Kosmologinen kriisi

Nature Astronomy -lehdessä todetaan, että olemme ehkä käsittäneet maailmankaikkeuden muodon aivan väärin. Uusimpien tutkimusten mukaan maailmankaikkeus olisi äärellinen pallo, jolloin nykymallin mukaista ääretöntä laajenemista on vaikea selittää. Uusien laskelmien mukaan on 41 kertaa todennäköisempää, että maailmankaikkeus on suljettu kuin litteä.

14

115

Vastaukset

  • Minulle ja varmaan monelle muullekin maallikolle luonnollinen selitys maalmankaikkeuden muodosta ja olemuksesta se että se on suunnattoman suuri , harva, jatkuvasti kasvava ja äärellinen galaksi-pilvi .
   Kosmologit taas käyttävät tieteellisä laskemiaan arvioinneissaan ja yllätys yllätys, päätyvät monenlaisiin vaihtoehtoihin tässä kysymyksessä.


 • Olenkin miettinyt miten tämä rajallinen fyysinen maailma muka muuttuisi rajattomaksi siellä jossain. Loogisesti ajatellen rajallinen ja rajaton ovat toisensa poissulkevia. Toisaalta maailma voi olla ja varmaan onkin ihmeellisempi kuin edes voimme ikinä käsittää (rajallisilla aivoillamme). Ihminen joka pelaa nettipeliä samaistuu myös siihen hahmoonsa ja elää sen maailman tapahtumia kokien tunteita liittyen siihen. Pelin hahmo jolla on tekoäly ei voi mitenkään käsittää tietokoneen komponenttien toimintaa tai ulkonäköä tai fyysistä olinpaikkaa, eikä sitä ympäröivää maailmaa ja se luonnonlakeja.

 • Jos maailmankaikkeus laajenee nopeammin kuin sen nykymallin mukaan pitäisi, eikö se tarkoita, että maailmankaikkeus on "ikäkriisissä"? On oletettu, että alkuräjähdyksen jälkeen laajeneminen oli hitaampaa 4 miljardiin vuoteen saakka, minkä jälkeen maailmankaikkeus on laajennut kiihtyvään tahtiin. Jos laajeneminen on ollut laskettua nopeampaa, universumi saattaa olla nuorempi kuin 13,8 mrd vuotta.

  Jos maailmankaikkeus on suljettu ja pallomainen, onko sillä merkitystä alkuräjähdyksen kannalta, jota pidetään faktana?

 • Maailmankaikkeus voi olla myös kaareutunut ja rajaton, kuten hyperteippirulla tai hyperspiraalipallo. Ainoastaan sisäpisteestään/alkupisteestä rajattu mutta muihin suuntiin rajaton. Kun kulkee yhden kierroksen ympäri, ei palaakaan takaisin alkupisteeseen vaan uutta avaruutta tulee aina vain lisää, kuten kulkiessa pitkin teippirullan teippiä joka ei lopu koskaan.

  • Ulospäin kaareutunut (negatiivinen kaareutuvuus) onkin aina rajaton, mutta myös sisäänpäin kaareutunut (positiivinen kaareutuvuus) voi olla myös ääretön, eikä välttämättä äärellinen hyperpallon pinta.
   Varsinkin jos universumin massa ei ole täysin tasaisesti jakautunut, tällöin tuloksena ei ole virheetön täysin pyöreä hyperpallo, vaan ennemminkin teippirullan tyyppinen rajaton käppyrä.


 • Nyt myös Tähdet ja avaruus lehdessä viitataan kosmologiseen kriisiin, jos uusimmat tähän mennessä tarkimmat tulokset vahvistuvat.
  https://www.avaruus.fi/uutiset/kosmologia-ja-teoreettinen-fysiikka/planckin-tarkat-mittaukset-viittaavat-kosmologian-kriisiin-universumi-saattaa-olla-muodoltaan-pallomainen.html
  Osaako joku sanoa, miksi ylipäätänsä oletetaan maailmankaikkeuden olevan tasainen? Luulisi, että alkuräjähdyksessä kappaleita olisi sinkoillut ympäriinsä. Alkuräjähdysteoriakin saattaa mennä uusiksi.

  • Kaikki tätä palstaa lukevat osaavat luullakseni sanoa yhtä ja toista maailmankaikkeuden tasaisuudesta ja syistä olettaa se tasaiseksi. Melko harva - edelleen minun luullakseni - osaa havainnollisesti ja "kansantajuisesti" selittää minkä kaltaista tasaisuutta itse asiassa tarkoitetaan. Kannattaa vähintäänkin huomata linkkaamassasi artikkelissa puhuttavan topologiasta, ei universumin geometriasta sellaisena kuin tavan kansalainen sen useimmiten mieltää. Sen takaa löytyvä perusteellisempi artikkeli lienee huomattavasti parempi elleivät englannin kieli ja siinä käytetyt grafiikat aiheuta ärtymystä.
   Asian voi selvittää yleensä "opiskelemalla työläästi", "oivaltamalla nopeasti" tai jotakin siltä väliltä. Oikotie ymmärrykseen saattaa löytyä myös asiantuntijan blogista, esim: https://www.ursa.fi/blogi/kosmokseen-kirjoitettua/muotoja-ilman-mittanauhaa/


  • Anonyymi kirjoitti:

   Kaikki tätä palstaa lukevat osaavat luullakseni sanoa yhtä ja toista maailmankaikkeuden tasaisuudesta ja syistä olettaa se tasaiseksi. Melko harva - edelleen minun luullakseni - osaa havainnollisesti ja "kansantajuisesti" selittää minkä kaltaista tasaisuutta itse asiassa tarkoitetaan. Kannattaa vähintäänkin huomata linkkaamassasi artikkelissa puhuttavan topologiasta, ei universumin geometriasta sellaisena kuin tavan kansalainen sen useimmiten mieltää. Sen takaa löytyvä perusteellisempi artikkeli lienee huomattavasti parempi elleivät englannin kieli ja siinä käytetyt grafiikat aiheuta ärtymystä.
   Asian voi selvittää yleensä "opiskelemalla työläästi", "oivaltamalla nopeasti" tai jotakin siltä väliltä. Oikotie ymmärrykseen saattaa löytyä myös asiantuntijan blogista, esim: https://www.ursa.fi/blogi/kosmokseen-kirjoitettua/muotoja-ilman-mittanauhaa/

   Yksinkertaisin tapa arvioida avaruuden geometriaa on tehdä kolmion kulmien mittaus tarkimmilla käytössä olevilla laitteilla, tyypillisesti laserilla, tarkkusprismoilla jne. sekä niin suurilla etäisyyksillä kuin mahdollista. Geometrian sääntö koskien kolmioita kuuluu, että kolmion kulmien summa on 180 astetta. Joten jos mittauksissa paljastuu jotain muuta, geometria on oltava joku muu kuin (euklidinen) taso, esim. vaikka pallon sisä- tai ulkopinta tyypillisimmin. Se miten avaruus vääntyilee paikallisesti on kuvattu aika-avaruuden, energian ja massan suhteita kuvaavasta suhteellisuusteoriassa. Tästä on useita käytännön konkreettisia esimerkkejä, kuten vaikka gravitaatiolinssi. Se miten muoto ja sen käsittely menee maailmankaikkeuden tasolla, puhutaan usein topologiasta. Topologia on hieman hankalampaa mieltää konkreettisesti äkkiseltään, koska topologisesti vaikkapa munkkirinkula ja kahvallinen kahvikuppi ovat samanlaiset: molemmissa on läpi reikä. Topologinen muoto ei ole siis sama kuin geometrinen muoto. Geometrinen rajaton taso voidaan yhtälailla toteuttaa topologisesti usealla eri tavalla. Kuten edellinen kirjoittaja myös mainitsi.


 • Maailmankaikkeus eli universumi on neliön muotoinen.

  • Aika monilla onkin. Nykyään voi ruuatkin tilata suoraan kertsikämppään. Neliöitäkään ei paljon tarvitse ja Kela on maailmankaikkeus kuution ulkolaidalla.


 • Maailmankaikkeuden massasta merkittävä osa on 'piilossa'.

  Sitä massaa on viisinkertainen määrä tähän 'näkyvään' massaan - vakaasti otaksun, että tuhannet miljardit galaksit ovat keskittyneet pimeän massan pyörteisiin - eivätkä painovoimansa ansiosta.

  • .. jokainen galaksi omassa piilossa olevassa pimeänmassan pyörteessään. Se pyörre pitää galaksin kasassa.


 • piilorasva on pahasta

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Iranilainen kansanedustaja lupaa 3 miljoonan dollarin palkkion

  Trumpin tappajalle. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cfa37fd0-332c-4304-8dc6-3f7024244907
  Maailman menoa
  100
  3916
 2. Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen

  Valmentaa nuoria kannustavasti ja tasa-arvoisesti.
  15
  1967
 3. MURHA hämeenlinnassa

  Keskustassa, maanantain ja tiistain välisenä yönä??!! Kertokaa heti lisää........
  Hämeenlinna
  27
  1818