Vegaaninen Falafel- tai Linssipihvi, kotona valmistus

Anonyymi

(Munaton resepti. Ilman kuivia pullapintoja eli jauhoissa pyörittelyä. Valmistus pannulla, mikä tulee perustumaan pelkkään paistajan erinomaisuuteen)

Muodostan pihvin taikinan valmiista härkäpapujauhosta, josta voi korvata miten suuren osan tahansa keitetyillä linsseillä, jotka jauhautuvat nekin helposti mössöksi. Taikinaan voi lisätä sattumiksi suuren raekoon papurouheita (pavusta pilkottuja ryynejä), missä yleensä keittoaika on sama kuin linsseillä. Suurempia pihvin täytteitä en suosittele.

Kananmunaa ei käytetä. Taikinan heikommat koossapitävät osat ovat jauho, vesi ja rypsiöljy. Taikinasta tulee sitkeämpää lisäämällä muita jauhoja vaivihkaa, ja suosin itse speltti-täysjyvää, joka on sekin 15 % proteiinia. Myös pieni lisäys sokeria voi vaikuttaa.

Maustaminen tehdään taikinavaiheessa, sisältäen hyvin kestäviä mausteita, jotka ovat tutut falafelista, mutta mitkä huom. kotona tehtynä maistuvat vahvemmilta kuin mikään pakastepyörykkä. Alla kirjoitan esimerkin pihvin päälle sopivista tahnoista, jotka voivat sisältää yrttejä.

Taikina on sopivaa, kun sitä on helppoa tai lähes vastuksetonta vaivata lusikalla, mutta silti taikina tarttuu. Seuraavaksi taikinaa ei jaeta paloihin joihin voisi koskea jauhon välityksellä käsin, vaan tavara siirretään kauhalla pannulle. Suosittelen silti yrittämään seuraavaa vaihetta pienien piirakkavuokien avulla uunissa, jos paistaminen tuntuu liian vaikealta. Uunissa valmistettuja paloja voi paistaa aina jälkikäteen ruskeiksi asti esim. seuraavana päivänä.

Ehjään ja kokonaiseen pihviin pyrkiessä:
-kuumenna tai jäähdytä pannu valitsimelle 2/6 ennen jokaista pihviä.
-älä käytä alussa rasvaa taikinan alla, mutta pannun on hyvä olla teflon
-käytä niin suurta kauhaa että yksi liike siirtää kokonaisen pihivn kerralla (helpotus)
-miedolla lämmöllä on aikaa varmistua siitä, että pihvi on tiivis ja vailla halkeamia ennenkuin pohja alkaa jähmettyä (halkeamien kanssa)
-taikinaa tulisi painaa ylhäältä alas ja reunoilta keskelle, mutta se tarttuu paineltaessa....
-...ota haarukka ja sivele sen piikkien kärjillä pihvin yläpintaa, alkaen reunalta ja kohti keskustaa tai koko pihvin ylitse (taikinaan saa jäädä pieniä uria). Älä aloita aivan reunasta, jos pihvi on siltä kohdalta jo liian ohut ja näitä reunoja voi yrittää työntää sisään vaihtelevalla menestyksellä.
-tehtyäsi kaiken laita hella suuremmalle valitsimelle puoleksi minuutiksi, jos haluat, mutta jätä se lopuksi arvolle 3/6 ja anna ensimmäisen puolen paistua rauhassa noin 3 minuuttia
-pihviä tulee häiritä mahdollisimman vähän ja 3 minuutin päästä sen voi todeta usein irtovan pienellä ravistelulla (pihvin liikuttelu on silti aivan turhaa)
-kun alapuoli on valmis pihvin yläpinta näyttää edelleen harmaalta puurolta, mutta hyvin kuivunut osa on jo ylittänyt sivut ja noussut reunan yli yläpinnalle
-käännä pihvi yhdellä nopealla ja suuripiirteisellä liikkeellä, jotta et aiheuta jännitettä kohtiin, joista pihvi voi haljeta
-toista pihvin puolta voi myös painaa kohden pannua, mutta tee tämä vain jos käytössäsi on pihvin kokoinen lasta, joka kohdistaa painon tasapuolisesti
-toisen puolen paistoaika on noin 2-3 minuuttia ja lopussa hella kannattaa laittaa taas asentoon 2/6

Yhdellä paistamisella per puoli pihveistä tulee hyviä jääkaappiin laitettavia. Seuraavaksi niille voi kuitenkin lisätä rypsiöljyä ja kärventää kummankin puolen palaneen rasvan makuiseksi (se on monesta syöjästä positiivista).

Rasvan käyttäminen alussa lisää epätasaisuuksia ja kaasutaskuja taikinan alla, eivätkä pihvit rasvasta huolimatta missään tapauksessa pysty liikkumaan. Silti jos haluat kokeilla miltä paremmin pihviin sekoittunut palanut rasva maistuu, niin laita rasvaa ennen taikinaa ja käytä 3/6-hellaa. Tee ohuempia pihvejä ja tulet kääntämään pihvin ensimmäisen kerran vasta kun se on hyvin musta alta, mutta edelleen vetelämpi kuin äskeisessä. Löysän pihvin voi pitää pihvinä jos se on tarpeeksi palanut, mutta vaikka hajottaisit lopputuloksen silpuksi, tällaisesta tulee yhtä hyvää ruokaa.

Useiden pihiven paistaminen miedolla menetelmällä kestää myös hyvin kauan. Tällöin pannulla ei saa pitää jäänteitä juoksevasta rasvasta, tai se käy läpi faasimuunnoksen ja on lopulta hyvin sitkeästi teflonissakin pysyvää limaa. Jos esim. rasvaa jokaisen pihvin kakkosvaiheessa heti sen paistuttua, tulisi ottaa tämä huomioon ja pyyhkiä pannu välillä puhtaaksi talouspaperilla.

Pihvin valmistuminen pannulla tapahtuu täysin vettä haihduttamalla. Ilman vettä taikinassa saisit kuitenkin aikaiseksi vain voitaikinapohjaa tai runebergin torttua muistuttavan pannulle pieneksi muruiksi lahoavan purukasan.

ainekset seuraavassa

1

693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Taikina (n 10 pihviä):
      1 dl linssejä
      2/3 dl härkäpapupaloja linssikattilaan
      1 dl härkäpapujauhoa
      1/2 dl speltti-jauhoa
      vettä n. 1/2 dl ja vesi mitä on vielä linsseissä
      3 rkl rypsiöljyä
      1 rkl sokeria
      kuivattua valkosipulisilppua ( tilliä, tzaziki)
      jeera
      jauhettu korianterin (siemen)
      suolaa
      hieman cayenne pippuria
      hieman jauhettua sinappia

      Muita esim.
      seesamin siemen
      kurkuma, tekee heti keltaisia pihvejä

      Taikinassa on kaikkia makuja paitsi happamuuden säätöä. Siksi pihville sopii maustetahna, jossa on joko paljon sitruunaa tai pieni osa etikkaa. Maustevoissa ei olisi näitä juuri lainkaan. Tulisessa tahnassa lisäksi ei ole välttämättä näitä vaan esim. pieni osa tomaattipyrettä ja lisää chili mausteita. Moni kuitenkin tekee tomaattimössönsä puolestaan ilman lisättyä rasvaa.

      Teen tahnan käyttämällä mantelijauhoa ja oliiviöljyä. Näiden suhdetta muuttelemalla tahnasta tulee joko juoksevaa tai sellaista, että sitä pitää levittää veitsellä. Jälkimmäinen on tosi hyvä ominaisuus, jos pihvi on tarkoitus laittaa hampurilaisen väliin pestyjen kasvisten ja tomaatin joukkoon. Kaksi esimerkkiä kummastakin


      1 rkl mantelijauhoa
      1rkl oliiviöljyä
      1 tl sokeria
      suolaa

      Yrttitahna
      balsamico etikkaa
      basilikaa suuri osa
      oreganoa
      timjamia
      sinappijauho
      sipulijauho

      Chilitahna
      2-3 tl tomaattipyrettä
      cayenne pippuria
      jauhettua paprikaa
      jeeraa
      jauhettu korianterin (siemen), (mikä on ruskeaa pussissa eikä sisällä vesiliukoista kemikaalia, joka hyökkää yrteistä kieleen lyhyessä hetkessä)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksköhän mä oon tuolla

      Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup
      Ikävä
      32
      4611
    2. Aamu on aina iltaa viisaampi.

      Hyvää huomenta rakas. Ajattelen sinua taas ja yritän keksiä keinoja luoksesi. Satuttaa, kun unohdan sinua joka päivä ene
      Ikävä
      15
      2588
    3. Juuri sinut kainaloon haluaisin nyt

      Sydän sykkii vain sinulle Sinä olet se jota kaipaan Sinä olet se josta uneksin Jos sinun rinnallesi jäädä saan Tän koko
      Ikävä
      25
      2425
    4. Ihana on nähdä edes ohimennen

      Mitenköhän mies sua voisi lähestyä❤️? Oon lääpälläni suhun mutta en uskalla lähestyä vaikka vilkuilet ja huomaan että su
      Ikävä
      55
      2317
    5. ymmärrätkö miksi minua sattui?

      Vinkki, jätit tekemättä jotain.
      Ikävä
      32
      1787
    6. Saattaisimme olla yhdessä

      Vaarallinen yhdistelmä. Käsitin, että meillä molemmilla on samanlaista historiaa... Siitä huolimatta haluaisin kokeilla
      Ikävä
      32
      1611
    7. Se meidän sydänyhteys

      Oli ihanaa. Oltiin samankaltaisia sieluja ja tunnettiin voimakasta vetovoimaa ja yhteenkuuluvuutta. Voisiko se löytyä vi
      Ikävä
      73
      1496
    8. Mies, mua jotenkin kiinnostaa

      Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?
      Ikävä
      50
      1295
    9. Vanhemmalle naiselle

      Juhannussauna on lämpiämässä. 🌿🥵💦
      Ikävä
      66
      1294
    10. Epäiletkö että kaivattusi

      On tai on ollut ihastunut sinuun?
      Ikävä
      82
      1241
    Aihe