Harhaisen ihmisen auttaminen

Anonyymi

Miten harhaista ihmistä voisi auttaa? Tilanne on mennyt muutaman kk aikana asteittain vähän pahemmaksi, mutta toistaiseksi on vielä arjessa kiinni. (Laittaa ruokaa, peseytyy, kommunikoi normaalisti). Harhat ilmaantuvat ns yhtäkkiä ja niiden "päällä ollessa" puhuu jatkuvasti harhaisesti, on ärtynyt, ahdistunut ja pelokas.

Kuvittelee tietyn henkilön vainoavan häntä ja vahingoittavan kotia ja omaisuutta. Eikö se periaatteessa liity enemmän harhaisuushäiriöön kuin skitsofreniaan?

Useat ihmiset ovat huolissaan ja lopulta päätimme ehdottaa lääkärissä käyntiä. Tästä seurasi todella iso riita ja loukkaantuminen.

Vaikea keksiä keinoja joilla yrittää auttaa, onko niitä? Ennen kuin jotain pahempaa tapahtuu.

7

70

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jos ao. henkilö ei tunnista tilaansa, eikä suostu hakemaan apua, lienee huoli-ilmoitus sosiaalitoimistolle ainoa konsti. Avun saaminen ajoissa taitaa tosin käytännössä olla mahdotonta, koska sosiaaliapu yleensä edellyttää "asiakkaan" olevan joko jo kykenemätön huolehtimaan itsestään tai suoraan vaaraksi itselleen tai muille.

      Näin korona-aikaan sossu voi vetäytyä kaikesta vastuusta ja kanssakäymisestä asiakkaidensa kanssa. Heitteillejättö on käytännössä sallittu.

    • Anonyymi

      En ole ammattilainen, mutta on huippuhyvä että itse erotat nuo episodit jolloin hänellä pukkaa harhaisuus päälle. Jos saat hänet vain jotenkin tiedostamaan sen itsekin (ne ajatukset ja tunteet) niin hän saattaa oppia ottamaan niskalenkin niistä episodeista, tai parhaimmassa tapauksessa "herää" siitä, eli tunteet ja ajatukset katoavat.

      Mutta on kyllä vaikea sanoa että mistä nämä episodit sitten johtuvat. Monissa kulttuureissa sellaisen oletetaan liittyvän esim. vaikka henkimaailmaan ja ihmeellistä kyllä heidän apukeinonsa ovat usein toimiviakin. Plasebo-vaikutus kylläkin vaikuttaa ainakin suuressa osassa niitä.

      Pelon tai ahdistuksen kohteen kohtaaminenkin olisi usein hyvä asia. Koska sitten huomaa ettei siellä ollut mitään peloittavaa. Esim. mörköä sängyn alla. Monet reaktiomme ovat liioittelua ja omaa tekoamme.

    • Anonyymi

      Kokeilepa googlata hakusanoilla

      MITEN AUTTAA HARHALUULOISTA

      löytyy duodecimin terveyskirjaston sivu Harhaluuloisuushäiriö ja sen lisäksi tämä, jossa katsotaan tilannetta enemmän terveydenhoitohenkilökunnan kannalta:

      https://www.superlehti.fi/tyoelama/ammatissa/miten-kohdata-psykoottinen-ihminen/

      Harhaluuloja ja paranoiaa voi siis olla ilman skitsofreniaakin.

      Tietämissäni tapauksissa (skitsofrenia) apua on yleensä saatu vasta siinä vaiheessa kun ihminen on mennyt vahvasti psykoosiin eli ei enää pystynyt huolehtimaan itsestään.

    • Anonyymi

      Jos tarkoitat harhaisuudella jumaluskoa, ja Raamatun vaatimaa jumalanpelkoa, voi olla vaikeaa saada apua. Jostain käsittämättömästä syystä sitä ei Suomessa pidetä sairautena.

      • Anonyymi

        Ja dogmaattinen jumaluuskompleksinen ateismi on samaa kastia....


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ja dogmaattinen jumaluuskompleksinen ateismi on samaa kastia....

        Ihan mielenkiinnosta, minkälaiset dogmit liitetään ateismiin?


      • Anonyymi
        Rmtob kirjoitti:

        Ihan mielenkiinnosta, minkälaiset dogmit liitetään ateismiin?

        Viittaan vastauksellani edeltävään postaukseen, joten kommentoin sitä:

        a) Jumalaan uskovaa väitetään harhaiseksi ja sairaaksi yksinomaan omaan mielipiteeseen vedoten unohtaen samalla, että kyseessä ei lopultakaan ole sen enempää kuin mielipide. Haluat siis maailman, jossa toisin ajattelijat luokitellaan sairaiksi, vain koska omaan arvioosi perustuen olet tietenkin terve. Itselläni ei ole tapana väittää eri mieltä olevaa henkilöä harhaiseksi, ei sen koommin uskovaa kuin ateistiakaan, sillä se olisi halpaan argumentaatiovirheeseen tukeutumista. Etenkään kun ei esitetä yhtäkään todellista argumenttia herjojen tueksi.

        Tämänkaltainen ylemmyydentunto on juuri tätä ateismiin joidenkin kohdalla, siis korostan joidenkin kohdalla, liittyvää jumaluuskompleksia. Jonkun melko yksinkertaisenkin ajattelijan mielestä on Jumalaan uskomattomuus muka suurikin todiste älykkyydestä suhteessa Jumalaan uskovaan.

        b) Et voi tietää, mihin kukin viittaa Jumalasta puhuessaan. Viittaako henkilö kristinuskon kirjoitetuissa uskonkappaleissa kuvattuun Jumalaan, johonkin panteistiseen henkeen, maailmankaikkeuden koko olemukseen, fysiikan käsitteeseen energiasta jne.? Itse uskon Jumalaan, mutta Jumalasta, johon uskon, en voi sanoa mitään. Siinä mielessä olen samassa tilanteessa kuin "kaiken teoriaa" pohtiva, muttei tunteva, fyysikko.

        On olemassa maailmankaikkeutta empiirisesti tutkivia fyysikkoja, jotka uskovat Jumalaan. Se ei sodi heidän maailmankuvassaan fysiikan lakeja vastaan saati liity ihmisen älykkyyteen. On niin monenlaista uskoa, jos uskaltaa katsoa ja ajatella...

        c) Sinulla ei ole tieteellistä tai muutakaan todistetta Jumalan olemassaolemattomuudesta vice versa. Jos kuvittelet, että tiede on yhtä kuin totuus, olet väärässä. Tiede empiriaankin pohjautuen on lopulta vain näkökantoja, jotka muuttuvat kulloisenkin paradigman ja tulkintojen mukaan. Fysiikka on pitkälti matematiikkaa, ja sellaisena se jää usein vain todennäköisyyksiksi ja tilastolliseksi. Mutta onko se yhtä kuin maailma? Ihmisen ajattelu ja ymmärryshän on sidottu siihen, mitä ihminen on. Esimerkiksi et kykene aisteillasi kaikuluotaamaan, koska olet ihminen. Samoin on havainto- ja ajattelukykymme aina meihin itseemme sidottua ja siten rajallista.

        d) Aina kannattaa rakentaa siltaa. Siten pääsee näkemään, kokemaan ja aistimaan enemmän kuin linnoittautuessaan "väärältä" ajattelulta. Ateistit eivät ole minua koskaan haitanneet millään tapaa enkä heidän paasaamistaan koe uhkaksi siinä missä eri uskontokuntiin kuuluvienkaan, mutta kyllä siitä paasaamisesta kannattaisi uskottavuuden nimissäkin jättää nuo harhaiseksi ja sairaaksi haukkumiset pois.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1957
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1743
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1604
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1346
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1236
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1213
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe