Maailmankaikkeuden systeemien evoluutio

Anonyymi

Maailmankaikkeuden systeemien evoluutio (lyhyt hahmotelma)

Kaavamainen esitys kosmisesta evoluutiosta:

("-->" tarkoittaa spontaania itseorganisoitumista luonnonvalinnan paineissa)

Eetteri/Tyhjiö-->alkeishiukkaset, fotonit, kentät-->molekyylit->molekyylikompleksit-->kiteet

Taivaankappaleet (auringot, planeetat, kuut, asteroidit,komeetat)-->aurinkokunnat-->galaksit-->galaksiklusterit, supergalaksiklusterit-->?

Kiteistä haarautuu omaan evoluutiovektoriinsa biologinen evoluutio:

Itseorganisoituvat orgaaniset polymeerit--->yksisoluiset organismit-->monisoluiset -->sosiaaliset ryhmät (perhe,suku)-->organisaaatiot-->ekosysteemit-->planeetan biosfääri-->?

Ihmisten kaltaisista olioista haarautuu mentaalitason evoluutio (ns. kulttuurievoluutio):

Mentaalinen evoluutio:Aistimukset-->Ajatukset,oivallukset,arvot-->Ajatusrakennelmat-->Persoonallisuudet,teoriat, taideteokset-->Tieteet, ideologiat,paradigmat, uskonnot, arvojärjestelmät (etiikka)-->?

....

Alkuräjähdys korvataan dynaamisen eetterin "jatkuvana luomisena" jossa olennaista on epätasapainossa olevien avoimien systeemien kyky itseorganisoitua spontaanisti.(ks. Prigogine).

Dynaaminen eetteri (alkemian Prima Materia) voidaan määritellä kaikkien mahdollisuuksien kokoelmana ja tuottajana jolla on jatkuva takaisinkytkentä suhteessa niihin aktualisoituneihin mahdollisuuksiin mikä mahdollistaa ns. "luonnonlakien" vähittäisen organisoitumisen eli ns. dynaaminen antrooppinen periaate ts. universumin reaaliaikainen hienosäätö.

Dynaamisella eetterillä on solumainen rakenne ja se käyttäytyy enemmän organismin kuin mekaanisen koneen kaltaisesti tuottaen jatkuvasti uusia erilaisia ilmiöitä (=informaatiota,ideoita) joita sitten aktuaalisen maailman kokonaisuus optimoi ja karsii eräänlaisena kosmisena luonnonvalintana.

Dynaamisen eetterin jokainen "solu" on viiveettömässä vuorovaikutuksessa sen eetterin kaikkien muiden solujen kanssa "etäisyydestä" riippumatta.
(Tässä 'potentiaalinen' tarkoittaa lähinnä vain 1. persoonan kokemuksellista näkökulmaa ("mieli") ja 'aktuaalinen' vastaavasti 3. persoonan ulkopuolista empiiristä näkökulmaa ("aine").)

Dynaaminen eetteri saattoi olla oletetussa "alkuvaiheessaan" jonkinlainen soluautomaatti jolla oli hyvin yksinkertainen kokemiskyky kuten esim. nautinnon vs kärsimyksen dialektiikka joka sitten vähitellen monimutkaistui ja erilaistui jonkinlaiseksi kollektiiviseksi mieleksi jonka dissosiaatioita kaikki tietoiset olennot ovat. Todennököisesti dyn. eetterillä on syklisiä lepokausia joiden aikana aktualisoituneiden olioiden kokemusta prosessoidaan seuraavaa aktivointikautta varten eli siis syklinen kaikkeus ja spiraalinmuotoinen kehitys.

Kaikki eetterin johdannaiset ovat ontologisesti alemmalla tasolla kuin se itse eetteri eikä alemman tason ontologisista ilmiöistä voi rakentua ylemmän ontologisen tason ilmiöitä eli ts. reduktionismi ei päde eikä toimi. Kaikilla eetterin johdannaisilla on myös omat johdannaisensa ja kauemmaksi edetään ontologiassa alaspäin niin sitä aineellisemmaksi (mekaanisemmaksi) se ontologia kehittyy ja sitä enemmän luonnonlakeja eli mekaanisia säännönmukaisuuksia sillä alemman tason ontologialla on.

Biologisen tason ontologia mahdollistaa kiipeämisen takaisin ylemmille ontologian tasoille jolla pyritään estämään entropian vaikutus siihen korkeimman tason ontologiaan eli ts. koko maailmankaikkeuden prosessi on dramaattista taistelua entropiaa vastaan eli koko prosessin lopputulos on epävarma ja edellyttää kaikkien tietoisten olioiden yhteistä ponnistelua.

Maailmankaikkeuden prosessin perusolemus on siis ts. läpikotaisin teleologinen ja päämääriin pyrkivä toisin kuin kaikissa mekaanisissa ja naturalistisissa selitysmalleissa.

....

