Pyhittääkö tarkoitus kaikki keinot?

Anonyymi

Suomalainen sanonta - joka toki on universaalista perua, perusenglanninkielisistä maista - "tarkoitus pyhittää kaikki keinot”. Onko tämä tosiaan näin, että päämäärä pyhittää kaikki käytettävissä olevat keinot? Näin Marx ainakin ajatteli - enkä puhu lainkaan Grouchosta, vaan tuttavallisemmin Kallesta. Siis suuresta Kalle Marxista - en mistään pikkuKallesta.

Tämä asia tuli mieleeni - siis aivoni saivat ärsykkeen - kun Nobel-palkittu Etiopian presidentti sanoi: "Aloitan sodan rauhan puolesta". Ja hän tosiaan oli sanojensa mittainen mies.

Vasemmistoliberaalit käyttävät tunnetusti kaikkia keinoja saavuttaakseen päämääränsä. Ja oikeistokonservatiivit - populistit siis - eivät tee mitään.

Mitä? Tarvitaanko Suomeen uusi sota? Mielenrauhan puolesta? Kai mielenrauha olisi riittävän tärkeä asia, että se ansaitsi edes uuden sodan?

12

986

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mielestäni on täysin perusteltua väittää että juuri mitään positiivisia yhteiskunnallisia uudistuksia ei olisi saatu aikaan ilman jonkinlaista väkivaltaa tai sen uhkaa. Jopa suffragetit tekivät terroritekoja.

      On erittäin pöyristyttävää että tässä maassa tuhatkunta ihmistä riistää itseltään hengen vuosittain, ja se ei kiinnosta ketään, mutta jos kerran kymmenessä vuodessa tapahtuu joku kouluampuminen jossa kuolee jotain 2 niin siitä jeesustellaan loputtomiin. On perusteltua olettaa, että jos edes muutama itsemurhan tekijä veisi samalla hautaan läjän muita ihmisiä niin poliitikoilla ja kaduntallaajilla olisi painetta muuttaa yhteiskuntaa sellaiseksi, ettei kenenkään tarvitsisi tappaa EDES itseään.

      En yllytä ketään rikoksiin, toteampa vaan.

      • Anonyymi

        *toteanpa. Dämn kirjoitusvirheet.


    • Anonyymi

      https://yle.fi/uutiset/3-12016486 Tuossa esimerkki siitä miten tarkoitus ei pyhitä keinoja. "Kehopositiivinen strippaus" on oksymoroni. Strippausta tehdään heteromiesten ehdoilla ja heteromiehen himokkuus ratkaisee kuka on hyvä ja kuka huono tyyppi. Läskit ja transihmiset eivät lukeudu "hyvien" kategoriaan heidän kirjoissaan.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Ei terve ihminen saa mitään kiksejä jonain seksiobjektina olemisesta. Itseäni ainakaan ei kiinnosta p**kan vertaa mitä mieltä keskiverto kadulta bongattu heteromies on minun kehoni himoittavuudesta.


      • Anonyymi

        Lupa olla ruma ja saada siitä uhriutumispisteitä. JEEEE!!!


    • Anonyymi

      Olen kuullut sanonnan muodossa: tarkoitus pyhittää keinot. Noin yleisellä tasolla, eihän se tietystikään noin mene. Joku tiettyä asiaa ajava porukka voi tietysti hakea tällä oikeutusta teoilleen. Esim. Päivi Räsäsen ajojahdista varmaan jotkut ajattelevat tyyliin - kaikki on sallittua. Toisaalta suht sama porukka sorvaa tai ainakin vaatii maalittamisen kieltävää lainsäädäntöä. Aika ristiriitaista kuten nykyään monessa muussakin asiassa.

    • Natsit perustelivat hirmutekojaan lopputuloksen onnellisuudesta kaikille.

      ...paitsi tietysti niille miljoonille, jotka oli murhattu tai orjuutettu.

    • Anonyymi

      Täysin funktionaalisesta utilaritismin näkökulmasta tuo voisi pitää paikkansa. Jos tarkoituksen hyöty on suurempi kuin keinon epähyödyn itseisarvo, niin se on sitten ikään kuin "pyhitettyä" eli kannattaa käyttää tuota keinoa. Mutta tässä tietenkin jää auki miten hyötyfunktiot määritellään. Useinhan tämän sanonnan kanssa vaan jälkikäteen summamutikassa mietitään että tulipahan tehtyä.

      • Anonyymi

        Ai niin tuo sana "kaikki". Keinojen pitäisi siis olla rajoitettuja ja tarkoituksen hyödyn suurempi kuin tuo raja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai niin tuo sana "kaikki". Keinojen pitäisi siis olla rajoitettuja ja tarkoituksen hyödyn suurempi kuin tuo raja.

        Miten objektiivisesti mitataan teolla tuotettu kokonaishyöty ja aiheutettu haitta? Painotetaanko laskettaessa haittaa yksilön kokemaa haittaa lineaarisesti, neliöllisesti vai muulla tavalla? Jos yhteisön suuri etu saavutetaan tappamalla kymmenesosa väestöstä niin onko se ok?

        Tarkoitus ei yleisesti ottaen pyhitä keinoja ellei haitta pääsääntöisesti kohdistu nimenomaan teon tekijään itseensä.


    • Anonyymi

      Entä pyhittävätkö keinot tarkoituksen? Tätä mieltä tuntuu olevan suurin osa ihmisistä "aina on noudatettava sen maan lakeja missä sattuu asumaan" -tyyppisine mielipiteineen...

    • Anonyymi

      Tarkoitus pyhittää keinot, sanoi Anna-Maja Henriksson kun kuntavaalit myöhemmäksi keplotteli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      191
      32282
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      250
      20761
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      431
      10645
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6555
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      67
      4756
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      27
      4612
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3998
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1587
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      96
      1490
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1419
    Aihe