Olen käyttänyt nokkosta ainakin 30 vuotta. Poiminut lehdet, kuivattanut ja murentanut lettujen, keittojen ja jauhelihan sekaan kun teen lihapullia.
Nyt luin että nokkonen pitää ryöpätä. Miksi? En löytänyt netistä ryöppäykselle syytä. Asun paikassa jossa on vielä puhdas luonto.
Nokkonen - miksi ryöppäys
1
203
Vastaukset
- Anonyymi
Heti ensimmäisessä hakutulosessa kerrotaan. Lyhyesti, ravinteet vapautuu, ei polttele ja nitraattiptoisuus vähenee. Tuolla myös ruokaohjeita.
"Nokkosen ryöppäys vapauttaa mainiot ravintoarvot ja kasvin aromikkaan maun ruoanlaittoon. Alkukesän pienet ja pehmeävartiset nokkoset voi käyttää ruoaksi kokonaisina.
Nokkoset tulee ryöpätä ennen ruoanlaitto- tai leivontapuuhiin ryhtymistä. Lisäksi nokkosen lehdet on hyvä huuhdella ennen ryöppäämistä hyönteisten ja irtolian poistamiseksi.
Kevät ja alkukesä ovat parasta aika nokkoshortoiluun. Silloin kasvin vaaleanvihreät latvaversot ovat herkullisimmillaan. Sesongin edetessä nokkonen alkaa kukkia, ja isoksi kasvaneiden lehtien maku muuttuu kitkerämmäksi. Poimintaa voi toki jatkaa koko kesän, mutta loppukesällä kannattaa keskittyä vain nokkospuskan pieniin lehtiin.
Varustaudu nokkosten keruuseen hanskoilla ja isolla korilla. Kerää lehtiä runsaasti, sillä nokkonen kuten pinaattikin hupenee ryöpättäessä reilusti.
Nokkosen ryöppäys – näin onnistut:
Kiehauta reilu kattilallinen vettä. Lisää 1 rkl suolaa 1 litraan vettä.
Upota nokkoset veteen. Kun vesi alkaa taas kiehua, keitä nokkosia 30–60 sekuntia.
Kaada vesi pois ja pysäytä kypsyminen laskemalla nokkosten päälle kylmää vettä. Purista ylimääräinen vesi pois.
Hienonna nokkoset halutessasi. Käytä ruoanlaitossa haluamallasi tavalla."
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/nokkosen-ryoppays
"Nokkoset voi kiehauttaa ennen kuivaamista, jotta lehtien väri säilyy kauniina ja nitraattipitoisuus pienenee. Kuivattua nokkosta voi lisätä vaikka leipätaikinaan.
Täysin kuivat nokkoset eivät enää polttele. Murusta pelkät lehdet hyvin suljettavaan purkkiin. Kuivattu nokkonen säilyy vuodesta toiseen pimeässä ja kuivassa paikassa."
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/nokkosen-kuivaaminen
Ihmetyttää miksei nokkosta ole kaupoissa pakasteena, harva viitsii lkaupungista lähteä mihinkään keräämään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi992567Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302355Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen192138Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663961694- 1131560
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1631297Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2651095- 711004
- 79956
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920