Kallio, Ryti, Mannerheim, Rangell, Linkomies, Hackzell, Castrén ja Paasikivi olivat viime sotiemme aikana valtiomme ja hallituksiemme johtopaikoilla. Kaikki toteuttivat sen aikaisiin olosuhteisiin suhteutettuina aivan järkevää politiikkaa.
Nyt ollaan eletty kolmatta vuotta kriisiaikoja. Ensin pandemia kuritti eikä ole vieläkään täysin voitettu ja uudempana kriisinä kaksi viikkoa sitten venäjän ja putinin aloittama sota. Meillä on erinomaiset johtaja olleet koko tämän kriisiajan.
Niinistö ja Marin.
Niinistöä ja Marinia hehkutetaan kansainvälisestikin.
Marinia tässä: https://www.is.fi/viihde/art-2000008670399.html
Niinistöä tässä: https://www.talouselama.fi/uutiset/niiniston-vierailu-yhdysvaltoihin-noteerattiin-kansainvalisesti-singapore-asettaa-pakotteita-venajalle/e536d99d-ff28-4639-87cc-d135b1078678
Marin natokeskustelusta:
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008669886.html
"AVAUSPUHEENVUOROSSAAN Marin kertoi, että hallitus on valmis nostamaan Suomen puolustusmenoja. Ukrainan sodan vaikutukset heijastuvat Suomessa kehysriiheen, mikä tarkoittaa lisätalousarvion valmistelua kevään aikana. Lisärahoitusta kohdennetaan Marinin mukaan jo tälle vuodelle.
Hallitus antaa Ukrainan tilanteen johdosta eduskunnalle selonteon, joka käsittelee ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, taloutta ja huoltovarmuutta. Tarkkaa päivämäärää selonteon antamiselle ei Marinin mukaan vielä ole, mutta sen tekeminen on jo aloitettu."
Elämme todella mielenkiintoisia ja historiallisia aikoja. Olisiko mahdollista, että suomi ensimmäistä kertaa kirvoittaisi ympäriltään ne kahleet joita on idänkysymyksen suhteen joutunut pitämään vuosisatoja. Itä on ollut uhka niin pitkään, joko aivan käytännössä tai epämääräisenpänä suomettumisen ajanjaksona ja sen jälkeenkin politiikkana jossa turvallisuuspolitiikkaamme on ohjannut pitkälle suhtutuminen venäjään.
Voisiko ensimmäistä kertaa toteutua aika jolloin naton sateenvarjon alla voimme suhtautua venjään kuten mihin tahansa muuhun valtioon?
Suomella on ollut hyvä "herraonni" kriisiaikoina
23
74
Vastaukset
- Anonyymi
Mainitsemistasi poliitikoista moni teki vakavia virheitä ennen sotia ja niiden aikana. Sellaisia poliitikoita on syytä pelätä. Mannerheim hoiti hommansa asiallisesti. Valtiomiesluokkaan kuuluu vain Paasikivi. Nyt Paasikivelle olisi käyttöä, jotta emme joutuisi Nato-kiimaisten masinoimaan sotaan. Pahalta näyttää.
No et yksilöi mitä vakavia virheitä poliitikot tekivät? Kuten aloituksessani mainitsen "sen aikaisiin olosuhteisiin suhteutettuina"?
Jälkikäteen historiaa voi tosin tulkita mutta tulkitsija ei useimmiten ymmärrä ajankohdan vaatimuksia eikä olosuhteita vaan arvioi asiaa nykypäivän näkökulmasta. Tosin siltäkin kannalta ajateltuna voi sanoa, että kun loppu on hyvin niin kaikki on hyvin. Suomihan selvisi sota-ajoista melko hyvin vaikkakin liian suurilla kuolinuhri-määrillä.Noista mainituista valtiomiesluokkaan kuuluu ehdottomasti myös Risto Ryti. Hän toimi jämäkästi pääministerinä talvisodassa ja oli käytännössä Suomen valtion päämies, koska presidentti Kallio oli tuskastunut ja sairaalloinen eikä kyennyt vakavassa tilanteessa toimimaan. Jatkosodan aikana Ryti olikin sitten presidentti ja hänen huijauksensa ansiosta Suomi pääsi irtaantumaan ajoissa sodasta.
Mielipidepankki kirjoitti:
Noista mainituista valtiomiesluokkaan kuuluu ehdottomasti myös Risto Ryti. Hän toimi jämäkästi pääministerinä talvisodassa ja oli käytännössä Suomen valtion päämies, koska presidentti Kallio oli tuskastunut ja sairaalloinen eikä kyennyt vakavassa tilanteessa toimimaan. Jatkosodan aikana Ryti olikin sitten presidentti ja hänen huijauksensa ansiosta Suomi pääsi irtaantumaan ajoissa sodasta.
Täytyy lisätä, että Kyösti Kalliolla oli toki sotaa edeltävältä paljonkin ansiota ja se nostaa hänet valtiomiesluokkaan.
- Anonyymi
Mielipidepankki kirjoitti:
Täytyy lisätä, että Kyösti Kalliolla oli toki sotaa edeltävältä paljonkin ansiota ja se nostaa hänet valtiomiesluokkaan.
Linkomies veljeili lapualaisten kanssa. Kallion taas lapualaiset yrittivät murhata. Kyllä Kalliokin hommansa ihan asiallisesti hoiti.Castrenilla ei kovin paljoa meriittejä ole.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Linkomies veljeili lapualaisten kanssa. Kallion taas lapualaiset yrittivät murhata. Kyllä Kalliokin hommansa ihan asiallisesti hoiti.Castrenilla ei kovin paljoa meriittejä ole.
mitä sen väliä on kun AHO VELJEILI PUTININ KANSSA JA KUL MUNI OLI SUOMI VENÄJÄ -SEURAN KOMMUNISTIOSASTON PUHEENJOHTAJA
Vaikka emme avaajan kanssa väleissä olemmekaan niin hän on oikeassa siinä että voisimme ihan oikeasti NATO-maana suhtautua Venäjään kuten mihin tahansa valtioon.
- Anonyymi
Joo ei nuo mitään mulkuja kouluttamattomia herranvirkoja metsästäviä ole kuin amattikoululainen Jussi Saramo koulupudokas OPETUSMINISTERIN SIJAISENA
JA Li Andersson ilman loppututkinta ilman gradua määrää
miten opetus yliopistossa suoritetaan ja tohtorin tutkinnot
Li Andersson on vielä ruotsinkielinen eikä osaa teoreettista suomea kunhan puhuu jotain katukieltä - Anonyymi
muistakaa että aikaero on olemassa eli menneen ajan ajatuksia ja yhteyksiä ei saa vetää yhteen kun tällaisella psakasakin junttipalstalla
de Gaulle oli hyvä ystävä Francon kanssa
Fidel Castro ihaili silmittömästi Mussolinia
Filosofi Platon hyväksyi orjuudenCastro ja Guevara olivatkin vasemmistolaisia fasisteja kuten Lenin, Mao, Pol Pot, Bader-Meinhoff, Rosso Brigade, Lenin, Stalin...
- Anonyymi
Talvisotaa ennen voi sanoa herraonnen olleen horteessa. Kävi vähän niinkuin nytkin on käynyt. Valmistautuminen sotaan oli heikkoa. Punamultahallitus laiminlöi varustautumisen. Valtionvarainministeri Tanner uskoi pasifismiin, ja naivisti siihen teemaan, ettei sosialistinen valtio ryhdy hyökkäyssotaan. No, eihän se ryhtynyt, vaan tuli puolustamaan Suomen työläisiä.
Nyt meillä on ollut mm. jv-miinoista luopuminen, puolustusvoimien reservin pienennys ja muitakin heikennyksiä puolustuskykyyn. Etenkin vihervasemmisto on ajanut puolustusmenojen vähentämistä, ja siinä onnistunutkin mm. tuon reservin pienennnyksellä.
Nykyisistä poliitikoista Niinistön voi katsoa nousseen valtiomiestasolle, muutoin on kyllä aika heikkoa. Viimeaikojen pääministereistä ei yksikään nouse valtiomiestasolle, ei Marin, ei Rinne, ei Sipilä, ei Stubb, ei Katainen, ei Kiviniemi eikä edes Vanhanen eikä edes Lipponen. Lipposella siihen olisi ollut jonkinmoinen sauma, mutta kaasuputkiseikkailut veivät hänet hylkiöksi jo paljon ennen Putinin sotaa. Eikä edes edellinen presidenttimme pääse lähellekään valtiomiestasoa. - Anonyymi
Ja on se luojan lykky, ettei nyt kun on olleet kaikenmaailman kriisit päällä Sipilä ole ollut toheloimassa pääministerinä.
- Anonyymi
Lisäisin Väinö Tannerin aloittajan luetteloon.
- Anonyymi
Paasikiven rinnalle Urho Kekkonen. Toinen valtiomies.
Suhteissamme Venäjään on hyvä muistaa, että isäntämaamme Ruotsi aloitti suurimman osan niistä sodista, jotka välillämme menneinä vuosisatoina käytiin ja että autonomian aikana oltiin vuosikymmeniä hyvissäkin suhteissa.
Joo, historian tietämys on monilla aika heikoissa kantimissa. Venäjän vallan aikana Suomen itsenäisyys lisääntyi paljon, kun saimme autonomian eli päättää sisäpolitiikasta paljolti itse. Ruotsin vallan aikana meillä ei ollut tällaista asemaa. Suomalaiset saivat sotia Ruotsin sotia ja kärsiä niistä sodista. Toki myös Venäjä kohteli tuolloin suomalaisia raakalaismaisesti silloin, kun sen sotajoukot Suomeen tulivat esim. Isovihan aikana.
Autonomian aikana Venäjällä oli Suomen onneksi muutamakin vapaamielinen ja länsimaisia sivistysvaikutteita hakenut tsaari, joka antoi Suomelle vapauksia ja kehitti Suomeakin. Aleksanteri II aika lienee ollut Suomen kannalta otollisinta aikaa. Myöhemmin alkoi sitten Aleksanteri III poliisivaltiomallin ja myöhemmin venäläistämiskausi, joten vaihtelua autonomiankin aikana oli paljon. Venäjän oman politiikan hännät heiluttivat myös Suomea. Tässä mielessä on ymmärrettävää, että fennomaani -liike sai kannatusta. Vasemmisto puolestaan havitteli itsenäisyyttä sen vuoksi, että tsaari ei kykenisi oikeiston tuella peukaloimaan edustuksellisen demokratian päätöksiä.- Anonyymi
Mielipidepankki kirjoitti:
Joo, historian tietämys on monilla aika heikoissa kantimissa. Venäjän vallan aikana Suomen itsenäisyys lisääntyi paljon, kun saimme autonomian eli päättää sisäpolitiikasta paljolti itse. Ruotsin vallan aikana meillä ei ollut tällaista asemaa. Suomalaiset saivat sotia Ruotsin sotia ja kärsiä niistä sodista. Toki myös Venäjä kohteli tuolloin suomalaisia raakalaismaisesti silloin, kun sen sotajoukot Suomeen tulivat esim. Isovihan aikana.
