteja. Jotkut tutkijat esittivät syylliseksi sokerin kulutusta, toiset rasvaa."

        "Yhdysvaltalainen tutkija Ancel Keys löysi vuosien 1958–1964 välillä 22 maan joukosta valitsemansa seitsemän maan tutkimuksessaan tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja niiden sydäntautikuolleisuuden välille positiivisen yhteyden. Tämän perusteella hän esitti, että tyydyttynyt rasva aiheuttaa sydänsairauksia."

        - https://fi.wikipedia.org/wiki/Rasvakeskustelu#Rasva_nimetään_sydänsairauksien_aiheuttajaksi

        Kohdassa "seitsemän maan tutkimus" aiheesta hieman lisää. Alla olevasta tulee mieleen myös tupakkateollisuuden harjoittama politiikka.

        "Vuonna 2016 Kalifornian ylipiston tutkijat paljastivat, että Yhdusvalloissa ravintorasvoista leivottiin syyllinen sydän- ja valtimotauteihin, kun sokeriteollisuus lahjoi Harvardin yliopiston ravitsemustieteilijöitä suosimaan sokeriteollisuudelle edullisia tutkimustuloksia ja vähettelemään sokereiden (hiilihydrattien) merkitystä."

        - http://www.tritolonen.fi/artikkelit/248-sitoutumisen-eskalaatio

        Kuten mainitsit niin maksan voi pilata sokereilla j ajossakin toisaalla oli artikkelin, jonka mukaan muistaakseni vain yksi tai kaksi (?) kymmenestä rasvamaksaasta johtuu liiasta alkoholin käytöstä.

        "Ravinnolla on väliä. Etenkin fruktoosin ja muiden nopeiden hiilihydraattien käyttö lisää maksan rasvoittumista. Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ylipainoisilla henkilöillä sokeripitoisen virvoitusjuoman (kolajuoman) runsas käyttö puolen vuoden ajan lisäsi maksan rasvamäärää."

        - https://www.is.fi/terveys/art-2000006104857.html

        Rasvat kuten hiilaritkin ovat elintärkeitä mm. soluille, sydämelle ja aivoille, mutta tulee valita ne terveelliset vaihtoehdot.


      • Anonyymi

        No joo, tosta olin tietoinenkin. Lopetin jo 1970- luvulla sokerin lisäksi valkoiset viljat kokonaan, ja olin kuulemma hankala. Söin vain kokojyväriisiä ja täysjyväviljaa.

        Diabetes iski kumminkin. Vahvaa sukutaustaa on, esim 1- tyyppiä todettu aikuisiässä. Arvauskeskuksen mukaan pullaa saa ja pitääkin syödä ja kaurapuuroa aamuin illoin. Niillä ohjella äitini verensokerit olivat aina korkeat ja nousivat kaikenaikaa, ja hän laihtui silti keskitysleiriltä karanneen näköiseksi.

        Itse en siihen tilastopohjaiseen holhoukseen lähtenyt. Lääkkeitäkin minulle olis määrätty, en suostunut. Rajoitin hiilarit 100g/ vrk. Enempää kroppa ei kestä. Nyt en sitten saa sokerinmittaustikkuja tervarista, kun en ole lääkityksellä. Silti 100 kiloinen tuttavani saa tikkuja, vaikka ei vielä käytä lääkkeitä. Kai se liittyy arvovaltaan ja holhouksen hyväksymättömyyteeni.

        Sokeritasoni ovat pysyneet jo 5 v. hyvinä. Viimeinen pitkäsokerimittaus 37 eli 5,5. Jos en olisi lapsesta asti harrastanut ravitsemustietoa olisin ajautunut äitini kohtaloon, ja olisin pian näivettynyt kuivan kesän liito-oravaksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No joo, tosta olin tietoinenkin. Lopetin jo 1970- luvulla sokerin lisäksi valkoiset viljat kokonaan, ja olin kuulemma hankala. Söin vain kokojyväriisiä ja täysjyväviljaa.

        Diabetes iski kumminkin. Vahvaa sukutaustaa on, esim 1- tyyppiä todettu aikuisiässä. Arvauskeskuksen mukaan pullaa saa ja pitääkin syödä ja kaurapuuroa aamuin illoin. Niillä ohjella äitini verensokerit olivat aina korkeat ja nousivat kaikenaikaa, ja hän laihtui silti keskitysleiriltä karanneen näköiseksi.

        Itse en siihen tilastopohjaiseen holhoukseen lähtenyt. Lääkkeitäkin minulle olis määrätty, en suostunut. Rajoitin hiilarit 100g/ vrk. Enempää kroppa ei kestä. Nyt en sitten saa sokerinmittaustikkuja tervarista, kun en ole lääkityksellä. Silti 100 kiloinen tuttavani saa tikkuja, vaikka ei vielä käytä lääkkeitä. Kai se liittyy arvovaltaan ja holhouksen hyväksymättömyyteeni.

        Sokeritasoni ovat pysyneet jo 5 v. hyvinä. Viimeinen pitkäsokerimittaus 37 eli 5,5. Jos en olisi lapsesta asti harrastanut ravitsemustietoa olisin ajautunut äitini kohtaloon, ja olisin pian näivettynyt kuivan kesän liito-oravaksi.

        "Itse en siihen tilastopohjaiseen holhoukseen lähtenyt. Lääkkeitäkin minulle olis määrätty, en suostunut. Rajoitin hiilarit 100g/ vrk. Enempää kroppa ei kestä."

        Yleisellä tasolla hiilarikeskuselussa ja varsinkin VHH-kuvioissa tupataan menemään överiksi ja ojasta allikoon. Hiilarit ovat elintärkeitä terveydelle, mutta tulee valita niiden huonojen sijaan hyvät hiilarit sopivassa suhteessa ruokavalion kokonaisuuteen.

        Sitten on oma tilanteensa jos on joitakin erityisiä 'sairaus-tereydellisiä' tekijöitä, joiden vuoksi tulee tehdä erikoisviilauksia edellisen lisäksi.


    • >>...yksi heistä vegaaniksi alkanut heitti juttua libidonsa katoamisesta ja siitä, että suolistostaan on tullut kuin moottorirata ja joutuu juoksemaan ahkerasti vessassa.<<

      Patologinen ilmiö. Parannettavissa poistamalla ravinnosta tärkkelyskasvit.

      Tilalle lihatuotteita.

      • Anonyymi

        Kannattaa myös muistaa tuo bakteerikanta. Nehän eivät sopeudu hetkessä uusiin olosuhteisiin . Lihaa syöville kissoillrkin menee joskus maha sekaisin, kun ruokamerkki vaihtuu.

        Bakteerit ovat tämän päivän kuumin tutkimusaihe, ja bakteerikirjo on hyvin yksilöllinen asia. Sen muuttaminen ja sopeuttaminen uusiin olosuhteisiin vie aikansa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      326
      3672
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1679
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1435
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1300
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1260
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      56
      1243
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      192
      1198
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1157
    Aihe