https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6e6fb023-17d5-4018-b52d-49d1cac96a9d
"Ukrainan sota vaikuttaa suomalaisviljelijöihin – ”Halvan ruoan aika on Suomessa ohi”
Ei ruoka ole ollut halpaa tähän mennessäkään.
Ruoan tuottajan saama osuus ruoan hinnasta on vain muutama prosentti.
Välistä vetäjät ottavat suurimman osan ruoan lopullisesta hinnasta.
Varsikin kauppias ottaa ruoasta enenmmän.
Kyllä välikäsien tulisi laskea osuuttaan ruoan hinnasta ja antaa enemmän ruoan tuottajalle, jotka ovat maanviljelijöitä.
Maanviljelijöillä on tärkein asema, ilman heitä ei olisi kaupassa ruokaa.
Suomi on maailman kallein maa asua.
20€:lla ei kaupasta juurikaan mitään.
Ruokakaupassa tulee ruan hintoja katellessa olo, kuin olisi kodinkone liikkeen tietokone osastolla katselemassa hintoja tai työkalu ässässä katsomassa työkaluja, yksittäiset ruoat maksavat jo saman verran.
Onko ruoka ollut mielestäsi halpaa???
103
751
Vastaukset
- Anonyymi
Viimeksi kun katsoin, niin ULKOMAALLA valmistettu ja lähikaupan hyllyyn toimitettu makaronipussin hinta oli noussut 25 sentistä 40 senttiin. Ei sinänsä kuulosta paljolta, mutta miettikääpä prosenteissa.
Kait se on sitten sama tappaa itsensä. Ei ole varaa enää syödä, eikä toimeentulotukea myönnetä. Vitun kiva olla köyhä eläkeläinen. Trolli voi tulla ihan vapaasti taas haukkumaan totuudenkirjoittajaa. Vai onko Simitin haukkuja jo sammunut/tapettu?No, mitä merkitystä prosenteille on makaronipussin hinnassa. Ei kukaan niitä kuitenkaan voi määräänsä enempää syödä, vaikka kuinka lihavaksi aikoisi. Vaikka söisit 4 kg makaronia kuukaudessa, niin lisäys on 1,5€. Olisko neljän tupakan tai yhden ison oluttölkin verran.
Tuosta voi vertailun vuoksi esim. katsoa vehnän (futuurien) hinnan kehitystä. On ne prosenttimuutokset sielläkin rajuja.
https://fi.investing.com/commodities/us-wheat
Sama pätee lähes kaikkiin raaka-aineisiin. Millään brändillä ei erotuta, vaan on vain kysyntä ja tarjonta.- Anonyymi
Juu, köyhä joutuu tyytymään pikakaura hiutaleisiin. Perunan hintakin nousi yhdessä päivässä 0,20 centtiä.
Tonnikalan hintakin on noussut kovasti.
Suomalaisen kalan hinta on kaupassa noussut myös.
Kannattaa kaivaa onget, pilkit ja virvelit esille, kartoittaa lähistön vesistöt ja lähteä kalaan.
Meikäläinen asuu meren rannalla, on joki lähettyvillä, lampia ja järviä.
Onkia ja pilkkiä saa ilman lupia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu, köyhä joutuu tyytymään pikakaura hiutaleisiin. Perunan hintakin nousi yhdessä päivässä 0,20 centtiä.
Tonnikalan hintakin on noussut kovasti.
Suomalaisen kalan hinta on kaupassa noussut myös.
Kannattaa kaivaa onget, pilkit ja virvelit esille, kartoittaa lähistön vesistöt ja lähteä kalaan.
Meikäläinen asuu meren rannalla, on joki lähettyvillä, lampia ja järviä.
Onkia ja pilkkiä saa ilman lupia.Ihan kuin itse alittajan, minä kirjoittama. Kyllä me merenranta-asukit olemme hyvässä asemassa. Sisämaassa ja itärajalla asuvillakin voi olla lampia/järviä. Mutta ei se meren antimia korvaa, vaikka hengissä pysyykin.
Mielestäni on ollut pääsääntöisesti halpaa. Kovin harvan tuotteen kohdalla tulee mieleen, että tätä tai vastaavaa pystyisin omatoimisesti tuottamaan helpommalla ja halvemmalla kuin lidl- tai s-marketin hyllystä poimimalla.
Tunnistan toisaalta ilmiön, että ruoka ihmisten mielestä voi olla kallista. Jotenkin sellainen psykologia vaikuttaa taustalla, että koska ruoka on välttämättömyyshyodyke, niin se ei sen vuoksi saisi maksaa oikein mitään. Vastaavasti esim. mikään omiin harrastuksiin liittyvä ei koskaan ole kallista, vaan aina hintansa arvoista.- Anonyymi
No jaa, kun ottaa huomioon kuinka paljon meillä heitetään ruokaa roskiin, niin ei se silloin ainakaan kallista ole ollut tähän asti.
Jos sota eskaloituu tuosta veilä muualle Eurooppaan, voi käydä niin ettei ylituotantoa ole kohta enää mistään elintarvikkeista, vaan päinvastoin. Silloin ruoka alkaa pakostakin olla kallista, kun se ei meinaa riittää kaikille. - Anonyymi
En tiedä kun meillä ei katsota hintoja kaupassa koskaan mutta sitä mieltä kyllä olen, että tuottajalle reilusti isompi siivu kuuluisi. Ja nyt maatalouteen pitäisi panostaa isosti, omavaraisuutta silmälläpitäen
Ei ole ollut halpaa, ei. Eniten rahaa kuluu ruokakauppaan. Nyt bensaan ihan sikana.
Ja toki vertaan hintoja Espanjan ruokakassiin, missä saa samalla rahalla puolet enemmän. Onhan nämä tietysti eri puolella eurooppaakin, mikä on osatekijä ruoan rahtaamisessa ja kasvatuksessakin.
Sinkkuna toki ruokaa meni vähemmän, niin ei sitä pitänyt niin suurena kulueränäkään, kun nyt 4 hengen eväitä ostellessa.HALiMONSTERi kirjoitti:
Ja toki vertaan hintoja Espanjan ruokakassiin, missä saa samalla rahalla puolet enemmän. Onhan nämä tietysti eri puolella eurooppaakin, mikä on osatekijä ruoan rahtaamisessa ja kasvatuksessakin.
