Ruoan säilyvyys pakastimessa?

Anonyymi

Miten on mahdollista että tuore kala muka säilyy vain 1-2kk pakastimessa? Millä tavoin esim. tuore lohi tai vaikkapa turska jonka pakastaa vakuumissa menee pilalle jo tuossa ajassa? Muistaakseni joskus ostin pakastettua turskaa marketista ja sillä oli merkitty parasta ennen päivämääräksi ainakin puoli vuotta ellei jopa enemmän.

Tässä on virallinen lista eri ruoka- aineiden säilyvyydestä pakastimessa jonka lämpötila on -18:

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/raaka-aineiden-sailytys-kotona/sailyvyystaulukko

18

252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kaikkien rasvojen (rasvahappojen) ominaisuutena on että ne jäätyvät kehnommin kuin vesi. Joten ruoka-aineksessa epäpuhtautena tai tartunnan takia olevien bakteerien toiminta hidastuu vähemmän kuin suuresti vesipitoisissa ruoka-aineissa tapahtuu. Bakteerit mutustavat rasvaisia ruoka-aineita hissukseen, hitaammin kuin jääkaappilämpöisenä, mutta silti suhteellisen nopeahkosti kotipakastimessa, tämän tuloksena on, muun muassa, happea joka eltaanttuttaa rasvan. Voi kehittyä myös terveydelle hyvinkin vaarallisia mikrobeja. Tuotantolaitosten ja jakeluketkujen pakastuslämpötilat ovat huomattavasti rajummat kuin kotipakastimessa, jopa kuivajäätä eli hiilihappojäätä käytetään, sen lämpötila on -78 C.

      Pakastuslämpötila kotipakastimissa pitäisi olla -25C ja säilytyslämpötila -18C. En tiedä mistä nuo juontuvat. Meillä on pakastusnappi tauotta päällä.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta.

        Miksi pakastuslämpötilan pitäisi olla kylmempi mutta säilytyslämpötilaksi käy vähän lämpimämpi?

        Mutta eikö vakumointi kuitenkin pidennä säilyvyyttä roimasti kun kaikki happi imetään pois? Vähän poikkeavia tietoja löytyy esim. täällä sanotaan että tuore rasvainen kala säilyy ilman vakuumia pakkasessa 4kk. Vakumointi pidentää jopa puolella säilyvyyttä.

        https://eralehti.fi/2007/04/11/ilmat-pois-elintarvikkeista/

        -18 astetta on kuitenkin todella kylmä ja jäädyttää kaiken umpijäähän. Ymmärrän että makuhaittoja saattaa ilmetä pidemmän päälle mutta 1-2 kuukautta on todella lyhyt aika. Ei kuitenkaan luulisi että tuossa ilmattomassa pimeässä umpijäässä edes rasvassa joku örkki mutustelisi ja mädättäisi kalan rasvaa saati lihaa.


      • Anonyymi

        Muuten osaatko sanoa auttaako säilyvyyttä jos esim. lohen ensin huuhtelee vedellä ja jättää pinnalta hieman märäksi ja vakumoi sen jälkeen ikään kuin märällä pinnalla? Koska mikrobit eivät elä niin hyvin vedessä kuin rasvassa. Esim. jotkut katkaravuthan glaseerataan vedellä pinnalta pakastuksen yhteydessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta.

        Miksi pakastuslämpötilan pitäisi olla kylmempi mutta säilytyslämpötilaksi käy vähän lämpimämpi?

        Mutta eikö vakumointi kuitenkin pidennä säilyvyyttä roimasti kun kaikki happi imetään pois? Vähän poikkeavia tietoja löytyy esim. täällä sanotaan että tuore rasvainen kala säilyy ilman vakuumia pakkasessa 4kk. Vakumointi pidentää jopa puolella säilyvyyttä.

        https://eralehti.fi/2007/04/11/ilmat-pois-elintarvikkeista/

        -18 astetta on kuitenkin todella kylmä ja jäädyttää kaiken umpijäähän. Ymmärrän että makuhaittoja saattaa ilmetä pidemmän päälle mutta 1-2 kuukautta on todella lyhyt aika. Ei kuitenkaan luulisi että tuossa ilmattomassa pimeässä umpijäässä edes rasvassa joku örkki mutustelisi ja mädättäisi kalan rasvaa saati lihaa.

        "Miksi pakastuslämpötilan pitäisi olla kylmempi mutta säilytyslämpötilaksi käy vähän lämpimämpi?"

        Hyvä kysymys johon todella saisi löytyä perusteltu vastaus. Sellaista vaan väitetään ruokaviraston tms sivuila, mutta se taitaa olla "perimätietoa" tai jonkin laitevalmistajan "tutkimus"tietoa. Mitä kylmempi, sen pitempi säilyvyys, sanoo laki jonka laati Arhenius. Meillä on pakastimessa -23C, siellä on 19 litraa vesijäätä kylmävarastona, siksi sinne voi panna monta kiloa huoneenlämpöistä satsia kerralla ja hyvin pakastuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Miksi pakastuslämpötilan pitäisi olla kylmempi mutta säilytyslämpötilaksi käy vähän lämpimämpi?"

        Hyvä kysymys johon todella saisi löytyä perusteltu vastaus. Sellaista vaan väitetään ruokaviraston tms sivuila, mutta se taitaa olla "perimätietoa" tai jonkin laitevalmistajan "tutkimus"tietoa. Mitä kylmempi, sen pitempi säilyvyys, sanoo laki jonka laati Arhenius. Meillä on pakastimessa -23C, siellä on 19 litraa vesijäätä kylmävarastona, siksi sinne voi panna monta kiloa huoneenlämpöistä satsia kerralla ja hyvin pakastuu.

        Eipä taida ne jäät auttaa, toimivat enneminkin eristeenä. Pakastuu paremmin kun on enemmän ilmatilaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä taida ne jäät auttaa, toimivat enneminkin eristeenä. Pakastuu paremmin kun on enemmän ilmatilaa.

        Aivan, eiväthän kylmäkalletkaan mitään auta kylmälaukuissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aivan, eiväthän kylmäkalletkaan mitään auta kylmälaukuissa.

        Totta, eivät jäähdytä edes normaaliin pakastelämpötilaan, saati alemmaksi. Pakastimen teho kuluu niiden jäiden pitämiseen jäässä, siksi pakasturasiatkin tehdään alaspäin kapeneviksi ja leveämmällä kannella että väliin jäisi ilmaraot. Jää eristää lämpöä melkoisen hyvin, siksi Kemin lumilinnassakin pysty saunomaan jääsaunassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta, eivät jäähdytä edes normaaliin pakastelämpötilaan, saati alemmaksi. Pakastimen teho kuluu niiden jäiden pitämiseen jäässä, siksi pakasturasiatkin tehdään alaspäin kapeneviksi ja leveämmällä kannella että väliin jäisi ilmaraot. Jää eristää lämpöä melkoisen hyvin, siksi Kemin lumilinnassakin pysty saunomaan jääsaunassa.

        Ovatpa kaikki kylmäkalle -valmistajat tyhmiä kun eivät käytä tätä sinun keksimääsi ilmarako ihmettä, valmistamalla kapenevia kylmäkalleja.

        Tuo jäämassa pakastimessa on parasta mitä meidän keittiössä on tapahtunut pitään aikaan. Kaapin oven avavaamista tai se aukioloaikaa ei tarvitse pohdiskella, pakasteet ovat kivikovia aina. Sulatustarve on vähentynyt todella paljon. Pakastuminen tapahtuu huomattavan nopeasti. Kompura käy harvemmin, eikä käynnisty aina kun oven avaa. Samaa tehtävää tekee jääkaapin puolella 10 litraa ylimääräistä vettä (jota ei koskaan käytetä mihinkään, kaksi 5 litran pissapoikanestepönttöä).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovatpa kaikki kylmäkalle -valmistajat tyhmiä kun eivät käytä tätä sinun keksimääsi ilmarako ihmettä, valmistamalla kapenevia kylmäkalleja.

        Tuo jäämassa pakastimessa on parasta mitä meidän keittiössä on tapahtunut pitään aikaan. Kaapin oven avavaamista tai se aukioloaikaa ei tarvitse pohdiskella, pakasteet ovat kivikovia aina. Sulatustarve on vähentynyt todella paljon. Pakastuminen tapahtuu huomattavan nopeasti. Kompura käy harvemmin, eikä käynnisty aina kun oven avaa. Samaa tehtävää tekee jääkaapin puolella 10 litraa ylimääräistä vettä (jota ei koskaan käytetä mihinkään, kaksi 5 litran pissapoikanestepönttöä).

        Jos Hölmölä tarinoista tehtäisiin uusia jaksoja niin sinulta saisi hyviä esimerkkejä.

        Miksiköhän JÄÄkaapin nimi on JÄÄkaappi ja PAKASTIN on PAKASTIN eikä toisinpäin. Jäillä on kautta aikojen tehty jääkaappilämpötiloja, mutta ei niillä pakastimen lämpötiloihin päästä, pakastelokerossakin pakastusteho laskee huomattavasti jos seinämät jäätyy,.

        Sähkönkulutuksesi voisi laskea ainoastaan sen takia että pakastimeesi ja jääkaappiisi mahtuu vähemmän jäähdyttävää ruokaa ja harvemmin tarvitsee avatakaan kun ei ole paljon otettavaa. Ennemin kannattaisi ostaa pienemmät kylmälaitteet.

        Pakastin jäähdyttää ritilöiden avulla ja jos laitat pakastettavat jään eikä ritilöiden päälle niin pakastuvat huomattavasti hitaammin. Samoin jääkaapissa jäähdyttää kylmä seinä, vesi ei auta yhtään mitään, kerää vaan bakteereja. Minulla ovat lähes täynnä ruokaa, samalla tavalla ne varastoi kylmää jos siitä kuvittelee olevan hyötyä. Ja miksi kukaan pitäisi ovia turhaan auki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovatpa kaikki kylmäkalle -valmistajat tyhmiä kun eivät käytä tätä sinun keksimääsi ilmarako ihmettä, valmistamalla kapenevia kylmäkalleja.

        Tuo jäämassa pakastimessa on parasta mitä meidän keittiössä on tapahtunut pitään aikaan. Kaapin oven avavaamista tai se aukioloaikaa ei tarvitse pohdiskella, pakasteet ovat kivikovia aina. Sulatustarve on vähentynyt todella paljon. Pakastuminen tapahtuu huomattavan nopeasti. Kompura käy harvemmin, eikä käynnisty aina kun oven avaa. Samaa tehtävää tekee jääkaapin puolella 10 litraa ylimääräistä vettä (jota ei koskaan käytetä mihinkään, kaksi 5 litran pissapoikanestepönttöä).

        Jäämassa pakastimessa todellakin om parasta mitä kotitaloudessa voi tapahtua. Jäämassa pakastimessa jäädyttää pakasteet pelastaa avioliiton ja elämän ja tuo maailmanrauhan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos Hölmölä tarinoista tehtäisiin uusia jaksoja niin sinulta saisi hyviä esimerkkejä.

        Miksiköhän JÄÄkaapin nimi on JÄÄkaappi ja PAKASTIN on PAKASTIN eikä toisinpäin. Jäillä on kautta aikojen tehty jääkaappilämpötiloja, mutta ei niillä pakastimen lämpötiloihin päästä, pakastelokerossakin pakastusteho laskee huomattavasti jos seinämät jäätyy,.

        Sähkönkulutuksesi voisi laskea ainoastaan sen takia että pakastimeesi ja jääkaappiisi mahtuu vähemmän jäähdyttävää ruokaa ja harvemmin tarvitsee avatakaan kun ei ole paljon otettavaa. Ennemin kannattaisi ostaa pienemmät kylmälaitteet.

        Pakastin jäähdyttää ritilöiden avulla ja jos laitat pakastettavat jään eikä ritilöiden päälle niin pakastuvat huomattavasti hitaammin. Samoin jääkaapissa jäähdyttää kylmä seinä, vesi ei auta yhtään mitään, kerää vaan bakteereja. Minulla ovat lähes täynnä ruokaa, samalla tavalla ne varastoi kylmää jos siitä kuvittelee olevan hyötyä. Ja miksi kukaan pitäisi ovia turhaan auki.

        En ole koskaan nähnyt arkkupakastinta jossa on ritilät. Pari koria voi olla. Mutta ritilät?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jäämassa pakastimessa todellakin om parasta mitä kotitaloudessa voi tapahtua. Jäämassa pakastimessa jäädyttää pakasteet pelastaa avioliiton ja elämän ja tuo maailmanrauhan.

        Olet sitten löytänyt yhtä tyhmän kumppanin itsellesi :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole koskaan nähnyt arkkupakastinta jossa on ritilät. Pari koria voi olla. Mutta ritilät?

        Nykyaikana ihmisillä on lähes poikkeuksetta kaappipakastimet, mutta ei arkkupakastimiakaan ole tarkoitus jääarkkuina käyttää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ovatpa kaikki kylmäkalle -valmistajat tyhmiä kun eivät käytä tätä sinun keksimääsi ilmarako ihmettä, valmistamalla kapenevia kylmäkalleja.

        Tuo jäämassa pakastimessa on parasta mitä meidän keittiössä on tapahtunut pitään aikaan. Kaapin oven avavaamista tai se aukioloaikaa ei tarvitse pohdiskella, pakasteet ovat kivikovia aina. Sulatustarve on vähentynyt todella paljon. Pakastuminen tapahtuu huomattavan nopeasti. Kompura käy harvemmin, eikä käynnisty aina kun oven avaa. Samaa tehtävää tekee jääkaapin puolella 10 litraa ylimääräistä vettä (jota ei koskaan käytetä mihinkään, kaksi 5 litran pissapoikanestepönttöä).

        Unohdin mainita että nuo massat, jäämassa pakastimessa ja vesimassa jääkaapissa, auttavat kepeästi varsin pitkänkin sähkökatkoksen yli.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Unohdin mainita että nuo massat, jäämassa pakastimessa ja vesimassa jääkaapissa, auttavat kepeästi varsin pitkänkin sähkökatkoksen yli.

        Ei sen paremmin kuin jos niiden tilalla olisi ruokaa tai juomaa, kannattaa laittaa peittoja tai muuta eristettä ympärille jos pitempi sähkökatko tai viedä talvella ruuat ulos pakkaseen, maalla ja omakotitalossa on paras olla oma aggregaatti.

        Kylmälaukkua varten voi pitää pakkasessa jäätä, mutta luotettavampi sekin on sähköisenä esim autossa. Jos olen tarvinnut mukaan vaikkapa 2 litraa maitoa niin olen pakastanut toisen, makkaraa voi ottaa mukaan pakastettuna jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ole koskaan nähnyt arkkupakastinta jossa on ritilät. Pari koria voi olla. Mutta ritilät?

        Katsos, tässä uudessa maaailmanjärjestyksessä termodynamiikan keskiössä ovat ritilät. Ritilöiden fysikaaliset ominaisuudet riippuvat muun muassa siitä, mikä on laitteen nimitys johon niitä on asennettu. Ja siitä onko kyseessä kotona oleva laite vaiko muualla kuin kotona oleva laite.

        -Kun usko on vahva niin vähäkin työ riittää maailman uudelleenluomiseen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Miksi pakastuslämpötilan pitäisi olla kylmempi mutta säilytyslämpötilaksi käy vähän lämpimämpi?"

        Hyvä kysymys johon todella saisi löytyä perusteltu vastaus. Sellaista vaan väitetään ruokaviraston tms sivuila, mutta se taitaa olla "perimätietoa" tai jonkin laitevalmistajan "tutkimus"tietoa. Mitä kylmempi, sen pitempi säilyvyys, sanoo laki jonka laati Arhenius. Meillä on pakastimessa -23C, siellä on 19 litraa vesijäätä kylmävarastona, siksi sinne voi panna monta kiloa huoneenlämpöistä satsia kerralla ja hyvin pakastuu.

        Pakastuslämpötila on kylmempi siksi että tuote pakastuu nopeasti. Säilytys on vain valmiin tuotteen pitämistä varastoituna.


    • Anonyymi

      Teollisuudessa pakastus tehdään paljon nopeammin kuin kotipakastin, jos kaupasta tuodessa pakaste ehtii lämmetä, seikin vähentää säilyvyysaikaa. Hitaasti pakastuessa solut rikkoontuu ja säilyvyysaika lyhenee, myös rakenne heikkenee.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työttömän työnhakijan pääasiallinen tehtävä on työnhaku

      Ja uusi työnhaun malli korostaa sitä. ”Tavoitteena on nopea työllistyminen”, sanoo TE-toimiston johtaja. Ja tässä hän aivan oikeassa, koska työttömyys
      Maailman menoa
      354
      2520
    2. Stefan Thermanin käräjät on 16/6. On jännät ajat miehellä edessään.

      Neljä syytettä on nyt edessä, laittomasta uhkailusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta
      Kotimaiset julkkisjuorut
      82
      1587
    3. Mitä kummaa tapahtui, että Suomalaiset yhtäkkiä Natoon haluaisivat?

      Ulkomailla ihmetellään, "mikä teihin rauhanomaisiin suomalaisiin oikein meni kun, yht'äkkiä sotahulluiksi muutuitte"? Erittäin hyvä kysymys joka pitäi
      Maailman menoa
      696
      1553
    4. No niin.. nyt ihan vakavasti..

      Haluisitko mies nähdä ja jutella ihan oikeasti? Kun mä haluisin.. voisitko antaa jonkun vihjeen. Tiedän että oot täällä, mut en tiedä että miksi sä tä
      Ikävä
      84
      1092
    5. Ajatus on nähdessä

      Jutella ja sopia ajankanssa keskustelu edes kerran, selkiyttäisi asioita. Vain kasvotusten, vain sinulle. Katoamalla päätät toisin, oletko ihan varma
      Tunteet
      52
      805
    6. Olet kylmä mies

      Vähän pelottava.
      Ikävä
      45
      741
    7. Pääsikö Martti

      Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
      Kotimaiset julkkisjuorut
      86
      621
    8. Noniin tänään on ensimmäinen päivä

      Jolloin aion keskittyä muuhun ja ajatella vähemmän sinua! Ei tosin alkanut kovin vahvasti. 😅 Pakko nyt vaan irrottaa ja unohtaa. Toivoa on vasta sitt
      Ikävä
      44
      619
    Aihe