Joulumämmi ei poikkea kovinkaan paljon tavallisesta mämmistä. Jouluisuus saadaan jouluisista mausteista, esimerkiksi joululeivontamausteista ja makeutta hiukan lisää siirappilisällä.
Perusohjeeksi käy mämmipussin kyljessä oleva ohje hiukan sosvellettuna jouluiseksi.
Joulumämmi valmistuu näistä aineksista:
3,5 litraa vettä
2 desilitraa siirappia
0,5 kg mämmimaltaita
1,0 kg ruisjauhoja
0,5-1kg perunaa soseeksi tehostamaan imeltymistä
2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssin kuorta. Voit vähentää kun käytät jouluisia mausteita.
Jouluisia mausteita maun mukaan, esimerkiksi joululeivontamausteita
1 teelusikallista suolaa
Joulumämmin valmistusohje:
Sekoita mallas ja jauhot kuivina kulhoon.
1. Kuumenna kattilassa 3,5 litraa vettä 70-75 asteiseksi. Klooripitoinen vesi täytyy keittää.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä ja soseuta perunat suoraan keittoveteen sakeaksi puuromaiseksi velliksi.
3. Sekoita koko mallas-jauhoseos kattilassa vähitellen ja koko ajan sekoittaen 70-75 asteiseen veteen ja lisää perunasose, niin että saat sakean puuromaisen vellin. Lisää vain tarvittaessa 70-75 asteista vettä.
4. Laita joulumämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna joulumämmiseoksen imeltyä noin 3-4 tuntia. Sekoita 2-4 kertaa ja seuraa samalla maistamalla imeltymisen edistymistä.
5. Lisää joulumämmiseokseen siirappi ja jouluiset mausteet. Sopivia mausteita on esimerkiksi jouluiset leivontamausteet. Voit lisätä soseeseen esimerkiksi noin 300g appelsiinikuorihilloa.
6. Kuumenna mämmiseos varovasti liedellä niin että mämmiseos alkaa kiehumaan. Mämmiseosta tulee sekoittaa tehokkaasti koko ajan niin että mämmiseos ei pala pohjaan. Voit keittää mämmiseosta hetken, siirrä sivuun ja anna seisoa 15-30 minuuttia.
7. Laita joulumämmiseos posliiniseen tai vastaavaan uunivuokaan. Lisää pinnalle siirappivettä estämään kuorettumista. Paista aluksi noin 180 asteisessa uunissa. Kun joulumämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia. Paistamisen aikana voit lisätä siirappivettä kerran. Pelkkää vettä voit lisätä pinnalle kaksikin-kolmekin kertaa.
Paista joulumämmiä noin 3-4 tuntia.
Joulumämmi on parhaimmillaan, kun se on seissyt peitettynä viileässä 2-3 paivää.
Joulumämmi
Anonyymi
0
64
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh422812Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia
Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-201729423532584Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta562305- 352194
- 251733
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘251639- 471514
- 1001449
En ymmärrä käytöstäsi
Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek1391395Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa641253