Paistomittari on uusavuttomien

Anonyymi

kinkunkypsentäjien kainalosauva. Sitä ei lainkaan tarvita, jos ihmisellä on kokemusta ja tuntumaa asioihin. Terve järki ja kello piisaa. Sillä sisälämpötilan tiedolla ei juuri ole merkitystä.
Sitä vastoin erityisesti vanhoissa sähköhelloissa uuninlämpömittarissa on ideaa, koska termostaatit saattavat heittää roimastikin; näin omassa 40 v. vanhassa Strömbergissänikin.

13

634

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ehkäisyäkään ei tarvita kun tietää varmat päivät tai ottaa ajoissa pois.

    • Anonyymi

      Ei siitä mitään haittaa ole. Laskee ajan ja käy katsomassa mittarista onko ok. Ei siinä mitään uunin lämpömittaria tarvita.

    • Anonyymi

      No minulle on just käynyt niin, että mittari näyttää 80 astetta, mutta 7,6 kg kinkku on ollut uunissa vaan 6 tuntia. Eli tunti per kilo olen ennen paistanut ja niin teen nytkin, näyttäköön mittari mitä lystää.

      • Anonyymi

        Ketä kiinnostaa sinun kinkunpaistokset ....ei kuule ketään ja jokainen kinkkuohje on persiillään sillä kinkun paistotapoja on miljoonia.


    • Anonyymi

      Mieluummin ylikypsää kuin raakaa, punainen liha on yäk.

    • "Terve järki ja kello piisaa."

      Ison lihapalan kypsentämmisessä on niin paljon muuttujia, ettei paraskaan asiantuntija niitä hallitse. Kinkun paistossa kannattaa aina käyttää lämpömittaria. Muuttujia, joita ei voi täsmällisesti tietää:
      -Lihan alkulämpötila
      -Lihan kosteusprosentti
      -Uunin lämpötila ja teho
      -Uunin kosteusprosentti

      Tässä yksi esimerkki ison lihapalan paistamisesta ja lämpötilan jämähtämisestä pitkäksi aikaa (stallaus). Ilmiö perustuu nesteiden haihtumisen aiheuttamaan jäähdytysvaikutukseen (sama kuin hikoilu), jonka muuttujina on uunin lämpötila, teho ja ilmankosteus. Tätä et vain hallitse "perstuntumalta". Aina kannattaa käyttää lämpämittaria.

      https://genuineideas.com/ArticlesIndex/stallbbq.html

      • Anonyymi

        Varmaan totta, mutta ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja vaikkapa taikinakuoressa, aina oli kypsää ja pinnan kypsin osa minusta parasta. Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin, kotitekoiset laatikot omista juureksista, oli ne hyviä. Mutta hyvä kun yhdelle hengelle voi ostaa valmiita ruokia, hyvin välttää. Surullista ajatella miten jossain näkevät nälkää joulunakin, kaikesta muusta puhumattakaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan totta, mutta ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja vaikkapa taikinakuoressa, aina oli kypsää ja pinnan kypsin osa minusta parasta. Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin, kotitekoiset laatikot omista juureksista, oli ne hyviä. Mutta hyvä kun yhdelle hengelle voi ostaa valmiita ruokia, hyvin välttää. Surullista ajatella miten jossain näkevät nälkää joulunakin, kaikesta muusta puhumattakaan.

        "...ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja..."

        Täsmälleen näin, mutta kun käyttää kaikkea modernia ruoanvalmistustekniikkaan niin onnistuu paremmin ja ruoka vastaa paremmin tavoitteita. Kinkussa, kalkkunassa ja hanhessa ainakin omalla kohdalla on tärkeintä se, että tulee kerralla kypsää eikä pöydässä odota ikävä yllätys hieman raa'asta lihasta. Toisaalta tärkeää on se, ettei paista ylikypsäksi. Kalkkunan ja hanhen kohdalla riskinä varsinkin on linnun hajoaminen ylikypsänä.

        "...pinnan kypsin osa minusta parasta."

        Samaa mieltä, tummanruskea, hieman kuivahtanut, kova ja ylikypsä osa on parasta. Johtuu kai Maillardin ilmiöstä.

        "Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin..."

        Muhennoksissa ja padassa valmistetuissa paisteissa ei varmasti haittaa ylikypsyys. Jänispaisti padassa ylikypsänä niin, että liha putoaa luista, on parasta.


      • Anonyymi
        Kampelatutkija kirjoitti:

        "...ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja..."

        Täsmälleen näin, mutta kun käyttää kaikkea modernia ruoanvalmistustekniikkaan niin onnistuu paremmin ja ruoka vastaa paremmin tavoitteita. Kinkussa, kalkkunassa ja hanhessa ainakin omalla kohdalla on tärkeintä se, että tulee kerralla kypsää eikä pöydässä odota ikävä yllätys hieman raa'asta lihasta. Toisaalta tärkeää on se, ettei paista ylikypsäksi. Kalkkunan ja hanhen kohdalla riskinä varsinkin on linnun hajoaminen ylikypsänä.

        "...pinnan kypsin osa minusta parasta."

        Samaa mieltä, tummanruskea, hieman kuivahtanut, kova ja ylikypsä osa on parasta. Johtuu kai Maillardin ilmiöstä.

        "Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin..."

        Muhennoksissa ja padassa valmistetuissa paisteissa ei varmasti haittaa ylikypsyys. Jänispaisti padassa ylikypsänä niin, että liha putoaa luista, on parasta.

        Juu, muutaman kerran olen paistanut mittarin kanssa, nykyään vaan pienempiä lihapaloja ja harvoin niitäkin. Karjalanpaisti sentään tulee edelleen itse tehtyä.

        Oletko kemisti, kokki, iktyonomi vai muuten vaan kiinnostunut aiheesta? Sain I-S ruokavisassa kaikki oikein, mutta Maillardista en muista ennen kuulleeni. Olipa mielenkiintoista luettavaa, syntyy paljon erilaisia aineita. Jos noita karsinogeeneja tms pelkäisi niin ei voisi syödä oikein mitään.

        "Näin muodostuneet Maillard-reaktion tuotteet, kuten laktulosyylilysiini ja furosiini, eivät imeydy ja täten maidon ihmiselle käyttökelpoinen aminohapposisältö heikkenee. Maidon käsittelyssä Maillard-reaktiota voi tapahtua pastöroinnin tai iskukuumennuksen yhteydessä."

        Käsittelemätön maito olisi varmasti parempaa, lapsena saatiin usein ternimaitoakin ja tuli hyvät letut.

        "Yli 180 °C lämpötiloissa Maillard-reaktion reaktiotuotteena syntyy akryyliamidia, joka on luokiteltu karsinogeeniseksi yhdisteeksi. Maillard-reaktion vaatima lämpötilan alaraja ei ole hyvin määritelty, mutta reaktioita tapahtuu myös huoneenlämpötilassa. Maillard-reaktioita tapahtuu myös ihmiskudoksessa ruumiinlämpötilassa. Ihmiskehossa tapahtuvat Maillard-reaktiot on yhdistetty useisiin ihmisen rappeuttaviin sairauksiin. Maillard-yhdisteet voivat toimia näille rappeutaville sairauksille mahdollisesti altistavien kehittyneiden glykaation lopputuotteiden esiasteina."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Maillard-reaktio

        Mielellään rapsuttaa kärvähtäneestä paahtoleivästä mustat pois, mutta grilliruoka saa olla vähän tummunut. Varmaan se 80% ruuasta on aika terveellistä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Juu, muutaman kerran olen paistanut mittarin kanssa, nykyään vaan pienempiä lihapaloja ja harvoin niitäkin. Karjalanpaisti sentään tulee edelleen itse tehtyä.

        Oletko kemisti, kokki, iktyonomi vai muuten vaan kiinnostunut aiheesta? Sain I-S ruokavisassa kaikki oikein, mutta Maillardista en muista ennen kuulleeni. Olipa mielenkiintoista luettavaa, syntyy paljon erilaisia aineita. Jos noita karsinogeeneja tms pelkäisi niin ei voisi syödä oikein mitään.

        "Näin muodostuneet Maillard-reaktion tuotteet, kuten laktulosyylilysiini ja furosiini, eivät imeydy ja täten maidon ihmiselle käyttökelpoinen aminohapposisältö heikkenee. Maidon käsittelyssä Maillard-reaktiota voi tapahtua pastöroinnin tai iskukuumennuksen yhteydessä."