Sinkkuna toki ruokaa meni vähemmän, niin ei sitä pitänyt niin suurena kulueränäkään, kun nyt 4 hengen eväitä ostellessa.Onko sulla jokin esimerkki Espanjan ruokakorista siitä mikä on täällä kallista ja siellä halpaa tai oikean hintaista? Esim. jokin tuore tomaatti ei voi Suomen talvessa valmistua samoin kustannuksin kuin Espanjassa eikä se espanjalainen tomaatti myöskään ilmaiseksi osaa matkustaa Espanjasta Suomeen.
scrg kirjoitti:
Onko sulla jokin esimerkki Espanjan ruokakorista siitä mikä on täällä kallista ja siellä halpaa tai oikean hintaista? Esim. jokin tuore tomaatti ei voi Suomen talvessa valmistua samoin kustannuksin kuin Espanjassa eikä se espanjalainen tomaatti myöskään ilmaiseksi osaa matkustaa Espanjasta Suomeen.
Niin kuten juuri totesin itsekin, jos luit?
"Onhan nämä tietysti eri puolella eurooppaakin, mikä on osatekijä ruoan rahtaamisessa ja kasvatuksessakin."
Mutta tuoreiden hedelmien ja kasviksien lisäksi mm. merenelävät ja leipätuotteet on edullisempia, mehut ja ne mitä itse en käytä, alkoholituotteet. Voi olla jotain muutakin mikä ei nyt tule mieleen.
Liha on sielläkin hinnoissaan.scrg kirjoitti:
Onko sulla jokin esimerkki Espanjan ruokakorista siitä mikä on täällä kallista ja siellä halpaa tai oikean hintaista? Esim. jokin tuore tomaatti ei voi Suomen talvessa valmistua samoin kustannuksin kuin Espanjassa eikä se espanjalainen tomaatti myöskään ilmaiseksi osaa matkustaa Espanjasta Suomeen.
"Elintarvikkeet ovat epävirallisen testini perusteella Espanjassa noin 40 prosenttia Suomea halvempia. Vaikka listalta pudotettaisiin pois alkoholipitoiset juomat, hintaeroa on vieläkin melkoisesti. Suomen ostosten yhteissummaksi tuli tällöin 157,90 euroa ja Espanjan 104,10 euroa"
2018 tuo todettu.
Lähde:https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/11/26/onko-ruoka-espanjassa-halvempaa-kuin-suomessa-katso-testin-tulokset/
Oli siellä oikeesti ravintolassakin paljon halvempaa käydä mitä täällä suomessa.HALiMONSTERi kirjoitti:
"Elintarvikkeet ovat epävirallisen testini perusteella Espanjassa noin 40 prosenttia Suomea halvempia. Vaikka listalta pudotettaisiin pois alkoholipitoiset juomat, hintaeroa on vieläkin melkoisesti. Suomen ostosten yhteissummaksi tuli tällöin 157,90 euroa ja Espanjan 104,10 euroa"
2018 tuo todettu.
Lähde:https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/11/26/onko-ruoka-espanjassa-halvempaa-kuin-suomessa-katso-testin-tulokset/
Oli siellä oikeesti ravintolassakin paljon halvempaa käydä mitä täällä suomessa."Tässä vertailtavat tuotteet hintoineen. Ensimmäiset hinnat ovat Prismasta, jälkimmäiset Mercadonasta. Yllättääkö mikään?
Tomaatti, punainen, kotimainen, irtomyynti, 1kg 3,79/1,29
Munakoiso, espanjalainen, 1 kg 4,39/1,29
Kukkakaali, espanjalainen, 1 kg 3,25/1,29
Salaattisekoituspussi 180 g 2,19/0,99
Paprika, punainen, espanjalainen, 1 kg 2,69/2,09
Kesäkurpitsa, espanjalainen, 1 kg 2,75/1,49
Wok-vihannekset, pakaste, 750 g/600 g 3,29/1,40
Appelsiini, espanjalainen, 1 kg 1,65/1,19
Viinirypälerasia, vihreä, 500 g 3,50/2,25
Kirjolohi (Suomi)/norjanlohi (Espanja), kokonainen, 1 kg 10,90/8,95
Muikku (Suomi)/boquerones (Espanja), irtomyynti, 1 kg 6,90/3,95
Katkaravut isot, pakaste, 180 g 3,95/2,25
Porsaan sisäfile, maustamaton, 1 kg 12,95/9,09
Naudan ulkofile, maustamaton, 1 kg 21,90/21,50
Jauheliha, sika-nauta, 400 g/500 g 1,98/3,10
Broilerin fileleike, 800 g 7,29/4,65
Pekoni, 170 g/210 g 1,89/1,75
Raakamakkara, 240 g/382 g 2,95/2,27
Keittokinkkuleikkele, 250 g 2,75/1,49
Tuorejuusto, yrtit, 200 g 1,89/1,25
Salaattijuustokuutio, 200 g 2,49/1,60
Pakastepizza, kinkku, keskikokoinen 2,89/2,00
Ranskanperunat, pakaste, 1 kg 2,48/1,05
Vihreät oliivit, 185 g/150 g 0,87/0,84
Oliiviöljy, Extra Virgin, 0,5 l 6,98/2,35
Kermajäätelö, perus, 1 l 1,78/1,90
Hieno sokeri, 1 kg 0,83/0,69
Teepussit, Green tea, 25 /20 pussia 4,20/1,10
Suodatinkahvi, 500 g 3,89/2,46
Kananmunat 6 kpl (halvin) 0,98/0,95
Lihaliemikuutio, 168 g 1,75/1,25
Täytekeksi suklainen, 175 g/220 g 2,05/0,75
Vaalea leipä (monivilja), 500 g/750 g 3,49/1,95
Croissant 6 kpl, irtomyynti 2,58/2,28
Jyväsämpylä 6 kpl, irtomyynti 2,34/1,08
Vehnäpatonki 2,79/0,45
Kevytmaito 1 l 0,98/0.80
Jogurtti maustamaton, 4 kpl:een pkt 1,59/1,05
Voi 200 g 2,49/1,50
Maitosuklaalevy 200 g 2,05/1,50
Kivennäisvesi hapollinen (halvin), 1,5 l/1 l 1,07/0,23
Coca Cola 1,5 l/2 l 2,39/1,49
Appelsiinitäysmehu 1 l 2,09/1,30
Keskiolut 6×0,33 l tölkki 9,36/1,50
Punaviini, keskihintainen, espanjalainen El Coto Crianza 2014/2015 0,75 l 12,75/5,49
Kuohuviini, edullinen, espanjalainen Cava Jaume Serra Brut 0,75 l 8,98/2,90
Lähde tuolta linkistä.HALiMONSTERi kirjoitti:
"Tässä vertailtavat tuotteet hintoineen. Ensimmäiset hinnat ovat Prismasta, jälkimmäiset Mercadonasta. Yllättääkö mikään?
Tomaatti, punainen, kotimainen, irtomyynti, 1kg 3,79/1,29
Munakoiso, espanjalainen, 1 kg 4,39/1,29
Kukkakaali, espanjalainen, 1 kg 3,25/1,29
Salaattisekoituspussi 180 g 2,19/0,99
Paprika, punainen, espanjalainen, 1 kg 2,69/2,09
Kesäkurpitsa, espanjalainen, 1 kg 2,75/1,49
Wok-vihannekset, pakaste, 750 g/600 g 3,29/1,40
Appelsiini, espanjalainen, 1 kg 1,65/1,19
Viinirypälerasia, vihreä, 500 g 3,50/2,25
Kirjolohi (Suomi)/norjanlohi (Espanja), kokonainen, 1 kg 10,90/8,95
Muikku (Suomi)/boquerones (Espanja), irtomyynti, 1 kg 6,90/3,95
Katkaravut isot, pakaste, 180 g 3,95/2,25
Porsaan sisäfile, maustamaton, 1 kg 12,95/9,09
Naudan ulkofile, maustamaton, 1 kg 21,90/21,50
Jauheliha, sika-nauta, 400 g/500 g 1,98/3,10
Broilerin fileleike, 800 g 7,29/4,65
Pekoni, 170 g/210 g 1,89/1,75
Raakamakkara, 240 g/382 g 2,95/2,27
Keittokinkkuleikkele, 250 g 2,75/1,49
Tuorejuusto, yrtit, 200 g 1,89/1,25
Salaattijuustokuutio, 200 g 2,49/1,60
Pakastepizza, kinkku, keskikokoinen 2,89/2,00
Ranskanperunat, pakaste, 1 kg 2,48/1,05
Vihreät oliivit, 185 g/150 g 0,87/0,84
Oliiviöljy, Extra Virgin, 0,5 l 6,98/2,35
Kermajäätelö, perus, 1 l 1,78/1,90
Hieno sokeri, 1 kg 0,83/0,69
Teepussit, Green tea, 25 /20 pussia 4,20/1,10
Suodatinkahvi, 500 g 3,89/2,46
Kananmunat 6 kpl (halvin) 0,98/0,95
Lihaliemikuutio, 168 g 1,75/1,25
Täytekeksi suklainen, 175 g/220 g 2,05/0,75
Vaalea leipä (monivilja), 500 g/750 g 3,49/1,95
Croissant 6 kpl, irtomyynti 2,58/2,28
Jyväsämpylä 6 kpl, irtomyynti 2,34/1,08
Vehnäpatonki 2,79/0,45
Kevytmaito 1 l 0,98/0.80
Jogurtti maustamaton, 4 kpl:een pkt 1,59/1,05
Voi 200 g 2,49/1,50
Maitosuklaalevy 200 g 2,05/1,50
Kivennäisvesi hapollinen (halvin), 1,5 l/1 l 1,07/0,23
Coca Cola 1,5 l/2 l 2,39/1,49
Appelsiinitäysmehu 1 l 2,09/1,30
Keskiolut 6×0,33 l tölkki 9,36/1,50
Punaviini, keskihintainen, espanjalainen El Coto Crianza 2014/2015 0,75 l 12,75/5,49
Kuohuviini, edullinen, espanjalainen Cava Jaume Serra Brut 0,75 l 8,98/2,90
Lähde tuolta linkistä.Ymmärrän miksi eläkeläiset muun muassa pesii Espanjassa, siellä kun elää herroiksi monen täkäläisen eläkkeillä. Lääkkeetkin on halvempia Espanjassa.
HALiMONSTERi kirjoitti:
Niin kuten juuri totesin itsekin, jos luit?
"Onhan nämä tietysti eri puolella eurooppaakin, mikä on osatekijä ruoan rahtaamisessa ja kasvatuksessakin."
Mutta tuoreiden hedelmien ja kasviksien lisäksi mm. merenelävät ja leipätuotteet on edullisempia, mehut ja ne mitä itse en käytä, alkoholituotteet. Voi olla jotain muutakin mikä ei nyt tule mieleen.
Liha on sielläkin hinnoissaan.Alkoholissahan vaikuttaa merkittävästi verotus, joten eivät itse tuotteet ole niin erihintaisia. Toiseksi Suomessa vahvempien myynti on Alkon monopoli eikä täällä ole samanlaista kilpailua eikä edes löydy samanlaisia "kyykkyviinejä" kuin esim. Italiasta.
Leivät on tuoteryhmä, jossa jo suomalaisessa kaupassa eri tuotteiden hintaerot on huimia: kilohinta vaihtelee hyvinkin jossain välillä 2-20 €. Olen sitä itsekin jossain hämmästellyt, että esim. irtomyynnissä olevat sämpylät ei jossain maksa paljon mitään.
Mun mielestä liha ei ole mitenkään erityisen kallista eikä se nyt merkittävästi halvempaa ole ainakaan missään päin Eurooppaa. Monia ruhon osiahan saa alkaen n. 5€ kilo. Ei sillä tietenkään naudan sisäfilettä saa.scrg kirjoitti:
Alkoholissahan vaikuttaa merkittävästi verotus, joten eivät itse tuotteet ole niin erihintaisia. Toiseksi Suomessa vahvempien myynti on Alkon monopoli eikä täällä ole samanlaista kilpailua eikä edes löydy samanlaisia "kyykkyviinejä" kuin esim. Italiasta.
Leivät on tuoteryhmä, jossa jo suomalaisessa kaupassa eri tuotteiden hintaerot on huimia: kilohinta vaihtelee hyvinkin jossain välillä 2-20 €. Olen sitä itsekin jossain hämmästellyt, että esim. irtomyynnissä olevat sämpylät ei jossain maksa paljon mitään.
Mun mielestä liha ei ole mitenkään erityisen kallista eikä se nyt merkittävästi halvempaa ole ainakaan missään päin Eurooppaa. Monia ruhon osiahan saa alkaen n. 5€ kilo. Ei sillä tietenkään naudan sisäfilettä saa.Joo. Näinhän se on. Ja alkoholin on ehkä hyväkin olla näin juopossa maassa kallista. ;P
Mutta se miinus on Espanjassa, ettei ruisleipää saa kuin Suomikaupoista. Jännä toi vaalean leivän hintaero, mikä siinäkin sitten vaikuttaa niin paljon?
No ei se ehkä kallista ole, liha jollei sitä syö mättämällä. Suomalaisessa kesässä tuntuu kuitenkin liha olevan se mitä grilleissä kärvennetään. Eli aika paljon tässä maassa oletan lihaa ahmittavan. Ja on se halvempaakin joskus ollut, itse en syö sitäkään. Paitsi kanaa. Meillä ei lihaan paljon rahaa pala, syödään niin vähän nautaa ja sikaa.
Mutta jos ympärivuotisesti asuu kuluttamassa Espanjassa tai Suomessa, niin veikkaan että hiukan halvemmalla elää Espanjassa. Kaikki kulut huomioiden. Onkohan Espanjassa mitään kuten meillä "ylemaksuja" lainkaan?
Autotkin on halvempia siellä ja tiet 100% paremmassa kunnossa. Tietullit sitten onkin kuluja mitä meillä taas ei ole.HALiMONSTERi kirjoitti:
"Elintarvikkeet ovat epävirallisen testini perusteella Espanjassa noin 40 prosenttia Suomea halvempia. Vaikka listalta pudotettaisiin pois alkoholipitoiset juomat, hintaeroa on vieläkin melkoisesti. Suomen ostosten yhteissummaksi tuli tällöin 157,90 euroa ja Espanjan 104,10 euroa"
2018 tuo todettu.
Lähde:https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/11/26/onko-ruoka-espanjassa-halvempaa-kuin-suomessa-katso-testin-tulokset/
Oli siellä oikeesti ravintolassakin paljon halvempaa käydä mitä täällä suomessa.Mä olen aika monessa maassa käynyt marketissa ostamassa ruokaa ja siinä saa mielestäni aika paljon paremman kuvan hintaeroista kuin jonkin tädin blogista. Mutta pari kommenttia siitäkin: en usko, että munakoiso on kovin tyypillinen osa suomalaista ruokakoria, yhtä hyvin voisi etsiä sitten espanjalaisen hinnan näkkileivälle ja karjalanpiirakoille. Oliiviöljystä ei Suomessakaan tarvitse noin paljon maksaa, kunhan vähän katsoo mistä ja minkälaisessa pakkauksessa ostaa. Kypsytetty juusto puuttui listasta ja sitä on mielestäni suomalaisissa pienissäkin kaupoissa aika hyvä valikoima. Monesti muualla on myynnissä samaan hintaan vain paria jotain kaupan omaa merkkiä valmiina siivuina.
Suomalaisen työn ja sivukulujen hinta on tiedossa, joten ravintolaannosten hintoja ei oikein kannata verrata ruuan hintaa vertailtaessa. Ehkä lähinnä reiluin vertailu on katsoa mäkkärien ja vastaavien tai noutopöytälounaspaikkojen hintoja: näitähän Suomessa on oikeastaan varsin hyvin tarjolla.scrg kirjoitti:
Mä olen aika monessa maassa käynyt marketissa ostamassa ruokaa ja siinä saa mielestäni aika paljon paremman kuvan hintaeroista kuin jonkin tädin blogista. Mutta pari kommenttia siitäkin: en usko, että munakoiso on kovin tyypillinen osa suomalaista ruokakoria, yhtä hyvin voisi etsiä sitten espanjalaisen hinnan näkkileivälle ja karjalanpiirakoille. Oliiviöljystä ei Suomessakaan tarvitse noin paljon maksaa, kunhan vähän katsoo mistä ja minkälaisessa pakkauksessa ostaa. Kypsytetty juusto puuttui listasta ja sitä on mielestäni suomalaisissa pienissäkin kaupoissa aika hyvä valikoima. Monesti muualla on myynnissä samaan hintaan vain paria jotain kaupan omaa merkkiä valmiina siivuina.
Suomalaisen työn ja sivukulujen hinta on tiedossa, joten ravintolaannosten hintoja ei oikein kannata verrata ruuan hintaa vertailtaessa. Ehkä lähinnä reiluin vertailu on katsoa mäkkärien ja vastaavien tai noutopöytälounaspaikkojen hintoja: näitähän Suomessa on oikeastaan varsin hyvin tarjolla.Missä päin maailmaa saa halvimmalla ruokaa? :)
Thaimaa?HALiMONSTERi kirjoitti:
"Tässä vertailtavat tuotteet hintoineen. Ensimmäiset hinnat ovat Prismasta, jälkimmäiset Mercadonasta. Yllättääkö mikään?
Tomaatti, punainen, kotimainen, irtomyynti, 1kg 3,79/1,29
Munakoiso, espanjalainen, 1 kg 4,39/1,29
Kukkakaali, espanjalainen, 1 kg 3,25/1,29
Salaattisekoituspussi 180 g 2,19/0,99
Paprika, punainen, espanjalainen, 1 kg 2,69/2,09
Kesäkurpitsa, espanjalainen, 1 kg 2,75/1,49
Wok-vihannekset, pakaste, 750 g/600 g 3,29/1,40
Appelsiini, espanjalainen, 1 kg 1,65/1,19
Viinirypälerasia, vihreä, 500 g 3,50/2,25
Kirjolohi (Suomi)/norjanlohi (Espanja), kokonainen, 1 kg 10,90/8,95
Muikku (Suomi)/boquerones (Espanja), irtomyynti, 1 kg 6,90/3,95
Katkaravut isot, pakaste, 180 g 3,95/2,25
Porsaan sisäfile, maustamaton, 1 kg 12,95/9,09
Naudan ulkofile, maustamaton, 1 kg 21,90/21,50
Jauheliha, sika-nauta, 400 g/500 g 1,98/3,10
Broilerin fileleike, 800 g 7,29/4,65
Pekoni, 170 g/210 g 1,89/1,75
Raakamakkara, 240 g/382 g 2,95/2,27
Keittokinkkuleikkele, 250 g 2,75/1,49
Tuorejuusto, yrtit, 200 g 1,89/1,25
Salaattijuustokuutio, 200 g 2,49/1,60
Pakastepizza, kinkku, keskikokoinen 2,89/2,00
Ranskanperunat, pakaste, 1 kg 2,48/1,05
Vihreät oliivit, 185 g/150 g 0,87/0,84
Oliiviöljy, Extra Virgin, 0,5 l 6,98/2,35
Kermajäätelö, perus, 1 l 1,78/1,90
Hieno sokeri, 1 kg 0,83/0,69
Teepussit, Green tea, 25 /20 pussia 4,20/1,10
Suodatinkahvi, 500 g 3,89/2,46
Kananmunat 6 kpl (halvin) 0,98/0,95
Lihaliemikuutio, 168 g 1,75/1,25
Täytekeksi suklainen, 175 g/220 g 2,05/0,75
Vaalea leipä (monivilja), 500 g/750 g 3,49/1,95
Croissant 6 kpl, irtomyynti 2,58/2,28
Jyväsämpylä 6 kpl, irtomyynti 2,34/1,08
Vehnäpatonki 2,79/0,45
Kevytmaito 1 l 0,98/0.80
Jogurtti maustamaton, 4 kpl:een pkt 1,59/1,05
Voi 200 g 2,49/1,50
Maitosuklaalevy 200 g 2,05/1,50
Kivennäisvesi hapollinen (halvin), 1,5 l/1 l 1,07/0,23
Coca Cola 1,5 l/2 l 2,39/1,49
Appelsiinitäysmehu 1 l 2,09/1,30
Keskiolut 6×0,33 l tölkki 9,36/1,50
Punaviini, keskihintainen, espanjalainen El Coto Crianza 2014/2015 0,75 l 12,75/5,49
Kuohuviini, edullinen, espanjalainen Cava Jaume Serra Brut 0,75 l 8,98/2,90
Lähde tuolta linkistä.Otetaan vielä poimintana tuosta tuo tee. Sitähän ei käytännössä Euroopassa kasvateta ja matkan kaupan hyllylle käy suunnilleen samanlaisen logistiikkaketjun joka puolella Eurooppaa. Ja tuollaista hintaeroa (4,20 vs 1,10) ei tasan varmasti ole maiden välillä. Jokaisesta maasta saa varmasti ostaa suunnilleen sen hintaisia teepusseja kuin itse haluaa erilaisissa ja eri kokoisissa pakkauksissa. Se on sitten makuasia mistä tykkää.
scrg kirjoitti:
Otetaan vielä poimintana tuosta tuo tee. Sitähän ei käytännössä Euroopassa kasvateta ja matkan kaupan hyllylle käy suunnilleen samanlaisen logistiikkaketjun joka puolella Eurooppaa. Ja tuollaista hintaeroa (4,20 vs 1,10) ei tasan varmasti ole maiden välillä. Jokaisesta maasta saa varmasti ostaa suunnilleen sen hintaisia teepusseja kuin itse haluaa erilaisissa ja eri kokoisissa pakkauksissa. Se on sitten makuasia mistä tykkää.
Niin, mäkin mietin että oisko ostanut jotain erikoisteetä millä on hintaa?
Näissä vertailuissa on tietysti se just, että mitä valitsee ostaa. Ja saattaa olla joskus puolueellistakin jonkun hyväksi ohjattua ostelua ja julkaisua.
Vaan mihkähän rupeis myymään lunta Suomesta? Sitä olis nyt myydä. Saatas kesäkelit vaan äkkiä. Alkaa jo ärsyttää toi valkoinen jäätävä tauhka.
Itse jos asuisin Espanjassa, koittaisin kasvatella tuoreita hevi ruokia itsekin sen minkä pystyy. Olen joskus ehdottanut ostaa appelsiinitilaa Espanjasta, ei olis ollut kallis. Muttei kumppani lämmennyt ajatukselle alkaa appelsiinitarhuriksi. :DHALiMONSTERi kirjoitti:
Joo. Näinhän se on. Ja alkoholin on ehkä hyväkin olla näin juopossa maassa kallista. ;P
Mutta se miinus on Espanjassa, ettei ruisleipää saa kuin Suomikaupoista. Jännä toi vaalean leivän hintaero, mikä siinäkin sitten vaikuttaa niin paljon?
No ei se ehkä kallista ole, liha jollei sitä syö mättämällä. Suomalaisessa kesässä tuntuu kuitenkin liha olevan se mitä grilleissä kärvennetään. Eli aika paljon tässä maassa oletan lihaa ahmittavan. Ja on se halvempaakin joskus ollut, itse en syö sitäkään. Paitsi kanaa. Meillä ei lihaan paljon rahaa pala, syödään niin vähän nautaa ja sikaa.
Mutta jos ympärivuotisesti asuu kuluttamassa Espanjassa tai Suomessa, niin veikkaan että hiukan halvemmalla elää Espanjassa. Kaikki kulut huomioiden. Onkohan Espanjassa mitään kuten meillä "ylemaksuja" lainkaan?
Autotkin on halvempia siellä ja tiet 100% paremmassa kunnossa. Tietullit sitten onkin kuluja mitä meillä taas ei ole.Eihän ne autotkaan verottomana ole sen halvempia. En tunne juurikaan manner-Espanjaa, olen pari yötä viettänyt Kataloniassa. Kanaria on sitten vähän oma lukunsa. Vesikin on tuontitavaraa ja paikallisia oluita ovat Kanarian omat merkit, muut espanjalaisetkin merkitkin vertautuvat sitten ulkomaisiin. Tiet ovat toki hyvässä kunnossa, kun ei niitä olosuheet syö.
Hiukan halvemmalla varmasti voi elää Espanjassa, mutta paljon isompia eroja tekee niin Suomessa kuin varmasti Espanjassakin valitsemalla mitä ostaa. Ja etenkin Suomen oloissa, jos haluaa pienemmät ruokakulut, niin pitää syödä vuodenajan ja sesonkien mukaan. Tuoreita tomaatteja voi mättää vuodessa pari kuukautta ja lopun ajan syödä sitten jotain muuta.scrg kirjoitti:
Eihän ne autotkaan verottomana ole sen halvempia. En tunne juurikaan manner-Espanjaa, olen pari yötä viettänyt Kataloniassa. Kanaria on sitten vähän oma lukunsa. Vesikin on tuontitavaraa ja paikallisia oluita ovat Kanarian omat merkit, muut espanjalaisetkin merkitkin vertautuvat sitten ulkomaisiin. Tiet ovat toki hyvässä kunnossa, kun ei niitä olosuheet syö.
Hiukan halvemmalla varmasti voi elää Espanjassa, mutta paljon isompia eroja tekee niin Suomessa kuin varmasti Espanjassakin valitsemalla mitä ostaa. Ja etenkin Suomen oloissa, jos haluaa pienemmät ruokakulut, niin pitää syödä vuodenajan ja sesonkien mukaan. Tuoreita tomaatteja voi mättää vuodessa pari kuukautta ja lopun ajan syödä sitten jotain muuta.Kovasti kehuvat maassa asuvat suomalaiset uusien autojen hintoja, kannattavaksi ostaa Espanjan reissulta. Itse en ole hintoja vertaillut.
