Pizzan lämmitys

Anonyymi

Jos pizzaa pitää uunissa 150 asteessa 20 minuuttia, niin saako se saman määrän energiaa kuin jos pitäisi 200 asteessa 15 minuuttia?

15

380

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jos oletetaan lämmön siirtyvän vain johtumalla

      Energia siirtynee nopeudella (T1 - T2) * lämmönjohtavuus (tai jaettuna resistanssilla)
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmönjohtavuus
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi

      Lämpotila nousee riippuen ominaislämpökapasiteetista
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Ominaislämpökapasiteetti
      jolloin hetkellinen energian siirtyminopeus pienenee koko ajan lämpötilan noustessa.

      Olisiko tuossa analogia sähköpiiriin jossa kondensaattoria ladataa vastuksen kautta eri jännitteillä? Varaus (As) olisi energia, vastus eri resistanssi vastaa toisiaan ja virta (A) olisi energian siirtonopeus sekä lämpötilaero jännite-ero. Saattaa olla paremmin mielessä sähköfysiikka
      https://www.youtube.com/watch?v=iPo-onmZeVw

      tuosta ehkä voisi päätellä jotain

    • Anonyymi

      Ei saa.

      Energiaa siirtyy sekä lämpösäteilyn että johtumisen avulla. Lämpötilan nousu 1.56 - kertaistaa lämpösäteilyn kautta pizzan suuntaan siirtyvän tehon (verrannollinen absoluuttisen lämpötilan neljänteen potenssiin). Pizzan pinnan lämpötilan muutos vastaavasti kasvattaa sen säteilemän lämpötehon määrää.

    • Anonyymi

      Pitsan saama lämpöenergia on teho*aika, teho puolestaan on h*deltaT, jossa h on kokonaislämmönsiirtokerroin ja deltaT = uuninT - pitsan keskiT. Olkoon pitsan keskimääräinen lämpötila molemmissa tapauksissa (20 100)/2 = 60°C. Tuskinpa se yli 100 asteen lämpenee.

      → h*(150 - 60)*20 = 1800*h
      → h*(200 - 60)*15 = 2100*h

      Jälkimmäinen tulos on edellistä suurempi, joten pitsa saa enemmän lämpöenergiaa 200 asteisessa uunissa, vaikka sitä pidetään siellä vain 15 min. Lämmönsiirtokerroin pysyy jokseenkin vakiona.

    • Lämpötilan nollakohta on kuitenkin mielivaltaisesti valittu, joten olisi ollut silkkaa sattumaa jos energian määrä olisi ollut sama.

      • Anonyymi

        Näinpä. Fahrenheit - asteikolla katsottuna

        alkuperäinen lämpötila 302°F astetta
        korkeampi lämpötila 392°F astetta

        Se oikea ei-mielivaltainen asteikko olisi absoluuttinen eli lämpötilat ilmoitettuna kelvineinä:

        alkuperäinen lämpötila 423 K
        korkeampi lämpötila 473 K

        Uunin sisäpinnan lähettämän lämpösäteilyn teho skaalaantuu tuon absoluuttisen lämpötilan neljännen potenssin mukaan. Pizzan pinnasta ulospäin lähtevän säteilyn määrä riippuu juuston lämpötilasta kun sen emissiivisyys on kuitenkin noin ykkösen luokkaa.


      • Anonyymi

        Juustot voi emittoida huitsin nevadaan jo ennen koko prosessia. Yäks.


    • Anonyymi

      a) se on PITSA

      b) PITSAA pidetään 300 asteisessa kiviuunissa 5-7 minuuttia. Kaikissa muissa tapauksissa ei puhuta pitsasta vaan roiskeläpästä.

      • Millä hetkellä tarkalleen pizza muuttuu taikinasta pizzaksi?


      • Anonyymi
        kenraali kirjoitti:

        Millä hetkellä tarkalleen pizza muuttuu taikinasta pizzaksi?

        Tai pizzasta pazkagzi...


      • Anonyymi

        Se nyt ainakin on tiedossa, että lautaset muuttuvat likaisiksi välittömästi kun työkalut kädestään pudottaa. Kenties jopa pazkaisigsi.


      • Anonyymi

        300-asteessa ei kannata kyllä paistella mitään. Se tuhoaa ravintoaineet.


    • Anonyymi

      Kannattaa lukea pakkauksen käyttöohje ja tehdä sen mukaan.

      • Anonyymi

        Ei taida jauhopussissa olla käyttöohjeita kaikelle mitä jauhoista voi tehdä :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei taida jauhopussissa olla käyttöohjeita kaikelle mitä jauhoista voi tehdä :)

        Jos niin on niin vaihda jauhot sellaisiin missä on ohjeet.
        USA:ssa ohjeettomien jauhojen myyjä istuu äkkiä linnassa ja maksaa mahtavat korvaukset palaneen pizzan tekijälle.


      • Anonyymi

        Entäs jos itse niittää omasta pellosta viljan ja käyttää taikinan tekoon. Pitääkö itse kirjoittaa ohjeet vai voiko viralliset sellaiset tulostaa esimerkiksi suomi24 keskustelupalstalta?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paskakaivo Kuhmo

      Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi
      Kuhmo
      64
      4042
    2. Uskotko yliluonnolliseen?

      Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D
      Ikävä
      80
      3680
    3. Miten sinut

      Voisi hurmata uudelleen?
      Ikävä
      42
      3185
    4. Mitä kuuluu?

      Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul
      Ikävä
      19
      2548
    5. Keilahalli

      Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!
      Ähtäri
      22
      2407
    6. Uskallatko katsoa pitkään silmiin

      kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa
      Ikävä
      52
      2186
    7. Heippa mies......

      Milloin rakastellaan vai odotetaanko vielä 10 vuotta?
      Ikävä
      48
      2025
    8. Huomenta rakas

      Olet varmasti jo työn touhussa. Ahkera alfamies kun olet. 😅❤️
      Ikävä
      47
      1768
    9. Elämäni rakkaus

      Olet aina ollut ja luultavasti niin pysyykin 😘
      Ikävä
      36
      1710
    10. Alkaa olemaan

      IRL tylsää, vinkki ehkä
      Ikävä
      30
      1566
    Aihe