Lasitalossa

Anonyymi

Hän oli nähnyt unia sohvalla puoli iltapäivää eikä Orion ollut sen vuoksi saanut aikaiseksi mitään mitä piti. Auringonsäteillä ei ollut vaikutusta sen kaltaiseen uneen. Orion asui lasisessa talossa, jonka saliin aurinko tuntui osuvan ympäri vuorokauden ja valo oli aina maalaamiselle otollinen. Hän olisi jatkanut tänään erään paksuvyötäröisen (ja -lompakkoisen) ministerin muotokuvan työstämistä, mutta ventovierasta ihmistä ei kehdannut jättää kotiateljeehen omin päin. Ei edes noin harmitonta ilmestystä.
Siispä oli sinä päivänä kyseessä tulojen menetys, ja tätä seikkaa, sekä omaa tylsyyttään paikatakseen hän raahasi paikalle maalaustelineen ja alkoi hahmotella tyhjälle kankaalle omaa tulkintaansa siitä mikä silmien edessä avautui. Kankaalla tyttö näytti jollain tavalla olevan valveilla unissaankin. Kuva maalasi itse itseään ja tuli valmiiksi ennen viimeisten valonsäteiden katoamista. Orion jätti kuvan kuivumaan ikkunalle, josta se näkyi kauas.
Uninen, tuoksuva aave oli jossain välissä noussut sohvalta ja hereilläkin hän liikkui niin hidastetusti, ettei häntä ollut vaikea pitää lähtemästä. Jossain päivien saatossa Orion oli unohtanut tyystin kaikki ministereihin ja muihin ikäviin asioihin liittyvät velvoitteet ja keksi kaikenlaisia hassutuksia mallinsa päänmenoksi. Mariannen ei kenties voinut sanoa pelaavan täysillä pelimerkeillä, mutta se ei lainkaan haitannut taiteellista yhteistyötä. Orion asetteli vihreitä kuulia peräkkäin lattialle jättäen rasian huoneen parhaiten valaistuun kohtaan ja piiloutui itse maalaustelineensä taakse. Uteliaat naapurit ja muut ohikulkijat pysähtyivät aina välillä ihmettelemään nukkuvan tytön kuvaa ikkunalaudalla.
Eräänä iltana Orion oli lähtenyt kuvan kanssa jonnekin ja hiljentynyt talo sai Mariannen tulemaan tajuihinsa. Hän muisti, ettei asunut tällaisessa paikassa, ja etsiessään uloskäyntiä hän törmäili seiniin ja ikkunoihin sillä talo oli suurimmaksi osaksi lasia hänen silmissään. Jostain syystä hän oli myös pukeutunut pelkkään pyjamaan, eikä löytänyt talosta yhtään itselleen kuuluvaa tavaraa, vaikka koitti pitää silmiä auki ovea etsiessään. Lasilabyrintissä säntäillessään hän alkoi vähitellen hengästyä, sillä hänen ruumiinsa oli heikentynyt pelkkien vihreiden kuulien ruokavaliosta. Avain kääntyi lukossa juuri kun hän oli väsymyksissään aikeissa lysähtää maahan, ja tajutessaan olevansa eteisessä hän heittäytyi sukkelasti takkien taakse piiloon.
Marianne pidätti hengitystään vaatekaapissa, kun maalari astui sisään. Hän oli niin paikoillaan ja vaiti kuin suinkin mahdollista, mutta polvet tahtoivat tutista. Orion kuitenkin käveli ohi, sillä hän vaistosi heti jonkin olevan vinossa ja salia pälyillen viskasi takkinsa nurkkaan naulakon sijaan. Hetken odoteltuaan askeleiden loittonemista Marianne harppasi yhdellä loikalla vaatenaulakosta ovelle. Nihkein liikkein hän käänsi ovenkahvaa ennen kuin pinkaisi mielettömään juoksuun eteisestä poimitut liian isot maiharit jalassaan. Takaansa hän oli kuulevinaan Orionin äänen huhuilevan hänen nimeään vaaleaan talviseen iltaan, mutta ei voinut tietää varmasti.
Bussi pysähtyi huoltoaseman kohdalla ja muutamassa sekunnissa Marianne teki päätöksen hypätä pois. Hän haki aseman kaupasta itselleen sämpylän ja istuutui ulkopöydän ääreen syömään ja kylpemään nousevan auringon ensisäteissä.

1

101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      II

      Se ei ollutkaan mikään turhanpäiväinen kuva. Orion oli suhteiden avulla saanut sen esille helsinkiläisen taidekollektiivin yhteisnäyttelyyn ja nimetön taiteenkeräilijä oli (epähuomiossa varmasti) ostanut sen isoon hintaan. Siitä hullunmylly alkoi: »Taiteilijalla selvästi on lahjoja, mutta tuon näköistä naista ei kyllä ole olemassakaan», ja »Mallissa on jotain ylimaallista, melkeinpä luotaantyöntävää», ihmiset sanoivat, ja kuitenkaan eivät kyenneet lopettamaan kuvan katselemista. Osaa alkoi myös unettaa sohvalla nukkuvaa Mariannea katsellessa. »Ei varsinaisesti tyttö, jonka kanssa viettäisin juhannusta.» Joka tapauksessa kuva aiheutti jostain syystä varsinaista hämmennystä.
      Orion oli varsin tyytyväinen taulusta saamaansa tienistiin, mutta häntä ahdisti kovasti mallinsa katoaminen, sillä hän ei oikein tiennyt miten saisi tämän kiinni. Hän ei myöskään viitsinyt viedä kaikkia muita maalaamiaan tauluja galleriaan näytille, sillä hänen ei alun perin ollut tarkoitus erota ensimmäisestäkään.
      Hän oli ikävässä joutilaisuudessaan päättänyt tehdä talossa pientä pintaremonttia, joka oli lopulta eskaloitunut siihen, että taloon oli lisätty kokonaan uusi siipi. Siihen siipeen hän oli perustanut itselleen paremman ateljeen. Seinät eivät enää kaikuneet kuitenkaan tyhjyyttään, sillä jostain oli hänen seurakseen ilmestynyt pieni eläin, jonka sottaisen turkin seasta oli vaikea erottaa mitä lajia tai sukupuolta se edusti. Saattoi hyvin olla niinkin, että se oli elellyt jossain talon rakenteissa aina. Se tuntui osalta rakennelmaa.
      Galleriassa järjestettiin avoimien ovien ilta. Orion oli ajatellut nauttia kasvottomuudestaan niin kauan kuin sitä kestäisi, ja sen varjolla tutustua teoksensa vastaanottoon. Tämä osoittautui helpoksi, sillä väkeä oli saapunut gallerian kokoon nähden varsin paljon, niin että liikkuminen kävi haasteelliseksi. Teokset keräsivät seinillä kosteutta väkijoukon hengityksestä. Pieni rykelmä oli kerääntynyt hänen maalaamansa kuvan ympärille ja heidän keskellään itse teoksen aihe katseli omaa kuvaansa kankaalla ja hänen näkemisensä elävänä sai Orionin veret seisahtumaan.
      Kukaan taiteen ystävistä ei tuntunut tunnistavan teoksen mallia, joka seisoi hyvällä paikalla keskellä heitä kaikkia. Orion pujahti joukon läpi hänen taakseen. Hän katsoi ympärilleen ja sanoi, »Jos näet saman kuin minä, ajattele mitä vielä voisimme saada aikaiseksi.» Marianne kääntyi ympäri haukotusta peitellen. Hän oli joutunut nukkumaan kirkolla kodittomien hätämajoituksessa ja oli varsin väsynyt.
      Siispä he päätyivät takaisin työnsä ääreen ja ajan kulku jälleen menetti merkityksensä. Marianne oli vaipunut takaisin hitaaseen, uneliaaseen tilaansa, jossa häntä oli helppo ohjailla ja siten helpompi maalata, koska siinä tilassa hänelle ei ollut lainkaan hankalaa pysyä paikallaan tuntikausia. Hän maalasi Mariannen syödessä, nukkuessa, hampaitaan harjaamassa. Vähitellen asiat alkoivat asettua sille tolalle, että Marianne käytännössä asui Orionin ateljeessa. Syyt poistua vähenivät päivä päivältä. Eläin, joka asusti talon rakenteissa, kävi joskus suukottelemassa Mariannen varpaita tämän nukkuessa. Se ei koskaan liikkunut päiväsaikaan niin että sen olisi voinut nähdä paljain silmin.
      Sinä aamuna hän havahtui epämiellyttävään tunteeseen. Silmänsä avatessaan ne tuijottivat häntä heti takaisin jokaiselta seinältä. Hänen omat kasvonsa kaikista mahdollisista kulmista kuvattuna. Suurimassa osassa kuvista hän teki mitä arkisimpia asioita, joissain sellaisiakin, joita ei koskaan sallisi kenenkään näkevän, ja oli sellaisiakin, missä hän itse katseli kuvia itsestään. Tämä kaikki oli omiaan sekoittamaan pään ja Marianne alkoi hyperventiloida väkivaltaisesti taulujen lyödessä silmiin. Hyperventilaatio muuttui epätoivoiseksi yninäksi, joka purkautui veriseksi huudoksi ja ravisteli ikkunoita ja seiniä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe