Paulin kieltosääntö

Anonyymi

Seuraava lainaus on Wikipediasta (aiheena Fermi-energia):

"Kvanttimekaniikassa tiettyä joukkoa partikkeleista, jotka noudattavat Paulin kieltosääntöä, kutsutaan fermioneiksi. Tällaisia fermioneja ovat mm. leptonit (esim. elektroni), kaikki kvarkit ja hadroneista kaikki baryonit ja antibaryonit (esim. protoni ja neutroni). Paulin kieltosäännön mukaan kaksi samanlaista fermionia – esimerkiksi elektronia – ei voi olla yhtä aikaa täsmälleen samassa kvanttitilassa. Tilat voidaan erottaa toisistaan kvanttiluvuilla (pääkvanttiluku n, sivukvanttiluku l, magneettinen kvanttiluku ml ja spinkvanttiluku ms). Jos esimerkiksi systeemi, jossa on useita fermioneja (esim. elektroneja metallissa) kahdella saman atomin elektronilla ei voi olla samaa neljän kvanttiluvun yhdistelmää.

Koska elektronin spinkvanttiluku voi olla joko 1/2 tai −1/2, samalla tilalla voi Paulin kieltosäännön mukaan olla enintään kaksi elektronia."

Ihmetyttää tämä viimeinen lause. Juuri aiemmin sanottiin, että "Paulin kieltosäännön mukaan kaksi samanlaista fermionia – esimerkiksi elektronia – ei voi olla yhtä aikaa täsmälleen samassa kvanttitilassa", mutta nyt sanotaankin, että niitä voi olla kaksi kappaletta. Onko tässä ristiriita, vai olenko ymmärtänyt asian väärin.

9

1077

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onko 1/2 sama kuin -1/2?
      Kysyn vaan.

    • Anonyymi

      Spinkvanttiluku -1/2 on eri kuin 1/2. Muuten samoilla kvanttiluvuilla voi siksi olla kaksi elektronia, kunhan toisella spin on -1/2 ja toisella 1/2.

      Spinkvanttiluku vaikuttaa siihen, mikä on elektronin magneettisen momentin suunta ulkoiseen magneettikenttään verrattuna. Kahdella eri spinkvanttiluvulla varustetuilla elektroneilla on ulkoisessa magneettikentässä erisuuruinen energia, mikä näkyy esimerkiksi atomien elektronien viritystilojen energioissa. Energiatasojen siirtyminen aiheuttaa atomin säteilemän valon spektriviivojen jakautumisen magneettikentässä, mikä tunnetaan nimellä Zeemanin ilmiö.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Zeeman_effect

      Vaikka ulkoista kenttää ei olisikaan niin elektronin "rata" eli todennäköisyysjakauma atomin ytimen ympärillä voi aiheuttaa pienen magneettikentän, joka kytkeytyy elektronin spiniin ja itsessään saa energiatasot sekä säteily/absorptiospektrin viivat jakautumaan. Tällöin puhutaan spin-orbit - kytkennästä.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Spin-orbit_interaction

      Molemmat ovat yliopistotasoisen kvanttimekaniikan kirjoissa asioita, jotka käsitellään yksinkertaisimman atomin eli vedyn energiatasojen yhteydessä.

    • Anonyymi

      Tila voi olla tosiasiassa numerosarja (n, l, ml. ms), mutta viimeisessä lauseessa "tilalla" tarkoitetaan vain sarjaa (n, l, ml). Identtisessä (n, l, ml) - tilassa on maksimissaan niin monta fermioinia kuin on erilaisia ms-tiloja.

      • Anonyymi

        Tai sitten tarkoitetaan fyysistä tilaa niinkuin atomia.
        Maailmankaikkeudessa voi olla aivan samojen kvanttilukujen omaavia elektroneja ainakin n. ziljoona kappaletta.


