Mämmi ! Mämmin laittamisen salaisuudet. Urbaanilegendaa ???

Anonyymi

Kaikki mämmin laittamiseen liittyvä tieto on julkista.

Veden kuumentaminen kattilassa 70-74 asteiseksi. Tässä lämpötilassa imeltävä entsyymi ei tuhoudu ja maltaat ja jauhot sekoittuu hyvin veteen. Alemmissa lämpötiloissa on kokkaroitumisvaara.

Nykyaikana maltaat ja jauhot sekoitetaan vatkaamalla kerralla 70-74 asteiseen veteen. Näin kaikki maltaat ja jauhot imeltyvät optimiajan ja saavutetaan hyvä makeus . Imeltymisajaksi 70 asteisessa sähkölieden uunissa riittää kokonaisuudessaan noin 3 (4)tuntia. Alle 3 tuntiakin saattaa riittää, maista.

Jaksottaisessa nimeltämisessä ensimmäiset mallaserät ja jauhoerät "imeltyy liikaa" ja makeus haihtuu. Ja viimeisten erien maltaat ja ajuhot imeltyy liian lyhyen ajan ja muodostuva makeus jää vajaaksi, sekä mämmiin jää "jauhon maku".

Kun valmistat PERUNAMÄMMIÄ:
Kuori perunat suolattomassa vähässä vedessä täysin kypsiksi. Soseuta perunat suoraan keittoveteen niin että saadaan notkeahko puuromainen sose. Jäähdytä sose huolellisesti 70-74 asteiseksi ja sekoita hyvin mämmiseokseen ennen imeltämistä ja jatka imeltämällä tavalliseen tapaan.

Mämmin keittämistä suositellaan silloin kun mämmin valmistus keskeytetään imeltämisen jälkeen. Keittäminen pysäyttää imeltymisen ja makeutta ei pääse karkuun keskeytyksen aikana. Noin 15 minuutin keittäminen pysäyttää makeuden haihtumisen.

Jos mämmi laitetaan heti imeltämisen jälkeen vuokiin ja paistamisen aloitetaan noin 200 asteisessa uunissa, niin silloin ei keittäminen tai kuumentaminen kattilassa ei ole tarpeen, koska 200 asteisessa uunissa imeltyminen keskeytyy riittävän nopeasti ja pitää makeuden mämmissä. Riittää kun mämmi alkaa kuplimaan vuoassa. Kun mämmi alkaa kuplimaan vuoassa, niin silloin alennetaan uunin lämpötila 130-145 asteeseen mikä rauhoittaa kuplimisen. Näin voidaan myös paistaa lähes täysiä vuokia. Paista mämmiä noin 3 tuntia.

Jos paistaminen tapahtuu koko ajan 120-140 asteisessa uunissa, niin silloin imeltäminen tulee pysäyttää keittämällä imellettyä mämmiä 10-15 minuuttia. Sekoita erittäin tehokkaasti koko keittämisen ja kuumentamisen ajan, koska mämmi palaa herkästi pohjaan.

0

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Alle 15 oli

        Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
        Vimpeli
        133
        3511
      2. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

        Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
        Suomalaiset julkkikset
        75
        2306
      3. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

        Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
        Maailman menoa
        259
        2205
      4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

        Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
        Ikävä
        141
        1980
      5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

        Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
        Ikävä
        69
        1532
      6. Rakastan sinua

        Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
        Ikävä
        101
        1440
      7. Juhannusterveiset kaivatulle

        Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
        Ikävä
        93
        1307
      8. Sä oot kyllä

        Aika erikoinen nainen
        Ikävä
        61
        1303
      9. Kaupunki osti Absin

        Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
        Haapavesi
        61
        1270
      10. Millaistakohan

        Sun kanssa suhde olisi?
        Ikävä
        71
        1141
      Aihe