Ilman puhdistaminen pienhiukkasista lämmittää ilmastoa

Anonyymi

Poikkeuksellisten helteiden yhteydessä mediassa ei ole hehkutettu kovinkaan näkyvästi ilmastonmuutoksen vaikutusta ja lämpenemisestä johtuvia kauhuskenaarioita – miksi? Voisiko syy olla tässä?

Koronavirus on vähentänyt ihmisten liikkumista ja erityisesti matkustelua ja epäilemättä se on vaikuttanut nopeasti ilman pienhiukkasten määrään. Voisiko tässä olla luonnollinen syy poikkeuksellisille hellepiikeille/-jaksoille?

>>
Tutkimalla yhtä aikaa sekä ilmasto- että terveysvaikutuksia, tutkijat pystyivät havainnollistamaan pienhiukkaspäästörajoituksiin mahdollisesti liittyviä ongelmallisia valintatilanteita kuolleisuuden vähentämisen ja pienhiukkaspäästöjen vähenemisen aiheuttaman nopeutuneen lämpenemisen välillä. Esimerkiksi idealisoidussa skenaarioissa, jossa pienhiukkaspäästöjä rajoitettiin kaikin keinoin, lähivuosikymmenien lämpeneminen kiihtyi voimakkaasti, mutta toisaalta pienhiukkasiin liittyvä kuolleisuus saatiin tippumaan murto-osaan nykytasosta parissa vuosikymmenessä. Ilman uusia päästörajoituksia pienhiukkasten aiheuttama kuolleisuus sen sijaan jatkoi kasvuaan, mutta ilmasto lämpeni selvästi hitaammin kuin muissa skenaarioissa.

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutinen/488342570
>>
>>
Pienhiukkaset vaikuttavat paitsi terveyteen, myös ilmastoon. Hiukkasten suora vaikutus on helppo ymmärtää lukion fysiikan tiedoilla. Kun valo osuu esteeseen, eli tässä tapauksessa aerosolihiukkaseen, valo joko heijastuu johonkin poikkeavaan suuntaan tai imeytyy ja muuttuu lämmöksi. Heijastumista kutsutaan siroamiseksi, imeytymistä absorboitumiseksi. Ilmakehässä tärkein absorboiva aine on musta hiili eli noki. Musta hiili lämmittää ilmastoa, kun taas muut ilmakehän hiukkaset pääosin sirottavat valoa ja näin viilentävät ilmastoa vähentämällä maanpinnalle asti pääsevää auringonsäteilyä.

Hiukkasten epäsuora ilmastovaikutus liittyy pilviin. Pilvet koostuvat pienistä vesipisaroista tai jääkiteistä, jotka ovat liian kevyitä pudotakseen alas sateena. Jokainen pilvipisara on syntynyt veden tiivistyessä aerosolihiukkasen ympärille. Ytimenä toimivia hiukkasia sanotaan pilvipisaroiden tiivistymisytimiksi.

https://www.muutoslehti.fi/pilvien-ytimessa-eli-miten-pienhiukkaset-vaikuttavat-maapallon-ilmastoon/
>>

Ennen kun vastaat, kannattaa lukaista varsinaiset jutut ajatuksella!

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olen itse asiassa tiennyt tuon asian molemmat puolet, mutta nyt luin ensi kertaa jutun, jossa vaikutukset oli yhdistetty. Erittäin valaiseva artikkeli.

      Mieltäni jäi vaivaamaan, onko pienhiukkasten laadulla millainen vaikutus. Onko terveyden suhteen eroa aerosoleissa, joita metsä tuottaa ( prof. Markku Kulmalan spesiaalialuetta) ja niissä, mitä liikenne tuottaa? Voisi luulla, että liikenteen pienhiukkaset ovat paljonkin vaarallisempia, mutta aina ei MuTu-tieto ole oikeassa.

    • Anonyymi

      Siirsin toisen linkkisi kirjanmerkkeihin. Kyseisestä linkistä näyttää löytyvän paljon ympäristötietoa lukuisilta tieteellisesti koulutetuilta kirjoittajilta.

    • Anonyymi

      Ennen muodostui poutapilviä taivaalle ja sadepilviä tällaisina hellepäivinä.
      Nyt ei muodostu pilviä ollenkaan ja hiukkaspäästöjä ei juurikaan mistään muodostu, kuten ennenvanhaan.

      • Anonyymi

        Kyllä pilviä on ollut ennen ihmisen aiheuttamia hiukkaspäästöjäkin.

        Maailman eniten viitattu klimatologi Markku Kulmala:
        "Aerosolihiukkaset heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen Metsien tuottamat aerosolihiukkaset muodostavat pilviä, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen ja viilentävät siten ilmastoa. - Fotosynteesin sivutuotteena syntyy biologisia hiilivetyjä, jotka valon ja otsonin vaikutuksesta pystyvät tiivistymään aerosolihiukkasiksi. Aerosolihiukkaset voivat edelleen toimia pilvipisaroina ja pilvinä, kertoo Kulmala. "


    • Toisessa linkissä on tällainen toteamus:
      "Kaiken kaikkiaan hiukkaset siis viilentävät ilmastoa. Toisin kuin kasvihuonekaasujen vaikutus, hiukkasten aiheuttaman viilentävän säteilypakotteen suuruus ja vaikuttavuus ilmastonmuutoksessa tunnetaan kuitenkin vielä melko huonosti".

      Hiukkasten vaikutus ilmastoon tunnetaan huonosti niinkuin moni muukin ilmastoon vaikuttava tekijä koska kaikki muu ilmastotutkimus on jäänyt politiikalla buustatun AGW:n jalkoihin

      Heti perään ko linkissä tulee sitten tyypillistä AGW:tä:
      "Se ei silti tarkoita, että hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä olisi varaa viivytellä. Päinvastoin, ilmakehän puhdistuessa hiukkasista kasvihuonekaasupäästöjä täytyy vähentää vielä enemmän, jotta ilmastonmuutosta voidaan hillitä".

      Siis myönnetään, että pieniukkasilla on vaikutusta ilmastoon koska sekin voidaan kääntää ilmastopolitiikan tueksi. Onhan sekin sentään jotain, että myönnetään muidenkin tekijäin kuin hiilidioksidin vaikutus ilmastoon.

      Itselleni tämä pienhiukkasjuttu ei ole todellakaan mikään uutinen. Aerosolien merkitys on tiedetty vaikka kuinka kauan. Sekin on tiedetty, että ihmiskuntakin on niitä pienhiukkasia ilmakehään tupruttanut. Eivät viilentävät pienhiukkaset kuitenkaan välttämättä ole ihmisen tuottamia, niitä tulee tulivuorista ja niitä voi tulla myös avaruudesta. Pienhiukkasten vähyys siis lämmittää ilmastoa. Se on koko ilmaston lämpenemisen yksi mahdollinen syy. Nykyinen lämpeneminen voi aiheutua yksinkertaisesti siitä, että aiemmin ilmastoa viilentänyt syy on poistunut.

    • Anonyymi

      Alarmistien epäsuosiossa oleva tanskalainen tutkija Henrik Svensmark on arvioinut, että puolet havaitusta lämpenemisestä selittyy hiilidioksidilla ja toinen puoli avaruussään muutoksilla. Avaruudesta tuleva hiukkassäteily vaikuttaa pilvien muodostumiseen (vrt. sumukammio).

      • Anonyymi

        Ilmiötä on pidetty myös eräänä pitkien jääkausisyklien selittäjänä. Aurinko planeettoineen kiertää Linnunradan keskusta ja kohtaa matkallaan erilaisia kosmisen säteilyn keiloja.


