Imelletty perunalaatikko
Perusohje. Ei mausteita. Ei makeuteta sokerilla eikä siirapilla. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Näistä valmistuu:
2½ kg jauhoisia perunoita. Käytännössä kaikki perunalajikkeet imeltyy hyvin
4-5 reilua ruokalusikallista imeltävää aktiivisuutta sisältävää jauhoa
1 litra maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaastikin lajikkeiden mukaan
60-120 g voita
2 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu tämän ohjeen mukaan:
Kuori perunat kattilaan. Voit nopeuttaa kypsymistä lohkomalla perunat. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat höyrykattilassa tai suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Näin vältetään suurimmat kuorimis- ja keittotappiot.
Survo perunat huolella ja ohenna kuumalla vedellä niin että saadaan puuromainen sose.
Jäähdytä sose huolellisesti välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot menettää imeltymistehon lopullisesti - sanotaan että "jauhot palaa".
Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää vain tarvittaessa 70-75 asteista vettä.
Laita kansi kattilaan. Laita kattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään noin 3 tunniksi. Sekoita sosetta imeltymisen aikana 3-4 kertaa.
Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi siivuina. Lisää maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose. Lisää suola. Maidon määrä vaihtelee lajikkeiden ja halutun lopputuloksen mukaan. Aikaisemmin oli tapana valmistaa kunnollista haarukkaruokaa. Nykyisin valmistetaan usein vähäpätöistä ja arvotonta lisäkelitkua.
Laita sose voideltuihin lasi- tai posliinivuokiin. Lisää pinnalle voinokareita. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa, niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Näin laitetaan imelletty perunalaatikko. Imeltyy sähkölieden uunissa.
1
<50
Vastaukset
- Anonyymi
Kun perunat kuoritaan ja pilkotaan lohkoiksi ennen kypsentämistä. niin silloin tulee liukenemistappioita. Liukenemistappiot voi välttää kun kuoritut ja lohkotut perunat keitetään kattilassa kypsiksi suolattomassa niukassa vesimäärässä ja kypsät perunat soseutetaan huolellisesti kuumina keittoveteen. Veden määrä tulisi arvioida niin että koko keittovesimäärä jää soseeseen.
Sose jäähdytetään huolellisesti ja sekoittaen noin 70 asteiseksi ja jauhot lisätään 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Jäähdytä sosetta vielä muutama aste ja laita sosekattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Maista!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692257
Jotain puuttuu
Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu1012083- 781698
Hei A, osaatko
sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en411510- 781506
- 101407
- 311374
Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.
Onko kenellekään yllätys?521268Synnittömänä syntyminen
Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.621200Mitä tämä tarkoittaa,
että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?281196