Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mämmiä. Tehoimeltämällä.

Anonyymi

Ruismallas mämmi:

Joulumämmiä saadaan kun mämmi maustetaan tutuilla joululeivonta mausteilla.

Mämmin sokeripommi vältetään kun valmistusvaiheessa ei lisätä sokeria eikä siirappia. Sokeria lisätään lautaselle ja näin sokerin määrä on kontrollissa.

Ruismämmin voi mukailla miedomman mukaiseksi perunamämmiksi.

4 litraa vettä
650 g ruismaltaita
1200 g ruisjauhoja
Imeltämisen jälkeen:
1 teelusikallinen suolaa
Mausteet. Joulumämmiin jouluiset mausteet.

Valmistusohje:

1. Kuumenna vesi uunin kestävässä kattilassa 74–76 asteeseen. Kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon, eli "jauhot palaa".
2. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot ripotellen kattilassa huolellisesti koko vesimäärään notkeaksi puuroksi. Seoksen lämpötila laskee tässä vaiheessa itsestään vähän. Peitä kattila kannella. Laita kattila 65–75 asteiseen sähkölieden uuniin imeltymään 3–5 tunniksi. Maista,,,, riittäisikö 3 tuntia.
3. Laita kattila imeltymisen jälkeen liedelle. Kuumenna mämmiseos varovasti koko ajan tehokkaasti sekoittaen niin, että se alkaa kiehua. Ole tarkkana, sillä mämmi palaa herkästi pohjaan. Jatka sekoitusta pienemmällä lämmöllä 15 minuuttia. Kiehutus estää Imeltymisreaktion jatkumisen ja makeuden haihtumisen. Maista itse imelletyn mämmin miedohko makeus. Mausta seos suolalla ja pomeranssinkuorijauheella ja joulumämmi jouluisilla mausteilla. Jätä seos maustumaan lieden sivuun noin 15 minuutiksi. Mausteet voi lisätä keittoon kuumennettaessa.
4. Anna seoksen jäähtyä hiukan. Laita mämmiseos uunivuokiin. Paista mämmiä hetken hiukan kuumemmassa. Paista 120–130 asteisen uunissa 3–4 tuntia. Sivele paistamisen aikana mämmivuokien pinnalle muutamia kertoja vähän vettä, tämä vähentää mämmin kuorettumista.
Mämmin voi jäähdyttää ja paistaa esim. seuraavana päivänä.
5. Anna mämmin jäähtyä rauhassa uunista ottamisen jälkeen. Säilytä paistettu mämmi peitettynä viileässä. Mämmi on parhaimmillaan, kun sen antaa tekeytyä ainakin 2-3 päivää.
6. Nauti mämmi maidon, kaurajuoman, kerman, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa ja mikäli haluat, voit ripotella hiukan sokeria mämmin päälle. Myös appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo sopii hyvin mämmin lisukkeeksi.


Valmista ohjetta soveltaen perunamämmi:

Ohjetta soveltaen voidaan valmistaa perunamämmi. Perunamämmi valmistuu kun ohjeeseen lisätään noin 2 kg perunoita. Perunat keitetään kypsiksi ja soseutetaan kuumina kuumaan veteen notkeaksi soseeksi. Sose jäähdytetään noin 74-76 asteiseksi ja lisätään 74-76 asteiseen mämmiseokseen. Imelletään tavalliseen tapaan ja valmistetaan perunamämmiksi.

HUOMIO ! Tavalliseen mämmiin voi lisätä muutaman keskikokoisen perunan kuumana soseena tehostamaan imeltymistä.

1

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jo 1950 luvulla osa "kotikokeista" hallitsi mämmin imeltämisen niin että koko mallas- ja jauhomäärä sekoitettiin kerralla 70-75 asteiseen veteen ja annettiin imeltyä sähkölieden 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia.

      Ajan hengen mukaisesti tässä ohjeessa ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä. Lautaselle voidaan tietenkin lisätä sirotesokeria. Näin sokeripommi pysyy kurissa. Tajoillaan perinteisten ja uudempien muotilisukkeiden kanssa.

      Perinteisesti mämmin imeltämisvaiheessa imeltymislämpötilaa on pidetty yllä lisäämällä raaka-aineet vaiheittain jopa lähes kymmenessä vaiheessa. Tällä menetelmällä tasaisen lämmön ylläpitäminen on lähes mahdotonta ja osan ajasta ei imeltymistä edes tapahdu. Lisäksi pitkä imeltymisaika aiheuttaa makeuden alenemista, koska ensimmäisten vaiheiden aikana muodostuneet makeat aineet haihtuu "taivaan tuuliin".

      Kun 1950 luvulla alkoi sähköliedet yleistymään, niin ensimmäiset "mämmikokit" opetteli tehokkaan tavan mämmin imeltämiseen. Siinä kuumennetaan vesi noin 70-75 asteiseksi. Jos ollaan tarkkoja, niin sen ajan vesijohtovesi sisälsi klooria ja kloori poistettiin vedestä keittämällä. Kloori on tehokas imeltymisen estäjä. Usein myös kaivovesi keitettiin. Keittämisen jälkeen vesi jäähdytettiin noin 70-75 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot palaa ja imeltymistä ei tapahdu.

      Sähkölieden uuni pitää imeltymislämmön riittävän tasaisena ja siitä varsin epämääräisestä jaksottaiseen raaka-aineiden lisäämiseen perustuvasta imeltämisestä voidaan luopua. Näin mämmin valmistaminen helpottuu ratkaisevasti ja imeltyminen nopeutuu ratkaisevasti.

      Kuumennetaan ohjeen koko vesimäärä tilavassa kattilassa 70-75 asteiseksi. Maltaat ja jauhot sekoitetaan kuivina kulhossa ja lisätään kaikki maltaat ja jauhot ripotellen ja samalla tehokkaasti sekoittaen kattilassa. Seoskattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Sekoitetaan muutama kerta ja maistamalla varmistetaan imeltyminen.

      Imeltymisen jälkeen lisätään ripaus suolaa ja tässä vaiheessa voi myös maustaa ja kattila nostetaan liedelle ja kuumennetaan varovasti, mutta tehokkaasti koko ajan sekoittaen, niin että seos alkaa kiehumaan. Annetaan kiehua hetki ja kattila nostetaan noin 15 minuutiksi sivuun.

      (Voi antaa seisoa pitemmänkin aikaa, vaikka seuraavaan päivään).

      Mämmiseos laitetaan mämmin arvolle sopivaan lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paistetaan aluksi hiukan kuumemmassa ja alennetaan uunin lämpötila 120-130 asteeseen. Pinnalle valellaan vettä muutaman kerran paistamisen aikana. Jos pinnalle valellaan siirappi- tai sokerivettä, niin silloin 1-2 valelua riittää. Annetaan paistua noin 3-4 tuntia. Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä noin 2-3 päivää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      63
      1355
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      71
      1241
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe