Isoäidin imelletty perunalaatikko.

Anonyymi

Isoäidin aikaan isoäiti valmisti perunalaatikon nykyiseen verrattuna varsin isosta määrästä perunoita. Sangollinen perunoita oli varsin yleinen perunoiden määrä. Iso määrä perunasosetta pitää yllä riittävän lämpömäärän imeltymiseen. Imeltyminen perustui lähes kokonaan perunasoseen isoon määrään - tapahtuihan imeltyminen suurelta osin perunasoseen oman lämmön avulla. Tästä syystä jauhot pyrittiin lisäämään mahdollisimman kuumaan soseeseen, varoen kuitenkin jauhojen palamista. Maistamalla pyrittiin varmistamaan imeltymisen alkaminen ja jauhot lisättiin soseeseen kaksi kertaa ja sillä osaltaan varmistettiin imeltymisen alkaminen. Jauhot "paloi" 78 asteessa ja jauhot pyrittiinkin lisäämään noi 75-76 asteiseen soseeseen. Jauhojen palamisen riski oli aika suuri ja siksi lisättiin usein toinen jauhoerä.

Perunat kuorittiin raakoina, koska ison erän kuorimisen aikana soseen lämpötila olisi saattanut laskea niin alas että imeltyminen olisi hidastunut rakaisevasti, tai saattanut kokonaan estyä.

Isoäidin aikaan imelletty perunalaatikko valmistuu näistä aineksista:

1 sangollinen perunoita.

1-2 litraa suolatonta vettä perunoiden keittämiseen. Huomioi veden määrä, koska vesi voi jäädä soseeseen.

300-500 g vehnäjauhoa aika yleisesti 1950 luvulla. Aikaisemmin käytettiin ruisjauhoa. Ruisjauhoa käytetään nykyisinkin aika yleisesti.

300-600 g voita. Voita käytettiin jo 1950 luvulla. Perinteisemmin sian läskistä sulatettua rasvaa.

½ sangollista maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti.

2-3 ruokalusikallista suolaa - maun mukaan.

Mausteita käytettiin jo 1950 luvulla, mutta aikaisemmin imellettyä perunalaatikkoa ei juurikaan maustettu. Maku saatiin imeltämällä ja suolasta.

Isoäiti valmisti perunalaatikon näin:

Perunat kuorittiin isoon kattilaan ja keitettiin kypsiksi suolattomassa vedessä. Keittoveden määrästä riippuen vesi jäi kokonaan soseeseen tai osa kaadettiin pois. Perunat muussattiin perunanuijalla soseeksi keittoveteen niin että saatiin sakea puuromainen sose. Tarvittaessa lisättiin kuumaa keittovettä.

Tarkin vaihe oli soseen jäähdyttäminen. Tavoittena oli että jauhot lisättiin mahdollisimman kuumaan soseeseen, mutta jauhot ei kuiten saanut "palaa". Lämpötila määriteltiin aistinvaraisesti. Kunnianhimoisimmat isoäidit pyrkivät jauhot lisäämään mahdollisimman kuumaan soseeseen, mikä mahdollisti tehokkaimman imeltymisen. Jauhojen palamisen riskistä johtuen jauhojen lisäys toistettiin imeltymisen varmistamiseksi. Suurin osa isoäideista antoi soseen jäähtyä niin että jauhojen "palamisen" riski todettiin olemattomaksi.
Jauhot lisättiin soseeseen vähitellen ja koko ajan varoen mutta hyvin sekoittaen. Tarvittaessa lisättiin noin soseen lämpöistä keittovettä tai soseen lämpöiseksi kuumennettua vettä.

Sosekattila eristettiin keittiöliinoilla, "vällyillä", ja laitettiin imeltymään lämpimään paikkaan. 3-4 tunniksi. Sose imeltyi eristetyssä kattilassa vaikkapa keittiön pöydällä.

Imeltyneeseen soseeseen lisättiin voi sulamaan tai perinteisemmin sian läskistä sulatettu rasva. Lisättiin maitoa niin että saatiin notkea puuromainen sose - tavoittena oli haarukalla syötävä vatsan täyttävä ruoka. Lisättiin suola maun mukaan.

Sose laitettiin voideltuun posliinivuokaan tai poltettuun saviruukkuun. Aikaisemmin käytettiin saviruukkuja tai pellistä tehtyja vuokia. Pinnalle lisättiin voinokareita tai aikaisemmin sian rasvaa.

Imelletty perunalaatikko valmistettiin perinteisesti leivontapäivinä leivinuunin jälkilämmössä, muiden laatikkoruokien tapaan. Paistoaika vaihteli jonkin verran uunin lämmön mukaan noin 3 tunnista alkaen. Paistoastioihin jätettiin jonkin verran kuohumisvaraa.

Imelletyn perunalaatikon valmistaminen nykyisin sähkölieden uunissa on varsin vaivatonta!!!

1

443

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Tyttären tyttären imelletty perunalaatikko.

   Aidosti imelletty perunalaatikko.

   Imelletty perunalaatikko on sellainen ruoka mikä valmistettiin yleisesti silloin kun leivinuuni lämmitettiin leipomispäivinä. 1950 luvulla opettelin imelletyn perunalaatikon valmistamisen isoäidiltäni ja kylän pitokokilta. Näiden oppien mukaan tehty imelletty perunalaatikko on parasta mitä yleensä olen päässyt maistamaan. Ohje oli vähällä unohtua ja teinkin muutaman siirappilaatikon, mutta viimeään sain ohjeesta kiinni ja sen jälkeen siirappia en ole tarvinnut.

   Aidosti imelletty perunalaatikko, ainekset:

   2 kg perunoita
   6-7 rkl vehnäjauhoja
   3 rkl voita
   8 dl täysmaitoa
   2 tl suolaa
   niukasti perunoiden keitinvettä ja huomioi että vesi jää soseeseen

   Näin valmistuu aidosti imelletty perunalaatikko:

   Kuori perunat ja keitä ne kokonaisina höyrykattilassa tai suolattomassa NIUKASSA veden määrässä täysin kypsiksi. Isot perunat tulee halkaista. Kun perunat ovat kypsiä, soseuta perunat kuumina suoraan NIUKKAAN keittoveteen - vesi jää soseeseen. Soseen tulee olla tässä vaiheessa sakean puuromainen. Tönkkösose ei aina edes imelly. Lisää VAIN TARVITTAESSA kuumaa vettä.

   Jäähdytä sose välillä sekoittaen 70-75 asteiseksi. Yli 77 asteen lämpötilassa jauhot menettää imeltymistehon, "eli jauhot palaa"

   Lisää vehnäjauhot soseeseen vähitellen ripottelemalla ja sekoita samalla . Mikäli seos on jauhojen lisäyksen seurauksena hyvin kuivaa, ohenna sosetta tilkalla 70-75 asteista vettä.

   Anna soseen imeltyä noin 70 asteisessa sähkölieden uunissa, kannen alla, 3-4 tuntia. Sekoita välillä ja seuraa maistamalla imeltymistä. Perunasoseen tulisi olla 65 asteista tai vähän yli, koko imellytyksen ajan. 65-68 asteisen soseen imeltyminen kestää 3-4 tuntia. Pidän sosetta imeltymässä noin 70 asteisessa uunissa ja välillä tarkistellaan mikä on survoksen lämpötila. Lämpötila ei saa alittaa 65 astetta, sillä silloin imeltyminen hidastuu ratkaisevasti. 60 asteinen sose imeltyy noin 8-12 tunnissa ja 55 astenen sose imeltyy noin 30-40 tunnissa.

   Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen, ehkä puuromaisen soseen. Lisää suola.

   Laita seos voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää laatikoiden päälle pienet voinokareet ja paista perunalaatikkoa aluksi noin 200 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötia 130-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huhhuh! Antonio Flores oikoo huhuja: "Että Pekka Haavisto on pelastanut mut jostain bungalowista..."

   Aikamoisia juttuja sitä kiertää julkkiksista. Huhhuh tosiaan… Onneksi Antonio Flores osaa ottaa asiat huumorilla: https://www.suomi24.fi/viihde/huhhuh
   Kotimaiset julkkisjuorut
   101
   14452
  2. Erika ja Danny jälleen yhdessä

   rakastavaisina. https://www.seiska.fi/Kotimaa/Hellaa-halailua-Danny-ja-Erika-Vikman-viihtyivat-yhdessa-laivalla-kuvat-Seiskassa/1166199
   Kotimaiset julkkisjuorut
   99
   5646
  3. Henkirikos Kajaanissa

   Kajaanin poliisilla tutkinnassa henkirikos 21.1.2022 12.58 UUTINEN Kajaanin poliisin tietoon on tullut 19.1.2022 epäilty henkirikos. Henkirikos on t
   Kajaani
   48
   3478
  4. Oho! Janni Hussi veti "perjantaiöverit" Instassa - Kollega kuittailee: "Yks kuppi vähemmän..."

   Janni Hussi on julkaissut "ennennäkemätöntä" materiaalia Instagram-tilillään. "Perjantaiöverit..." on todellakin nyt oikea sana vai keksitkö itse pare
   Kotimaiset julkkisjuorut
   10
   2933
  5. Martinan stoori

   Ei toi ole nyt tervettä huudella voi v…, Todellinen hyvinvointi valmentaja!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   179
   2096
  6. Marinin kannattaa pitää nyt turpa kiinni!

   Eikä sotkeutua ulkopolitiikkaan, kun se ei hänelle kuulu. Kassatytön järjellä hän järjestää Suomen sotaan, kun puuttuu aikuisten asioihin.
   Maailman menoa
   345
   1526
  7. Iltalehti ajaa kielitaidottomien mamu hoitajien asiaa

   https://www.iltalehti.fi/mieli/a/bd4ce73b-5147-4960-bc6a-53512d8ae777 Prinsessa Aishah, 19, valmistuu ensi vuonna sairaanhoitajaksi. Hän hoitaa sinua
   Maailman menoa
   251
   1514
  8. PS:n kannatus romahti

   YLE:n gallupissa puolueen kannatus vain 14,3% kun Keskustalla 17,7%. Kokoomus porskuttaa omissa yli 22% luvuissa. Keskusta puolustaa uskottavimmin maa
   Maailman menoa
   492
   1427
  9. Millaiset vaatteet

   kaivatullasi oli kun viimeksi näit hänet?
   Ikävä
   73
   1312
  Aihe