Perinteinen vanhanajan perunamämmi

Anonyymi

Ajan hengen mukaisesti pyritään välttämään sokeria. Mämmistä tulee kuitenkin aika voimakkaan makuista kun se valmistetaan ilman sokeria ja siirappia. Miedomman makuista sokeritonta mämmiä voidaan valmistaa kun mämmiin lisätään merkittävä määrä perunaa.
Mallaspussin ojeen mukaan valmistettuun mämmiin lisätään 2 kg perunaa, niin silloin saadaan mrekittävästi miedomman makuista mämmiä. Ja vieläkin miedomman makuista mämmiä saadaan kun lisäksi maltaiden määrä pienennetään 300 grammaan ja jauhon määrä pienennetään 450 grammaan - tai maun mukaan.

Jos haluaa makeampaa mämmiä, niin lautaselle voi aina lisätä sirotesokeria tai voi lisätä muita sopivia makeita lisukkeita.

Näistä valmistuu perunamämmi mämmipussin ohjetta mukaellen ja soveltaen:

3,5 litraa vettä perunoiden keittämiseen
2 kg helposti soseutuvia perunoita - kaikki lajikkeet imeltyy
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1 teelusikallinen suolaa
Jos haaluaa niin voi vaustaa halutuilla mausteilla

Näin valmistuu perunamämmi:

1. Pese ja kuori perunat isoon n 7 litran kattilaan. Perunat voi keittää koko vesimäärässä. Äla lisää suolaa.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota lähes koko keittovesimäärä toiseen kattilaan ja pidä kuumana. Jätä pieni vesimäärä helpottamaan perunoiden soseuttamista. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella soseeksi. Lisää kuuma keittovesi soseeseen.
3. Tämä on tärkeää !!! Jäähdytä sose huolellisesti 70-75 asteiseksi.
4. Maltaat ja jauhot voi sekoittaa kuivina kulhoon. Lisää maltaat ja jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja hyvin sekoittaen, niin että saadaan kevyesti sakea sose - noin vellimäinen.
5. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
6. Jos haluaa maustaa, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Lisää suola. Laita sosekattila isolle keittolevylle ja kuumenna tehokkaasti sekoittaen, niin että sose alkaa kiehumaan ja siirrä kattila sivuun noin 15 minuutiksi.
7. Laita sose uunivuokiin. Aluksi voit paistaa hetken aikaa noin 180 asteisessa uunissa. Alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Lisää paiston aikana pinnalle 2-4 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä estämään kuorettumista.
8. Paista 3-4 tuntia.

Mämmi on pathaimmillaan kun se on seisonut viileässä jääkaapissa peitettynä 3 vuorokautta. Usein vuoka tyhjenee aikaisemmin, mutta siitä ei kannata huolestua, mutta varalle kannattaa valmistaa useampi vuoallinen.

Jos haluaa niin tämänkin mämmin voi makeuttaa jo vakiintuneeseen tapaan siirapilla sokeripommiksi.

0

493

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

        Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
        Maailman menoa
        277
        4722
      2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

        se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
        Maailman menoa
        134
        3050
      3. Miten löydän sinut

        Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
        Ikävä
        45
        2941
      4. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

        Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
        Maailman menoa
        41
        2911
      5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

        Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
        Heinola
        77
        1826
      6. Vaikea tilanne

        Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
        Ikävä
        106
        1694
      7. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

        Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
        Maailman menoa
        28
        1531
      8. Milloin kaivatullasi

        .. on nimipäivä?
        Ikävä
        64
        1471
      9. Kehtaisitko näyttäytyä

        kaivattusi seurassa?
        Ikävä
        97
        1322
      10. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

        Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
        Maailman menoa
        227
        1222
      Aihe