Mämmiä. Tehoimeltämällä.

Anonyymi

Ruismallas mämmi:

Joulumämmiä saadaan kun mämmi maustetaan tutuilla joululeivonta mausteilla.

Mämmin sokeripommi vältetään kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeria lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on kontrollissa.

Ruismämmin voi mukailla miedomman mukaiseksi perunamämmiksi.

4 litraa vettä
650 g ruismaltaita
1200 g ruisjauhoja
Imeltämisen jälkeen:
1 teelusikallinen suolaa
Mausteet. Joulumämmiin jouluiset mausteet.

Valmistusohje:

1. Kuumenna vesi uunin kestävässä kattilassa 74–76 asteeseen. Kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon, eli "jauhot palaa".
2. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot ripotellen kattilassa huolellisesti koko vesimäärään notkeaksi puuroksi. Seoksen lämpötila laskee tässä vaiheessa itsestään vähän. Peitä kattila kannella. Laita kattila 65–75 asteiseen sähkölieden uuniin imeltymään 3–5 tunniksi. Maista,,,, riittäisikö 3 tuntia.
3. Laita kattila imeltymisen jälkeen liedelle. Kuumenna mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin, että se alkaa kiehua. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan. Jatka sekoitusta pienemmällä lämmöllä 15 minuuttia. Kiehutus estää Imeltymisreaktion jatkumisen ja makeuden haihtumisen. Maista itse imelletyn mämmin miedohko makeus. Mausta seos suolalla ja pomeranssinkuorijauheella ja joulumämmi jouluisilla mausteilla. Jätä seos maustumaan lieden sivuun noin 15 minuutiksi. Mausteet voi lisätä keittoon kuumennettaessa.
4. Anna seoksen jäähtyä hiukan. Laita mämmiseos uunivuokiin. Paista mämmiä hetken hiukan kuumemmassa. Paista 120–130 asteisen uunissa 3–4 tuntia. Sivele paistamisen aikana mämmivuokien pinnalle muutamia kertoja vähän vettä, tämä vähentää mämmin kuorettumista.
Mämmin voi jäähdyttää ja paistaa esim. seuraavana päivänä.
5. Anna mämmin jäähtyä rauhassa uunista ottamisen jälkeen. Säilytä paistettu mämmi peitettynä viileässä. Mämmi on parhaimmillaan, kun sen antaa tekeytyä ainakin 2-3 päivää.
6. Nauti mämmi maidon, kaurajuoman, kerman, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ja mikäli haluat, voit ripotella hiukan sokeria mämmin päälle. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo sopii hyvin mämmin lisukkeeksi.


Valmista ohjetta soveltaen perunamämmi:

Ohjetta soveltaen voidaan valmistaa perunamämmi. Perunamämmi valmistuu kun ohjeeseen lisätään noin 2 kg perunoita. Perunat keitetään kypsiksi ja soseutetaan kuumina kuumaan veteen notkeaksi soseeksi. Sose jäähdytetään noin 74-76 asteiseksi ja lisätään 74-76 asteiseen mämmiseokseen. Imelletään tavalliseen tapaan ja valmistetaan perunamämmiksi.

HUOMIO ! Tavalliseen mämmiin voi lisätä muutaman keskikokoisen perunan kuumana soseena tehostamaan imeltymistä.

1

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jo 1950 luvulla osa "kotikokeista" hallitsi mämmin imeltämisen niin että koko mallas- ja jauhomäärä sekoitettiin kerralla 70-75 asteiseen veteen ja annettiin imeltyä sähkölieden 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.

      Ajan hengen mukaisesti tässä ohjeessa ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lautaselle voidaan tietenkin lisätä sirotesokeria. Näin sokeripommi pysyy kurissa. Tajoillaan perinteisten ja uudempien muotilisukkeiden kanssa.

      Perinteisesti mämmin imeltämisvaiheessa imeltymislämpötilaa on pidetty yllä lisäämällä raaka-aineet vaiheittain jopa lähes kymmenessä vaiheessa. Tällä menetelmällä tasaisen lämmön ylläpitäminen on lähes mahdotonta ja osan ajasta ei imeltymistä edes tapahdu. Lisäksi pitkä imeltymisaika aiheuttaa makeuden alenemista, koska ensimmäisten vaiheiden aikana muodostuneet makeat aineet haihtuu "taivaan tuuliin".

      Kun 1950 luvulla alkoi sähköliedet yleistymään, niin ensimmäiset "mämmikokit" opetteli tehokkaan tavan mämmin imeltämiseen. Siinä kuumennetaan vesi noin 70-75 asteiseksi. Jos ollaan tarkkoja, niin sen ajan vesijohtovesi sisälsi klooria ja kloori poistettiin vedestä keittämällä. Kloori on tehokas imeltymisen estäjä. Usein myös kaivovesi keitettiin. Keittämisen jälkeen vesi jäähdytettiin noin 70-75 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot palaa ja imeltymistä ei tapahdu.

      Sähkölieden uuni pitää imeltymislämmön riittävän tasaisena ja siitä varsin epämääräisestä jaksottaiseen raaka-aineiden lisäämiseen perustuvasta imeltämisestä voidaan luopua. Näin mämmin valmistaminen helpottuu ratkaisevasti ja imeltyminen nopeutuu ratkaisevasti.

      Kuumennetaan ohjeen koko vesimäärä tilavassa kattilassa 70-75 asteiseksi. Maltaat ja jauhot sekoitetaan kuivina kulhossa ja lisätään kaikki maltaat ja jauhot ripotellen ja samalla tehokkaasti sekoittaen kattilassa. Seoskattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Sekoitetaan muutama kerta ja maistamalla varmistetaan imeltyminen.

      Imeltymisen jälkeen lisätään ripaus suolaa ja tässä vaiheessa voi myös maustaa ja kattila nostetaan liedelle ja kuumennetaan varovasti, mutta tehokkaasti koko ajan sekoittaen, niin että seos alkaa kiehumaan. Annetaan kiehua hetki ja kattila nostetaan noin 15 minuutiksi sivuun.

      (Voi antaa seisoa pitemmänkin aikaa, vaikka seuraavaan päivään).

      Mämmiseos laitetaan mämmin arvolle sopivaan lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paistetaan aluksi hiukan kuumemmassa ja alennetaan uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Pinnalle valellaan vettä muutaman kerran paistamisen aikana. Jos pinnalle valellaan siirappi- tai sokerivettä, niin silloin 1-2 valelua riittää. Annetaan paistua noin 3-4 tuntia. Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä noin 2-3 päivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      85
      4022
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      35
      3071
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      99
      2263
    4. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      31
      2038
    5. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      27
      1811
    6. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      31
      1790
    7. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      70
      1790
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      27
      1557
    9. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1517
    10. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1501
    Aihe