      • Anonyymi

        Wiki:
        -Sumukammio koostuu säiliöstä, jossa on kyllästettyä kaasua. Kaasuna voidaan käyttää esimerkiksi vesihöyryä, joka saadaan ylikylläiseksi pudottamalla kammion painetta. Kun paine laskee, vesi tiivistyy pisaroiksi kohdissa, joissa hiukkassäteily on ionisoinut vesimolekyylejä.

        Ilmakehässä ionisoituneet vesimolekyylit toimivat pisaroiden tiivistymiskeskuksina.


      • Anonyymi

        Auringon teholla (melko vakio) haihdutettu vesi esiintyy ilmakehässä sekä höyrynä että vetenä eli pilvinä.

        Höyry toimii kh-kaasuna samaan tapaan kuin hiilidioksidikin. Mitä lyhyemmän aikaa vesi on höyrynä, sitä pienempi on ilmakehän höyrypitoisuus ja tästä aiheutuva kh-ilmiö.

        Pilvillä on kahtalainen vaikutus. Ne heijastavat auringon säteilyä takaisin avaruuteen ja aiheuttavat myös kh-ilmiötä. Niiden nettovaikutus on säätieteilijöiden mukaan keskimäärin hieman jäähdyttävä.


      • Anonyymi

        Esiteollisen ajan lämpötilamuutosten ajurina on todennäköisemmin ollut muutokset ilmakehän höyrypitoisuudessa kuin esim. hiilidioksidipitoisuudessa. Yleensä CO2-pitoisuus on noussut vasta lämpenemisen perässä muutaman sadan vuoden viiveellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esiteollisen ajan lämpötilamuutosten ajurina on todennäköisemmin ollut muutokset ilmakehän höyrypitoisuudessa kuin esim. hiilidioksidipitoisuudessa. Yleensä CO2-pitoisuus on noussut vasta lämpenemisen perässä muutaman sadan vuoden viiveellä.

        Nyt tilanne on päin vastoin. Lämpeneminen seuraa CO2-pitoisuuden nousua viiveellä. Tämä viittaa siihen, että ihmisen aiheuttama CO2 muutos on nyt ajurina. Samaan saumaan voi tietysti osua joku luonnollinenkin syy, joka nostaa lämpötilaa lisää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esiteollisen ajan lämpötilamuutosten ajurina on todennäköisemmin ollut muutokset ilmakehän höyrypitoisuudessa kuin esim. hiilidioksidipitoisuudessa. Yleensä CO2-pitoisuus on noussut vasta lämpenemisen perässä muutaman sadan vuoden viiveellä.

        Tuo on mielenkiintoinen juttu, josta AGWläiset ovat olleet aika hiljaa. Itse katselin jo monia vuosia sitten paleoklimatologisia lämpötilan ja CO2:n muutoksia kuvaavia käyriä. Lämpötila näytti nousevan kun CO2:n määrä ilmakehässä lisääntyi. Tuossa vaiheessa uskoin vielä AGW:hen. AGW:tä kannattavat tutkijat myös käyttivät vielä silloin CO2:n määrän ja ilmaston lämpimyyden välistä korrelaatiota tärkeimpänä todisteena teorialleen. Kun tykkään kaikenlaisesta omatoimisesta pähkäilystä niin mieleen juolahti, että jospa se korrelaation syy-yhteys onkin toisin päin. Kun paleoklimatologiset käyrät sitten tarkentuivat niin ne todella näyttivätki tukevan paremmin sitä, että CO2:n määrä seurasi ilmaston muutoksia. Vähän myöhemmin sitten sen korrelaation korostaminen AGW:n tärkeimpänä todisteena niinku vähän katosi. Ei sitä vaihtoehtoista selitystä korrelaatiolle ole kuitenkaan pahemmin tuotu esille. Nyt tiedän, että meret sisältävät valtavasti enemmän hiilidioksidia kuin ilmakehä. Ilmakehän CO2:n ja merien CO2:n välillä vallitsee jokin yhteys ja tasapaino, joka kuten sanotaan "on huonosti tunnettu".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe