Imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin perinteisesti jopa kerran viikossa - usein silloin kun leivinuuni lämmitettiin. Kun massiiviset leivinuunit korvattiin sähköliesillä, niin samalla jostain syystä imelletyn perunalaatikon valmistustaito romahti. Olisiko jo aika palauttaa imelletty perunalaatikko vanhaan asemaan, mikä sillä oli perinteisesti "imelletty perunalaatikko alueella" .
Imelletty perunalaatikko
Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä sokeria. Maku saadaan imeltämällä.
Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Grilliaterian täydennykseksi valmistettu imelletty perunalaatikko kannattaakin valmistaa edellisen vuoden sadosta.
Yksinkertaiset raaka-aineet:
1 kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
niukasti keittovettä, veden määrä tulee arvioida niin että perunat voi soseuttaa koko vesimäärään, tarvittaessa kuumaa vettä voi lisätä
50 g voita
4 dl täysmaitoa
1 ½ tl suolaa
Voi maustaa maun mukaan, monien mielestä maustamatta paras.
Tällä ohjeella onnistuu:
Jauhoiset perunat, kuorinta- ja keittotppioden välttämiseksi, kuoritaan raakoina kattilaan. Keitä kuoritut perunat kattilassa niukassa ja suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Survo perunat kattilassa suoraan keittoveteen sakeaksi soseeksi. Tarvittaessa lisää hiukan kuumaa vettä, mutta yleensä keittovesi riittää.
Tämä on tärkeää, mutta unohdetaan lähes poikkeuksetta resepteistä ja ohjeista. Jäähdytä sose huolellisesti 72-76 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon. Kylmemmässä lisääntyy liisteröitymishekkyys ja klimppiytymisherkkyys. Jauhot sekoittuu parhaiten 72-76 asteiseen soseeseen.
Ripottele jauhot ja survo 72-76 asteiseksi jäähdytetyn perunasoseen joukkoon. Laita kansi kattilaan ja laita kattila 65-70 asteiseen uuniin. Imellä perunasosetta noin 3 tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltämisen aikana. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Tässä lämpötilassa imeltymisreaktiot ovat niin tehokkaita, että ylipitkä imeltymisaika saattaa haitata imeltymistulosta.
Lisää voi ohuina siivuina sulamaan soseeseen. Lisää maitoa soseeseen niin että saadaan notkea sose. Lisää suola. Sekoita sose tasaiseksi. Jos maustetaan, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa.
Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Aloita paistaminen kuumassa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista vielä noin 2½-3 tuntia.
Imelletty perunalaatikko sopii tarjoiltavaksi myös kesäisellä grilliaterialla. Grilliherkut sopii erinomaisesti imelletyn perunalaatikon lisäkkeiksi.
Imelletty perunalaatikko täydentämään grilliateriaa
Anonyymi
0
156
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2334169Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1122634Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit402380Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?811436Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1161426- 481169
- 781087
- 59963
- 45936
Emme koskaan keskustelleet kasvotusten syistä välirikollemme
Enkä voisi kertoa perimmäistä rehellistä syytä. Kerroin sinulle pintapuolisen ”paketin” ja otin tavallaan omalle vastuu58921