Maito terveellistä?

vai Valion propagandaa..

Onko jollain kokemusta maidosta luopumisesta?
Olen kuullut kaikenlaista negatiivista kommenttia maidon käytöstä, liika käyttö aiheuttaa ongelmia ja kokonaan maidottomalla ruokavaliolla on esim. astma hellittänyt. Itse olen aina käyttänyt paljon maitotuotteita, mutta nyt olen ajatellut luopua maidon juomisesta, koska se ei tunnu kovin luonnolliselta osalta aikuisen ihmisen ruokavaliota.

55

11831

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perehtynyt

      Mikä juottovasikoiden maa tämä Suomi on? Missä muualla juodaan maitoa tällä tavalla vielä aikuisena? Lasten korvatulehduskierteitä on katkaistu useita lopettamalla maidon käyttö. Pilalle käsitelty elintarvike sitä paitsi. Kaikki pastöroinnit ja homogenisoinnit ovat saaneet aikaan sen, ettei ihmisen entsyymit enää tunnista koko ainetta ja siitä seuraa ruuansulatusvaivoja. Jopa käsiteltyä maitoa on epäilty yhdeksi syöpäsairauksien lisääjäksi.

      • Krista

        Joka puolella toitotetaan kuinka maito on paras kalsiumin lähde ja että maidon käytöstä luopuneet ovat osteoporoosin riskiryhmää. Kiinnostaisi tosiaan tietää, kuinka paljon on osteoporoosia jossain korkean elintason maassa, jossa ei käytetä maitotuotteita. Kehitysmaissa ihmiset kupsahtaa ennenkuin mitään osteoporoosia ehtisi syntyäkään. Ja toisaalta D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä ja D-vitamiinia saa parhaiten auringonvalosta. Ehkä etelän maissa kalsium imeytyy paremmin ja siksi sitä ei tarvita niin suuria määriä.
        Ei huvita joutua osteoporoosin riskiryhmään.


      • Perehtynyt
        Krista kirjoitti:

        Joka puolella toitotetaan kuinka maito on paras kalsiumin lähde ja että maidon käytöstä luopuneet ovat osteoporoosin riskiryhmää. Kiinnostaisi tosiaan tietää, kuinka paljon on osteoporoosia jossain korkean elintason maassa, jossa ei käytetä maitotuotteita. Kehitysmaissa ihmiset kupsahtaa ennenkuin mitään osteoporoosia ehtisi syntyäkään. Ja toisaalta D-vitamiini parantaa kalsiumin imeytymistä ja D-vitamiinia saa parhaiten auringonvalosta. Ehkä etelän maissa kalsium imeytyy paremmin ja siksi sitä ei tarvita niin suuria määriä.
        Ei huvita joutua osteoporoosin riskiryhmään.

        Erittäin huono kalsiumin lähde. Ei hyvin imeytyvää kalsiumia. Sitä paitsi aina toitotetaan kalsiumista, kun kyse on tasapainosta. Tasapaino järkkyy, jos yhtä hivenainetta on suhteelisesti liikaa eli liiallinen kalkki aiheuttaa myös osteoporoosia vääristämällä kalkkiaineenvaihduntaa.


      • Anonyymi
        Perehtynyt kirjoitti:

        Erittäin huono kalsiumin lähde. Ei hyvin imeytyvää kalsiumia. Sitä paitsi aina toitotetaan kalsiumista, kun kyse on tasapainosta. Tasapaino järkkyy, jos yhtä hivenainetta on suhteelisesti liikaa eli liiallinen kalkki aiheuttaa myös osteoporoosia vääristämällä kalkkiaineenvaihduntaa.

        Turha pyytää enää linkkiä, mutta eipä sitä olisi löytynytkään, ei ainakaan faktalinkkiä.


    • reino

      ovat erinomaisia proteiinin lähteitä ja terveellisempiä kuin liha. Maidon juomisessa taas ei ole kauheasti mieltä, mieluummin vettä.

      • HMG

        Sanoisin jotain maidosta. Eilen luin eräästä artikkelista että valtaosa maailman väestöstä on maitoallergisia, lähemmäs 90 prosenttia. Joten me täällä pohjoisessa Euroopassa jotka maitoa pystymme käyttää olemme epätavallisia.

        Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine. Kaseinista tehdään myös liimaa. Kaseini eli maitoproteini on tahmeaa ja sitkeää. Siksi ehkä itsellä oli ongelmia maidon juonnin kanssa monta vuotta sitten. Kun lopetin maidon juomisen niin lima-ongelma hellitti paljon.

        Lopetin maidon juonnin v. 1995 lopussa joskus. Olin silloin meijerissä töissä. Lopetin pääasiallisesti sen juomisen terveyssyistä. Mutta ehkä hieman vaikutti myös se että opin miten maito käsiteltiin meijerissä, ja miten tämän yhteydessä (pastöroiminen, homogenisoiminen) se paljolti huononi. Mutta vielä. Eräs asia mitä meijerissä tehtiin mikä mietitytti (olin maidonpakkauspuolella) oli se kun kaupoista tuli takaisin vanhentunutta maitoa (missä pvm oli mennyt umpeen) niin sitä kierrätettiin uudestaan, tuoreen maidon kanssa. Eli vanhentunut maito mikä oli jo kerran pastöroitu käytettiin toisen kerran pastöörin läpi tuoreen maidon kanssa. Kun rullakot (tai laatikot), missä oli vanhentunutta maitoa, tuotiin tuotantohalliin niin me tyhjennettiin ne 50 tai 40 litran hinkkeihin. Nämä hinkit sitten tyhjennettiin kaatamalla säiliöön missä oli uutta maitoa. Uusi ja vanha siis yhdistettiin, ja sitten pastöörin läpi ja sen kautta uudestaan pakkauskoneille ja pakettiin. En koskaan tainnut kysyä onko tällainen laillista. Näin tehtiin aika usein.

        Lehmänmaidon kaseini-proteini on ehkä ruokien proteineista kaikkein suurimolekyylisin. Siksi se on ihmiselle vaikeasti sulaava, verrannollisesti. Eikä se tee kaseinia paremmaksi että se on niin tahmeaa (vrt. kaseiniliima). Kun maito pastöroidaan (kuumennetaan n. 76. asteeseen Celsiusta n. 15 sek., tämä voi vähän vaihdella meijereittäin) niin kaseini muuttu vielä vaikeammin sulaavaksi. Tästä syystä meillä on Suomessa lapsia joilla korvatulehduksia, koska juovat pastöroitua maitoa/kaseinia jota heille syötetään. Voi olla että juuri sellaisilla lapsilla on kyseinen kaseiniallergia, tai sitten ei. Joka tapauksessa pastöroidun maidon kaseiniproteini on pienille hennoille vauvoille terveysriski. He eivät lainkaan pysty kunnolla sulattaa sitä.

        Joten en yhdy lainkaan siihen että lehmän maidon proteini olisi paremman laatuista kuin esim. lihan. Ihminen ei oikeastaan tarvitse maitoa kuin äidinmaitoa. Kun on vieroitettu äidinmaidosta niin ei tarvitse enää mitään maitoa. Se jos joku haluaa esim. lehmänmaitoa juoda niin on hänen asiansa. Itse en koskaan suosittele pastöroitua maitoa, olipa täysmaitoa, kevytmaitoa tai rasvatonta, tai 1% maitoa. Koska pastöroitu lehmänmaito on paljolti pilalle käsitelty ruoka-aine. Ainut meijerissä käsitelty maitotuote minkä voin suositella on voi. Koska se on melkein vain rasvaa, ja maidon rasva ei niinkään ota vahinkoa pastörisoinnista. Mutta jos jollakin on laktoosi-intoleranssi ja/tai kaseini-allergia niin sellaisen on ehkä viisainta välttää myös voi. Koska voissa voi olla aivan vähän laktoosia (alle 1 grammaa 100 grammaa kohden). Siinä on myös hieman maitoproteinia (alle 1 gr. 100 grammaa kohden).

        Se että maitoa on muka pakko juoda jotta saisi riittävästi kalciumia on myytti, ja myös meijeriteollisuuden propagandaa. Se ei perustu oikeaan tietoon, vaan epätietoisuuteen mitä ravintoon tulee. Jos menee kysymään jotain ravinto-asioita keskiverto-maitopropagandistilta niin ilmenee ettei hän paljoa tiedä, ainoastaan että maidossa on paljon kalciumia, ja että siksi sitä tulee juoda joka päivä ja paljon. Hän ei välttämättä tiedä mitään muita ruokia mistä sitä saa, ikäänkuin luulee että maito on sen ainoa lähde. Eikä hän välttämättä tiedä yhtään mitään siitä että jotta kalcium imeytyisi luustoon täytyy olla myös mm. magnesium, ja D vitamiini. Ja jotta D vitamiini toimisi niin pitää olla rasvaa mukana, koska se on rasvaliukoinen vitamiini.

        Jos joku kokee että hänen on pakko saada juoda lehmänmaito niin terveellisintä on juoda se pastöroimattomana ja homogenisoimattomana, eli raakaa täysmaitoa, ja eritoten sellaisen lehmän joka on terve ja joka on saanut syödä luomurehua ja käydä ulkona laitumella kesäisin. Ja ei mitään valtavia määriä, vaan kohtuudella.

        Paljon muuta voisi vielä varmasti sanoa lehmänmaidosta, mutta nämä tuli mieleen tällä kertaa. Ja sitä vielä sanoisin että kaikista pahin on sitä että pastöroitua, eli kaupan, maitoa vielä keittää (vrt. riisipuuro) ja sitten syö. Se muuttuu silloin vielä vaikeammaksi sulattaa, eritoten sen kaseini. Muutenkin lehmän maito on ehkä eläinperäisistä ruoista se joka kaikkein huonoiten kestää lämpö-käsittelyä (esim. pastörointi, keittäminen, paistaminen, kuivattaminen lämmöllä kun tehdään maitojauhetta). Myös sanoisin että lämmöllä käsiteltäessä maidossa olevat sen sulaamista edistävät lämpöherkät enzyymit paljolti ellei täysin tuhoutuvat. Uskon että hapatetuissa maitotuotteissa (kuten viili) saadaan ainakin jotkut enzyymit takaisin. Sentähden monet myös sanovat että hapatetut maitotuotteet sulaavat helpommin vatsassa eikä tule niinkään niistä vatsavaivoja ja sen sellaisia.

        H M Granbacka


      • reino
        HMG kirjoitti:

        Sanoisin jotain maidosta. Eilen luin eräästä artikkelista että valtaosa maailman väestöstä on maitoallergisia, lähemmäs 90 prosenttia. Joten me täällä pohjoisessa Euroopassa jotka maitoa pystymme käyttää olemme epätavallisia.

        Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine. Kaseinista tehdään myös liimaa. Kaseini eli maitoproteini on tahmeaa ja sitkeää. Siksi ehkä itsellä oli ongelmia maidon juonnin kanssa monta vuotta sitten. Kun lopetin maidon juomisen niin lima-ongelma hellitti paljon.

        Lopetin maidon juonnin v. 1995 lopussa joskus. Olin silloin meijerissä töissä. Lopetin pääasiallisesti sen juomisen terveyssyistä. Mutta ehkä hieman vaikutti myös se että opin miten maito käsiteltiin meijerissä, ja miten tämän yhteydessä (pastöroiminen, homogenisoiminen) se paljolti huononi. Mutta vielä. Eräs asia mitä meijerissä tehtiin mikä mietitytti (olin maidonpakkauspuolella) oli se kun kaupoista tuli takaisin vanhentunutta maitoa (missä pvm oli mennyt umpeen) niin sitä kierrätettiin uudestaan, tuoreen maidon kanssa. Eli vanhentunut maito mikä oli jo kerran pastöroitu käytettiin toisen kerran pastöörin läpi tuoreen maidon kanssa. Kun rullakot (tai laatikot), missä oli vanhentunutta maitoa, tuotiin tuotantohalliin niin me tyhjennettiin ne 50 tai 40 litran hinkkeihin. Nämä hinkit sitten tyhjennettiin kaatamalla säiliöön missä oli uutta maitoa. Uusi ja vanha siis yhdistettiin, ja sitten pastöörin läpi ja sen kautta uudestaan pakkauskoneille ja pakettiin. En koskaan tainnut kysyä onko tällainen laillista. Näin tehtiin aika usein.

        Lehmänmaidon kaseini-proteini on ehkä ruokien proteineista kaikkein suurimolekyylisin. Siksi se on ihmiselle vaikeasti sulaava, verrannollisesti. Eikä se tee kaseinia paremmaksi että se on niin tahmeaa (vrt. kaseiniliima). Kun maito pastöroidaan (kuumennetaan n. 76. asteeseen Celsiusta n. 15 sek., tämä voi vähän vaihdella meijereittäin) niin kaseini muuttu vielä vaikeammin sulaavaksi. Tästä syystä meillä on Suomessa lapsia joilla korvatulehduksia, koska juovat pastöroitua maitoa/kaseinia jota heille syötetään. Voi olla että juuri sellaisilla lapsilla on kyseinen kaseiniallergia, tai sitten ei. Joka tapauksessa pastöroidun maidon kaseiniproteini on pienille hennoille vauvoille terveysriski. He eivät lainkaan pysty kunnolla sulattaa sitä.

        Joten en yhdy lainkaan siihen että lehmän maidon proteini olisi paremman laatuista kuin esim. lihan. Ihminen ei oikeastaan tarvitse maitoa kuin äidinmaitoa. Kun on vieroitettu äidinmaidosta niin ei tarvitse enää mitään maitoa. Se jos joku haluaa esim. lehmänmaitoa juoda niin on hänen asiansa. Itse en koskaan suosittele pastöroitua maitoa, olipa täysmaitoa, kevytmaitoa tai rasvatonta, tai 1% maitoa. Koska pastöroitu lehmänmaito on paljolti pilalle käsitelty ruoka-aine. Ainut meijerissä käsitelty maitotuote minkä voin suositella on voi. Koska se on melkein vain rasvaa, ja maidon rasva ei niinkään ota vahinkoa pastörisoinnista. Mutta jos jollakin on laktoosi-intoleranssi ja/tai kaseini-allergia niin sellaisen on ehkä viisainta välttää myös voi. Koska voissa voi olla aivan vähän laktoosia (alle 1 grammaa 100 grammaa kohden). Siinä on myös hieman maitoproteinia (alle 1 gr. 100 grammaa kohden).

        Se että maitoa on muka pakko juoda jotta saisi riittävästi kalciumia on myytti, ja myös meijeriteollisuuden propagandaa. Se ei perustu oikeaan tietoon, vaan epätietoisuuteen mitä ravintoon tulee. Jos menee kysymään jotain ravinto-asioita keskiverto-maitopropagandistilta niin ilmenee ettei hän paljoa tiedä, ainoastaan että maidossa on paljon kalciumia, ja että siksi sitä tulee juoda joka päivä ja paljon. Hän ei välttämättä tiedä mitään muita ruokia mistä sitä saa, ikäänkuin luulee että maito on sen ainoa lähde. Eikä hän välttämättä tiedä yhtään mitään siitä että jotta kalcium imeytyisi luustoon täytyy olla myös mm. magnesium, ja D vitamiini. Ja jotta D vitamiini toimisi niin pitää olla rasvaa mukana, koska se on rasvaliukoinen vitamiini.

        Jos joku kokee että hänen on pakko saada juoda lehmänmaito niin terveellisintä on juoda se pastöroimattomana ja homogenisoimattomana, eli raakaa täysmaitoa, ja eritoten sellaisen lehmän joka on terve ja joka on saanut syödä luomurehua ja käydä ulkona laitumella kesäisin. Ja ei mitään valtavia määriä, vaan kohtuudella.

        Paljon muuta voisi vielä varmasti sanoa lehmänmaidosta, mutta nämä tuli mieleen tällä kertaa. Ja sitä vielä sanoisin että kaikista pahin on sitä että pastöroitua, eli kaupan, maitoa vielä keittää (vrt. riisipuuro) ja sitten syö. Se muuttuu silloin vielä vaikeammaksi sulattaa, eritoten sen kaseini. Muutenkin lehmän maito on ehkä eläinperäisistä ruoista se joka kaikkein huonoiten kestää lämpö-käsittelyä (esim. pastörointi, keittäminen, paistaminen, kuivattaminen lämmöllä kun tehdään maitojauhetta). Myös sanoisin että lämmöllä käsiteltäessä maidossa olevat sen sulaamista edistävät lämpöherkät enzyymit paljolti ellei täysin tuhoutuvat. Uskon että hapatetuissa maitotuotteissa (kuten viili) saadaan ainakin jotkut enzyymit takaisin. Sentähden monet myös sanovat että hapatetut maitotuotteet sulaavat helpommin vatsassa eikä tule niinkään niistä vatsavaivoja ja sen sellaisia.

        H M Granbacka

        kuitenkin syövät muuallakin juustoja kuin pohjois euroopassa, eli tuskin ovat mitenkään maidolle allergisia. Kuten sanoin niin maidon juomisessa ei ole mitään järkeä, mutta valmisteet ovat ok.


      • asioitten tuntija
        HMG kirjoitti:

        Sanoisin jotain maidosta. Eilen luin eräästä artikkelista että valtaosa maailman väestöstä on maitoallergisia, lähemmäs 90 prosenttia. Joten me täällä pohjoisessa Euroopassa jotka maitoa pystymme käyttää olemme epätavallisia.

        Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine. Kaseinista tehdään myös liimaa. Kaseini eli maitoproteini on tahmeaa ja sitkeää. Siksi ehkä itsellä oli ongelmia maidon juonnin kanssa monta vuotta sitten. Kun lopetin maidon juomisen niin lima-ongelma hellitti paljon.

        Lopetin maidon juonnin v. 1995 lopussa joskus. Olin silloin meijerissä töissä. Lopetin pääasiallisesti sen juomisen terveyssyistä. Mutta ehkä hieman vaikutti myös se että opin miten maito käsiteltiin meijerissä, ja miten tämän yhteydessä (pastöroiminen, homogenisoiminen) se paljolti huononi. Mutta vielä. Eräs asia mitä meijerissä tehtiin mikä mietitytti (olin maidonpakkauspuolella) oli se kun kaupoista tuli takaisin vanhentunutta maitoa (missä pvm oli mennyt umpeen) niin sitä kierrätettiin uudestaan, tuoreen maidon kanssa. Eli vanhentunut maito mikä oli jo kerran pastöroitu käytettiin toisen kerran pastöörin läpi tuoreen maidon kanssa. Kun rullakot (tai laatikot), missä oli vanhentunutta maitoa, tuotiin tuotantohalliin niin me tyhjennettiin ne 50 tai 40 litran hinkkeihin. Nämä hinkit sitten tyhjennettiin kaatamalla säiliöön missä oli uutta maitoa. Uusi ja vanha siis yhdistettiin, ja sitten pastöörin läpi ja sen kautta uudestaan pakkauskoneille ja pakettiin. En koskaan tainnut kysyä onko tällainen laillista. Näin tehtiin aika usein.

        Lehmänmaidon kaseini-proteini on ehkä ruokien proteineista kaikkein suurimolekyylisin. Siksi se on ihmiselle vaikeasti sulaava, verrannollisesti. Eikä se tee kaseinia paremmaksi että se on niin tahmeaa (vrt. kaseiniliima). Kun maito pastöroidaan (kuumennetaan n. 76. asteeseen Celsiusta n. 15 sek., tämä voi vähän vaihdella meijereittäin) niin kaseini muuttu vielä vaikeammin sulaavaksi. Tästä syystä meillä on Suomessa lapsia joilla korvatulehduksia, koska juovat pastöroitua maitoa/kaseinia jota heille syötetään. Voi olla että juuri sellaisilla lapsilla on kyseinen kaseiniallergia, tai sitten ei. Joka tapauksessa pastöroidun maidon kaseiniproteini on pienille hennoille vauvoille terveysriski. He eivät lainkaan pysty kunnolla sulattaa sitä.

        Joten en yhdy lainkaan siihen että lehmän maidon proteini olisi paremman laatuista kuin esim. lihan. Ihminen ei oikeastaan tarvitse maitoa kuin äidinmaitoa. Kun on vieroitettu äidinmaidosta niin ei tarvitse enää mitään maitoa. Se jos joku haluaa esim. lehmänmaitoa juoda niin on hänen asiansa. Itse en koskaan suosittele pastöroitua maitoa, olipa täysmaitoa, kevytmaitoa tai rasvatonta, tai 1% maitoa. Koska pastöroitu lehmänmaito on paljolti pilalle käsitelty ruoka-aine. Ainut meijerissä käsitelty maitotuote minkä voin suositella on voi. Koska se on melkein vain rasvaa, ja maidon rasva ei niinkään ota vahinkoa pastörisoinnista. Mutta jos jollakin on laktoosi-intoleranssi ja/tai kaseini-allergia niin sellaisen on ehkä viisainta välttää myös voi. Koska voissa voi olla aivan vähän laktoosia (alle 1 grammaa 100 grammaa kohden). Siinä on myös hieman maitoproteinia (alle 1 gr. 100 grammaa kohden).

        Se että maitoa on muka pakko juoda jotta saisi riittävästi kalciumia on myytti, ja myös meijeriteollisuuden propagandaa. Se ei perustu oikeaan tietoon, vaan epätietoisuuteen mitä ravintoon tulee. Jos menee kysymään jotain ravinto-asioita keskiverto-maitopropagandistilta niin ilmenee ettei hän paljoa tiedä, ainoastaan että maidossa on paljon kalciumia, ja että siksi sitä tulee juoda joka päivä ja paljon. Hän ei välttämättä tiedä mitään muita ruokia mistä sitä saa, ikäänkuin luulee että maito on sen ainoa lähde. Eikä hän välttämättä tiedä yhtään mitään siitä että jotta kalcium imeytyisi luustoon täytyy olla myös mm. magnesium, ja D vitamiini. Ja jotta D vitamiini toimisi niin pitää olla rasvaa mukana, koska se on rasvaliukoinen vitamiini.

        Jos joku kokee että hänen on pakko saada juoda lehmänmaito niin terveellisintä on juoda se pastöroimattomana ja homogenisoimattomana, eli raakaa täysmaitoa, ja eritoten sellaisen lehmän joka on terve ja joka on saanut syödä luomurehua ja käydä ulkona laitumella kesäisin. Ja ei mitään valtavia määriä, vaan kohtuudella.

        Paljon muuta voisi vielä varmasti sanoa lehmänmaidosta, mutta nämä tuli mieleen tällä kertaa. Ja sitä vielä sanoisin että kaikista pahin on sitä että pastöroitua, eli kaupan, maitoa vielä keittää (vrt. riisipuuro) ja sitten syö. Se muuttuu silloin vielä vaikeammaksi sulattaa, eritoten sen kaseini. Muutenkin lehmän maito on ehkä eläinperäisistä ruoista se joka kaikkein huonoiten kestää lämpö-käsittelyä (esim. pastörointi, keittäminen, paistaminen, kuivattaminen lämmöllä kun tehdään maitojauhetta). Myös sanoisin että lämmöllä käsiteltäessä maidossa olevat sen sulaamista edistävät lämpöherkät enzyymit paljolti ellei täysin tuhoutuvat. Uskon että hapatetuissa maitotuotteissa (kuten viili) saadaan ainakin jotkut enzyymit takaisin. Sentähden monet myös sanovat että hapatetut maitotuotteet sulaavat helpommin vatsassa eikä tule niinkään niistä vatsavaivoja ja sen sellaisia.

        H M Granbacka

        "Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine."

        Tiedoksi sinulle: laktoosi eli maitosokeri ei ole _allergian_ aiheuttaja. Allergiaa aiheuttavat meille vieraa proteiinit.

        Laktoosi aiheuttaa monille laktoosi-intoleranssia, joka ei ole allergiasairaus. Se on maitosokerin imeytymishäiriö, jonka oireet ovat aivan erilaiset kuin allergioiden.

        Sietäisi ottaa asioista selvää ennen kuin noin pitkiä saarnoka kirjoittaa!

        P.S. Opettele, miten sanat kalsium ja entsyymi kirjoitetaan!


      • amy
        HMG kirjoitti:

        Sanoisin jotain maidosta. Eilen luin eräästä artikkelista että valtaosa maailman väestöstä on maitoallergisia, lähemmäs 90 prosenttia. Joten me täällä pohjoisessa Euroopassa jotka maitoa pystymme käyttää olemme epätavallisia.

        Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine. Kaseinista tehdään myös liimaa. Kaseini eli maitoproteini on tahmeaa ja sitkeää. Siksi ehkä itsellä oli ongelmia maidon juonnin kanssa monta vuotta sitten. Kun lopetin maidon juomisen niin lima-ongelma hellitti paljon.

        Lopetin maidon juonnin v. 1995 lopussa joskus. Olin silloin meijerissä töissä. Lopetin pääasiallisesti sen juomisen terveyssyistä. Mutta ehkä hieman vaikutti myös se että opin miten maito käsiteltiin meijerissä, ja miten tämän yhteydessä (pastöroiminen, homogenisoiminen) se paljolti huononi. Mutta vielä. Eräs asia mitä meijerissä tehtiin mikä mietitytti (olin maidonpakkauspuolella) oli se kun kaupoista tuli takaisin vanhentunutta maitoa (missä pvm oli mennyt umpeen) niin sitä kierrätettiin uudestaan, tuoreen maidon kanssa. Eli vanhentunut maito mikä oli jo kerran pastöroitu käytettiin toisen kerran pastöörin läpi tuoreen maidon kanssa. Kun rullakot (tai laatikot), missä oli vanhentunutta maitoa, tuotiin tuotantohalliin niin me tyhjennettiin ne 50 tai 40 litran hinkkeihin. Nämä hinkit sitten tyhjennettiin kaatamalla säiliöön missä oli uutta maitoa. Uusi ja vanha siis yhdistettiin, ja sitten pastöörin läpi ja sen kautta uudestaan pakkauskoneille ja pakettiin. En koskaan tainnut kysyä onko tällainen laillista. Näin tehtiin aika usein.

        Lehmänmaidon kaseini-proteini on ehkä ruokien proteineista kaikkein suurimolekyylisin. Siksi se on ihmiselle vaikeasti sulaava, verrannollisesti. Eikä se tee kaseinia paremmaksi että se on niin tahmeaa (vrt. kaseiniliima). Kun maito pastöroidaan (kuumennetaan n. 76. asteeseen Celsiusta n. 15 sek., tämä voi vähän vaihdella meijereittäin) niin kaseini muuttu vielä vaikeammin sulaavaksi. Tästä syystä meillä on Suomessa lapsia joilla korvatulehduksia, koska juovat pastöroitua maitoa/kaseinia jota heille syötetään. Voi olla että juuri sellaisilla lapsilla on kyseinen kaseiniallergia, tai sitten ei. Joka tapauksessa pastöroidun maidon kaseiniproteini on pienille hennoille vauvoille terveysriski. He eivät lainkaan pysty kunnolla sulattaa sitä.

        Joten en yhdy lainkaan siihen että lehmän maidon proteini olisi paremman laatuista kuin esim. lihan. Ihminen ei oikeastaan tarvitse maitoa kuin äidinmaitoa. Kun on vieroitettu äidinmaidosta niin ei tarvitse enää mitään maitoa. Se jos joku haluaa esim. lehmänmaitoa juoda niin on hänen asiansa. Itse en koskaan suosittele pastöroitua maitoa, olipa täysmaitoa, kevytmaitoa tai rasvatonta, tai 1% maitoa. Koska pastöroitu lehmänmaito on paljolti pilalle käsitelty ruoka-aine. Ainut meijerissä käsitelty maitotuote minkä voin suositella on voi. Koska se on melkein vain rasvaa, ja maidon rasva ei niinkään ota vahinkoa pastörisoinnista. Mutta jos jollakin on laktoosi-intoleranssi ja/tai kaseini-allergia niin sellaisen on ehkä viisainta välttää myös voi. Koska voissa voi olla aivan vähän laktoosia (alle 1 grammaa 100 grammaa kohden). Siinä on myös hieman maitoproteinia (alle 1 gr. 100 grammaa kohden).

        Se että maitoa on muka pakko juoda jotta saisi riittävästi kalciumia on myytti, ja myös meijeriteollisuuden propagandaa. Se ei perustu oikeaan tietoon, vaan epätietoisuuteen mitä ravintoon tulee. Jos menee kysymään jotain ravinto-asioita keskiverto-maitopropagandistilta niin ilmenee ettei hän paljoa tiedä, ainoastaan että maidossa on paljon kalciumia, ja että siksi sitä tulee juoda joka päivä ja paljon. Hän ei välttämättä tiedä mitään muita ruokia mistä sitä saa, ikäänkuin luulee että maito on sen ainoa lähde. Eikä hän välttämättä tiedä yhtään mitään siitä että jotta kalcium imeytyisi luustoon täytyy olla myös mm. magnesium, ja D vitamiini. Ja jotta D vitamiini toimisi niin pitää olla rasvaa mukana, koska se on rasvaliukoinen vitamiini.

        Jos joku kokee että hänen on pakko saada juoda lehmänmaito niin terveellisintä on juoda se pastöroimattomana ja homogenisoimattomana, eli raakaa täysmaitoa, ja eritoten sellaisen lehmän joka on terve ja joka on saanut syödä luomurehua ja käydä ulkona laitumella kesäisin. Ja ei mitään valtavia määriä, vaan kohtuudella.

        Paljon muuta voisi vielä varmasti sanoa lehmänmaidosta, mutta nämä tuli mieleen tällä kertaa. Ja sitä vielä sanoisin että kaikista pahin on sitä että pastöroitua, eli kaupan, maitoa vielä keittää (vrt. riisipuuro) ja sitten syö. Se muuttuu silloin vielä vaikeammaksi sulattaa, eritoten sen kaseini. Muutenkin lehmän maito on ehkä eläinperäisistä ruoista se joka kaikkein huonoiten kestää lämpö-käsittelyä (esim. pastörointi, keittäminen, paistaminen, kuivattaminen lämmöllä kun tehdään maitojauhetta). Myös sanoisin että lämmöllä käsiteltäessä maidossa olevat sen sulaamista edistävät lämpöherkät enzyymit paljolti ellei täysin tuhoutuvat. Uskon että hapatetuissa maitotuotteissa (kuten viili) saadaan ainakin jotkut enzyymit takaisin. Sentähden monet myös sanovat että hapatetut maitotuotteet sulaavat helpommin vatsassa eikä tule niinkään niistä vatsavaivoja ja sen sellaisia.

        H M Granbacka

        Ainakin nykyään kaikki vanhaksi menneet tuotteet kaupassa, maidotkin, viskataan ROSKIIN! Niitä ei lähetetä meijeriin tai minnekään muuallekaan uusio käyttöön.

        Ja mikäli mejeri maito epäilyttää, ostakaa tilalta suoraan. Meillä päin ainakin tilat myyvät halvemmalla kuin kaupassa maitoa/litra. Ja ei ole käsitelty mitenkään. Tuleepa muuten tosi hyvät puurot ym. siihen maitoon.


      • HMG
        asioitten tuntija kirjoitti:

        "Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine."

        Tiedoksi sinulle: laktoosi eli maitosokeri ei ole _allergian_ aiheuttaja. Allergiaa aiheuttavat meille vieraa proteiinit.

        Laktoosi aiheuttaa monille laktoosi-intoleranssia, joka ei ole allergiasairaus. Se on maitosokerin imeytymishäiriö, jonka oireet ovat aivan erilaiset kuin allergioiden.

        Sietäisi ottaa asioista selvää ennen kuin noin pitkiä saarnoka kirjoittaa!

        P.S. Opettele, miten sanat kalsium ja entsyymi kirjoitetaan!

        Kiitos että teit minulle selväksi että laktoosi-intoleranssi ei ole allergia. Itsellä ei ole tiettävästi mitään selkeätä allergiaa koskaan ollut joten en ole allergian määritelmään perehtynyt. Olisi pitänyt käyttää sanaa laktoosi-intoleranssi.

        Se että kirjoitin pari sanaa väärin johtuu siitä että olen ruotsinkielinen. Ruotsiksi kalsium kirjoitetaan kalcium, ja entsyymi enzym. Joten vaikka suomenkielellä väärin niin se oli kuitenkin johdonmukaisesti "väärin" molemmissa tapauksissa. Jos olisi aivan vaadittu niin olisin kyllä tiennyt miten suomeksi nämä kirjoitetaan. Mutta nyt ei ollut kyse mistään tieteellisestä tai virallisesta kirjoituksesta, vaan mielipidepalstan vastauksesta. Toivottavasti joku sai jotain irti siitä, noista virheistä huolimatta.

        H M Granbacka


      • HMG
        amy kirjoitti:

        Ainakin nykyään kaikki vanhaksi menneet tuotteet kaupassa, maidotkin, viskataan ROSKIIN! Niitä ei lähetetä meijeriin tai minnekään muuallekaan uusio käyttöön.

        Ja mikäli mejeri maito epäilyttää, ostakaa tilalta suoraan. Meillä päin ainakin tilat myyvät halvemmalla kuin kaupassa maitoa/litra. Ja ei ole käsitelty mitenkään. Tuleepa muuten tosi hyvät puurot ym. siihen maitoon.

        Jos näin on että menevät roskiin niin sehän on hyvä, jos se on laillista heittää maito roskiin (koska se on ongelmajäte tavallaan). Mutta vielä vuonna 1999 kun meijerillä olin maidonpakkauspuolella niin tehtiin tuolla tavalla tuossa meijerissä. Ja ne vanhat maidot eivät tainneet tulla ainostaan yhdestä kaupasta/marketista, vaan useat lähettivät niitä takaisin.

        Muistan että oli joskus puhetta että meijerissä maitoa ei saanut viemäristä laskea alas, koska se on ympäristöhaitta koska rehevöittää vesistöjä. Joten nähtävästi isommat herrat katsoivat hyväksi että parempi kaataa se vanhentunut ongelma-maito uudestaan ihmisten kurkuista alas (vrt. em. uusiokäyttö) kuin aiheuttaa ympäristölle haittaa. Arvaan että ei voinut olla terveellistä juoda uudemman maidon seassa tuota vanhaa toistamiseen pastöroitua maitoa. Koska pastöroidun maidon proteini mätänee vanhetessaan. Siksi haju oli joskus aika paha noista vanhoista palautetuista maidoista.

        Suoraan tilalta ostaminen on viisaampaa. Sanottakoon tässä että USAssa ainostaan kahdessa osavaltiossa on laillista myydä pastöroimatonta lehmänmaitoa. Mieletöntä. Niin pitkälle tuo meijeriteollisuuden monopoli on mennyt.

        Voi olla että tulee hyvänmakuiset puurot raasta maidosta, mutta raan maidon keittäminen on maidolle ja sen ravintoarvolle jopa vahingollisempaa kuin pastörointikäsittely.

        H M G


      • amy
        HMG kirjoitti:

        Jos näin on että menevät roskiin niin sehän on hyvä, jos se on laillista heittää maito roskiin (koska se on ongelmajäte tavallaan). Mutta vielä vuonna 1999 kun meijerillä olin maidonpakkauspuolella niin tehtiin tuolla tavalla tuossa meijerissä. Ja ne vanhat maidot eivät tainneet tulla ainostaan yhdestä kaupasta/marketista, vaan useat lähettivät niitä takaisin.

        Muistan että oli joskus puhetta että meijerissä maitoa ei saanut viemäristä laskea alas, koska se on ympäristöhaitta koska rehevöittää vesistöjä. Joten nähtävästi isommat herrat katsoivat hyväksi että parempi kaataa se vanhentunut ongelma-maito uudestaan ihmisten kurkuista alas (vrt. em. uusiokäyttö) kuin aiheuttaa ympäristölle haittaa. Arvaan että ei voinut olla terveellistä juoda uudemman maidon seassa tuota vanhaa toistamiseen pastöroitua maitoa. Koska pastöroidun maidon proteini mätänee vanhetessaan. Siksi haju oli joskus aika paha noista vanhoista palautetuista maidoista.

        Suoraan tilalta ostaminen on viisaampaa. Sanottakoon tässä että USAssa ainostaan kahdessa osavaltiossa on laillista myydä pastöroimatonta lehmänmaitoa. Mieletöntä. Niin pitkälle tuo meijeriteollisuuden monopoli on mennyt.

        Voi olla että tulee hyvänmakuiset puurot raasta maidosta, mutta raan maidon keittäminen on maidolle ja sen ravintoarvolle jopa vahingollisempaa kuin pastörointikäsittely.

        H M G

        En tiedä laillisuudesta, mutta olen ollut muutamassa kaupassa töissä ja näissä ainakin kaikki vanhentuneet maidot (ja muutkin tuotteet kuten makkarat, voit, pullat, leivät...) on viskattu roskiin /biojätteisiin. Niitä ei ole lähetetty minnekään, eikä myyty alennuksella eläimille tms.


      • amy
        amy kirjoitti:

        En tiedä laillisuudesta, mutta olen ollut muutamassa kaupassa töissä ja näissä ainakin kaikki vanhentuneet maidot (ja muutkin tuotteet kuten makkarat, voit, pullat, leivät...) on viskattu roskiin /biojätteisiin. Niitä ei ole lähetetty minnekään, eikä myyty alennuksella eläimille tms.

        Elikkä kysäisin PeeÄssältä, joka on aika iso maan laajuinen ketju kauppoja, heidän kantaansa vanhentuneen maidon hävitykseen.

        Tässä heidän vastauksensa hävitykseen:

        Päiväykseltään vanhentunut maito kaadetaan ehdottomasti viemeriin. Sitä ei
        luovuteta kenellekään edes ilmaiseksi.

        Elikkä tässä vastaus asiantuntijoilta. Ei kannata väittää sellaista mistä ei tiedä. Varsinkin kun nykyään eletään niin hysteerisessä maailmassa :)


      • pekka
        amy kirjoitti:

        Elikkä kysäisin PeeÄssältä, joka on aika iso maan laajuinen ketju kauppoja, heidän kantaansa vanhentuneen maidon hävitykseen.

        Tässä heidän vastauksensa hävitykseen:

        Päiväykseltään vanhentunut maito kaadetaan ehdottomasti viemeriin. Sitä ei
        luovuteta kenellekään edes ilmaiseksi.

        Elikkä tässä vastaus asiantuntijoilta. Ei kannata väittää sellaista mistä ei tiedä. Varsinkin kun nykyään eletään niin hysteerisessä maailmassa :)

        Etsä osaa lukea? Toi fiksun oloinen typpi kirjoitti että "ainakin vuonna 1999" eli 6 vuotta sitten jos vuosista lasketaan.


      • Kika-72
        HMG kirjoitti:

        Jos näin on että menevät roskiin niin sehän on hyvä, jos se on laillista heittää maito roskiin (koska se on ongelmajäte tavallaan). Mutta vielä vuonna 1999 kun meijerillä olin maidonpakkauspuolella niin tehtiin tuolla tavalla tuossa meijerissä. Ja ne vanhat maidot eivät tainneet tulla ainostaan yhdestä kaupasta/marketista, vaan useat lähettivät niitä takaisin.

        Muistan että oli joskus puhetta että meijerissä maitoa ei saanut viemäristä laskea alas, koska se on ympäristöhaitta koska rehevöittää vesistöjä. Joten nähtävästi isommat herrat katsoivat hyväksi että parempi kaataa se vanhentunut ongelma-maito uudestaan ihmisten kurkuista alas (vrt. em. uusiokäyttö) kuin aiheuttaa ympäristölle haittaa. Arvaan että ei voinut olla terveellistä juoda uudemman maidon seassa tuota vanhaa toistamiseen pastöroitua maitoa. Koska pastöroidun maidon proteini mätänee vanhetessaan. Siksi haju oli joskus aika paha noista vanhoista palautetuista maidoista.

        Suoraan tilalta ostaminen on viisaampaa. Sanottakoon tässä että USAssa ainostaan kahdessa osavaltiossa on laillista myydä pastöroimatonta lehmänmaitoa. Mieletöntä. Niin pitkälle tuo meijeriteollisuuden monopoli on mennyt.

        Voi olla että tulee hyvänmakuiset puurot raasta maidosta, mutta raan maidon keittäminen on maidolle ja sen ravintoarvolle jopa vahingollisempaa kuin pastörointikäsittely.

        H M G

        että ainakaan meidän ketjussa ei palauteta maitoa meijeriin, vaan hävitetään (jos jotain hävitettävää joskus jää) myymälässä. Meijerit eivät kovin mielellään edes huoli maitoa takaisin, vaikka joskus haluttaisi lähettääkin, ei tuoretta, eikä varsinkaan vanhaa..


      • Anonyymi
        HMG kirjoitti:

        Jos näin on että menevät roskiin niin sehän on hyvä, jos se on laillista heittää maito roskiin (koska se on ongelmajäte tavallaan). Mutta vielä vuonna 1999 kun meijerillä olin maidonpakkauspuolella niin tehtiin tuolla tavalla tuossa meijerissä. Ja ne vanhat maidot eivät tainneet tulla ainostaan yhdestä kaupasta/marketista, vaan useat lähettivät niitä takaisin.

        Muistan että oli joskus puhetta että meijerissä maitoa ei saanut viemäristä laskea alas, koska se on ympäristöhaitta koska rehevöittää vesistöjä. Joten nähtävästi isommat herrat katsoivat hyväksi että parempi kaataa se vanhentunut ongelma-maito uudestaan ihmisten kurkuista alas (vrt. em. uusiokäyttö) kuin aiheuttaa ympäristölle haittaa. Arvaan että ei voinut olla terveellistä juoda uudemman maidon seassa tuota vanhaa toistamiseen pastöroitua maitoa. Koska pastöroidun maidon proteini mätänee vanhetessaan. Siksi haju oli joskus aika paha noista vanhoista palautetuista maidoista.

        Suoraan tilalta ostaminen on viisaampaa. Sanottakoon tässä että USAssa ainostaan kahdessa osavaltiossa on laillista myydä pastöroimatonta lehmänmaitoa. Mieletöntä. Niin pitkälle tuo meijeriteollisuuden monopoli on mennyt.

        Voi olla että tulee hyvänmakuiset puurot raasta maidosta, mutta raan maidon keittäminen on maidolle ja sen ravintoarvolle jopa vahingollisempaa kuin pastörointikäsittely.

        H M G

        Järjetöntä olisi tosiaan kaataa viemäriin hyvää ainetta, onneksi nykyään lahjoitetaan myymättä jääneet järjestöille annettavaksi ruoka-apuna. Maitohan säilyy paljon kauememmin kuin Parasta ennen päiväys, meijeritkin voisi hyvin valmistaa niistä muita tuotteita tai käyttää vaikka eläinten rehuihin. Eikä ne hukkaan mene biojätteissäkään.


      • Anonyymi
        HMG kirjoitti:

        Sanoisin jotain maidosta. Eilen luin eräästä artikkelista että valtaosa maailman väestöstä on maitoallergisia, lähemmäs 90 prosenttia. Joten me täällä pohjoisessa Euroopassa jotka maitoa pystymme käyttää olemme epätavallisia.

        Kaksi ainetta lehmänmaidossa mikä ovat joillekin meistä allergeeneja ovat laktoosi ja kaseini. Laktoosi on maidon sokeri. Kaseini on maidon pääasiallinen proteiniaine. Kaseinista tehdään myös liimaa. Kaseini eli maitoproteini on tahmeaa ja sitkeää. Siksi ehkä itsellä oli ongelmia maidon juonnin kanssa monta vuotta sitten. Kun lopetin maidon juomisen niin lima-ongelma hellitti paljon.

        Lopetin maidon juonnin v. 1995 lopussa joskus. Olin silloin meijerissä töissä. Lopetin pääasiallisesti sen juomisen terveyssyistä. Mutta ehkä hieman vaikutti myös se että opin miten maito käsiteltiin meijerissä, ja miten tämän yhteydessä (pastöroiminen, homogenisoiminen) se paljolti huononi. Mutta vielä. Eräs asia mitä meijerissä tehtiin mikä mietitytti (olin maidonpakkauspuolella) oli se kun kaupoista tuli takaisin vanhentunutta maitoa (missä pvm oli mennyt umpeen) niin sitä kierrätettiin uudestaan, tuoreen maidon kanssa. Eli vanhentunut maito mikä oli jo kerran pastöroitu käytettiin toisen kerran pastöörin läpi tuoreen maidon kanssa. Kun rullakot (tai laatikot), missä oli vanhentunutta maitoa, tuotiin tuotantohalliin niin me tyhjennettiin ne 50 tai 40 litran hinkkeihin. Nämä hinkit sitten tyhjennettiin kaatamalla säiliöön missä oli uutta maitoa. Uusi ja vanha siis yhdistettiin, ja sitten pastöörin läpi ja sen kautta uudestaan pakkauskoneille ja pakettiin. En koskaan tainnut kysyä onko tällainen laillista. Näin tehtiin aika usein.

        Lehmänmaidon kaseini-proteini on ehkä ruokien proteineista kaikkein suurimolekyylisin. Siksi se on ihmiselle vaikeasti sulaava, verrannollisesti. Eikä se tee kaseinia paremmaksi että se on niin tahmeaa (vrt. kaseiniliima). Kun maito pastöroidaan (kuumennetaan n. 76. asteeseen Celsiusta n. 15 sek., tämä voi vähän vaihdella meijereittäin) niin kaseini muuttu vielä vaikeammin sulaavaksi. Tästä syystä meillä on Suomessa lapsia joilla korvatulehduksia, koska juovat pastöroitua maitoa/kaseinia jota heille syötetään. Voi olla että juuri sellaisilla lapsilla on kyseinen kaseiniallergia, tai sitten ei. Joka tapauksessa pastöroidun maidon kaseiniproteini on pienille hennoille vauvoille terveysriski. He eivät lainkaan pysty kunnolla sulattaa sitä.

        Joten en yhdy lainkaan siihen että lehmän maidon proteini olisi paremman laatuista kuin esim. lihan. Ihminen ei oikeastaan tarvitse maitoa kuin äidinmaitoa. Kun on vieroitettu äidinmaidosta niin ei tarvitse enää mitään maitoa. Se jos joku haluaa esim. lehmänmaitoa juoda niin on hänen asiansa. Itse en koskaan suosittele pastöroitua maitoa, olipa täysmaitoa, kevytmaitoa tai rasvatonta, tai 1% maitoa. Koska pastöroitu lehmänmaito on paljolti pilalle käsitelty ruoka-aine. Ainut meijerissä käsitelty maitotuote minkä voin suositella on voi. Koska se on melkein vain rasvaa, ja maidon rasva ei niinkään ota vahinkoa pastörisoinnista. Mutta jos jollakin on laktoosi-intoleranssi ja/tai kaseini-allergia niin sellaisen on ehkä viisainta välttää myös voi. Koska voissa voi olla aivan vähän laktoosia (alle 1 grammaa 100 grammaa kohden). Siinä on myös hieman maitoproteinia (alle 1 gr. 100 grammaa kohden).

        Se että maitoa on muka pakko juoda jotta saisi riittävästi kalciumia on myytti, ja myös meijeriteollisuuden propagandaa. Se ei perustu oikeaan tietoon, vaan epätietoisuuteen mitä ravintoon tulee. Jos menee kysymään jotain ravinto-asioita keskiverto-maitopropagandistilta niin ilmenee ettei hän paljoa tiedä, ainoastaan että maidossa on paljon kalciumia, ja että siksi sitä tulee juoda joka päivä ja paljon. Hän ei välttämättä tiedä mitään muita ruokia mistä sitä saa, ikäänkuin luulee että maito on sen ainoa lähde. Eikä hän välttämättä tiedä yhtään mitään siitä että jotta kalcium imeytyisi luustoon täytyy olla myös mm. magnesium, ja D vitamiini. Ja jotta D vitamiini toimisi niin pitää olla rasvaa mukana, koska se on rasvaliukoinen vitamiini.

        Jos joku kokee että hänen on pakko saada juoda lehmänmaito niin terveellisintä on juoda se pastöroimattomana ja homogenisoimattomana, eli raakaa täysmaitoa, ja eritoten sellaisen lehmän joka on terve ja joka on saanut syödä luomurehua ja käydä ulkona laitumella kesäisin. Ja ei mitään valtavia määriä, vaan kohtuudella.

        Paljon muuta voisi vielä varmasti sanoa lehmänmaidosta, mutta nämä tuli mieleen tällä kertaa. Ja sitä vielä sanoisin että kaikista pahin on sitä että pastöroitua, eli kaupan, maitoa vielä keittää (vrt. riisipuuro) ja sitten syö. Se muuttuu silloin vielä vaikeammaksi sulattaa, eritoten sen kaseini. Muutenkin lehmän maito on ehkä eläinperäisistä ruoista se joka kaikkein huonoiten kestää lämpö-käsittelyä (esim. pastörointi, keittäminen, paistaminen, kuivattaminen lämmöllä kun tehdään maitojauhetta). Myös sanoisin että lämmöllä käsiteltäessä maidossa olevat sen sulaamista edistävät lämpöherkät enzyymit paljolti ellei täysin tuhoutuvat. Uskon että hapatetuissa maitotuotteissa (kuten viili) saadaan ainakin jotkut enzyymit takaisin. Sentähden monet myös sanovat että hapatetut maitotuotteet sulaavat helpommin vatsassa eikä tule niinkään niistä vatsavaivoja ja sen sellaisia.

        H M Granbacka

        Heh, vai muka 90% maidolle allergisia, ei edes laktoosin imeytymishäiriötä ole läheskään niin suurella osalla. Olisi tietysti hyvä tutkia mistä se johtuu jos lisääntynyt, homogenointi ainakin todennköisesti aiheuttaa suolisto-ongelmia.

        Vanha ketju, mutta edelleen ajankohtainen.


    • turvotusta

      jukurtit ja viilit,piimä?Jos maidon jättää pois?

    • janecky

      Hei haloo! avatkaa silmänne ja unohtakaa Valion
      ja Ingmannin propaganda mitä ne syytää viattomille uhreille,eli ihmisille! uskon että 20vuoden kuluttua maitopakkauksissa on samanlaiset
      varoitus tekstit kuin tupakka-askeissa..Ettekö
      hyvät ihmiset tajua,jos ja kun teillä on lakt.intoleranssia yms niin unohtakaa koko ihmiselle täysin luonnoton tuote! ja ajatelkaa kuinka hyvännäkösiä ulkomailla olevat ihmiset,esim aasiassa ym maissa joissa ei myrkytetä ihmisiä maitotuotteilla ovat!! voi että
      kun ovat siroja ihmisiä..ja muutenkin teollinen käsitelty ruoka on aina ihmiselle epäterveellistä!! joten yrttiteetä,vettä,viiniä,soijamaitoa jne nauttimaan =)

      ps.www.milksucks.com sivuilta lainatakseni

      "Beer;better than milk"

      • Anonyymi

        Joo, esim USA:ssa on valtavasti ylipainoisia koska eivät käytä maitoa? Et ole sattunut huomaamaan että maitoa saa myös rasvattomana ilman homogenoinnin haittoja.


    • sanna

      Minä lopetin maidon juonnin 1997, koska olin sille allerginen. En laktoosi-intoleraatikko. Olin ilman maitoa jonnekkin 2001 vuoden paikkeille, jonka jälkeen aloin juoda sitä taas pikku hiljaa. Olin huolissani kalkin saannista. Parastahan kaikki tärkeät aineet on saada kuitenkin ruuasta eikä esim. pillereinä. Kun aloitin maidon juonnin uudestaan, en ole ollut enää allerginen. En tiedä miksi olin ennen vuotta -97.

      Nyt olen juonut luomu-maitoa, koska se on "oikeaa kunnon" maitoa eikä siitä tule mitään laktoosi-intoleranssioireitakaan, koska sitä ei ole homogenoitu.

      En suosittele jättämään maitoa pois. Minusta se on täysin luonnollinen ja normaali osa aikusen ihmisen ruokavaliota. Mitä sitten joisit ruuan kans? Vettä?

