Vegaaninen Falafel- tai Linssipihvi, kotona valmistus

Anonyymi

(Munaton resepti. Ilman kuivia pullapintoja eli jauhoissa pyörittelyä. Valmistus pannulla, mikä tulee perustumaan pelkkään paistajan erinomaisuuteen)

Muodostan pihvin taikinan valmiista härkäpapujauhosta, josta voi korvata miten suuren osan tahansa keitetyillä linsseillä, jotka jauhautuvat nekin helposti mössöksi. Taikinaan voi lisätä sattumiksi suuren raekoon papurouheita (pavusta pilkottuja ryynejä), missä yleensä keittoaika on sama kuin linsseillä. Suurempia pihvin täytteitä en suosittele.

Kananmunaa ei käytetä. Taikinan heikommat koossapitävät osat ovat jauho, vesi ja rypsiöljy. Taikinasta tulee sitkeämpää lisäämällä muita jauhoja vaivihkaa, ja suosin itse speltti-täysjyvää, joka on sekin 15 % proteiinia. Myös pieni lisäys sokeria voi vaikuttaa.

Maustaminen tehdään taikinavaiheessa, sisältäen hyvin kestäviä mausteita, jotka ovat tutut falafelista, mutta mitkä huom. kotona tehtynä maistuvat vahvemmilta kuin mikään pakastepyörykkä. Alla kirjoitan esimerkin pihvin päälle sopivista tahnoista, jotka voivat sisältää yrttejä.

Taikina on sopivaa, kun sitä on helppoa tai lähes vastuksetonta vaivata lusikalla, mutta silti taikina tarttuu. Seuraavaksi taikinaa ei jaeta paloihin joihin voisi koskea jauhon välityksellä käsin, vaan tavara siirretään kauhalla pannulle. Suosittelen silti yrittämään seuraavaa vaihetta pienien piirakkavuokien avulla uunissa, jos paistaminen tuntuu liian vaikealta. Uunissa valmistettuja paloja voi paistaa aina jälkikäteen ruskeiksi asti esim. seuraavana päivänä.

Ehjään ja kokonaiseen pihviin pyrkiessä:
-kuumenna tai jäähdytä pannu valitsimelle 2/6 ennen jokaista pihviä.
-älä käytä alussa rasvaa taikinan alla, mutta pannun on hyvä olla teflon
-käytä niin suurta kauhaa että yksi liike siirtää kokonaisen pihivn kerralla (helpotus)
-miedolla lämmöllä on aikaa varmistua siitä, että pihvi on tiivis ja vailla halkeamia ennenkuin pohja alkaa jähmettyä (halkeamien kanssa)
-taikinaa tulisi painaa ylhäältä alas ja reunoilta keskelle, mutta se tarttuu paineltaessa....
-...ota haarukka ja sivele sen piikkien kärjillä pihvin yläpintaa, alkaen reunalta ja kohti keskustaa tai koko pihvin ylitse (taikinaan saa jäädä pieniä uria). Älä aloita aivan reunasta, jos pihvi on siltä kohdalta jo liian ohut ja näitä reunoja voi yrittää työntää sisään vaihtelevalla menestyksellä.
-tehtyäsi kaiken laita hella suuremmalle valitsimelle puoleksi minuutiksi, jos haluat, mutta jätä se lopuksi arvolle 3/6 ja anna ensimmäisen puolen paistua rauhassa noin 3 minuuttia
-pihviä tulee häiritä mahdollisimman vähän ja 3 minuutin päästä sen voi todeta usein irtovan pienellä ravistelulla (pihvin liikuttelu on silti aivan turhaa)
-kun alapuoli on valmis pihvin yläpinta näyttää edelleen harmaalta puurolta, mutta hyvin kuivunut osa on jo ylittänyt sivut ja noussut reunan yli yläpinnalle
-käännä pihvi yhdellä nopealla ja suuripiirteisellä liikkeellä, jotta et aiheuta jännitettä kohtiin, joista pihvi voi haljeta
-toista pihvin puolta voi myös painaa kohden pannua, mutta tee tämä vain jos käytössäsi on pihvin kokoinen lasta, joka kohdistaa painon tasapuolisesti
-toisen puolen paistoaika on noin 2-3 minuuttia ja lopussa hella kannattaa laittaa taas asentoon 2/6

Yhdellä paistamisella per puoli pihveistä tulee hyviä jääkaappiin laitettavia. Seuraavaksi niille voi kuitenkin lisätä rypsiöljyä ja kärventää kummankin puolen palaneen rasvan makuiseksi (se on monesta syöjästä positiivista).

Rasvan käyttäminen alussa lisää epätasaisuuksia ja kaasutaskuja taikinan alla, eivätkä pihvit rasvasta huolimatta missään tapauksessa pysty liikkumaan. Silti jos haluat kokeilla miltä paremmin pihviin sekoittunut palanut rasva maistuu, niin laita rasvaa ennen taikinaa ja käytä 3/6-hellaa. Tee ohuempia pihvejä ja tulet kääntämään pihvin ensimmäisen kerran vasta kun se on hyvin musta alta, mutta edelleen vetelämpi kuin äskeisessä. Löysän pihvin voi pitää pihvinä jos se on tarpeeksi palanut, mutta vaikka hajottaisit lopputuloksen silpuksi, tällaisesta tulee yhtä hyvää ruokaa.

Useiden pihiven paistaminen miedolla menetelmällä kestää myös hyvin kauan. Tällöin pannulla ei saa pitää jäänteitä juoksevasta rasvasta, tai se käy läpi faasimuunnoksen ja on lopulta hyvin sitkeästi teflonissakin pysyvää limaa. Jos esim. rasvaa jokaisen pihvin kakkosvaiheessa heti sen paistuttua, tulisi ottaa tämä huomioon ja pyyhkiä pannu välillä puhtaaksi talouspaperilla.

Pihvin valmistuminen pannulla tapahtuu täysin vettä haihduttamalla. Ilman vettä taikinassa saisit kuitenkin aikaiseksi vain voitaikinapohjaa tai runebergin torttua muistuttavan pannulle pieneksi muruiksi lahoavan purukasan.

ainekset seuraavassa

1

677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taikina (n 10 pihviä):
      1 dl linssejä
      2/3 dl härkäpapupaloja linssikattilaan
      1 dl härkäpapujauhoa
      1/2 dl speltti-jauhoa
      vettä n. 1/2 dl ja vesi mitä on vielä linsseissä
      3 rkl rypsiöljyä
      1 rkl sokeria
      kuivattua valkosipulisilppua ( tilliä, tzaziki)
      jeera
      jauhettu korianterin (siemen)
      suolaa
      hieman cayenne pippuria
      hieman jauhettua sinappia

      Muita esim.
      seesamin siemen
      kurkuma, tekee heti keltaisia pihvejä

      Taikinassa on kaikkia makuja paitsi happamuuden säätöä. Siksi pihville sopii maustetahna, jossa on joko paljon sitruunaa tai pieni osa etikkaa. Maustevoissa ei olisi näitä juuri lainkaan. Tulisessa tahnassa lisäksi ei ole välttämättä näitä vaan esim. pieni osa tomaattipyrettä ja lisää chili mausteita. Moni kuitenkin tekee tomaattimössönsä puolestaan ilman lisättyä rasvaa.

      Teen tahnan käyttämällä mantelijauhoa ja oliiviöljyä. Näiden suhdetta muuttelemalla tahnasta tulee joko juoksevaa tai sellaista, että sitä pitää levittää veitsellä. Jälkimmäinen on tosi hyvä ominaisuus, jos pihvi on tarkoitus laittaa hampurilaisen väliin pestyjen kasvisten ja tomaatin joukkoon. Kaksi esimerkkiä kummastakin


      1 rkl mantelijauhoa
      1rkl oliiviöljyä
      1 tl sokeria
      suolaa

      Yrttitahna
      balsamico etikkaa
      basilikaa suuri osa
      oreganoa
      timjamia
      sinappijauho
      sipulijauho

      Chilitahna
      2-3 tl tomaattipyrettä
      cayenne pippuria
      jauhettua paprikaa
      jeeraa
      jauhettu korianterin (siemen), (mikä on ruskeaa pussissa eikä sisällä vesiliukoista kemikaalia, joka hyökkää yrteistä kieleen lyhyessä hetkessä)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      108
      6917
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      95
      4431
    3. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      48
      3826
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      48
      3522
    5. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      51
      3508
    6. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      188
      3455
    7. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      24
      2959
    8. Nainen vinkkinä sulle!

      Jos laitat selvän tunnisteen niin kutsun sinut n*ssittavaksi.
      Tunteet
      67
      2664
    9. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      46
      2501
    10. Hei seksikäs

      Upottava katse sinulla ja tiedät sen.
      Ikävä
      13
      1884
    Aihe