Mämmi, perunalla miedompaa

Anonyymi

Perinteinen vanhanajan perunamämmi


Ajan hengen mukaisesti pyritään välttämään sokeria. Mämmistä tulee kuitenkin aika voimakkaan makuista kun se valmistetaan ilman sokeria ja siirappia. Miedomman makuista sokeritonta mämmiä voidaan valmistaa kun mämmiin lisätään merkittävä määrä perunaa.
Mallaspussin ojeen mukaan valmistettuun mämmiin lisätään 2 kg perunaa, niin silloin saadaan mrekittävästi miedomman makuista mämmiä. Ja vieläkin miedomman makuista mämmiä saadaan kun lisäksi maltaiden määrä pienennetään 300 grammaan ja jauhon määrä pienennetään 450 grammaan - tai maun mukaan.

Jos haluaa makeampaa mämmiä, niin lautaselle voi aina lisätä sirotesokeria tai voi lisätä muita sopivia makeita lisukkeita.

Näistä valmistuu perunamämmi mämmipussin ohjetta mukaellen ja soveltaen:

3,5 litraa vettä perunoiden keittämiseen
2 kg helposti soseutuvia perunoita - kaikki lajikkeet imeltyy
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1 teelusikallinen suolaa
Jos haaluaa niin voi vaustaa halutuilla mausteilla

Näin valmistuu perunamämmi:

1. Pese ja kuori perunat isoon n 7 litran kattilaan. Perunat voi keittää koko vesimäärässä. Äla lisää suolaa.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vedessä. Ota lähes koko keittovesimäärä toiseen kattilaan ja pidä kuumana. Jätä pieni vesimäärä helpottamaan perunoiden soseuttamista. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella soseeksi. Lisää kuuma keittovesi soseeseen.
3. Tämä on tärkeää !!! Jäähdytä sose huolellisesti 70-75 asteiseksi.
4. Maltaat ja jauhot voi sekoittaa kuivina kulhoon. Lisää maltaat ja jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja hyvin sekoittaen, niin että saadaan kevyesti sakea sose - noin vellimäinen.
5. Laita kansi kattilaan. Laita sosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 3-4 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä.
6. Jos haluaa maustaa, niin mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Lisää suola. Laita sosekattila isolle keittolevylle ja kuumenna tehokkaasti sekoittaen, niin että sose alkaa kiehumaan ja siirrä kattila sivuun noin 15 minuutiksi.
7. Laita sose uunivuokiin. Aluksi voit paistaa hetken aikaa noin 180 asteisessa uunissa. Alenna uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Lisää paiston aikana pinnalle 2-4 kertaa 2-3 ruokalusikallista vettä estämään kuorettumista.
8. Paista 3-4 tuntia.

Mämmi on pathaimmillaan kun se on seisonut viileässä jääkaapissa peitettynä 3 vuorokautta. Usein vuoka tyhjenee aikaisemmin, mutta siitä ei kannata huolestua, mutta varalle kannattaa valmistaa useampi vuoallinen.

Jos haluaa niin tämänkin mämmin voi makeuttaa jo vakiintuneeseen tapaan siirapilla sokeripommiksi.

0

76

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

        Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
        Ikävä
        26
        2534
      2. Ikuiset kaipaajat

        Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
        Ikävä
        77
        2326
      3. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

        Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
        Maailman menoa
        66
        2313
      4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

        Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
        Maailman menoa
        20
        2002
      5. Kerro kaivattusi etunimi

        Naisille
        Ikävä
        84
        1759
      6. En tiedä ymmärrätkö

        Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
        Ikävä
        7
        1519
      7. Kun ei numeroa

        niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
        Ikävä
        30
        1378
      8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

        Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
        Yrittäjyys
        15
        1251
      9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

        11 yksikköä paikalla
        Pyhäjärvi
        4
        1093
      10. Se on siinä

        Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
        Lappajärvi
        32
        937
      Aihe