      • sanna

        tarkoitin kalsiumia enkä kalkkia =)


      • nimetön
        sanna kirjoitti:

        tarkoitin kalsiumia enkä kalkkia =)

        sen ei todellakaan kuuluisi olla luonnollinen osa kenenkään ruokavaliota,mieti nyt vähän!
        mihin maito on tarkoitettu? se on tarkoitettu lajin nuorempien nopeaan kasvattamiseen,haluatko sinä kasvaa nopeasti? :P meidän ihmisten takia on vasikoilta riistetty heille luonniliisesti kuuluva oikeus:oman emonsa maidon juonti....täällä me läskit vain vedetään sitä ja muita eläinkunnan tuotteita kuin viimeistä päivää ja lihoamme kansana silmissä! järki käteen ja maito mäkeen!
        soija maitoa tilalle:)


      • Anonyymi

        Oikeastaan jos ny aletaan viisastellee, nii maito on nisäkkäiden "vauvojen" juoma, eikä muut nisäkkäätkään juo maitoa ns. vauva-iän jälkeen, vaan vettä :) Ihmiset yli tuhat vuotta sitte ihan hyvin eläny iliman maitoo.


      • Anonyymi
        nimetön kirjoitti:

        sen ei todellakaan kuuluisi olla luonnollinen osa kenenkään ruokavaliota,mieti nyt vähän!
        mihin maito on tarkoitettu? se on tarkoitettu lajin nuorempien nopeaan kasvattamiseen,haluatko sinä kasvaa nopeasti? :P meidän ihmisten takia on vasikoilta riistetty heille luonniliisesti kuuluva oikeus:oman emonsa maidon juonti....täällä me läskit vain vedetään sitä ja muita eläinkunnan tuotteita kuin viimeistä päivää ja lihoamme kansana silmissä! järki käteen ja maito mäkeen!
        soija maitoa tilalle:)

        Et voi sitten syödä mitään, juoda vaan vettä, koska kaikki kasvienkin osat on tarkoitettu niiden omaan käyttöön ja lisääntymiseen, lihat eläinten liikkumiseen jne.

        Aikuiset petoeläimet syö ensimmäisenä lehmiltä utareet, koska maito on niiden herkkua! Lapsena itsekin ajattelin ettei maito kuulu aikuiselle ihmiselle, sitten viisastuin.


    • HMG

      Soijamaito ei ole sen parempi kuin pastöroitu & homogenisoitu maito. Molemmat alamittaista prosessoitua tavaraa.

      H M Granbacka

    • marika85

      Itse luovuin noin reilut pari vuotta sitten maidon juonnista,kun sain siitä mahani kipeäksi. Kokeista en saannut kysymykseen täyttä vastausta, tai tulos ei ainakaan osoittanut minua laktoosi-intolerantiksi,mutta kai sitten kuitenkin kärsin tuosta vaivasta.

      • HMG

        Ehkä olet maidon pääasialliselle proteiinille, kaseiinille, allerginen. Kaseiini-allergia on myös aika tavallinen.

        H M Granbacka


    • Vasikka ?

      Mietin vaan, että jos maito ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi, niin miksi mun elimistö sitten kaipaa niin kovasti maitotuotteita ? Olen yrittänyt olla kokeeksi joitakin päiviä ilman maitotuotteita ja huomannut, että sen jälkeen maidonhimoni on kymmenkertainen.

      En ole koskaan saanut oireita maidosta, muille aika yleisillekin ruoka-aineille olen allerginen
      ( vehnä, herneet, sitrushedelmät ym. ).

      Niin, jos lopettaa maidon juonnin, niin mistä tällainen moniallergikko, joka ei saa alas yhtään kalsiumtablettia, saa edes sen vähäisen määrän kalsiumia ? Osaako kukaan vastata ?

      • HMG

        Maito ei ole ainoa kalsiumin lähde. Kalsiumia on kutakuinkin jokaisessa luonnollisessa raaka-aineessa. Vaikuttaa että sinulla on hieman puutteellista tietoa mitä kalsiumiin ja sen lähteisiin tulee. Kalsiumia on vihanneksissa, yrteissä, viljoissa, hedelmissä, marjoissa, munissa, kalassa, lihassa jne. Sitä on kaikkialla eri ruoissa. Joten, jos syö jotenkin monipuolisesti ja niin että oma kaloritarve täyttyy niin ei pitäisi olla mahdollista saada määrällisesti liian vähän kalsiumia.

        Toinen asia erikseen on sitten miten hyvin syöty kalsiumi otetaan talteen/imeytyy. Siihen vaikuttavat monet seikat kuten D vitamiini, ravinnon rasva, fosfori, magnesiumi, pii, jotkut vesiliukoiset vitamiinit (mm. B vit.).

        Lehmän maito on verrannollisen hyvä kalsiumin lähde, mitä määrään tulee. Se sisältää keskimäärin n. 120 mg/100 g. Mutta, meijerissä käsitellyn (pastörointi & homogenisointi) lehmänmaidon kalsiumi imeytyy hyvin hyvin huonosti. On sanottu että kutakuinkin puolet kalsiumista tuhoutuu (tulee kelvottomaksi) meijerikäsittelyssä. Tämä on yksi syy miksi Suomi ja USA, kaksi maata missä käytetään eniten meijerimaitotuotteita, ovat osteoporositilastojen kärjessä. Joten loppujen lopuksi meijerimaito on kalsiumin lähteenä pitkällä tähtäimellä huono ellei kelvoton.

        Jos ei ole maidolle mitään allergiaa niin pastöroimattomasta ja homogenoimattomasta lehmänmaidosta valmistetut tuotteet (piimä, jugurtti, kefiiri, juustot, kovat juustot)ovat verrannollisen hyvä kalsiumilähde, ja myös hyvä proteiinin ja rasvan lähde. Eritoten jos lehmät ovat saaneet syödä niille ominaista ravintoa (tuoreita viherkasveja).

        Se, että sanot ettet saa maidosta oireita ei välttämättä tarkoita ettetkö voisi olla allerginen sen kaseiinille. Koska voi olla että et tiedä mitä kaikkia oireita kaseiini-allergia voi aiheuttaa. Moni on allerginen maidon proteiinille kauan ennenkuin se diagnosoidaan.

        Se että miksi näennäisesti sinulla on maidon perään himo voi johtua siitä että maidossa on joitakin opiaatteja (eng. casein opiates, casomorphins) jotka joissakin yksilöissä vaikuttavat jonkinasteista riippuvaisuutta, vähän niinkuin huume-riippuvaisilla on. Ja tämä kaseiini-opiaatti riippuvuus on sanottu olevan yhteydessä kaseiini-allergiaan.

        Jos se lehmänmaito jota himoitset on meijerikäsiteltyä niin siinä ei ole mitään elintärkeää ja terveellistä mitä elimistösi todella tarvitsee mitä et saisi paremmassa muodossa muista luonnon raaka-aineista. Tavallisimmat argumentit miksi pitäisi juoda maitoa ovat että siinä on runsaasti kalsiumia, ja että siinä on hyvin proteiinia. Kalsiumia saat paremmin muista lähteistä talteen. Ja meijerikäsitellyn maidon proteiini (pääasiallisesti juuri kaseiini) on vaikeasti sulaavaa, ja laatu huonohko juuri pastöroinnin takia. Paras proteiini mitä on olemassa on kananmunan keltuaisessa. Sen aminohappokoostumus on niin otollinen että ainoastaan äidinmaidon aminohappokoostumus on parempi. Mutta äidinmaitoa eivät juo kuin pienet vauvat.

        Jos kansa tietäisi näitä asioita niin kalsiumipillereiden trokarit saisivat vaihtaa alaa, ja meijerit alkaisivat kärsiä runsaita tappioita.


        H M Granbacka


      • ihankaffeel
        HMG kirjoitti:

        Maito ei ole ainoa kalsiumin lähde. Kalsiumia on kutakuinkin jokaisessa luonnollisessa raaka-aineessa. Vaikuttaa että sinulla on hieman puutteellista tietoa mitä kalsiumiin ja sen lähteisiin tulee. Kalsiumia on vihanneksissa, yrteissä, viljoissa, hedelmissä, marjoissa, munissa, kalassa, lihassa jne. Sitä on kaikkialla eri ruoissa. Joten, jos syö jotenkin monipuolisesti ja niin että oma kaloritarve täyttyy niin ei pitäisi olla mahdollista saada määrällisesti liian vähän kalsiumia.

        Toinen asia erikseen on sitten miten hyvin syöty kalsiumi otetaan talteen/imeytyy. Siihen vaikuttavat monet seikat kuten D vitamiini, ravinnon rasva, fosfori, magnesiumi, pii, jotkut vesiliukoiset vitamiinit (mm. B vit.).

        Lehmän maito on verrannollisen hyvä kalsiumin lähde, mitä määrään tulee. Se sisältää keskimäärin n. 120 mg/100 g. Mutta, meijerissä käsitellyn (pastörointi & homogenisointi) lehmänmaidon kalsiumi imeytyy hyvin hyvin huonosti. On sanottu että kutakuinkin puolet kalsiumista tuhoutuu (tulee kelvottomaksi) meijerikäsittelyssä. Tämä on yksi syy miksi Suomi ja USA, kaksi maata missä käytetään eniten meijerimaitotuotteita, ovat osteoporositilastojen kärjessä. Joten loppujen lopuksi meijerimaito on kalsiumin lähteenä pitkällä tähtäimellä huono ellei kelvoton.

        Jos ei ole maidolle mitään allergiaa niin pastöroimattomasta ja homogenoimattomasta lehmänmaidosta valmistetut tuotteet (piimä, jugurtti, kefiiri, juustot, kovat juustot)ovat verrannollisen hyvä kalsiumilähde, ja myös hyvä proteiinin ja rasvan lähde. Eritoten jos lehmät ovat saaneet syödä niille ominaista ravintoa (tuoreita viherkasveja).

        Se, että sanot ettet saa maidosta oireita ei välttämättä tarkoita ettetkö voisi olla allerginen sen kaseiinille. Koska voi olla että et tiedä mitä kaikkia oireita kaseiini-allergia voi aiheuttaa. Moni on allerginen maidon proteiinille kauan ennenkuin se diagnosoidaan.

        Se että miksi näennäisesti sinulla on maidon perään himo voi johtua siitä että maidossa on joitakin opiaatteja (eng. casein opiates, casomorphins) jotka joissakin yksilöissä vaikuttavat jonkinasteista riippuvaisuutta, vähän niinkuin huume-riippuvaisilla on. Ja tämä kaseiini-opiaatti riippuvuus on sanottu olevan yhteydessä kaseiini-allergiaan.

