Imelletty perunalaatikko - sopii rilliruokiin.
Imelletty perunalaatikko on valmistettu perinteisesti silloin kun leivinuuni on lämmitetty leipomisisten paistamista varten. Isojen leivinuunien jälkilämpö sopii erinomaisesti imelletyn perunalaatikon kypsentämiseen. Nykyisillä sähköliesillä ei juurikaan jälkilämpöä ole, mutta uunin lämpötila pysyy tasaisena säädetyssä arvossa. Uunin lämpötilaa voi tarkkailla erillisen yksinkertaisen uuninlämpömittarin avulla. Kun lämmön saa oikeaksi, niin sen jälkeen säätimiin ei kannata koskea - annetaan uunin säätimen pitää lämpötila automaattisesti oikeana.
Hämäläisessä ruokaperinteessä imelletty perunalaatikko tunnetaan nimellä tuuvinki. Valitse laatikkoon mahdollisimman jauhoisia perunoita, mutta on myös kiinteiden perunoiden suosijoita.
Aitoon imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Valmistusaineet:
1 kg jauhoisia perunoita (punainen pussi)
Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen ja soseeseen
1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
n. 5dl maitoa
1 tl suolaa
Valmistus:
1. Kuori perunat raakoina. Keitä perunat kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä. Soseuta perunat kuumina perunasurvimella suoraan keittoveteen - Arvioi veden määrä, vesi jää soseeseen.
2. Jäähdytä sose välillä sekoittaen huolellisesti 71-75 asteiseksi. Yli 77 asteessa "jauhot palaa" - jauhot menettää lopullisesti imeltämistehon.
3. Lisää jauhot huolellisesti sekoittaen 71-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Laita kansi kattilaan.
4. Sose imeltyy parhaiten 65-67 asteisena. Imellä sose 69-70 uunissa. Sose imeltyy noin 3 tunnissa. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Varmista imeltyminen maistamalla.
5. Lisää soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen. Lisää suola sekoita.
6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista perunalaatikkoa aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Tiesitkö että...
Vinkki! Imelletty perunalaatikko on parasta vastapaistettuna, joten sen paistaminen kannattaa tehdä vasta "viimetipassa", mutta anna imelletyn perunalaatikon vetäytyä hetken ennen ruokailua.
Grillatut lihat ja makkarat ovat imelletyn perunalaatikon mainioita lisukkeita. Talven yli varastoitu peruna on parhaimmillaan kesäisen imelletyn perunalaatikon raaka-aineeksi.
Perinteisesti siemenperunoiden valinnan yhteydessä keväällä valittiin parhaat edellisen vuoden sadon perunat kesäaikaisen imelletyn perunalaatikon valmistamiseen. Perunan myyjiltä on saatavissa yleisesti loppukesään saakka edellisen vuoden satoa, mikä soveltuu erinomaisesti kesäisen imelletyn perunalaatikon valmistamiseen.
Talven yli varastoidusta perunoista erinomaista imellettyä perunalaatikkoa
Anonyymi
0
59
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jäätävä epävarmuus
Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko841796- 431429
En malta odottaa mies että tulet minuun
Sykkivänä ja intohimon palossa ujutat hitaasti upean rakkauden miekkasi minuun, ja antaudutaan kiihkeään rakasteluun. Hu1191240Vanhemmalle naiselle
Ihastuin sinuun kauan sitten. Luonteeseen, ulkonäköön ja iloisuuteen. Olen haaveillut sinusta sen jälkeen monet kerrat.871182- 67997
- 56952
Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!
Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!41933Pitsaa selliiä
Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon20920- 34874
- 46842