Tämäntapaisista postulaateista voisi minusta muodostaa yhtenäisen ja koherentin kokonaiskuvan ja teoreettisen viitekehyksen suhteessa kaikkien eritysitieteiden ilmiöihin

Ideoiden lähteitä: mm. Ilya Prigogine, Tom Campbell, Bernardo Kastrup, Paul LaViolette, Rupert Sheldrake, J.G. Bennett, A.N. Whitehead, David Bohm.J.P. Farrell

Belisario

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      -Mutaatiot?
      - Onko useita universumeja?
      -Luojan tai Jumalan osuus? Tai suhde dyn. eetteriin?
      -Mihin päämäärään universumi pyrkii?
      -Onko luonnonlait pysyneet aina samana?
      -Onko muita ulottuvuuksia kuin 1 aika ja 3 paikka?

    • Anonyymi

      Tästä poistettiin viesti johon ehdin jo kirjoittaa vastauksen:

      "-Mutaatiot?"

      Ylempi näkymätön ontologian taso organisoi alempaa näkyvää tasoa.

      - Onko useita universumeja?

      Ei mutta universumilla on ontologian tasojen suhteen puumainen rakenne ja voi olla useita rinnakkaisia haaroja alemmilla ontologian tasoilla

      -Luojan tai Jumalan osuus? Tai suhde dyn. eetteriin?

      Se dyn. eetteri on käytännössä Luojan tai Jumalan kaltainen mutta itsekin kehittyy tai lisää mahdollisuuksiaan ja informaatiotaan suhteessa alempiin ontologian tasoihin jatkuvan takaisinkytkennän kautta. Me kaikki tietoiset ja elävät olennot yhdessä olemme se Jumala eli ts universumi=Jumala jos asian haluaa ymmärtää teistisesti. Yhtä hyvin ateistinen tai agnostinen tulkinta ovat mahdollsia.

      "-Mihin päämäärään universumi pyrkii?"

      Se pyrkii saavuttamaan yhtenäisen tietoisuuden ja rikastuttamaan mahdollisuuksiaan lähinnä biologisen tai muunlaisen tietoisuuteen pyrkivän elämän kautta. Universumi on tavallaan organismi joka syntyy dyn. eetteristä ja "kuolee" palauttaen samalla kokemussisältönsä takaisin sinne eetteriin ja sitten lepokauden jälkeen syntyy uudestaan ja prosessi alkaa taas alusta mutta etenee spiraalimaisesti joko kehittyneemmällä tai taantuneemmalla tasolla riippuen siitä kuin hyvin edellinen inkarnaatio tai iteraatio sujui. Muita päämääriä ei universumilla ole eli sen kehitys on avoin useimpien asioiden suhteen.

      "-Onko luonnonlait pysyneet aina samana?"

      Ylemmillä ontologian tasoilla ei ole sellaisia jähmeitä tai suhteellisen pysyviä "luonnonlakeja"(=säännönmukaisuuksia) joista tiede kertoo vaan tietyssä mielessä siellä tahto on luonnonlaki.

      Alemmilla ontologian tasoilla mekaaninen säännönmukaisuus lisääntyy kunnes päästään sille tasolle mitä tiede kutsuu aine-energiaksi josta ontologian tietoisuuskomponentti on lähes hävinnyt ja tilalle tullut jähmeys ja hitaus josta on päätelty ns. fysikaaliset luonnonlait.

      Ylempi ontologian taso kykenee organisoimaan alempaa tasoa ja vastaavasti alempi taso voi vaikuttaa entropiaa ja epäjärjestystä lisäävästi siihen ylempään tasoon.


      "-Onko muita ulottuvuuksia kuin 1 aika ja 3 paikka?"

      Ns. ulottuvuudet ovat lähinnä hahmotuksen apuvälineitä ja ns. vapausasteita.

      Korkeammilla ontologian tasoilla ulottuvuuksia/vapausasteita tarvitaan hahmotuksen avuksi enemmän kuin alemmilla tasoilla ja ns. fysikaalisen taso on hahmotettavissa lähinnä kolmen paikka ja kolmen aikaulottuvuuden kautta ja ne ajan vapausasteet ovat lineaarinen aika, syklinen aika ja potentiaalisuuksien aika jotka liittyvät kaikkeen fysikaalisen aineen alimman tason ontologiaan jokaisen entiteetin kohdalla (esim. hiukkasilla värähtely on syklisyyttä)

      Ontologian tasot ovat periaatteessa sama asia kuin Gurdjieffin vetyjen taulukko tai J.G. Bennettin energioiden hierarkia kosmisista energioista elämän ja aineen energioihin jotka kaikki ovat muunnettavissa "alkemistisesti" toisiinsa ja jota muunnosta tapahtuu jatkuvasti esim. ihmisen fysikaalisessa kehossa ja ylempien energiatasojen kehojen alkioissa.

      Hyviä kysymyksiä!

      Belisario

      • Anonyymi

        Ei näköjään poistetukaan:D

        Belisario


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei näköjään poistetukaan:D

        Belisario

        Harmi! 😒


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1366
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1181
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe