Viimevuoden perunasato alkaa olemaan keväällä parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.

Anonyymi

Imelletty perunalaatikko on perinteisesti ympärivuotinen ruoka. Peruna on osattu varastoida vuosisatoja niin että sitä on ollut tarjolla ympäri vuoden. Kun imelletyn perunalaatikon valmistustaito on taantunut, niin viime vuosikymmeninä perunalaatikko on väistynyt arkisesta ruokapöydästä ja se on nykyisin lähinnä siirapilla makeutettu ja erilaisin maustein maustettu jouluruoka.

Jos haluaa valmistaa ympärivuotisen perinteisen vanhanajan arkisen aidosti imelletyn perunalaatikon - tässä ohje:

Ei lisätä siirappia eikä mausteta, maku saadaan imeltämällä.

Imelletty perunalaatikko

2 1/2 kg perunoita
1 dl vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
2½ teelusikallista suolaa
60-100 g voita

Näin valmistuu:

1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat kuumina sakeaksi soseeksi suoraan keittoveteen. Arvioi veden määrä ennen keittoa. Tarvittaessa voi lisätä kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose huolellisesti välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi tai vähän yli.
4. Lisää jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita tasaiseksi.
5. Laita kannella peitetty perunasosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita noin 3 kertaa ja maista - riittäisikö lyhyempikin imeltymisaika.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Maidon määrä vaihtelee runsaastikin eri lajikkeilla - ja sen mukaan halutaanko litkumainen lisuke vai kunnon haarukkaruoka. Lisää suola.
7. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voi lisä muutaman nokareen voita.
8. Paista aluksi reilussa lämmössä. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia
9. Paista ympärivuotista perinteistä vanhanajan arkista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

0

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Et siis vieläkään

        Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
        Ikävä
        50
        2224
      2. Yritin saada

        Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.
        Ikävä
        11
        904
      3. Aavistatko että moni tietää

        Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut
        Ikävä
        79
        901
      4. Onko vielä

        mahdollista nähdä?
        Rakkaus ja rakastaminen
        68
        853
      5. Olisitko mies valmis?

        Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me
        Ikävä
        112
        795
      6. Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa

        Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt
        Maailman menoa
        46
        789
      7. Kronikat..

        Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu
        Imatra
        9
        743
      8. Täällä istun ja mietin

        Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu
        Ikävä
        49
        739
      9. vieläkin sanoa voin...

        💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos
        Ikävä
        22
        723
      10. Hyvä että lähdit siitä

        Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖
        Ikävä
        20
        720
      Aihe