    • Anonyymi

      Kiitos kaikille vastaajille. Ongelman ratkaisu täytyy tosiaan olla se, että käsitteellä "tila" [(n, l, ml) eli vain 3 kvanttilukua tässä tapauksessa] tarkoitetaan viimeisessä lauseessa eri asiaa kuin tilalla yleensä [(n, l , ml, ms) eli kaikki 4 kvanttilukua], muuten syntyisi loogisia ristiriitoja, vaikka kuinka asiaa ajattelisi.

      • Anonyymi

        On silti olemassa perustelu jakaa tilasta puhuminen siten, että ms muodostaa yhden ryhmän mahdollisia tiloja ja nuo muut toisen.

        Luvut (n, ml, l) ovat funktioiden määritelmiä, jotka antavat paikan ja liikemäärän tilan eli aaltofunktion esim. paikan kvanttisuureille[1]. Tämän kvanttihiukkasen on oltava samanlainen kuin elektroni, joka kiertää atomia kuin olisi vetyatomissa. Toisilla hiukkasilla paikan aaltofunktio on jonkin muun muotoinen (esim. vapaa hiukkanen tai raskaan ytimen protoni).

        Spin ja jonkinlainen ms on aina läsnä kaikille hiukkasille, ja niin vapaalla kuin sidotullakin elektronilla ms voi saada kaksi arvoa. Sitä voidaan pitää omana vapausasteenaan, joka täydentää paikan ja liikemäärän avaruudellisia vapausasteita. Spin voi olla näkyvällä tavalla osa samaa tilojen evoluutiota, jossa ovat myös muut kvanttiluvut, jos sillä on kytkentä, joita mainittiin muissa viesteissä. Sillä on kuitenkin aina olemassa vähintään oma erillinen evoluutionsa kahden arvonsa välillä.

        [1] Luvut eivät ole aaltofunktioiden määritelmiä, jos luvut ovat suureita ja niiden vastaavat operaattorit kirjoitetaan esiin (n:n operaattori yrittää olla samanlainen kuin kokonaisenergia). Silloin nämä suuret saavat atomien tapauksessa pienen joukon erillisiä arvoja ja kunkin arvon vastaava tila on kyseinen funktio. Edelleen nämä suuret sisältävät tietoa vain paikasta ja liikemäärästä mutta siitä, mitä halusin kertoa, käytettäisiin sanontatapaa, että niiden operaattorit operoivat paikan ja liikemäärän Hilbertin avaruudessa, kun jokaisella hiukkasella on tämä sekä spin-tilojen Hilbert-avaruus (lisäksi yleinen kokonaisenergia on yhdistetyn Hilbertin avaruuden suure).


    • Anonyymi

      Niin kauan kun kenelläkään ei ole mitään selkeää käsitystä kvanttimekaniikasta tai Fermi-energiasta sen enmpää kuin farmienergiastakaan, niin kaikki teoriat asioista ovat yhtä mahdollisisia eikä niitä kukaan pysty kumoamaan. Kuka hyvänsä voi esittää omansa täysin vedenpitävänä ja sitä ei kukaan pysty kumoamaan koska mitään parempaa tietoa ei ole olemassakaan.

      • Anonyymi

        Kvanttimekaniikka ja siihen liittyen kiinteässä aineessa elektronien Fermi-energia on varsin hyvin tutkittua ja tunnettua asiaa. Tämän palstan lukijoiden henkilökohtainen osaamistaso ei edelleenkään rajaa sitä mitkä tieteelliset hypoteesit ovat uskottavia ja mitkä eivät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kvanttimekaniikka ja siihen liittyen kiinteässä aineessa elektronien Fermi-energia on varsin hyvin tutkittua ja tunnettua asiaa. Tämän palstan lukijoiden henkilökohtainen osaamistaso ei edelleenkään rajaa sitä mitkä tieteelliset hypoteesit ovat uskottavia ja mitkä eivät.

        Jos Pauli sanoo että hänen pulloihin ja tupakoihin ei kajota, se on Paulin kieltosääntö jos mikä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      101
      1944
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1460
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      93
      1363
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1327
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1144
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      476
      1060
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      47
      938
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      933
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      872
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      846
    Aihe