No sepä juuri, olosuhteet on etu tiestölle ja näin myös niiden ylläpitoon ei pala rahaa kuten täällä.
Jep, viime kesä oli tomaattisatoa ihan järjettömät määrät. Samoin tuorekurkkua ja salaatteja. Itse tykkään kyllä kasvatella hyötypuutarhassa sapuskaa. Täällä sesonki on vaan lyhyt.- Anonyymi
HALiMONSTERi kirjoitti:
"Tässä vertailtavat tuotteet hintoineen. Ensimmäiset hinnat ovat Prismasta, jälkimmäiset Mercadonasta. Yllättääkö mikään?
Tomaatti, punainen, kotimainen, irtomyynti, 1kg 3,79/1,29
Munakoiso, espanjalainen, 1 kg 4,39/1,29
Kukkakaali, espanjalainen, 1 kg 3,25/1,29
Salaattisekoituspussi 180 g 2,19/0,99
Paprika, punainen, espanjalainen, 1 kg 2,69/2,09
Kesäkurpitsa, espanjalainen, 1 kg 2,75/1,49
Wok-vihannekset, pakaste, 750 g/600 g 3,29/1,40
Appelsiini, espanjalainen, 1 kg 1,65/1,19
Viinirypälerasia, vihreä, 500 g 3,50/2,25
Kirjolohi (Suomi)/norjanlohi (Espanja), kokonainen, 1 kg 10,90/8,95
Muikku (Suomi)/boquerones (Espanja), irtomyynti, 1 kg 6,90/3,95
Katkaravut isot, pakaste, 180 g 3,95/2,25
Porsaan sisäfile, maustamaton, 1 kg 12,95/9,09
Naudan ulkofile, maustamaton, 1 kg 21,90/21,50
Jauheliha, sika-nauta, 400 g/500 g 1,98/3,10
Broilerin fileleike, 800 g 7,29/4,65
Pekoni, 170 g/210 g 1,89/1,75
Raakamakkara, 240 g/382 g 2,95/2,27
Keittokinkkuleikkele, 250 g 2,75/1,49
Tuorejuusto, yrtit, 200 g 1,89/1,25
Salaattijuustokuutio, 200 g 2,49/1,60
Pakastepizza, kinkku, keskikokoinen 2,89/2,00
Ranskanperunat, pakaste, 1 kg 2,48/1,05
Vihreät oliivit, 185 g/150 g 0,87/0,84
Oliiviöljy, Extra Virgin, 0,5 l 6,98/2,35
Kermajäätelö, perus, 1 l 1,78/1,90
Hieno sokeri, 1 kg 0,83/0,69
Teepussit, Green tea, 25 /20 pussia 4,20/1,10
Suodatinkahvi, 500 g 3,89/2,46
Kananmunat 6 kpl (halvin) 0,98/0,95
Lihaliemikuutio, 168 g 1,75/1,25
Täytekeksi suklainen, 175 g/220 g 2,05/0,75
Vaalea leipä (monivilja), 500 g/750 g 3,49/1,95
Croissant 6 kpl, irtomyynti 2,58/2,28
Jyväsämpylä 6 kpl, irtomyynti 2,34/1,08
Vehnäpatonki 2,79/0,45
Kevytmaito 1 l 0,98/0.80
Jogurtti maustamaton, 4 kpl:een pkt 1,59/1,05
Voi 200 g 2,49/1,50
Maitosuklaalevy 200 g 2,05/1,50
Kivennäisvesi hapollinen (halvin), 1,5 l/1 l 1,07/0,23
Coca Cola 1,5 l/2 l 2,39/1,49
Appelsiinitäysmehu 1 l 2,09/1,30
Keskiolut 6×0,33 l tölkki 9,36/1,50
Punaviini, keskihintainen, espanjalainen El Coto Crianza 2014/2015 0,75 l 12,75/5,49
Kuohuviini, edullinen, espanjalainen Cava Jaume Serra Brut 0,75 l 8,98/2,90
Lähde tuolta linkistä.Sivusta ...
Toki Suomessa elintarvikkeet ovat jo verotuksenkin takia moniamuita maita kalliimpia. Täytyy kuitenkin sanoa, että mielestäni moni tuon lista suomalaisista hinnoista ei pidä paikkaansa. Tai ainakaan minä en maksa valtaosasta noista tuotteista tuollaisia hintoja. HALiMONSTERi kirjoitti:
Niin, mäkin mietin että oisko ostanut jotain erikoisteetä millä on hintaa?
Näissä vertailuissa on tietysti se just, että mitä valitsee ostaa. Ja saattaa olla joskus puolueellistakin jonkun hyväksi ohjattua ostelua ja julkaisua.
Vaan mihkähän rupeis myymään lunta Suomesta? Sitä olis nyt myydä. Saatas kesäkelit vaan äkkiä. Alkaa jo ärsyttää toi valkoinen jäätävä tauhka.
Itse jos asuisin Espanjassa, koittaisin kasvatella tuoreita hevi ruokia itsekin sen minkä pystyy. Olen joskus ehdottanut ostaa appelsiinitilaa Espanjasta, ei olis ollut kallis. Muttei kumppani lämmennyt ajatukselle alkaa appelsiinitarhuriksi. :DNuo sitrukset on oikeastaan aika jännä. Italiassa ja Balkanilla olen ollut siihen aikaan, että sitruspuissa on hedelmiä. Mutta ei se tee niistä erityisen halpoja kaupoissa tai varsinkaan kuppilassa: hyvinkin on voinut yhden tuoremehulasin hinnalla saada pari isoa tuoppia olutta.
Se lumi. Se on aivan loistava mahdollisuus tähän aikaan vuodesta. Auringon ja lämmön sulattama pinta ja sitten yöpakkaset, niin edessä on väylä kulkea melkein mihin vaan, sinnekin mihin on suurin osa vuodesta hankalaa päästä.Anonyymi kirjoitti:
Sivusta ...
Toki Suomessa elintarvikkeet ovat jo verotuksenkin takia moniamuita maita kalliimpia. Täytyy kuitenkin sanoa, että mielestäni moni tuon lista suomalaisista hinnoista ei pidä paikkaansa. Tai ainakaan minä en maksa valtaosasta noista tuotteista tuollaisia hintoja.En osaa sanoa Prisman hintoja, pitääkö paikkansa. Kun en käy kyseisessä kaupassa ruokaostoksilla juuri koskaan.
