Mämmi.
Perinteiseen mämmiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Kotitekoinen mämmi; ainekset:
3½ l vettä . Vesi kuumennetaan 70-74 asteiseksi
½ kg mämmimaltaita
1 kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta
1 teelusikallista suolaa
Päälle:
Siirappivettä (1 dl vettä/1/2 dl siirappia)
Valmistusohje:
1. vaihe.
Kuumenna vesi 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen, niin että saadaan sakea puuromainen seos.
Imeltyminen tehostuu kun seokseen lisää soseutettuna 2-4 keskikokoista perunaa.
Peitä kattila kannella.
2. vaihe.
Kuumenna uuni ennakkoon 70 asteiseksi.
Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista imeltymisen alkaminen maistamalla ja seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.
3. vaihe.
Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.
Kuumenna imeltynyt mämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja lisää suola ja muut mausteet. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
4. vaihe.
Laita mämmiseos uunivuokaan. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa 1-2 rkl kylmää vettä tai 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä (tai sokerivettä) kuorettumisen estämiseksi.
Paista mämmiä noin 3 tuntia
*
Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.
Mämmi. Itse tehty.
3
130
Vastaukset
- Anonyymi
Perunamämmi.
Perinteiseen perunamämmiin ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Makeuttamaton tavallinen ruismämmi saattaa olla joidenkin mielestä liian voimakkaan makuinen. Kotitekoinen perunamämmi on miedomman makuinen vaihtoehto.
Kotitekoinen perunamämmi; ainekset:
2 kg perunoita
3½ l vettä . Vesi kuumennetaan 70-74 asteiseksi.
½ kg mämmimaltaita
1 kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta tai muita sopivia mausteita.
Monien mielestä maustamatta paras.
1 teelusikallista suolaa
Päälle:
Siirappivettä (1 dl vettä/1/2 dl siirappia)
Kotitekoisen perunamämmin valmistusohje:
1. vaihe.
Kuori perunat, halkaise isot perunat. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa pienessä vesimäärässä ja soseuta perunat kuumina suoraan keittoveteen.
Kuumenna vesi 70-74 asteiseksi.
Sekoita kattilassa veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen, niin että saadaan sakea puuromainen seos.
Varmista että perunasose on jäähtynyt 70-74 asteiseksi. Lisää perunasose mämmiseokseen.
Peitä kattila kannella.
2. vaihe.
Kuumenna uuni ennakkoon 70 asteiseksi.
Laita seoskattila 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Varmista imeltymisen alkaminen maistamalla ja seuraa imeltymisen edistymistä maistamalla.
3. vaihe.
Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.
Kuumenna imeltynyt mämmiseos kiehuvaksi koko ajan tehokkaasti sekoittaen varoen pohjaan palamista ja lisää suola ja muut mausteet. Siirrä mämmikattila sivuun ja anna seisoa noin 15-30 minuuttia.
4. vaihe.
Laita mämmiseos uunivuokaan. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun mämmiseos alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Lisää mämmin päälle vuokiin 2-3 kertaa 1-2 rkl kylmää vettä tai 1-2 kertaa voimakasta siirappivettä (tai sokerivettä) kuorettumisen estämiseksi.
Paista mämmiä noin 3 tuntia
*
Annä mämmin seisoa viileassa 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan.
Sopivia lisukkeita mämmille on kerma/kermamaito ja sirotesokeri, sekä appelsiinikuorihillo ja aprikoosihillo. - Anonyymi
Todella huono resepti. Ihan tekee pahaa. Toivottavasti kukaan ei kokeile tätä. Meidän suku on tehnyt aina mämminsä ja tosi hyvää
- Anonyymi
Laita esille se paremman perunamämmin resepti ? ? ?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh422812Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia
Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-201729423532584Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta562305- 352194
- 251733
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘251639- 471504
- 1001449
En ymmärrä käytöstäsi
Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek1391395Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa641253