Joulumämmi

Anonyymi

Joulumämmi ei poikkea kovinkaan paljon tavallisesta mämmistä. Jouluisuus saadaan jouluisista mausteista, esimerkiksi joululeivontamausteista ja makeutta hiukan lisää siirappilisällä.

Perusohjeeksi käy mämmipussin kyljessä oleva ohje hiukan sosvellettuna jouluiseksi.

Joulumämmi valmistuu näistä aineksista:

3,5 litraa vettä
2 desilitraa siirappia
0,5 kg mämmimaltaita
1,0 kg ruisjauhoja
0,5-1kg perunaa soseeksi tehostamaan imeltymistä
2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssin kuorta. Voit vähentää kun käytät jouluisia mausteita.
Jouluisia mausteita maun mukaan, esimerkiksi joululeivontamausteita
1 teelusikallista suolaa

Joulumämmin valmistusohje:

Sekoita mallas ja jauhot kuivina kulhoon.

1. Kuumenna kattilassa 3,5 litraa vettä 70-75 asteiseksi. Klooripitoinen vesi täytyy keittää.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä ja soseuta perunat suoraan keittoveteen sakeaksi puuromaiseksi velliksi.
3. Sekoita koko mallas-jauhoseos kattilassa vähitellen ja koko ajan sekoittaen 70-75 asteiseen veteen ja lisää perunasose, niin että saat sakean puuromaisen vellin. Lisää vain tarvittaessa 70-75 asteista vettä.
4. Laita joulumämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna joulumämmiseoksen imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita 2-4 kertaa ja seuraa samalla maistamalla imeltymisen edistymistä.
5. Lisää joulumämmiseokseen siirappi ja jouluiset mausteet. Sopivia mausteita on esimerkiksi jouluiset leivontamausteet. Voit lisätä soseeseen esimerkiksi noin 300g appelsiinikuorihilloa.
6. Kuumenna mämmiseos varovasti liedellä niin että mämmiseos alkaa kiehumaan. Mämmiseosta tulee sekoittaa tehokkaasti koko ajan niin että mämmiseos ei pala pohjaan. Voit keittää mämmiseosta hetken, siirrä sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia.
7. Laita joulumämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Lisää pinnalle siirappivettä estämään kuorettumista. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa. Kun joulumämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paistamisen aikana voit lisätä siirappivettä kerran. Pelkkää vettä voit lisätä pinnalle kaksikin-kolmekin kertaa.
Paista joulumämmiä noin 3-4 tuntia.

Joulumämmi on parhaimmillaan, kun se on seissyt peitettynä viileässä 2-3 paivää.

0

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tukalaa kuumuutta

        Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
        Ikävä
        42
        2812
      2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

        Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
        Maailman menoa
        353
        2584
      3. Ensi kesänä

        Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
        Ikävä
        56
        2305
      4. Sinä, ihastukseni

        Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
        Ihastuminen
        35
        2194
      5. Tiedät ettei tule toimimaan.

        Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
        Ikävä
        25
        1733
      6. Okei, myönnetään,

        Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
        Ikävä
        25
        1639
      7. Onko kaivatullasi

        himmeä kuuppa?
        Ikävä
        47
        1514
      8. Sokea "ystävälle"

        Oletko oikeasti noin sokea?
        Ikävä
        100
        1449
      9. En ymmärrä käytöstäsi

        Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
        Ikävä
        139
        1395
      10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

        Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
        Kotimaiset julkkisjuorut
        64
        1253
      Aihe