Poronkäristys

Los Mössös

Kuinka tehdään oikeaoppinen ja MAUKAS poronkäristys ????

8

2885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • katja

      tässä sulle ohje minkä mukaan itse olen lapissa oppinut tekemään käristystä, mutta muitakin tapoja on ihan varmasti, yhtä monta ohjetta kuin kokkiakin. Määriä en osaa tarkemmin sanoa, koska itse en niitä koskaan mittaile ne on "suunnilleen" arvioita. Mutta kannattaa etsiä netistä hakusanalla poronkäristys ohje jos tämä on liian epämääräinen.

      jäistä käristyslihaa
      voita
      suolaa
      vettä

      sulata rasva padassa, lisää kuumaan rasvaan käristysliha, ota väri pintaan, lisää vettä ja oman maun mukaan suolaa, anna hautua useampi tunti niin että liha ei ole sitkeää, lisää tarpeen tullen vettä.

      lisäkkeeksi tarjoillaan pottumuusia, suolakurkkua ja puolukkahilloa (tai puolukoita)

      • Los Mössös

        Kiitti Katja ! Nämä tiedot riittääkin.Kundikaveri on pohjoisesta enkä oo koskaan tehny kyseistä herkkua.


      • TAIHO

        Resepteissä esiintyy usein lihaliemi, jonka käyttö merkitsee sitä että makua ei saada riittävästi käytetyistä lihoista. Porosta on saatavissa monenlaista ja monenmakuista lihaa eri ruhonosista, jotka lisäksi tullakseen kypsäksi vaativat pitempiä ja lyhyempiä haudotusaikoja. Minusta haudotusajoista puhuminen on varsin kummallista kun ei edes kerrota mistä ruhon osista on kysymys. Tulee ihan juupas eipäs kinauskisa mieleen, mikä tuskin on kenekään tarkoitus.. Olisiko mahdollista että alan asiantuntijat tai tutkimuslaitos kertoisi eri rohonosien sitkeyksistä ja antamista mauista sekä käristämisen kemiasta jossa lienee mahdollista muunnella aromeja monin tavoin. Minusta hyvän ruuan laitto ei voi olla pelkkää reseptien kertomista kuten käristykseen kuuluvasta muusustakin yleensä ilmoitetaan vain että perunat keitetään kuorineen tai ilman.. MITKÄ PERUNAT ???


    • pohjoisesta

      Edelleinenkin ohje on varmasti hyvä, mutta nyt tulee se mutta, sianliha on poronlihan paras höystö. Voita tai margariinia on paras käyttää, jos vieras jolle ruoka tarjotaan ei jostain syystä syö sianlihaa. Elikkä jos jostain etelästä löydät suolaamatonta, rasvaista siankylkeä, ruskista ensin sitä paloina ja käytä sitten lisärasvana vielä voita (tai ruotsalaista margariinia), koska poronliha itsessään on niin rasvatonta.Ruskista rasvassa jäiset poronlihalastut (itse asiassa helpointa vuolla puolijäistä poronlihaa).Anna hautua, kannen alla. Lisää vettä ja merisuolaa maun mukaan.Pippuri ei ole välttämätöntä, mutta moni pitää sen mausta.

    • Ritu

      Oikeaoppisuudesta en nyt niin tiedä, mutta kaikille on aina kelvannut:

      Yleensähän käristys myydään "valmiina" käristyslihana muttei se minulle ole tarpeeksi ohkasta siivua, joten jäisenä vuolen sen koko köntin kuten vuolisin kokonaistakin könttiä. Paras minun kokemuksen mukaan tulee valurautapannussa/padassa. Voissa/rasvassa paistettuna ja jos lihaa on paljon, kannattaa paistaa ensin osissa jottei pannu pääse kovin kylmettymään. Kun kaikki liha on paistettu, kaadan joukkoon noin 0.33l pullon olutta. Merkillä ei väliä, mutta ekkana kandee laittaa vain niin että liha peittyy ja sitten lisäten kun sitä hauduttaa ja nestepinta haihtuu. Itse sipullan joukkoon yhden sipulin sekä pippuria. Jotkut tykkää katajanmarjoistakin muutaman "sopan" seassa, tai vaihtoehtoisesti loraus giniä. Eli en käytä vettä tässä leikissä ensinkään. Mutta suolaa tietty oman maun mukaan!

      Tarjoilen käristyksen muikulapottumuusin sekä puolukkasurvoksen kera.

      • Nälkäinen

        Onnistuukos samoilla periaatteilla hirvipaistista vuolemalla...


      • Ritu
        Nälkäinen kirjoitti:

        Onnistuukos samoilla periaatteilla hirvipaistista vuolemalla...

        Muuten hirvikäristyksenkin teen samallalailla, mutten katajanmarjoja/giniä käytä hirveen. En tosin koskaan ole kokeillut mutten ole vain tottunut. Laakerinlehtiä ja pippuria&suolaa. Hirvipaistin marinoin itse punaviinissä: sulatan jäisen paistin suolavedessä (niin että veden peitossa). Sulaneen, huoneenlämpöisen paistin hieron viherpippurilla ja upotan punkkuun. Ei tartte olla ku muutaman tunnin, riippuu minkälaisen maun haluaa, mutta ite tykkään että hirvi maistuu kuitenkin hirveltä eikä joltain muulta. Sitte kärtsäytän pinnan rautapadassa voissa ja uuniin marinointinesteineen päivineen. Jos ei oo rautapataa niin folion alle jottei kuivu. Välillä voi kylkeä kääntää. Eka maistamalla voi tuntua mausteiseltakin mutta joka pvä hirven maku tulee mukavasti esille enemmän. Vuolasee vaan paistia leivän päälle ohikulkiissaan. -Tai iliman leipääkin! Syksyä taas odotellen...


    • Coyote

      Norjan saamelaiset laittavat usein poronkäristykseen vielä ruskeaa juustoa mausteeksi, eli vuohenjuustoa. Ja se on hyvää! :) Se vain antaa yllättävän vahvan maun, joten ihan pieni määrä aluksi, ja jos maistuu niin voi vähän lisätä... Kaikkihan ei vuohenjuustosta tykkää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      121
      2286
    2. Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten
      Maailman menoa
      424
      2163
    3. Sinun ja kaipaamasi törmääminen

      Missä sinä haluaisit sen satunnaisen kohtaamisen mieluiten tapahtuvan?
      Ikävä
      97
      1176
    4. Ammuskelua Eliaksenkadulla

      Mikä homma? Hirven metsästykseen vielä lähemäs 3kk. Oliko lie puuman metsästystä..?
      Tornio ja Haaparanta
      14
      974
    5. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      44
      794
    6. Olen pahoillani jos kärsit.

      Mutta meidän välejä ei voi korjata. Rakastin sua tiedoksi. Älä tee itelles mitään vaan hae apua.
      Ikävä
      34
      790
    7. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      109
      766
    8. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      15
      764
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      166
      706
    10. Luvattiin työpaikka, mutta mitään ei kuulukaan

      Kuinka yleistä tällainen on? Ehdin jo iloita työpaikasta, turhaan, kun mitään ei kuulukaan työnantajasta, joka ilmoitti
      Työn hakeminen
      32
      689
    Aihe