Onko tärkeää olla oikeassa?

Anonyymi

Ja miten voi olla varma siitä, että on oikeassa? Uskominen ei nyt riitä eivätkä siihen syyllisty suinkaan vain uskovaiset, vaan ihan jokainen.

17

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No on pikkase laaja kysymys.

      • Anonyymi

        No tietenkin on, koska on loputtomasti asioita joissa on hyvä olla oikeassa.


    • Anonyymi

      yhtä laaja ku en sano mikä

    • Anonyymi

      Oleellista on se, että kokee olevansa oikeassa riippumatta siitä onko oikeasti vai ei. Se riittää mainiosti egon ravitsemiseen.

    • Anonyymi

      Pragmatismi. Jos homma toimii käytännössä. Tai jos pystyy kokeella osoittamaan asian toimivaksi toistuvasti.

      • Anonyymi

        Onneksi olkoon olet päässyt alkeellisimman eläimen tasolle ajattelussasi.


    • Anonyymi

      Vuosikymmeniä sitten Oulun yliopistosta valmistuneena eräs hyvin mieleenjääneistä ajatuksista oli luento jossa käsiteltiin tietoa ja totuutta.

      Tietoa on monenlaista, varsinkin nyt ns valeuutisten aikaan. Ihminen muodostaa oman totuus-käsityksen saamansa tiedon ja oman ymmärryksensä pohjalta. Ihmisten käsitys siitä, mikä on totuus, vaihtelee siis kovasti, kun kuvatkin nykyään valehtelevat.

      Totuuden puolesta voidaan taistella, sotia, jopa tappaa. Se minkä uskotaan olevan totuus, on kuitenkin aina saadun tiedon, ympäristövaikutusten ja ymmärryksen sekoitus. Kannattaa muistaa kun jonkin asian puolesta kovasti kihkoilee, olipa se politiikkaa, uskontoa, aatteita tai tapahtumia koskeva asia.

    • Anonyymi

      Eikös tässä kun filosofian alla ollaan niin mennä sellaiseen peruskäsitteeseen kuin skeptismi. Jos asia kiinnostaa niin siitä lienee minua (ja todennäköisesti sinuakin) huomattavasti fiksummat ihmiset kirjoittaneet tuhansia ja taas tuhansia sivuja.

    • Anonyymi

      Jos elät onnellista elämää - olet ainakin joissakin asioissa oikeassa.

    • Anonyymi

      Jos elää vuosikymmeniä terveenä, normaalipainoisena ja liika-stressittömänä - on ainakin jossain asioissa oikeassa.

      Jos on kasvattanut lapsen hyvinvoivaksi aikuiseksi - on todennäköisesti joissain asioissa oikeassa.

    • Anonyymi

      Jos uskoo kuolemanjälkeiseen elämään ja ruumiinkuolemansa jälkeen huomaa olevansa tietoinen ja elossa - on ainakin yhdessä asiassa varmasti oikeassa.

    • Anonyymi

      Se on kaikkein tärkeintä elämässä. Voit varmistua siitä että tiedät kaiken tarkistamalla ikäsi. Mitä pienempi numero sen suurempi on tietämys kaikista asioista. Boomerit eivät tässä kisassa pärjää.

    • Anonyymi

      On tässä kanssa tiede/filosofia palsta :D ei jumankekka.

      "Kylä näe o jämpti jos voittaapi lotosa ni jottai siin o oikkee täytönnöö tehä"

      • Anonyymi

        Se on hyvä merkki, että aasit kiljuvat. Silloin ollaan asian ytimessä.


    • Anonyymi

      Yksi filosofi nimeltä Rene Descartes yritti tuota kysymystä pohtimalla päästä eteenpäin varmuudessa ja pieleenhän se meni.

      Ei kannata pohtia tiedon varmuutta, koska sille ei löydy filosofisin perustein pohjaa. sen sijaan voi pohtia tiedon todennäköisyyttä ja sen eri asteita.

    • Anonyymi

      Pitäisi määritellä vähän tarkemmin, missä tilanteessa ja miten "tärkeää".

      Esimerkiksi keskustelussa ei ole tärkeää olla aina oikeassa. Tärkeämpää on olla liikkeellä oikealla asenteella, mikä tarkoittaa sitä, että suhtautuu myös omiin "totuuksiin" ja vallitseviin "totuuksiin" kriittisesti. Jos haluaa aina olla oikeassa, siitä seuraa myös se, ettei useimpiin keskusteluihin voi ottaa osaa, koska ei tiedä asiasta tarpeeksi. Sillä toki välttää väärässä olemisen, mutta samalla menettää mahdollisuuden oppia.

      Sama asenne toki ei päde ainoastaan keskusteluun, se pätee kaikenlaiseen uuden oppimiseen, oli se sitten kyse kirjalähteistä tai kokemuksen kautta oppimisesta.

      Yksi yleinen ongelma on se, että ihminen ei yritä mitään, ei tee koskaan mitään oman mukavuusalueen ulkopuolelta johtuen epäonnistumisen pelosta. Toki silloin ei epäonnistu, kun ei tee mitään. Toisaalta, jos ei yritä koskaan mitään, epäonnistuu automaattisesti siinä mielessä, ettei saavutakkaan koskaan mitään. Se joka sietää virheitä ja epäonnistumisia, kuitenkin yleensä oppii epäonnistumisista ja yrittäessään onnistuu jollakin toisella kerralla.

      Hetkellistä oikeassa olemista tärkeämpää on pyrkimys totuuteen. Aina on ollut ja aina tulee olemaan sellaisia asioita, joita ei vielä tiedetä, joita ei vielä ymmärretä, eikä siksi voi sanoa, että nykyhetkessä oltaisiin oikeassa välttämättä monessakaan asiassa. Se nöyryys siitä, että nytkin ollaan joissakin asioissa väistämättä väärässä, on hyvä pitää mielessä, jotta on mieli avoimena korjaamaan suuntaa, jos ja kun parempaa tietoa ilmenee.

    • Joillekin on niin kova pakko olla oikeassa että he ovat valmiita ummistamaan silmänsä ja vääristelemään tosiasiat että voivat pitää valheestaan kiinni.

      Siihen asti voi uskoa olevansa oikeassa kunnes päättelyketjusta tai faktoista löytyy virhe. Oikeassa oleminen on varmaa tapauksissa joissa asia on aistein havaittavissa ja/tai tieteen keinoin todennettavissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4995
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe