Moi!
useimmilla kerroilla kun tekee ihan tavallisia sämpylöitä,
Niin miksi ne "läsähtää", huomenaamuun?
siis pienenee, ja ylihuomenna, jos on säilynyt syömättöminä, niin edelleen pienentyneet?
Toisinaan ovat OK!, kuin uunista otettaessa, mutt 2 kertana 3:sta painuvat itsestään..
Olen kokeillut taikinaakin vähän säätää löysempää ja jauhoisempaa, vaihdellut hiivanmäärää..
Toisinaan Nousevat uunissa komeaksi, mutta noin paiston puolivälin jälkeen lässähtävä jo.. Varsinkin jos notkeempi taikina..
Ajattelin ruveta kirjoittamaan ylös miten kullakin kertaa olen taikinan tehnyt, Useimmiten olen mittonut jauhot, veden jne noin 0,5dl tarkkuudellakin.. ja Hyviä ja maukkaita sämpylät on olleet verrattuna kaupanleipään johon kyllästyy äkkiä... Mutta tämä "koostumus-onnistumis-%" on tuo 1/3 kerrasta...
normi reseptini ½l vettä, 1 tl suolaa, 1pss kuivahiivaa, 1,5dl ruisjauhioja, 1,5-2 dl Grahamjauh, n. 5 dl puolikarkeaa vehnäj.. taikina nousee noin ½ h, paisto n ½ h 230C...
Neuvoista kiitoksia!
Neuvoja Sämpylän tekoon?
5
180
Vastaukset
- Anonyymi
Teepäs seuraavan kerran tuorehiivalla. Puollikas tuorehiivaa per 5 dl vettä. Paisto 225 C 20 minuuttia. Jauhoja en ole mittaillut suuremmin. Käytän pirkka hiivalelipäjauhoja. täysjyvä spelttiä ja 00 jauhoa. Aina ei mene samat mittasuhteet jauhoissa. Taikinan kohotusaikaa en ole koskaan mitannut, kun käytössä Tupperware leivonta kulho, jossa kansi aukeaa, kun taikina tarpeeksi kohonnut. Muista kohottaa sämpylöitä myös pellillä 15-20 minuuttia ja laita vesiastia uunin pohjalle. MInulla ei sämpylät muuta muotoaan ei siis lässähdä paiston jälkeen.
- Anonyymi
Edellinen lisää vielä, että sinulla on saattanut olla liian löysä taikina. Kun tapeeksi monta vuotta harjoittelee tulee näppituntuma miten paksua taikinan pitää olla. Minä leivon sämpylöitä viikottain. Ynnä muuta.
- Anonyymi
...tätä liian löysää taikinaa ole epäillyt, kun mus neuvottiin "jäykkää puuroa" - mikä on tosi suhteellinen käsitys, "kaikkea velin yläpuolella" olevaa tarkoittava..
kuivahiivan olen sekoittanut n ½ dl veteen, ja oottanu jotta "lähtee käyntiin", nousee vaahtoa veden yläpuolelle. Testaan tav hiivalla.
Ole noin vuoen viikoittain joinain viikkoina kahdesti tehnyt sämpylöitä. Voittaa kaupanleivät..
Rohkenin kysymään neuvoa.. - Anonyymi
..pellillä kohotusta ei täällä ole ollutkaan.
ja paistoaikaa olen monesti miettinyt, jotta voisi olla lyhyempi, kun sämpylät näyttää valmiin "värisiltä", pitää lyhentää paistoaikaa... ja kuorikin jää ohuemmaksi..
Kiitos neuvoista!- Anonyymi
Kyllä sinä vielä opit. Tänään taas tein sämpylöitä ja tällä kertaa niissä veden hiivan ja merisuolan lisäksi oli ohraa, täysjyväspelttiä ja 00 jauhoja. 225 20 minuuttia ja uuni tietysti lämmitetään ennen kuin sämpylät laitetaan uuniin. Oma uunini ilmoittaa äänimerkillä, kun haluttu lämpötila on saavutettu. Taikina on paksumpaa kuin puuro.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281498- 371411
- 671215
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541149- 69994
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi255961Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei195948- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää16830Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106818