        Käsittelemätön maito olisi varmasti parempaa, lapsena saatiin usein ternimaitoakin ja tuli hyvät letut.

        "Yli 180 °C lämpötiloissa Maillard-reaktion reaktiotuotteena syntyy akryyliamidia, joka on luokiteltu karsinogeeniseksi yhdisteeksi. Maillard-reaktion vaatima lämpötilan alaraja ei ole hyvin määritelty, mutta reaktioita tapahtuu myös huoneenlämpötilassa. Maillard-reaktioita tapahtuu myös ihmiskudoksessa ruumiinlämpötilassa. Ihmiskehossa tapahtuvat Maillard-reaktiot on yhdistetty useisiin ihmisen rappeuttaviin sairauksiin. Maillard-yhdisteet voivat toimia näille rappeutaville sairauksille mahdollisesti altistavien kehittyneiden glykaation lopputuotteiden esiasteina."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Maillard-reaktio

        Mielellään rapsuttaa kärvähtäneestä paahtoleivästä mustat pois, mutta grilliruoka saa olla vähän tummunut. Varmaan se 80% ruuasta on aika terveellistä.

        "...Maillardista en muista ennen kuulleeni."

        Maillardin reaktio aiheuttaa kaiken paistetun ruoan herkullisuuden; leivän ja pullan kullanruskean pinnan, hyvin paistetun pihvin ruskean pinnan jne. Kuten itsekin löysit, Maillardin reaktion ja ruoan polttamisen raja on häilyvä, sen vain tietää kokemuksesta ja lopputuotteesta kuten itsekin totesit, että pinnan kypsin osa on parasta.


    • Anonyymi

      Et tarvitse mitään paistomittaria.ei sulla ole varaa edes kinkkuun.

    • Toivottavasti saat trikiinin!

      • Anonyymi

        Juuri tuossa osoitit olevasi se uusavuton...kiitos ja hyvää joulua sinne minkkiloukkuun:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet nuorempi nainen aivan ihana

      Tykkään susta ihan valtavasti ❤️❤️
      Ikävä
      56
      1228
    2. Pitkäaikaistyöttömyys Suomessa harvinaisen paha

      Karut työttömyysluvut, korkein luku yli neljännesvuosisataan.
      Maailman menoa
      154
      1192
    3. Mitä vastaisit

      Jos kysyisin, että lähdettäisiinkö lenkille yhdessä? Vain sinä ja minä, kaksin? Miehelle
      Ikävä
      60
      1105
    4. Tiedän ettet tehnyt tahallasi pahaa

      Asiat tapahtuivat, ristiriidat ovat meitä vahvempia. Olemmeko me niin vahvoja, että selviämme tästäkin vielä? Aika paljo
      Ikävä
      94
      1038
    5. Janni Tikkanen ohjattiin miesten pukuhuoneeseen

      Vai olisko sittenkin Janne Tikkanen? Jos siellä jalkojen välissä on miesten killukkeet, mieshän tämä Janni on. Ja kuuluu
      Kajaani
      49
      960
    6. Nyt tiistain galluppi alkaa....

      Kuka on sun elämän rakkaus? Ketä kaipaat edelleenkin? Nyt nimiä vaan rohkeesti tuohon alle.Tää on ikäväpalsta, eikä mikä
      Ikävä
      55
      828
    7. Rakastan ja ikävöin sinua

      Ei helpota tämä ikävä millään. Pelkäsin että tämä ajanjakso tulee olemaan juuri näin vaikea. Siksi halusin ennen tätä pä
      Ikävä
      54
      810
    8. Miten aiot saada kaivattusi?

      1) loukuttamalla 2) kidnappaamalla 3) huijaamalla 4) jokin muu, mikä?
      Ikävä
      54
      785
    9. Upea takamus

      Sulla on nainen upea takamus.
      Ikävä
      32
      752
    10. KIIKKUSTUOLI

      Aloitetaan taas uudella alustalla, nuo pitkiksi venyneet ovat hankalia etsiä uusia viestejä, joskus vastauksia tulee sin
      80 plus
      71
      731
    Aihe