Imelletty perunalaatikko - sopii rilliruokiin.
Imelletty perunalaatikko on valmistettu perinteisesti silloin kun leivinuuni on lämmitetty leipomisisten paistamista varten. Isojen leivinuunien jälkilämpö sopii erinomaisesti imelletyn perunalaatikon kypsentämiseen. Nykyisillä sähköliesillä ei juurikaan jälkilämpöä ole, mutta uunin lämpötila pysyy tasaisena säädetyssä arvossa. Uunin lämpötilaa voi tarkkailla erillisen yksinkertaisen uuninlämpömittarin avulla. Kun lämmön saa oikeaksi, niin sen jälkeen säätimiin ei kannata koskea - annetaan uunin säätimen pitää lämpötila automaattisesti oikeana.
Hämäläisessä ruokaperinteessä imelletty perunalaatikko tunnetaan nimellä tuuvinki. Valitse laatikkoon mahdollisimman jauhoisia perunoita, mutta on myös kiinteiden perunoiden suosijoita.
Aitoon imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Valmistusaineet:
1 kg jauhoisia perunoita (punainen pussi)
Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen ja soseeseen
1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
n. 5dl maitoa
1 tl suolaa
Valmistus:
1. Kuori perunat raakoina. Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella suoraan keittoveteen - Arvioi veden määrä, vesi jää soseeseen.
2. Jäähdytä sose välillä sekoittaen huolellisesti 71-75 asteiseksi. Yli 77 asteessa "jauhot palaa" - jauhot menettää lopullisesti imeltämistehon.
3. Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen 71-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Laita kansi kattilaan.
4. Sose imeltyy parhaiten 65-67 asteisena. Imellä sose 69-70 uunissa. Sose imeltyy noin 3 tunnissa. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Varmista imeltyminen maistamalla.
5. Lisää soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen. Lisää suola sekoita.
6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista perunalaatikkoa aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Tiesitkö että...
Vinkki! Imelletty perunalaatikko on parasta vastapaistettuna, joten sen paistaminen kannattaa tehdä vasta "viimetipassa", mutta anna imelletyn perunalaatikon vetäytyä hetken ennen ruokailua.
Grillatut lihat ja makkarat ovat imelletyn perunalaatikon mainioita lisukkeita. Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan kesäisen imelletyn perunalaatikon raaka-aineeksi.
Perinteisesti siemenperunoiden valinnan yhteydessä keväällä valittiin parhaat edellisen vuoden sadon perunat kesäaikaisen imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Perunan myyjiltä on saatavissa yleisesti loppukesään saakka edellisen vuoden satoa, mikä soveltuu erinomaisesti kesäisen imelletyn perunalaatikon valmistamiseen.
Talven yli varastoidusta perunoista erinomaista imellettyä perunalaatikkoa
Anonyymi
0
73
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1713468
Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä
En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m851486Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek251239- 1581212
Pitääkö penkeillä hypätä Martina?
Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit192978- 35961
Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut16933Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?57822Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä
Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk85761- 62745