Peruna ja suolainen kylmävesi rektio

Anonyymi

Kouluajoista on pitkäaika , en muista mikä tuo reaktio peruna suikaleella ja suolaisella kylmällä vedellä on.. mikä sen aiheuttaa.. ??

Koulussa kerrottiin se on unohtunut ajan saatossa..
Miksi peruna kypsyy tasasemmin ja rapeaksi kun käsitelyn tekee???

4

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Reakoiko siinä perunan rauta ja suola, kun perunassahan on paljon mikä voisi tehdä reaktion. Kumiperunat saa valmistettua kun kuoritut perunat laittaa kylmään veteen liian pitkäksi aikaa. Siinä se pinta vain reakoi. Mutta kun suikaloi ja nopeuttaa reaktiota suolalla. Saa hiton rapeita perunoita, jos kypsentää ne uunissa tai pannulla. Keittäminen tekee ne kumisiksi. Mutta mikä on tuo juttu miksi koostumus muuttuu n.15-30min aikana kylmässä vedessä?

      • Anonyymi

        Jäätyy ja rapeutuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jäätyy ja rapeutuu?

        Ei jäädy, mitä lämpöä hanasta tulee kylmältäpuolelta. vesi menee sameaksi ja kirkastuu noin 30min päästä. joten jonkin lainen reaktio tapahtuu.

        ihan kätevä juttu, mutta kysyn mikä tuon tekee? kemiallinen reakstio on kyseessä.
        ravintola alan koulussa opetetiin tuo mutta en vaan muista mikä juttu tuo on ?

        vähän olen googlettanut:

        selitys 1.
        peruna toimii myös paristona :D joten kylmävesi ja suola poistaa ioneita perunnan rakenteesta, tapahtuu niin sanottu kylmä kypsyminen. rakenne kiehuu molekyyli tasolla ja kypsentää "vähän" ( sama tapahtuu kun pariston navat yhdistää oikosulkuun)..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei jäädy, mitä lämpöä hanasta tulee kylmältäpuolelta. vesi menee sameaksi ja kirkastuu noin 30min päästä. joten jonkin lainen reaktio tapahtuu.

        ihan kätevä juttu, mutta kysyn mikä tuon tekee? kemiallinen reakstio on kyseessä.
        ravintola alan koulussa opetetiin tuo mutta en vaan muista mikä juttu tuo on ?

        vähän olen googlettanut:

        selitys 1.
        peruna toimii myös paristona :D joten kylmävesi ja suola poistaa ioneita perunnan rakenteesta, tapahtuu niin sanottu kylmä kypsyminen. rakenne kiehuu molekyyli tasolla ja kypsentää "vähän" ( sama tapahtuu kun pariston navat yhdistää oikosulkuun)..

        Suola jäädyttää vaikka saunassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      74
      4888
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      33
      2741
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      40
      2514
    4. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      26
      1943
    5. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      1842
    6. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      88
      1671
    7. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      25
      1612
    8. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      165
      1544
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      24
      1348
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      94
      1200
    Aihe