Imelletty perunalaatikko on perinteisesti ympärivuotinen ruoka. Peruna on osattu varastoida vuosisatoja niin että sitä on ollut tarjolla ympäri vuoden. Kun imelletyn perunalaatikon valmistustaito on taantunut, niin viime vuosikymmeninä perunalaatikko on väistynyt arkisesta ruokapöydästä ja se on nykyisin lähinnä siirapilla makeutettu ja erilaisin maustein maustettu jouluruoka.
Jos haluaa valmistaa ympärivuotisen perinteisen vanhanajan arkisen aidosti imelletyn perunalaatikon - tässä ohje:
Ei lisätä siirappia eikä mausteta, maku saadaan imeltämällä.
Imelletty perunalaatikko
2 1/2 kg perunoita
1 dl vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoja
noin 3 dl keitinvettä
noin 1/2 l maitoa
2½ teelusikallista suolaa
60-100 g voita
Näin valmistuu:
1. Valitse perunoiksi hyvin soseutuvaa lajiketta.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi. Survo perunat kuumina sakeaksi soseeksi suoraan keittoveteen. Arvioi veden määrä ennen keittoa. Tarvittaessa voi lisätä kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose huolellisesti välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi tai vähän yli.
4. Lisää jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoita tasaiseksi.
5. Laita kannella peitetty perunasosekattila 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita noin 3 kertaa ja maista - riittäisikö lyhyempikin imeltymisaika.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Maidon määrä vaihtelee runsaastikin eri lajikkeilla - ja sen mukaan halutaanko litkumainen lisuke vai kunnon haarukkaruoka. Lisää suola.
7. Laita seos voideltuun uunivuokaan ja pinnalle voi lisä muutaman nokareen voita.
8. Paista aluksi reilussa lämmössä. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia
9. Paista ympärivuotista perinteistä vanhanajan arkista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Viimevuoden perunasato alkaa olemaan keväällä parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.
Anonyymi
2
123
Vastaukset
- Anonyymi
Eli itäneistä tulee parempaa? Täällä ainakin jokainen perunapussi sisältää jo perunoita, joissa itujen alut.
- Anonyymi
Varastoidut perunat ei liisteröidy niin helposti kuin vasta nostetut perunat.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023