Tutuilla on maksakirroosi.On vasta 35v. vanha...
Haluaisin autaa hänet,mutta miten?
Onko se tosian hoitamaton sairaus?Onko päÄtöksenä ainaa kuolema?Millaisia lääkeitä on olemassa.
maksakirroosi
7
2234
Vastaukset
- mutta
Jos paranee, niin elämän pitää olla siitä eteenpäin viinatonta.
- kannattaa miettiä tätäkin....
Paranee ainoastaan maksansiirrolla.
- Suhoi
Maksansiirtoa tuskin suoritetaan parantumattomalle alkoholistille. Paljon terveitä ihmisiä on jonossaa.
Lehdissä on paljon puhuttu hoitovastuusta ja priorisoinnista. - Toivoa on.
Suhoi kirjoitti:
Maksansiirtoa tuskin suoritetaan parantumattomalle alkoholistille. Paljon terveitä ihmisiä on jonossaa.
Lehdissä on paljon puhuttu hoitovastuusta ja priorisoinnista.Miehelleni on tehty aikanaan maksansiirto, ei kuitenkaan alkoholin sairastuttaman vuoksi. Seurasin asiaa usean vuoden ajan vierellä joten uskon tietäväni asiasta jotakin.
Kyllä alkoholin sairastuttaman henkilön kirroosimaksakin joissain tapauksessa voidaan vaihtaa.
Tämän asian olen henkilökohtaisesti kuullut Kirurgisen sairaalan maksansiirtoja tekevän johtavan lääkärin suusta.
Silloin kun mieheni sai siirrännäisen oli maksansiirron hinta n. ½ milj. mk arviolta. Sopivan siirrännäisen saaminen on sitten jo toinen juttu ja jos sitä ei ehdi saada potilas menehtyy. Usein on vielä niin että yhtä siirrännäistä on jonottamassa useampi potilas. Siis kudos ja muilta sopivuuksiltaan sopivaa elintä.
Lääkäriryhmä päättää erilaisin kriterein kuka elimen saa. Uskoisin ja osin tiedänkin, että kun on todettu kenelle juuri nyt saatavilla oleva elin sopii niin niiden kesken käydään läpi mm. Kenellä elimen saatuaan arvioidaan sen tuovan elinvuosia mahd. monia. Eli potilas joka on kiikunkaakun niin huono kuntoinen ettei mahdollisesti elä siirrännäisen kanssa kovin pitkään.
Kriteerejä voi olla myös kiireellisyys. potilaan ikä, perhe (pienet lapset).
Alkoholisti voi aivan hyvin myös saada siirrännäisen, mutta lääkäreiden on varmistuttava että juominen loppuu. Alkoholismi on sairaus vaikka ehkä itse hankittua. Onhan urheiluvammatkin itse hankittua urheilun seurausta. Tupakoinnin aiheuttama keuhkosyöpä potilaskin saa hoitoa.
Eli jos kahdella potilaalla on siirrännäisen suhteen lähtökohdat samat, mutta toinen on alkoholin aiheuttama kirroosi, niin luulisin että ei alkoholisti saa siirrännäisen ensin.
Aikanaan kun minä kävin Kirran elinsiirto-osastolla niin siellä oli myös tällaisia siirto potilaita jonossa sekä juuri siirrännäisen saaneita.
Hyvin onnistunut siirto-operaatio voi tuoda monia elin vuosia potilaalle lisää ja parhaassa tapauksessa potilas palaa työelämään takaisin.
Hylkimislääkkeitä joutuu kuitenkin syömään lopun ikää. Tulehdus riski on hyvin iso siirtopotilailla ja siihen he usein menehtyvätkin.
Tietoni asiasta on jo liki kymmenen vuoden takaa joten asioissa saattaa olla muutoksia esim. Alkoholin tuhoaman maksakirroosi potilaiden kohdalla.
Enään en seuraa näitä asioita aktiivisesti, sillä mieheni menehtyi siirrännäisestä huolimatta. - Toivoa on.
Suhoi kirjoitti:
Maksansiirtoa tuskin suoritetaan parantumattomalle alkoholistille. Paljon terveitä ihmisiä on jonossaa.
Lehdissä on paljon puhuttu hoitovastuusta ja priorisoinnista."Paljon terveitä ihmisiä on jonossaa."
Tuo taisi olla lipsahdus. Terveet kun ei siirrännäistä saa eikä tarvitse.
- Asiasta tietävä
Maksakirroosissakin kuitenkin tyypillistä on sehän on noin kansankielellä sairaus jossa tervettä maksaa kuolee. Kun kerran on alkanut niin etenee sitten tietenkin mitä enemmän maksaa rasittaa. Voi olla että esim. kun huomataan ja alkaa oireilla niin maksasta "pimeänä" on 10%, jos jos juominen jatkuu niin kohta voi olla 20%...jne.
Kuitenkin ennusteitakin on erilaisia, riippuen TÄYSIN siitäkin kuinka aikaisessa vaiheessa lopettaa rasittamisen ja miten lievässä asteessa huomataan. Maksahan ei kirroosista parane mutta sen eteneminen hyvin usein saadaan pysäytettyä jos korkki menee lopullisesti kiinni.
Tietenkin sairas maksa on sairas maksa eli tietenkin jos tarpeeksi pahan kirroosin on saanut juomisellakin niin tietenkin riski ja mahdollisuus sitten maksan pettämiseen normaalia aiemmin on todennäköistä ja esim. maksasyöpä kehittyy huikeasti paljon useammalle kirroosipotilaalle kuin mitä normaaliväestölle. Mutta kirroosinkin kanssa voi tosiaankin elää, ei se ole läheskään aina mikään kuolemantuomio ja lyhyessä ajassa alasajaja. Jos alkaa hoitaa maksaansa ja on vielä tuuria mukana, plus lievän asteista niin kyllä sen kanssa elää kymmeniä vuosiakin. Eteneminen voi pysähtyä täysinkin.
35 vuotias nyt kuitenkin on vielä aika nuori. Oletettavaa on että tuskin kirroosi aivan viime vaiheissaan vasta on hänelläkään löydetty. Tosiaan mitä aiemmin sen parempi.- tarkennus.
Maksa kirroosi voi tulla myös henkilölle joka on täysin raitis alkoholin suhteen. Se voi kehittyä esim. pitkäaikaisesta sairastamisesta johonkin muuhun sairauteen johon on joutunut syömään runsain määrin erilaisia kipulääkkeitä ym.
Oli miten oli, niin munuaiset joutuvat myös näissä tapauksissa koville.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 417014
- 323948
- 463367
- 402959
- 172736
- 372238
- 162196
- 412153
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472107- 402068