Lihan pinnan paistaminen "kiinni"?

Anonyymi

Kertokaapas tyhmälle insinöörille, miten te paistatte lihan pinnan kiinni, että nesteet pysyy sisällä?
Jos lihan paistolämpötila nousee vaikkapa 120 asteeseen, painetta on kuitenkin senverran lihan sisässä, että pitäisi olla aika tiivis pinta, ettei neste tulisi läpi. Olisitte rakentaneet paineastian lihastanne.
Minun veikkaukseni on, että korkea lämpö on haihduttanut lihan pintakerroksessa olevan nesteen pois ja sisempänä oleva lihasneste, joka on nyt alhaisemmassa lämmössä kypsennysvaiheessa, ei pyrikään tulemaan ulos lihasta, vaan kiehuu hissukseen siellä lihan syitten välissä, koska lämpöä pudotettu ja tottakai seurauksena on myös lihasnesteen paineen aleneminen.
Korjatkaa ajatustani, jos olen aivan hakoteillä!!

7

2074

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Lisäksi mitään lihaa ei voi kypsentää 120 asteiseksi sellaisella tavalla, että se olisi vielä syömäkelpoista. Noin 80 astetta on maksimi ja sekin koskee vain possunlihaa, sillekin toki riittää runsaat 70 astetta.

      • Anonyymi

        ”Noin 80 astetta on maksimi ja sekin koskee vain possunlihaa...”

        Sitkeä liha pitää kypsentää paljon tuon yli. Naudan rinnan eli brisketin sisälämpö pitää olla 90 astetta, jotta sen kollageenit ehtivät hajota gelatiiniksi. Näin sitkeästä lihasta saadaan mehukasta ja mureaa.


    • Anonyymi

      Suosittelen, että insinööri tilaa pihvinsä ravintolassa .
      Vastaajan kannattaa kokeilla kerran pihvin paistamista.

      • Anonyymi

        ”Vastaajan kannattaa kokeilla kerran pihvin paistamista.”

        Testeissä ”pinnat kiinni paistetun” lihan painohäviö nesteenä on suurempi kuin ilman ”pintojen kiinni paistoa”. Pintojen ruskistaminen kannattaa kuitenkin tehdä Maillardin reaktion vuoksi. Se tuo makua lihaan.


    • Anonyymi

      Jos uunin lämpötila on esim. 180 astetta. Pysähtyykö se lämpö just siihen lihan pintaan, eikä tunkeudu lihan sisään yhtään? Eikö lihan sisälämpötila käy yli 100 asteen, koska kysymyksessä ei ole paineastia?

      • Anonyymi

        "Eikö lihan sisälämpötila käy yli 100 asteen, koska kysymyksessä ei ole paineastia?"

        Ei todellakaan käy yli 100 asteen. Lämpötila nousee suhteellisen nopeasti siihen saakka, kunnes lihan sisältämä vesi alkaa höyrystymään. Höyrystyminen vaatii paljon lämpöenergiaa, joten lämpötilan nousu jopa pysähtyy, jos paistolämpötila on matala. Tässä on naudan brisketin lämpötilakäyrä BBQ -grillissä (pitkä paistoaika, matala lämpötila), josta nähdään lämpötilan nousun pysähtyminen viideksi tunniksi 150 fahrenheittiin.

        https://genuineideas.com/ArticlesIndex/stallbbq.html


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4736
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3734
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      48
      3135
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2677
    5. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      206
      2621
    6. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      51
      2609
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2410
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2338
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1955
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      108
      1549
    Aihe