Perinteinen vanhanajan perunamämmi
Ajan hengen mukaisesti pyritään välttämään sokeria. Mämmistä tulee kuitenkin aika voimakkaan makuista kun se valmistetaan ilman sokeria ja siirappia. Miedomman makuista sokeritonta mämmiä voidaan valmistaa kun mämmiin lisätään merkittävä määrä perunaa.
Mallaspussin ojeen mukaan valmistettuun mämmiin lisätään 2 kg perunaa, niin silloin saadaan mrekittävästi miedomman makuista mämmiä. Ja vieläkin miedomman makuista mämmiä saadaan kun lisäksi maltaiden määrä pienennetään 300 grammaan ja jauhon määrä pienennetään 450 grammaan - tai maun mukaan.
Jos haluaa makeampaa mämmiä, niin lautaselle voi aina lisätä sirotesokeria tai voi lisätä muita sopivia makeita lisukkeita.
Näistä valmistuu perunamämmi mämmipussin ohjetta mukaellen ja soveltaen:
3,5 litraa vettä perunoiden keittämiseen
2 kg helposti soseutuvia perunoita - kaikki lajikkeet imeltyy
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1 teelusikallinen suolaa
Jos haaluaa niin voi vaustaa halutuilla mausteilla
Näin valmistuu perunamämmi:
1. Pese ja kuori perunat isoon n 7 litran kattilaan. Perunat voi keittää koko vesimäärässä. Äla lisää suolaa.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota lähes koko keittovesimäärä toiseen kattilaan ja pidä kuumana. Jätä pieni vesimäärä helpottamaan perunoiden soseuttamista. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella soseeksi. Lisää kuuma keittovesi soseeseen.
3. Tämä on tärkeää !!! Jäähdytä sose huolellisesti 70-75 asteiseksi.
4. Maltaat ja jauhot voi sekoittaa kuivina kulhoon. Lisää maltaat ja jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja hyvin sekoittaen, niin että saadaan kevyesti sakea sose - noin vellimäinen.
5. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
6. Jos haluaa maustaa, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Lisää suola. Laita sosekattila isolle keittolevylle ja kuumenna tehokkaasti sekoittaen, niin että sose alkaa kiehumaan ja siirrä kattila sivuun noin 15 minuutiksi.
7. Laita sose uunivuokiin. Aluksi voit paistaa hetken aikaa noin 180 asteisessa uunissa. Alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Lisää paiston aikana pinnalle 2-4 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä estämään kuorettumista.
8. Paista 3-4 tuntia.
Mämmi on pathaimmillaan kun se on seisonut viileässä jääkaapissa peitettynä 3 vuorokautta. Usein vuoka tyhjenee aikaisemmin, mutta siitä ei kannata huolestua, mutta varalle kannattaa valmistaa useampi vuoallinen.
Jos haluaa niin tämänkin mämmin voi makeuttaa jo vakiintuneeseen tapaan siirapilla sokeripommiksi.
Mämmi, perunalla miedompaa
Anonyymi
0
71
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k512264Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖251068Aavistatko että moni tietää
Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut82982Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.11914Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt54883- 68873
Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me126853Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu10783vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos22763Täällä istun ja mietin
Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu49759