        Jos se lehmänmaito jota himoitset on meijerikäsiteltyä niin siinä ei ole mitään elintärkeää ja terveellistä mitä elimistösi todella tarvitsee mitä et saisi paremmassa muodossa muista luonnon raaka-aineista. Tavallisimmat argumentit miksi pitäisi juoda maitoa ovat että siinä on runsaasti kalsiumia, ja että siinä on hyvin proteiinia. Kalsiumia saat paremmin muista lähteistä talteen. Ja meijerikäsitellyn maidon proteiini (pääasiallisesti juuri kaseiini) on vaikeasti sulaavaa, ja laatu huonohko juuri pastöroinnin takia. Paras proteiini mitä on olemassa on kananmunan keltuaisessa. Sen aminohappokoostumus on niin otollinen että ainoastaan äidinmaidon aminohappokoostumus on parempi. Mutta äidinmaitoa eivät juo kuin pienet vauvat.

        Jos kansa tietäisi näitä asioita niin kalsiumipillereiden trokarit saisivat vaihtaa alaa, ja meijerit alkaisivat kärsiä runsaita tappioita.


        H M Granbacka

        Kaikesta sitä kanssa nykypäivänä kinastellaan...
        Eikös se nyt ole se ja sama juako sitä maitoa tai ei jua!!??
        Faktaa maidosta saa vaikka:

        http://www.maitojaterveys.fi/
        http://www.valio.fi/maitojame/
        http://www.valio.fi/channels/www/etusivu/ravitsemus_ja_hyvinvointi/unnamed_1.html

        Ja jollei sitä halua juoda ni vittuuko sitä tänne tulee toilottamaan!!??


      • maitonaama2
        ihankaffeel kirjoitti:

        Kaikesta sitä kanssa nykypäivänä kinastellaan...
        Eikös se nyt ole se ja sama juako sitä maitoa tai ei jua!!??
        Faktaa maidosta saa vaikka:

        http://www.maitojaterveys.fi/
        http://www.valio.fi/maitojame/
        http://www.valio.fi/channels/www/etusivu/ravitsemus_ja_hyvinvointi/unnamed_1.html

        Ja jollei sitä halua juoda ni vittuuko sitä tänne tulee toilottamaan!!??

        hohhoijjaa mikä viesti tuo edellinen...jo yli 3 vuotta vanha tosin.
        Mietin itse juuri josko maidonjuonnin lopettaisi tuon terveellisyyden takia. Ei ole oireita ja paljon käytän, mutta eipä se taida hyväksi olla.

        Mielenkiintoisia juttuja maitopakkaamossa olleelta! Ja mitä faktoihin tulee, niin eipä taida kovin monipuolisia ja objektiivisia faktoja valio omista tuotteistaan antaa...


      • joopajoojoo

      • Anonyymi
        ihankaffeel kirjoitti:

        Kaikesta sitä kanssa nykypäivänä kinastellaan...
        Eikös se nyt ole se ja sama juako sitä maitoa tai ei jua!!??
        Faktaa maidosta saa vaikka:

        http://www.maitojaterveys.fi/
        http://www.valio.fi/maitojame/
        http://www.valio.fi/channels/www/etusivu/ravitsemus_ja_hyvinvointi/unnamed_1.html

        Ja jollei sitä halua juoda ni vittuuko sitä tänne tulee toilottamaan!!??

        maitojaterveys ry yhteistyökumppanit:
        Juustoportti ILO Oy, Kuusamon Juusto Oy, Osuuskunta Maitokolmio, Osuuskunta Maitomaa Osuuskunta. SataMaito ja Ålands Centralandelslag ÅCA.

        Elikkä siis kaikki suurimmat maitotuotteiden valmistajat, jotka ovat siis rahoittaneet tätä järjestöä, että mainostavat maidon "hyviä puolia" etenkin koululaisille. Maito on oikeasti valkoista myrkkyä jota suomalaiset on aivopesty juomaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        maitojaterveys ry yhteistyökumppanit:
        Juustoportti ILO Oy, Kuusamon Juusto Oy, Osuuskunta Maitokolmio, Osuuskunta Maitomaa Osuuskunta. SataMaito ja Ålands Centralandelslag ÅCA.

        Elikkä siis kaikki suurimmat maitotuotteiden valmistajat, jotka ovat siis rahoittaneet tätä järjestöä, että mainostavat maidon "hyviä puolia" etenkin koululaisille. Maito on oikeasti valkoista myrkkyä jota suomalaiset on aivopesty juomaan.

        Kamalaa, onneksi koululaiset ymmärtää itse paremmin ja syövät ja juovat paljon terveelisiä limpparia, energiajuomia, karkkeja, pikaruokia, alkoholia..., käyttävät myös nuuskaa, tupakkaa, pillereitä, huumeita... Pulskistuvat koko ajan yhä enemmän kun välttävät myrkyllistä maitoa :D


      • Anonyymi
        ihankaffeel kirjoitti:

        Kaikesta sitä kanssa nykypäivänä kinastellaan...
        Eikös se nyt ole se ja sama juako sitä maitoa tai ei jua!!??
        Faktaa maidosta saa vaikka:

        http://www.maitojaterveys.fi/
        http://www.valio.fi/maitojame/
        http://www.valio.fi/channels/www/etusivu/ravitsemus_ja_hyvinvointi/unnamed_1.html

        Ja jollei sitä halua juoda ni vittuuko sitä tänne tulee toilottamaan!!??

        Maidon homogenointi pitäisi lopettaa tai olla ainakin vaihtoehtona homogenoimatonta samaan hintaan. Halvempaahan sen pitäisi olla ilman aikaavievää ja energiaa kuluttavaa rasvan pilkkomista, mutta onneksi rasvattomassa ei ole homogenoinnin haittoja.


      • Anonyymi
        HMG kirjoitti:

        Maito ei ole ainoa kalsiumin lähde. Kalsiumia on kutakuinkin jokaisessa luonnollisessa raaka-aineessa. Vaikuttaa että sinulla on hieman puutteellista tietoa mitä kalsiumiin ja sen lähteisiin tulee. Kalsiumia on vihanneksissa, yrteissä, viljoissa, hedelmissä, marjoissa, munissa, kalassa, lihassa jne. Sitä on kaikkialla eri ruoissa. Joten, jos syö jotenkin monipuolisesti ja niin että oma kaloritarve täyttyy niin ei pitäisi olla mahdollista saada määrällisesti liian vähän kalsiumia.

        Toinen asia erikseen on sitten miten hyvin syöty kalsiumi otetaan talteen/imeytyy. Siihen vaikuttavat monet seikat kuten D vitamiini, ravinnon rasva, fosfori, magnesiumi, pii, jotkut vesiliukoiset vitamiinit (mm. B vit.).

        Lehmän maito on verrannollisen hyvä kalsiumin lähde, mitä määrään tulee. Se sisältää keskimäärin n. 120 mg/100 g. Mutta, meijerissä käsitellyn (pastörointi & homogenisointi) lehmänmaidon kalsiumi imeytyy hyvin hyvin huonosti. On sanottu että kutakuinkin puolet kalsiumista tuhoutuu (tulee kelvottomaksi) meijerikäsittelyssä. Tämä on yksi syy miksi Suomi ja USA, kaksi maata missä käytetään eniten meijerimaitotuotteita, ovat osteoporositilastojen kärjessä. Joten loppujen lopuksi meijerimaito on kalsiumin lähteenä pitkällä tähtäimellä huono ellei kelvoton.

        Jos ei ole maidolle mitään allergiaa niin pastöroimattomasta ja homogenoimattomasta lehmänmaidosta valmistetut tuotteet (piimä, jugurtti, kefiiri, juustot, kovat juustot)ovat verrannollisen hyvä kalsiumilähde, ja myös hyvä proteiinin ja rasvan lähde. Eritoten jos lehmät ovat saaneet syödä niille ominaista ravintoa (tuoreita viherkasveja).

        Se, että sanot ettet saa maidosta oireita ei välttämättä tarkoita ettetkö voisi olla allerginen sen kaseiinille. Koska voi olla että et tiedä mitä kaikkia oireita kaseiini-allergia voi aiheuttaa. Moni on allerginen maidon proteiinille kauan ennenkuin se diagnosoidaan.

        Se että miksi näennäisesti sinulla on maidon perään himo voi johtua siitä että maidossa on joitakin opiaatteja (eng. casein opiates, casomorphins) jotka joissakin yksilöissä vaikuttavat jonkinasteista riippuvaisuutta, vähän niinkuin huume-riippuvaisilla on. Ja tämä kaseiini-opiaatti riippuvuus on sanottu olevan yhteydessä kaseiini-allergiaan.

        Jos se lehmänmaito jota himoitset on meijerikäsiteltyä niin siinä ei ole mitään elintärkeää ja terveellistä mitä elimistösi todella tarvitsee mitä et saisi paremmassa muodossa muista luonnon raaka-aineista. Tavallisimmat argumentit miksi pitäisi juoda maitoa ovat että siinä on runsaasti kalsiumia, ja että siinä on hyvin proteiinia. Kalsiumia saat paremmin muista lähteistä talteen. Ja meijerikäsitellyn maidon proteiini (pääasiallisesti juuri kaseiini) on vaikeasti sulaavaa, ja laatu huonohko juuri pastöroinnin takia. Paras proteiini mitä on olemassa on kananmunan keltuaisessa. Sen aminohappokoostumus on niin otollinen että ainoastaan äidinmaidon aminohappokoostumus on parempi. Mutta äidinmaitoa eivät juo kuin pienet vauvat.

        Jos kansa tietäisi näitä asioita niin kalsiumipillereiden trokarit saisivat vaihtaa alaa, ja meijerit alkaisivat kärsiä runsaita tappioita.


        H M Granbacka

        JOS homogenointi aiheuttaa suolistotulehdusta niin se voisi olla syynä ettei kalsium imeydy kunnolla, muutenhan kaikki kalsiumlisä on vaan hyvästä ja jos ei halua homogenoinnin haittoja, kannattaa käyttää rasvatonta maitoa.


    • -lilli-

      en ole juonut maitoa enää muutamaan vuoteen. jokin aika sitten oli parin viikon vaihe jolloin sitä taas kokeilin. mutta lopetin, koska ei tuntunut omalta ravinnolta. tuli jotenkin paksu ja pöhöttynyt olo.
      käytän kyllä muita maitotuotteita. joka päivä yksi viili ja 4-6 juustosiivua. ja silloin kun muistan nappailen kalkkitabletteja.
      ja yleensäkin se yleinen ruokasuositus ei toimi minulla. ruisleipä on yksi ruoka jonka syömistä toitotetaan, mutta itse en sitä mielelläni syö. turpoan siitä, vaikka ei ole edes mitään allergiaa. ja kun kasviksia syö, riittää se kuiduksi. itsellä on parempi olo vaalean leivän syömisellä. tässä maassa "isoveli" yrittää päättää meidän syömisistäkin. ei aina kannata luottaa sen suosituksiin... omat kokemukset kertoo mikä sopii ja mikä ei.

