Kuinka tehdään oikeaoppinen ja MAUKAS poronkäristys ????
Poronkäristys
8
2885
Vastaukset
- katja
tässä sulle ohje minkä mukaan itse olen lapissa oppinut tekemään käristystä, mutta muitakin tapoja on ihan varmasti, yhtä monta ohjetta kuin kokkiakin. Määriä en osaa tarkemmin sanoa, koska itse en niitä koskaan mittaile ne on "suunnilleen" arvioita. Mutta kannattaa etsiä netistä hakusanalla poronkäristys ohje jos tämä on liian epämääräinen.
jäistä käristyslihaa
voita
suolaa
vettä
sulata rasva padassa, lisää kuumaan rasvaan käristysliha, ota väri pintaan, lisää vettä ja oman maun mukaan suolaa, anna hautua useampi tunti niin että liha ei ole sitkeää, lisää tarpeen tullen vettä.
lisäkkeeksi tarjoillaan pottumuusia, suolakurkkua ja puolukkahilloa (tai puolukoita)- Los Mössös
Kiitti Katja ! Nämä tiedot riittääkin.Kundikaveri on pohjoisesta enkä oo koskaan tehny kyseistä herkkua.
- TAIHO
Resepteissä esiintyy usein lihaliemi, jonka käyttö merkitsee sitä että makua ei saada riittävästi käytetyistä lihoista. Porosta on saatavissa monenlaista ja monenmakuista lihaa eri ruhonosista, jotka lisäksi tullakseen kypsäksi vaativat pitempiä ja lyhyempiä haudotusaikoja. Minusta haudotusajoista puhuminen on varsin kummallista kun ei edes kerrota mistä ruhon osista on kysymys. Tulee ihan juupas eipäs kinauskisa mieleen, mikä tuskin on kenekään tarkoitus.. Olisiko mahdollista että alan asiantuntijat tai tutkimuslaitos kertoisi eri rohonosien sitkeyksistä ja antamista mauista sekä käristämisen kemiasta jossa lienee mahdollista muunnella aromeja monin tavoin. Minusta hyvän ruuan laitto ei voi olla pelkkää reseptien kertomista kuten käristykseen kuuluvasta muusustakin yleensä ilmoitetaan vain että perunat keitetään kuorineen tai ilman.. MITKÄ PERUNAT ???
- pohjoisesta
Edelleinenkin ohje on varmasti hyvä, mutta nyt tulee se mutta, sianliha on poronlihan paras höystö. Voita tai margariinia on paras käyttää, jos vieras jolle ruoka tarjotaan ei jostain syystä syö sianlihaa. Elikkä jos jostain etelästä löydät suolaamatonta, rasvaista siankylkeä, ruskista ensin sitä paloina ja käytä sitten lisärasvana vielä voita (tai ruotsalaista margariinia), koska poronliha itsessään on niin rasvatonta.Ruskista rasvassa jäiset poronlihalastut (itse asiassa helpointa vuolla puolijäistä poronlihaa).Anna hautua, kannen alla. Lisää vettä ja merisuolaa maun mukaan.Pippuri ei ole välttämätöntä, mutta moni pitää sen mausta.
- Ritu
Oikeaoppisuudesta en nyt niin tiedä, mutta kaikille on aina kelvannut:
Yleensähän käristys myydään "valmiina" käristyslihana muttei se minulle ole tarpeeksi ohkasta siivua, joten jäisenä vuolen sen koko köntin kuten vuolisin kokonaistakin könttiä. Paras minun kokemuksen mukaan tulee valurautapannussa/padassa. Voissa/rasvassa paistettuna ja jos lihaa on paljon, kannattaa paistaa ensin osissa jottei pannu pääse kovin kylmettymään. Kun kaikki liha on paistettu, kaadan joukkoon noin 0.33l pullon olutta. Merkillä ei väliä, mutta ekkana kandee laittaa vain niin että liha peittyy ja sitten lisäten kun sitä hauduttaa ja nestepinta haihtuu. Itse sipullan joukkoon yhden sipulin sekä pippuria. Jotkut tykkää katajanmarjoistakin muutaman "sopan" seassa, tai vaihtoehtoisesti loraus giniä. Eli en käytä vettä tässä leikissä ensinkään. Mutta suolaa tietty oman maun mukaan!
Tarjoilen käristyksen muikulapottumuusin sekä puolukkasurvoksen kera.- Nälkäinen
Onnistuukos samoilla periaatteilla hirvipaistista vuolemalla...
- Ritu
Nälkäinen kirjoitti:
Onnistuukos samoilla periaatteilla hirvipaistista vuolemalla...
Muuten hirvikäristyksenkin teen samallalailla, mutten katajanmarjoja/giniä käytä hirveen. En tosin koskaan ole kokeillut mutten ole vain tottunut. Laakerinlehtiä ja pippuria&suolaa. Hirvipaistin marinoin itse punaviinissä: sulatan jäisen paistin suolavedessä (niin että veden peitossa). Sulaneen, huoneenlämpöisen paistin hieron viherpippurilla ja upotan punkkuun. Ei tartte olla ku muutaman tunnin, riippuu minkälaisen maun haluaa, mutta ite tykkään että hirvi maistuu kuitenkin hirveltä eikä joltain muulta. Sitte kärtsäytän pinnan rautapadassa voissa ja uuniin marinointinesteineen päivineen. Jos ei oo rautapataa niin folion alle jottei kuivu. Välillä voi kylkeä kääntää. Eka maistamalla voi tuntua mausteiseltakin mutta joka pvä hirven maku tulee mukavasti esille enemmän. Vuolasee vaan paistia leivän päälle ohikulkiissaan. -Tai iliman leipääkin! Syksyä taas odotellen...
- Coyote
Norjan saamelaiset laittavat usein poronkäristykseen vielä ruskeaa juustoa mausteeksi, eli vuohenjuustoa. Ja se on hyvää! :) Se vain antaa yllättävän vahvan maun, joten ihan pieni määrä aluksi, ja jos maistuu niin voi vähän lisätä... Kaikkihan ei vuohenjuustosta tykkää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1212286
Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten4242163Sinun ja kaipaamasi törmääminen
Missä sinä haluaisit sen satunnaisen kohtaamisen mieluiten tapahtuvan?971176Ammuskelua Eliaksenkadulla
Mikä homma? Hirven metsästykseen vielä lähemäs 3kk. Oliko lie puuman metsästystä..?14974- 44794
Olen pahoillani jos kärsit.
Mutta meidän välejä ei voi korjata. Rakastin sua tiedoksi. Älä tee itelles mitään vaan hae apua.34790Ymmärrätköhän nainen
Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi109766Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?
Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!15764Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus
Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte166706Luvattiin työpaikka, mutta mitään ei kuulukaan
Kuinka yleistä tällainen on? Ehdin jo iloita työpaikasta, turhaan, kun mitään ei kuulukaan työnantajasta, joka ilmoitti32689