Sokeritoukan viimeinen matka

Anonyymi

Näitä aiheita on täällä samaisesta aiheesta paljon, mutta laitan nyt minäkin mietintäni tänne jos vertaistukea ja vinkkejä löytyisi.
Kiitos etukäteen, jos/kun jaksat lukea!

Ongelmaksi on muodostunut painoni, joka hipoo ylipainon rajoilla. Vielä ei olla siis vaarallisesti lihavuuden puolella, mutta haluaisin nyt tarttua härkää sarvista ennen kuin on liian myöhäistä. Tavoitteena on parantaa elämäntapoja ja löytää keinoja, joilla paino pysyisi hallinnassa paremmin, sekä pudottaa toivottavasti siinä samalla pysyvästi ne ylimääräiset kilot.

Taustastani sen verran, että olen vanha kunnon sokeritoukka. Saatoin vetää sokeriherkkuja tai vastaavasti jotain suolaista tai rasvaista kerran tai kaksi viikon aikana. Tämä kierre alkoi noin 1,5 vuotta sitten, kun stressi teki uupumiskierteen ja tuntui, että oli syötävä kokoajan ja mieluiten jotain, jossa olisi paljon kaloreita - se tuntui sillä hetkellä olevan tarpeeksi, että jaksaisi tehdä oman osuutensa päivän aikana. Samalla tapahtui myös tapansa mukaan suurin osa painonnoususta johon havahduin, kun työkaverini heitti vitsiä pyöristyneestä ulkomuodostani. Varmaan tähän painonnousuun liittyy muutakin, mutta tämä on ensimmäinen asia mikä minulle tulee asiaan liittyen mieleen.

Nyt olen yrittänyt seurailla syömisiäni ja poistaa niitä "kaloripommeja", mutta silti se paino tuntuu olevan sitkeässä ja jopa nousevan, kun tuntuu, että sitä olisi vihdoin saanut pois. Olen hakenut ruokarytmiä, jota ei aiemmin ole ollut ja ottanut ruokavalioon enemmän kasviksia ja puhtaita raaka-aineita. Liikuntaa olen myös lisännyt, enempi sellaista kotijumppatyylistä ja pyrin kävelemään matkojani mahdollisimman paljon - julkiset urheilut ei valitettavasti vielä onnistu, kynnys astua muiden silmien alle hikoilemaan on liian suuri.

Olen vielä sen verran sokeritoukka, että nautiskelen pähkinöitä. Kuorrutettuja, paahdettuja, tavallisia. Välillä saattaa eksyä joku suklaakonvehti tai limonadi kaappiin, mutta ei niin usein kuin ennen.

Minua kiinnostaisi kevyet kasvispainotteiset ruoat, joita olisi helppo valmistaa ja joita saisi helposti myös muuteltua.

Olisi kiva kuulla, millä olette saaneet aineenvaihduntaa liikkeelle ja pidettyä yllä ja ylipäätään kiloja karistettua. Myös puhdistuskuuri kiinnostaisi, sillä ymmärsin että se auttaisi hyvien raaka-aineiden imeytymistä kehoon.

Kuten jo mainitsin, kyseessä olisi remontti, joka auttaisi minua pysymään normaalipainon rajoissa ja joka ei rajoita elämää niin, että jokaista suupalaa tulisi miettiä.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tulet samaan palstan perinteiset vastaukset:

      -pyöräile 4 - 8 tuntia päivässä ja syö vain mansikkakakkua
      -Veijo varmaan tarjoaa viisautensa siitä että tulisi syödä vain rasvaa
      -sitten tarjotaan ruokapäiväkirjan pitämistä
      -ja tarjotaan varmaan lautaskoon pienentämistä
      -ja pahoittelu niille vakiovastaajille kenet unohdin

      Totuus on kuintenkin se, että liiallinen energia kertyy vyötärölle. Liikunnalla voi hieman vähentää ongelmaa, mutta se ongelma on syömisessä. Ja kun syömisessä on ongelma, se on usein psyykkinen ongelma.

      Joten... pää kuntoon, loppu tulee sen jälkeen "ilmaiseksi".

    • Noinhan sitä juuri kannattaa menetellä mutta painonlasku on hidasta. Se ruokapäiväkirjan pito ei ole hassumpi idea.

      Pähkinöissä on paljon energiaa kun ovat rasvaisia.

    • Anonyymi

      Sokeritoukkuudesta:

      Sokereita ja hiilihydraatteja panettelevaan viestisi osaan vastaan viittamalla seuraavaan mielenkiintoiseen artikkeliin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897177/ otsikolla "Energy metabolism, fuel selection and body weight regulation" jonka laatineet tutkijat sanovat muun muassa että:

      Ylenmääräinen hiilihydraattien saanti ei voi olla painonnousun perussyy, koska hiilihydraattien varastointikapasiteetti on rajoitettu ja hallittu, ja muuntaminen rasvaksi tapahtuu ihmisillä vain äärimmäisissä olosuhteissa.

      Lisäksi he sanovat että:

      Proteiinien epätasapainoa ei voida pitää suorana liikalihavuuden syynä, mutta proteiinin saanti voi vaikuttaa rasvatasapainoon.

      Ja kaiken lisäksi he sanovat että:

      Rasva on ainoa ravintoaine, joka kykenee aiheuttamaan kroonisen epätasapainon nautinnon ja hapettumisen välillä ja siten osaltaan edistämään suoraan rasvakudoksen lisääntymistä.

      Siis, kannattaa huomata, että lähes kaikki joka maistu makealta ja on prosessoitu elintarvike (nami, pulla, yms), yleensä sisältää myös paljon rasvaa tai öljyä. (Myös muutamat hedelmät ja kasvikunnan tuotteet sisältävät runsaasti rasvaa/öljyä kuten esimerkiksi pähkinät, avocado ja banaani).

      Puhdistuskuureista saamaasi ymmärrykseen: "puhdistuskuuri kiinnostaisi, sillä ymmärsin että se auttaisi hyvien raaka-aineiden imeytymistä kehoon"

      Vastaan että elimistössä ei ole mitään sellaista epäpuhtautta joka estäisi hyvinen (tai huonojen tai neutraaleiden) aineiden imeytymistä kehoon. Sen tähden ei ole olemassa mitään sellaista "puhdistuskuuria" joka auttaisi "hyvien raaka-aineiden imeytymistä kehoon". Asian voisi ilmaista vaikka näin: Mitä paremmista raaka-aineista tehtyä ruokaa syöt, sen parempia aineita imeytyy. Tämä ei poissulje sitä etteikö olisi olemassa helppoheikkejä jotka innokkaasti myyvät kehoa/elimistöä puhdistavaksi väittämiään ihmekuuurejaan, ne kuurit puhdistvat vain lompakkosi/pankkitiliäsi.

      Kysymykseesi "millä olette saaneet aineenvaihduntaa liikkeelle ja pidettyä yllä"

      Vastaan että aineenvaihdunta toimii tahdosta riippumatta, autonomisesti, tarvittaessa, automaattisesti. Ihminen ei voi tahtonsa avulla saada aineenvaihduntaa liikkeelle eikä hidastumaan, eikä myöskään pysähtymään tai hidastumaan. Aineenvaihduntaprosessi hidastuu ihmisen ikääntyessä (eli gastronomisten raaka-aineiden jalostamiseen loppputuotteiksi kuluu vanhoilla ihmisillä enemmän aikaa kuin nuorilla).

      Aineeenvaihduntaansa ihminen voi _vaikuttaa_, m.m. laihdutamalla, mutta vaikuttaminen ei ole /pysäyttämistä/hidastamista eikä käynnistämistä/nopeuttamista, vaan vaikuttaminen on sen energiamäärän muuttamista, joka automaattisesti toimivan vakionopeudella toimivan aineenvaihdunnan läpi pannaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aineenvaihdunta

      Ei asia on se, että aineenvaihdunta toimii eri nopeuksilla ja eri hyötysuhteella kun verrataan ihmisiä toisiinsa, vaikka kaikki vertailujoukon ihmiset olisivatkin ulkoisesti aivan samankokoisia/laisia.

      Käyttämäsi useat konditinaalit panevat kysymään onko sinulla jokin todellinen motiivi laihtua? Vahva/selkeä motiivi tarvitaaan, ehdottomasti. Sellaista laihdutus/painonhallinta "remonttia" ei mielestäni ole olemassa jossa voi mässätä, tai siis jatkaa mässäilyään, miettimättä sitä mitä, milloin ja kunka paljon mässää. Laihtuminen sekä painonhallinta ovat hyvin suuressa määrin sama asia kuin mässäilyn rajoittaminen, jos sen kokee rajoittavan elämää niin laihdutustavoite aika varmasti jää saavuttamatta.

      • Anonyymi

        Vai on hiilihydraattien varastointi rajallista. Enpä ole aiemmin kuullutkaan. Viestisi ohjeilla kysyjä ei laihdu, mutta voi tietysti vapaasti kokeilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vai on hiilihydraattien varastointi rajallista. Enpä ole aiemmin kuullutkaan. Viestisi ohjeilla kysyjä ei laihdu, mutta voi tietysti vapaasti kokeilla.

        "Vai on hiilihydraattien varastointi rajallista."

        Artikkelissa johon viittasin ei esitetä mitään tuohon viittaavaakaan, enkä minä esittänyt mitään tuohon viittaavaakaan vaan käänsin vain englanninkielisestä tekstistä.

        "Viestisi ohjeilla kysyjä ei laihdu"

        En paljoakaan kirjoittanut laihdutusohjeita vaan keskityin nyt aluksi kysymyksessä esitettyjen harhaluulojen ja harhavihjausten purkamiseen. Laihdutus ja painonhallinta voi onnistua ainoastaan vakaalta fakta-pohjalta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Vai on hiilihydraattien varastointi rajallista."

        Artikkelissa johon viittasin ei esitetä mitään tuohon viittaavaakaan, enkä minä esittänyt mitään tuohon viittaavaakaan vaan käänsin vain englanninkielisestä tekstistä.

        "Viestisi ohjeilla kysyjä ei laihdu"

        En paljoakaan kirjoittanut laihdutusohjeita vaan keskityin nyt aluksi kysymyksessä esitettyjen harhaluulojen ja harhavihjausten purkamiseen. Laihdutus ja painonhallinta voi onnistua ainoastaan vakaalta fakta-pohjalta.

        Kirjoitus oli hämmästyttävän asiallinen ja asiapitoinen, palstan normaali taso huomioiden.

        Kiitos!


      • Mitä väliä sillä on laihduttajalle että rasva varastoidaan ensin ja hiilihydraatista vai yli jäänyt osa kun ylimääräiset kalorit varastoidaan rasvana tulivatpa ne mistä tahansa? Sekä runsasrasvaisella että vähärasvaisella ruualla laihtuu kun saa ruuasta vähemmän energiaa kuin kuluttaa.


      • Anonyymi

        Ensimmäinen asiallinen kirjoitus vuosiin tällä palstalla. Kiitos siitä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Mitä väliä sillä on laihduttajalle että rasva varastoidaan ensin ja hiilihydraatista vai yli jäänyt osa kun ylimääräiset kalorit varastoidaan rasvana tulivatpa ne mistä tahansa? Sekä runsasrasvaisella että vähärasvaisella ruualla laihtuu kun saa ruuasta vähemmän energiaa kuin kuluttaa.

        Ajatellaan kahta samoista lähtökohdista aloittavaa, muuten samanlaista laihduttajaa, mutta joista toinen pyrkiii suosimaan suuresti rasva/öljypitoisia eväitä ja toinen pyrkii suosimaan suuresti hiilihydraattipitoisia eäväitä. Kummatkin pyrkivät noudattamaan dieettiä joka aiheuttaa saman suuruisen energiavajeen.

        Aloituksessa viitattu doku antaa vakuuttavan perustelun sille, että suuresti hiilihydraattipitoisia eväitä suosivalla on paljon parempi onnistumisen todennäköisyys koska hänen energiasäiliö on se energiaa helposti luovuttava noin 2000 kCal vetoinen glukoosivarasto eikä hänen dieetissään ole juurikaaan rasvoja/öljyjä jotka hulahtaisivat sinne 125000 kCal rasvavarastoon jota elimistö vartioi kynsin ja hampain.

        Tietenkään mitään eroa ei olisi, jos eläisimme kuin robotit kuluttaen joka ikinen sekunti saman energiamäärän, ja elämä aina noudattaisia asettamiamme sääntöjä/pyrkimyksiä matemaattisen tarkasti ja jos elimistö reagoisi viiveettä ja matemaattisen tarkasti. Mutta elämä on dynaamista, päivärytmi vaihtelee toisinaan jopa ennalta arvamattomasti ja siis energian kulutus vaihtee samoin, ja joskus laihduttajakin repsahtaa. Ja ruuansulatukseen vaikuttaa valtavan moni asia eri pituisilla viiveillä.

        Kun laihduttaja joka suosiii suuresti hiilihydraatipitoista evästä repsahtaa, niin oletettavasti useinkin on niin, että kyseisen ahmimishetken kykenee puskuroimaan se 2000 kCal vetoinen glukoosivarasto joten laihdutus vain hetkeksi hidastuu (harva ahmii todella masiivisia energiamääriä kerralla). Mutta kun suuresti rasva/öljypitoista evästä suosiva laihduttaja repsahtaa vastaavan energiamäärän verran niin ylimäärä aina ja varmasti siirtyy rasvavarastoon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      433
      13500
    2. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      61
      2654
    3. Romaanien ammuskelu

      Romaanit vähän ammuskeli härmän häjy,osu sivullisiin,ja nyt nää romanit ihmettelee miksi heitä ei päästetä ravintoloihin
      Seinäjoki
      158
      2653
    4. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      83
      2612
    5. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      37
      2097
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      171
      2068
    7. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      81
      1967
    8. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      42
      1545
    9. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      64
      1507
    10. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      22
      1480
    Aihe