    • ei maitoa

      Kannattaa jättää epäterveellinen maito pois ja alkaa juomaan kefiiriä, joka on todellinen terveyspommi ja sisältää runsaasti aminohappoja (jotka antavat vähän happaman aromin), antioksidantteja, vitamiineja ym. Parantaa myös laktoosi-intoleranssin ja auttaa kaikkiin ruuansulatusvaivoihin, lisäksi vähentää kolesterolia (ei kannata antaa korkeahkon rasvaprosentin hämätä). Kefiiri-sieni on ihmeellinen pieni biokemiantehdas joka muuntaa juomakelvottoman maidon todella terveelliseksi herkkujuomaksi.

      Lähinnä Eestin herkut -kaupoissa myydään Valion kefiiriä (valmistaja Valio Eesti AS, ihan samanlainen logo kuin suomalaisessa Valion maidossa). Harmi että normaalikaupoista Valion kefiiriä ei ole moniin vuosiin enää saanut, ainoastaan epäterveellisempiä aktiivijugurtteja ym.

      • Anonyymi

        Kefiiri on peräisin venäjältä, joten tietäen keski-iän siellä se vaikuttaa juomakelvottomalta myrkylltä.


    • ei kiitos

      Se on kylmä tosiasia että maito- ja viljatuotteissa on isot rahat kiinni. Eivät kumpikaan (maito ja suurin osa viljoista) sovi ihmisen ruokavalioon. Mitä ihmeellisimpiä oireita esiintyy ja diabetes kukkii..

      • Anonyymi

        Maidonkorvikkeilla rahastetaan paljon enemmän ja suuri osa tehdään viljasta. Aina joku on allerginen jollekin eli kaikesta ruuasta voitaisiin sanoa etteivät sovi ihmisille.


    • o+´´p

      Minulta loppui maidon juonti 30 v. sitten, ei vaan vatsa kestänyt., läpi tuli piemikin määrä. kummallista kyllä juustot, jogurtit, rahkat ja vanukkaaat ei aiheuta tälläistä reaktiota.

    • esanssia1

      Itselleni tulee maitorahkasta kyljet täyteen nokkosihottumaa, mutta heraproteiinijauheesta ei tule mitään, kun sitä kuntosalilla käydessäni käytän. Eli tuo allergian aiheuttaja on ilmeisesti juurikin kaseiini, ei hera. Yleensä lääkäritkin sanovat että maitoproteiini aiheuttaa allergiaa, eivätkä erittele asiaa sen tarkemmin.

    • yök maitoa

      Maito on pahaa. Maitotuotanto on epäeettistä lehmiä kohtaan. Maito on tarkoitettu vauvoille ja maidon tulee olla peräisin omalta äidiltä, ei vieraalta elukalta! Vähän sama kun söis vieraan elukan siemennestettä säännöllisesti. No, kyllähän jotkut mätitahnaa "nauttivat."

      Kasvipohjaiset "maidot" on paljon paremman makuisia! Soija- ja kaurajuomat. Riisimaidosta en tykkää. On olemassa myös valmiita kaakao- ja vaniljasekoituksia soijapohjaisina. Kaikkiin on lisätty kalsiumia ja D:tä.

      • Anonyymi

        Takaisin koulunpenkille. Ei mäti ole siemennestettä, maiti on. Kieltäydytkö syömästä myös kananmunia, niitä kun voi verrata inhoamaasi mätiin? Et varmaankaan syö myöskääön kalaa, silloinhan voisit logiikallasi syödä yhtä hyvin äitiäsi. Itse en suostuisi lypsämään kahvimaitoa äidiltä ja korvikemaidot ovat kamalan makuisia.


    • Anonyymi

      itse lopetin maidon juomisen noin 1,5 vuotta sitten. Olen laktoosi-intolerantikko ja lähes koko elämäni ajan olen juonut laktoositonta maitoa. Minusta maito on aina ollut pahaa ja vanhemmat on suorastaan tunkenu maitoo mun kurkusta alas (oon ny 13) ja enää en juo maitoa, vaikka äiti vetää aina hirveet raget siit ku juon ruualla vettä maidon tilaan, mut mua ei suoraan sanottuna kiinnosta v*ttuukaan mitä se hu*ra inisee... EN JUO MAITOA ENÄÄN IKINÄ!

      Olen myös lukenut että siitä on enemmän haittaa kuin hyvää.

      https://www.youtube.com/watch?v=LhPn2qTnT1g

      Ylhäällä linkki videoon, jossa näkyy miten maito tuotetaan australiassa (kulissien takaa)
      ___________________________________________________________________________________________

      • Anonyymi

        Olet surkea trolli.


    • Anonyymi

      ”Hoitokodissa asuvien vanhusten kaatuilua ja luunmurtumia voitaisiin vähentää yksinkertaisesti antamalla heille enemmän juustoa ja muita maitotuotteita, tuore tutkimus osoittaa. Maitotuotteista saatava kalsium ja proteiini ovat ilmiön taustalla.

      Tutkimukseen osallistui 7 200 keskimäärin 86-vuotiasta hoitokotiasukasta, joista puolet satunnaistettiin saamaan päivittäin muun ruoan lisäksi maitoa, jugurttia ja juustoa. Maitotuotteet nostivat päivittäisen kalsiumin saannin 1 140 grammaan ja proteiinin saannin 69 grammaan. Verrokkien ruokavalio pidettiin ennallaan. Kaikki asukkaat saivat riittävästi D-vitamiinia.

      Kahden vuoden seurannan aikana osallistujille sattui yhteensä 4 300 kaatumista ja 320 luunmurtumaa, joista 135 oli lonkkamurtumia.

      Verrokkeihin verrattuna maitoryhmäläisten luunmurtumariski oli kolmanneksen pienempi ja lonkkamurtumariski lähes puolet pienempi. Kaatumiset olivat 10 prosenttia harvinaisempia, tulokset osoittivat. Hyödyt olivat yhtä suuria kuin tutkimuksissa, joissa potilaita on hoidettu osteoporoosilääkkeillä.

      Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä iäkkäiden kaatumisia ja luunmurtumia yritetään usein ehkäistä lääkkeillä ja ravintolisillä, vaikka saman saisi aikaan ruokavaliomuutoksilla.”

      ”Effect of dietary sources of calcium and protein on hip fractures and falls in older adults in residential care: cluster randomised controlled trial”, BMJ 2021;375:n2364

    • Anonyymi

      Lehmänmaitoa on juotu ainakin 10 000 vuotta ja joka vuosi maitoa tuotetaan enemmän kuin edellisenä vuotena. Vuonna 2020 maitoa tuotettiin maailmanlaajuisesti 906 miljoonaa tonnia joka on 2% enemmän kuin vuonna 2019. Ei tuo nyt kovin huono tuote voi olla.

    • Anonyymi

      Laktoosi-intoleranssi todettiin jo 70-luvun loppupuolella ja siihen loppui maidon juonti, enkä pysty vieläkään juomaan kun joutui vuosikausia olemaan ilman ennenkuin tuli edes Hyla-tuotteet. Ainoastaan kovia juustoja olen käyttänyt koko tämän ajan ja myöhemmin Hyla- maitoa ja ruokakermaa/kuohukermaa ruuanvalmistuksessa silloin tällöin. Jugurtit , rahkat, viilit ym ei käy edes laktoosittomana kun saan vatsavaivoja.

    • Anonyymi

      Maidoissa on eroja, muitakin kuin rasva -%. Moniin lisätään D-vitamiinia, joihinkin jopa kalsiumia.

      Finelin mukaan tuoteessa: "maito, tilamaito, raakamaito, rasvaa 4.4 %, ei lisätty d-vitamiinia" on suojaravintoaineita siten että keskimääräisen aikuisen koko vuorokausisuosituksen saa nauttimalla seuraavia määriä:

      Suojaravintoaine: määrä grammoina
      B12-vit (kobalamiini): 500 g
      kalsium: 653 g
      fosfori: 671 g
      B2-vit (riboflaviini): 747 g
      molybdeeni: 800 g
      jodi: 917 g
      sinkki: 1778 g
      seleeni: 1903 g
      A-vit RAE: 1997 g
      kalium: 2063 g
      B6-vit pyridoksiini vitameerit (vetykloridi): 2720 g
      magnesium: 2864 g
      kromi: 2937 g
      ... muita suojaravintoaineita varten on juotava yli 3 litraa.

      Tuotteessa on, per 100 g, energiaa 71 kCal, joka jakautuu seuraavasti:
      - hiilareita: 4.8 g , E% = 27
      - proteiineja: 3 g , E% = 17
      - läskiä: 4.4 g , E% = 55

      Erittäin paljon vähemmällä energiakuormalla on helposti mahdollista saada riittävästi noita suojaravintoaineita. Siis 500 g (eli puoli litraa, eli noin pari lasillista) ko maitoa sisältää järkyttävät 355 kCal.

      Juotavaksi myytäviä (tölkki)maitojuomia on monenlaisia, luulen että prosessoimaton, "isku"kuumentamaton maito on terveellisintä ja ainakin on jäähdytetynä hyvän makuista. Mutta 3 dl maitolasillinen edustaa valtavan suurta energiamäärää.

      Maitotuotteet, eli maidosta jalostetut tuotteet, ovat aivan ei asia, niissä suojaravintoaineiden tiheys moninkertaistuu kun jämäneste poistuu (se myydään tölkkimaitona). Esimerkiksi raejuusto on todella merkittävässä määrin proteiinipitoista.

      • Anonyymi

        Unohdin mainita, että en ole -luopumalla- luopunut maidosta, sen käyttö vain lopahti muista syistä yli 30 vuotta sitten, lähes huomaamatta, päätöstä tekemättä. Ehkä osaltaan siihen vaikutti suomalaisen maidon maku/mauttomuus.


      • Anonyymi

        Maidot ovat yksi lihavuusepidemiaan syy. Maitoja pidetään terveellisenä joten niistä saatuun energian määrään ei kiinnitetä huomiota. Mutta henkilö joka käyttää maitoa voi helposti juoda yhden litran maitoa joka vuorokausi. Siitä tulee luokaa 500 kCal/vrk, eli 25% aikuisen vuorokauden energiantarpeesta, mutta valitettavan vähän suojaravintoaineita.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1619
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe