Laitoin 1,5 litran mehukannuun vettä noin 1 litran ja pikkaisen ehkä 3-4 ruokalusikkaa suolaa veden sekaan, ongelma on ettei se jäädykkään -18 asteessa umpijäähän. Vaan on jäähilettä ja osa ihan nesteenä vaikka on ollut pakkasessa 24 tuntia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Freezing-point_depression
Mukaanhan sen pitäisi jäätyä jo -5 asteen paikkeilla. Vai paljonko litraan vettä voi laittaa suolaa, että jäätyisi kotipakastimessa umpijäähän?
Tarkoitus oli tehdä -5 asteen paikkeilla oleva kylmäkalle
Suolaveden jäätyminen
9
5356
Vastaukset
- Anonyymi
Mutta miksi se suola on ollenkaan sinne jäähän tungettava, et kai sitä jäätä jäänä kuitenkaan käy nieleksimään? Eli ehdit suolan lisätä juomaasi vähän ennen juomistakin vai mikä tässä on se suolan tarkoitus, ei suolavedestä jäädytetty jää ole sen parempaa ja kestävämpää jäätä kuin suolattomasta vedestä tehty, et saavuta tällä toimella muuta kuin vaikeuksia kuten nyt vaikuttaa tapahtuvan!
- Anonyymi
Tarkoitus on tehdä kylmäkalle joka on kylmempi kuin pelkällä vedellä täytetty.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tarkoitus on tehdä kylmäkalle joka on kylmempi kuin pelkällä vedellä täytetty.
Ei se suola tee kylmästäsi astettakaan kylmempää, turhaan pähkäilet tuollaisen asian kanssa. Suola ei liioin pakastimesi jäähdytys- ja jäädytyskykyä lisää. Jos pakastin kykenee saavuttamaan alimmillaan miinus 18 asteen tilanteen, ei mikään tuote pakastimessa voi mennä sitä kylmempään tilaan, ei suolalla eikä ilman suolaa! Veden ominaislämpökapasiteetti ei muutu suolan ansiosta, eli jos kuvittelet suolaveteen voitavan "ladata" enemmän kylmäenergiaa kuin suolattomaan, ei pidä paikkaansa, suola ainoastaan laskee hieman veden jäätymispisteen lämpötilaa eikä sitten muuta aiheutakaan.
Ja minun mielikuvissani kylmäkallella tarkoitetaan kyllä ihmistä markkeeraavaa, esim. erilaisissa pelastusharjoituksissa käytettävää suunnilleen ihmisen kokoista, painoista ja oloista nukkea. On nimittäin tullut muutaman kerran mm. savusukellusharjoituksissa raahattua kylmäkallea turvaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei se suola tee kylmästäsi astettakaan kylmempää, turhaan pähkäilet tuollaisen asian kanssa. Suola ei liioin pakastimesi jäähdytys- ja jäädytyskykyä lisää. Jos pakastin kykenee saavuttamaan alimmillaan miinus 18 asteen tilanteen, ei mikään tuote pakastimessa voi mennä sitä kylmempään tilaan, ei suolalla eikä ilman suolaa! Veden ominaislämpökapasiteetti ei muutu suolan ansiosta, eli jos kuvittelet suolaveteen voitavan "ladata" enemmän kylmäenergiaa kuin suolattomaan, ei pidä paikkaansa, suola ainoastaan laskee hieman veden jäätymispisteen lämpötilaa eikä sitten muuta aiheutakaan.
Ja minun mielikuvissani kylmäkallella tarkoitetaan kyllä ihmistä markkeeraavaa, esim. erilaisissa pelastusharjoituksissa käytettävää suunnilleen ihmisen kokoista, painoista ja oloista nukkea. On nimittäin tullut muutaman kerran mm. savusukellusharjoituksissa raahattua kylmäkallea turvaan.” suola ainoastaan laskee hieman veden jäätymispisteen lämpötilaa eikä sitten muuta aiheutakaan”
Aivan, ja kylmäkallen lämpötila pysyy siinä kunnes jää on sulanut. Siis suolalla varustettu kylmäkalle on kylmempi kuin pelkällä vedellä täytetty. Toki vastavuoroisesti jäähdyttää vähemmän aikaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Faasimuutos - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
” suola ainoastaan laskee hieman veden jäätymispisteen lämpötilaa eikä sitten muuta aiheutakaan”
Aivan, ja kylmäkallen lämpötila pysyy siinä kunnes jää on sulanut. Siis suolalla varustettu kylmäkalle on kylmempi kuin pelkällä vedellä täytetty. Toki vastavuoroisesti jäähdyttää vähemmän aikaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/FaasimuutosUnohda koko juttu, väitteesi kumoaisi jo fysiikan peruslait, olet aivan ns. pihalla.
- Anonyymi
Olin aikanaan muutaman vuoden kylmätekniikan alalla töissä ja vähän siihen(kin) liittyen asioita opiskelinkin. Eräässä isossa varastossa toisissa halleissa joissa halutiin lämpötilaksi 5- 8 plusastetta, kylmäaineena käytettiin suolavettä. Jäähdytettävän tilan lämmönvaihtimelle menevän veden lämpötila voitiin suolan ansiosta laskea noin nollaan tai asteen- pari allekin ilman pelkoa veden jäätymisestä ja kun lämmönvaihtimet oli riittävän suurilla pinnoilla suunniteltu ja rakennettu, niillä saatiin tilaan juuri se em. viileys. Suolavesi kylmäaineena ei tietenkään toiminut kuin varsinaiset kylmäaineet joilla oli höyrystimet ja lauhduttimet ym., ei vesi missään vaiheessa prosessia höyrystynyt mutta siirsi lämpöä kuitenkin tilasta pois.
Suolavesikierrossa oli 2- 4 kuutiometrin suolavesialtaat joihin tarpeen mukaan lisättiin suolaa niin paljon että vesi pysyi suolasta kylläisenä, tämä varmistettiin lisäämällä suolaa niin että osa siitä ei enää sulanut eli oli säiliön pohjalla nähtävissä.
Myös suolavesi jäätyy miinus 18 asteessa takuuvarmasti, eri asia on missä ajassa sillä on huomioitava esim. tavallisen pakastimen kyseessä ollessa mitä valmistajakin on sen laitteen pakastuskyvystä ilmoittanut. Kun miinus 18 asteiseen pakastimeen lisätään lämmintä tuotetta, pakastimen lämpötilahan jonkin aikaa pyrkii nousemaan eikä suinkaan heti saavuta uudelleen sitä miinus 18 asteen tilannetta...jookos. Valistajat yleensä myös ilmoittavat mikä on suositeltu maksimimäärä tuotteita kerralla ja millä aikavälillä lisättynä sinne pakastimeen.
On elintarvikkeita joiden hyvän säilymisen kannalta pakastamisessa on tärkeätä riittävän nopeus, siis pakastimen pakkanen ei yksin takaa tuotteen hyvää säilymistä vaan se tuote tulee saada syvään jäätymistilaan riittävän nopeasti, selvää pässinlihaa tietysti kaikille pakastajille...tai sitten ehkä ei, miten arvelisit? - Anonyymi
Liian vähän suolaa. Haluat eutektisen seoksen, joka kokonaisuudessaan jäätyy ja sulaa yhdessä lämpötilassa. Kos suolavesiseos ei ole eutektinen niin siitä jäätyessä erkaloituu enemmän ja vähemmän suolaa sisältäviä osia.
Suolaliuos on eutektinen kun siinä on suolaa 23.3% jolloin sen sulamispiste on -21.1 C.- Anonyymi
http://chemguide.co.uk/physical/phaseeqia/saltsoln.html
Tuosta voit tarkistaa suolaveden faasidiagrammin eli juuri tuon eutektisyuteen tarvittavan suolamäärän. Nyt siis suola on natriumkloridia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
http://chemguide.co.uk/physical/phaseeqia/saltsoln.html
Tuosta voit tarkistaa suolaveden faasidiagrammin eli juuri tuon eutektisyuteen tarvittavan suolamäärän. Nyt siis suola on natriumkloridia.Suuri kiitos sinulle asiallisesta vastauksesta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj262558- 1421915
- 661827
Onkohan tämä jotain elämää suurempaa
Vai olenko kehitellyt nämä tunteet vain omassa pääkopassani. Tunne kyllä sanoo että jotain tässä on.. Toivottavasti et m351463KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa
Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.561406Nainen sä olet
arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r771259Oletteko naiset huomanneet sellaista asiaa
että vaikka miehiä tulee ja menee ja hakeutuu seuraanne mitä viehättävämpiä olette niin sitä enemmän itseasiassa te olet601216- 1171184
Voi kun pian voisi varmuudella sanoa
mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(591122Jos olisin
Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p571117