Autonomian aikana Venäjällä oli Suomen onneksi muutamakin vapaamielinen ja länsimaisia sivistysvaikutteita hakenut tsaari, joka antoi Suomelle vapauksia ja kehitti Suomeakin. Aleksanteri II aika lienee ollut Suomen kannalta otollisinta aikaa. Myöhemmin alkoi sitten Aleksanteri III poliisivaltiomallin ja myöhemmin venäläistämiskausi, joten vaihtelua autonomiankin aikana oli paljon. Venäjän oman politiikan hännät heiluttivat myös Suomea. Tässä mielessä on ymmärrettävää, että fennomaani -liike sai kannatusta. Vasemmisto puolestaan havitteli itsenäisyyttä sen vuoksi, että tsaari ei kykenisi oikeiston tuella peukaloimaan edustuksellisen demokratian päätöksiä.On tietysti hieman huvittavaa, että yksi palstan heikoimmista historian tuntijoista, tai ainakin yksi erikoisimmista historiantulkinnoista tunnettu, sanoo, että historian tuntemus on monilla heikoissa kantimissa.
Ruotsin sodat ja Venäjän väliset sodat ovat liittyneet laajempiin sotiin, milloin asialla on ollut Napoleon, milloin joku muu silloisen maailman johtajista. Mainittu Isoviha alkoi Saksan, Tanskan ja Venäjän yhteisestä hyökkäyksestä Ruotsia vastaan, ja Ukrainan Pultavassa hävityn taistelun jälkeen Ruotsi alkoi perääntyä aina niin pitkälti, että Suomen alue miehitettiin. Suomen sodassa jossa Venäjä olii hyökkääjänä, ja jonka tuloksena Suomi jäi Venäjänlle, tavoite oli pakottaa Ruotsi Englannin vastaiseen liittoumaan.
Venäjän ja Ruotsin kahdenkeskisiä rajakahakoita oli joskus Pähkinäsaaren ja Tarton rauhan aikoihin ja sen jälkeenkin 1400-1500 luvulla. Sen jälkeen sodat ovat olleet laajempien kähinöiden heijastumia meille. Sitä oli myös Talvisota ja Jatkosota itsenäisyytemme aikana. Anonyymi kirjoitti:
On tietysti hieman huvittavaa, että yksi palstan heikoimmista historian tuntijoista, tai ainakin yksi erikoisimmista historiantulkinnoista tunnettu, sanoo, että historian tuntemus on monilla heikoissa kantimissa.
Ruotsin sodat ja Venäjän väliset sodat ovat liittyneet laajempiin sotiin, milloin asialla on ollut Napoleon, milloin joku muu silloisen maailman johtajista. Mainittu Isoviha alkoi Saksan, Tanskan ja Venäjän yhteisestä hyökkäyksestä Ruotsia vastaan, ja Ukrainan Pultavassa hävityn taistelun jälkeen Ruotsi alkoi perääntyä aina niin pitkälti, että Suomen alue miehitettiin. Suomen sodassa jossa Venäjä olii hyökkääjänä, ja jonka tuloksena Suomi jäi Venäjänlle, tavoite oli pakottaa Ruotsi Englannin vastaiseen liittoumaan.
Venäjän ja Ruotsin kahdenkeskisiä rajakahakoita oli joskus Pähkinäsaaren ja Tarton rauhan aikoihin ja sen jälkeenkin 1400-1500 luvulla. Sen jälkeen sodat ovat olleet laajempien kähinöiden heijastumia meille. Sitä oli myös Talvisota ja Jatkosota itsenäisyytemme aikana.Vaikka Ruotsin käymät sodat ja kahakat ovatkin usein olleet laajempaa kansainvälistä poliittista ja sotilaallista näyttämöä, myös suoranaisia kahdenkeskisiä sotia on ollut. Hattujen sota ja sitä seurannut Pikkuviha sekä Kustaa III:n sota alkoivat puhtaasti Ruotsin hyökkäyksistä Venäjää kohtaan.
Isovihaan johtanut Pohjansota olisi päättynyt alkuunsa, jos Kaarle XII olisi niin halunnut, eikä sokaistunut alkumenestyksestään jatkaen Pultavaan, joka sijaitsee Ukrainassa asti. Kuningas pakeni Turkkiin asti, mikä oli valitettavaa sikälikin, että ilman sitä reissua Pietari Suuri ei ehkä olisi ryhtynyt rakentamaan Pietarin kaupunkia.
Ruotsin ja Venäjän sodat 1500-luvulla eivät olleet niinkään julistettuja sotia, vaan jatkumoa 1300-luvulta jatkuneille rajariidoille ja hävistysretkille, joihin siviilitkin osallistuivat.- Anonyymi
Pystyyn_kuollut kirjoitti:
Vaikka Ruotsin käymät sodat ja kahakat ovatkin usein olleet laajempaa kansainvälistä poliittista ja sotilaallista näyttämöä, myös suoranaisia kahdenkeskisiä sotia on ollut. Hattujen sota ja sitä seurannut Pikkuviha sekä Kustaa III:n sota alkoivat puhtaasti Ruotsin hyökkäyksistä Venäjää kohtaan.
Isovihaan johtanut Pohjansota olisi päättynyt alkuunsa, jos Kaarle XII olisi niin halunnut, eikä sokaistunut alkumenestyksestään jatkaen Pultavaan, joka sijaitsee Ukrainassa asti. Kuningas pakeni Turkkiin asti, mikä oli valitettavaa sikälikin, että ilman sitä reissua Pietari Suuri ei ehkä olisi ryhtynyt rakentamaan Pietarin kaupunkia.
Ruotsin ja Venäjän sodat 1500-luvulla eivät olleet niinkään julistettuja sotia, vaan jatkumoa 1300-luvulta jatkuneille rajariidoille ja hävistysretkille, joihin siviilitkin osallistuivat.Hattujen sota oli puhtaammin Ruotsin oma sota, mutta Kustaan sodan pontimena oli se, että Venäjä kävi sotaa Turkissa ja sen sotavoimaa oli sidottu sinne. Sillä tavalla siis sekin sota oli muiden sotien välillinen seuraus.
Ruotsin ja Venäjän sotien yksi tulema oli tosiaan Pietarin kaupungin perustaminen. Toki sen perustamisen vaikutin oli myös meriyhteys Itämerelle.
Vanhimmat kahakat oliva enemmän heimoriitoja, savolaiset ja hämäläiset olivat "suomalaisia" heimoja jotka kinastelivat karjalaisten kanssa. Verotuksestahan siinäkin usein oli kyse, kuka sai mitäkin aluetta verottaa.
Savolaisten uudisasutus aiheutti sitten pikkukahakoita vielä 1500 luvun lopulla hämäläistenkin kanssa, kun esim. Keski-Suomeen, hämäläisten vanhoille eränautinta-alueille ja Ruotsin ja Venäjän vanhalle rajaseudulle (Pähkinäsaaren rauha) levittyi vakituinen savolaisasutus.
Itselläni on metsää entisestä Lepaan kartanon rälssitilasta, jonka alueella on tehty sovinto savolaisten ja hämäläisten kesken jonkun kahakan jälkeen. Alueen nimistössä on siihen liittyviä paikannimiä. Sukuni oli aikanaan tuon hämäläisten rälssitilan ensimmäisiä lampuoteja, tilalla on asuttu 1550 luvulta saakka. Nyt tila on tietysti moneen pienenpään alaan lohkottuna, joten savolaiset ovat päässeet niillekin maille.
- Anonyymi
Ajatella, kuka antaa kasvot ulkopolitiikalle Niinistön jälkeen.
Huh!
Vihreä vähemmistön edustaja vai maalaisliittolainen turhake joita on kai jopa kaksikin tyrkyllä tehtävään?
Vae victis..- Anonyymi
Oliko Niinistöllä sama tietämys ulkopolitiikasta aloittaessaan vuonna 2012 pressana?
Ehkä kuitenkin siten, että on kasvanut tehtävienmukana.
Lisäksi ulkoministeriön hallinnossa on päteviä viranhaltijoita opastamassa, myös uutta presidenttiä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.3287885Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill662206- 1771886
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161442- 1121307
Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91291Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181721249RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j6012301 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit01110Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j411091