Tuo hintavertailu on 2018 vuodelta.
Mutta onhan valikoimaakin paljon ja hintoja kannattaa vertailla ostoksilla käydessään.scrg kirjoitti:
Nuo sitrukset on oikeastaan aika jännä. Italiassa ja Balkanilla olen ollut siihen aikaan, että sitruspuissa on hedelmiä. Mutta ei se tee niistä erityisen halpoja kaupoissa tai varsinkaan kuppilassa: hyvinkin on voinut yhden tuoremehulasin hinnalla saada pari isoa tuoppia olutta.
Se lumi. Se on aivan loistava mahdollisuus tähän aikaan vuodesta. Auringon ja lämmön sulattama pinta ja sitten yöpakkaset, niin edessä on väylä kulkea melkein mihin vaan, sinnekin mihin on suurin osa vuodesta hankalaa päästä."Se lumi. Se on aivan loistava mahdollisuus tähän aikaan vuodesta. Auringon ja lämmön sulattama pinta ja sitten yöpakkaset, niin edessä on väylä kulkea melkein mihin vaan, sinnekin mihin on suurin osa vuodesta hankalaa päästä."
Heh heh, hatelikkoonkin. Luikkaasti vieläpä. 😆👍- Anonyymi
HALiMONSTERi kirjoitti:
En osaa sanoa Prisman hintoja, pitääkö paikkansa. Kun en käy kyseisessä kaupassa ruokaostoksilla juuri koskaan.
Tuo hintavertailu on 2018 vuodelta.
Mutta onhan valikoimaakin paljon ja hintoja kannattaa vertailla ostoksilla käydessään.No siis juuri kävin tunti sitten Prismasta viikon ruokaostokset ja ainakaan siellä missä itse käyn (pääkaupunkiseudulla) eivät hinnat ole monissa tuotteissa lähelläkään tuota tasoa. Tai siis toki kallimmankin hinnan vielä löytää, jos ottaa hyllystä kalleimman mahdollisen brändin tuotteen. Itse en kuitenkaan menen edes halvimmalla mahdollisella, vaan sillä josta pidän ja silti noissa listatuissa on paljon ilmaa.
Anonyymi kirjoitti:
Sivusta ...
Toki Suomessa elintarvikkeet ovat jo verotuksenkin takia moniamuita maita kalliimpia. Täytyy kuitenkin sanoa, että mielestäni moni tuon lista suomalaisista hinnoista ei pidä paikkaansa. Tai ainakaan minä en maksa valtaosasta noista tuotteista tuollaisia hintoja.Joo. Vielä poimintana listassa huomasin 200 gramman! voipaketin hintaan 12,5e/kg. En ole tiennyt, että Suomessa edes myydään voita niin pienissä pakkauksissa, kun lähes kaikkien valmistajien peruspakkaus on se 500g. Tietysti vapaassa maassa vapaa ihminen saa valita myös puolen kilon juustopakkauksen kilon pakkauksen sijaan, jos niin haluaa, vaikka molemmat maksavat saman verran.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No siis juuri kävin tunti sitten Prismasta viikon ruokaostokset ja ainakaan siellä missä itse käyn (pääkaupunkiseudulla) eivät hinnat ole monissa tuotteissa lähelläkään tuota tasoa. Tai siis toki kallimmankin hinnan vielä löytää, jos ottaa hyllystä kalleimman mahdollisen brändin tuotteen. Itse en kuitenkaan menen edes halvimmalla mahdollisella, vaan sillä josta pidän ja silti noissa listatuissa on paljon ilmaa.
Ja siis tietysti, jos haluaa ostaa jotain kasvista/hedelmää sesongin ulkopuolella niin saahan siitä silloin maksaa. Vaan saa siitä maksaa muissakin maissa ja niin se minusta kuuluukin olla. Tietyllä tavalla minusta on ihan kahelia, että kaikkea pitäisi olla aina saatavilla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja siis tietysti, jos haluaa ostaa jotain kasvista/hedelmää sesongin ulkopuolella niin saahan siitä silloin maksaa. Vaan saa siitä maksaa muissakin maissa ja niin se minusta kuuluukin olla. Tietyllä tavalla minusta on ihan kahelia, että kaikkea pitäisi olla aina saatavilla.
Lisäksi tuossa listassa oli artikkeleita, jotka ovat Suomessa kuitenkin suht marginaalisen ryhmän peruskäytössä (mm. munakoiso). tuollaisten tuotteiden hinta ei tule Suomessa ikinä olemaan samalla tasolla kuin maissa, joissa niitä käytetään paljon. Ostovolyymeillä on todella iso vaikutus tuotteiden hintoihin.
- Anonyymi
HALiMONSTERi kirjoitti:
Missä päin maailmaa saa halvimmalla ruokaa? :)
Thaimaa?Varmasti, jos suomalaisilla palkoilla käy Thaimaassa syömässä, niin halpaa on. Thaimaalaisten palkoilla ostettaessa ei olekaan yhtä halpaa.
Mikä muuten mahtaa olla espanjalaisten keskiansio? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sivusta ...
Toki Suomessa elintarvikkeet ovat jo verotuksenkin takia moniamuita maita kalliimpia. Täytyy kuitenkin sanoa, että mielestäni moni tuon lista suomalaisista hinnoista ei pidä paikkaansa. Tai ainakaan minä en maksa valtaosasta noista tuotteista tuollaisia hintoja.Se lista on varmasti tehtykin hyvin valikoiden, että Suomi saataisiin näyttämään kalliimmalta, kuin todellisuudessa onkaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Varmasti, jos suomalaisilla palkoilla käy Thaimaassa syömässä, niin halpaa on. Thaimaalaisten palkoilla ostettaessa ei olekaan yhtä halpaa.
Mikä muuten mahtaa olla espanjalaisten keskiansio?Vähimmäispalkan suuruus on Espanjassa viimeisimmän korotuksen jälkeen 965 euroa kuukaudessa.
Koska lomarahojen myötä kuukausipalkka maksetaan Espanjassa vuosittain 14 kertaa, käytännössä maassa täysipäiväisesti työskentelevä henkilö hankkii nyt minimissään 1.125,83 euroa kuukaudessa vähennettynä ennakonpidätyksellä.
Suurimmassa osassa Espanjaa alueiden keskipalkat eivät yletä 1639 euroon. - Anonyymi
HALiMONSTERi kirjoitti:
Ymmärrän miksi eläkeläiset muun muassa pesii Espanjassa, siellä kun elää herroiksi monen täkäläisen eläkkeillä. Lääkkeetkin on halvempia Espanjassa.
Samoin ihmisten palkat on halvempia Espanjassa kuin Suomessa.
Anonyymi kirjoitti:
Samoin ihmisten palkat on halvempia Espanjassa kuin Suomessa.
Niin on.
- Anonyymi
HALiMONSTERi kirjoitti:
Missä päin maailmaa saa halvimmalla ruokaa? :)
Thaimaa?Thaimaalaisten keskiansio on n. 170€/kk. Suomalaisilla vastaava on n. 3000€/kk.
Epäilen, etteivät thaimaalaiset pidä ruokaansa halpana, vaikka se meille suomalaisille sitä tuossa maassa onkin. Anonyymi kirjoitti:
Thaimaalaisten keskiansio on n. 170€/kk. Suomalaisilla vastaava on n. 3000€/kk.
Epäilen, etteivät thaimaalaiset pidä ruokaansa halpana, vaikka se meille suomalaisille sitä tuossa maassa onkin.Juu. Meinasin että meikäläisille halpa. Iso ero tuloissa.
- Anonyymi
Suomen päättäjät ovat antaneet ymmärtää että suomalaisten pitää uhrautua Ukrainan takia ja kärsiä kiltisti hinnannousut.
- Anonyymi
Mitä tässä muutakaan voi, kun ei ole päättäjä? Missä persujen kunnallispäättäjät ja Mauri Peltokangas nyt luuraa? Miksi bensiinin hinta ei laskenutkaan hänen tullessa valituksi? Vittu, että persupellet ovat idiootteja!
- Anonyymi
Se riippuu niin mitä ostaa. Ei ruoan ilmaista tarvitse olla, mutta toki isompi prosentti hinnasta saisi mennä tuottajille.
- Anonyymi
Olet siinä oikeassa, että kauppa ja tukku vetää ison osan hinnasta. Suomesssa kuitenkin on Euroopan kallein ruoka. Ahneet keskuskauppakamarit haluavat elää toisten työn siivellä.
Porvarit ja oikeisto siis haluavat tavallisen ihmisen elon kurjemmaksi. Saatanan sadisti oikeilostalaiset huorapellet nauttivat homokaverinsa kanssa siitä.
Oikeistolaiset ovat aina perseesen nussivia vajakkeja. Kaikki häpee niitä olioita. Oma äitikin häpee oikeistolaista vajakkia! - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olet siinä oikeassa, että kauppa ja tukku vetää ison osan hinnasta. Suomesssa kuitenkin on Euroopan kallein ruoka. Ahneet keskuskauppakamarit haluavat elää toisten työn siivellä.
Porvarit ja oikeisto siis haluavat tavallisen ihmisen elon kurjemmaksi. Saatanan sadisti oikeilostalaiset huorapellet nauttivat homokaverinsa kanssa siitä.
Oikeistolaiset ovat aina perseesen nussivia vajakkeja. Kaikki häpee niitä olioita. Oma äitikin häpee oikeistolaista vajakkia!Mikään ei estä sinuakaan ostamasta ruokaa suoraan tiloilta, jos asia sinua noin tavattomasti risoo.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Olet siinä oikeassa, että kauppa ja tukku vetää ison osan hinnasta. Suomesssa kuitenkin on Euroopan kallein ruoka. Ahneet keskuskauppakamarit haluavat elää toisten työn siivellä.
Porvarit ja oikeisto siis haluavat tavallisen ihmisen elon kurjemmaksi. Saatanan sadisti oikeilostalaiset huorapellet nauttivat homokaverinsa kanssa siitä.
Oikeistolaiset ovat aina perseesen nussivia vajakkeja. Kaikki häpee niitä olioita. Oma äitikin häpee oikeistolaista vajakkia!Kysyn edelleen timppa sinulta, että kuinka paljon suhteessa viime hallitus kausi kuritti suomalaista ostovoimaa verrattuna tähän hallituskauteen?
Kyllä tämä hallitus on vetäny vuosikymmenten pohjat ja loppua ei näy. Tuo sinun nillitys on vain ideologista ei mihinkään faktaan perustuvaa. Olet sairas ja täynnä psykoottista vihaa. - Anonyymi
Miksiköhän ennen eu:tai lähinnä vanhoihin kyläkauppoihin tehtiin lähinnä lisäsiipeä laajennukseen ja sitten 2000 luvulla järjestään jo kaikki purettu ihan pikkukylissäkin ja tehty uudet tilalle?
Ruoka on tosiaan kallista, mutta se ei ole suomalaisen maanviljelijän vika. Ilmastomuutoksen takia sääolot muuttuvat yhä vaihtelevampaan suuntaan ja se vaikuttaa myös satoon. Omassa suvussa on maanviljelijöitä ollut, mutta enää se ei kannata. Vanhemmillani oli jo erikseen varsinainen työt ja maanviljelyä saattoi kutsua vain harrastukseksi, sukutilan jatkamisena. Nykyään pellot ovat vuokralla, vanhemmat eläkkeellä. Maanviljelyllä ei kerta kaikkiaan olisi tullut toimeen, kun ei kyseessä ole kuitenkaan mikään jättiläistila.
Omavaraisuus, niillä kellä se onnistuu, on nyt järkevää. Omien perunoiden, vihannesten ja marjojen kasvattaminen, kalastus jne. omaan tarpeeseen. Ja tarkkaan täytyy miettiä, mitä kannattaa milloinkin ostaa ja syödä. Satokausi Suomessa huomioon ottaen.- Anonyymi
Selittelet kaikkea paskaa ja haukut vasemmistoa. Hyvin on sinutkin vajakki oikeistolainen naurettava pelle aivopesty. Oikeasta elämästä et tunnu tietävän mitään?
Yritäppäs olla edes tunti minun elämässä. Sen tunnin aikana et saa nauttia Panacodia.Liikkeelle pääset vain avustettuna. Siis elä edes 1 tunti elämääni. Vitun tonttu! Anonyymi kirjoitti:
Selittelet kaikkea paskaa ja haukut vasemmistoa. Hyvin on sinutkin vajakki oikeistolainen naurettava pelle aivopesty. Oikeasta elämästä et tunnu tietävän mitään?
Yritäppäs olla edes tunti minun elämässä. Sen tunnin aikana et saa nauttia Panacodia.Liikkeelle pääset vain avustettuna. Siis elä edes 1 tunti elämääni. Vitun tonttu!Hmm... Ei tulisi mieleenkään haukkua vasemmistoa. Mukavata porukkaa:) Oikeistolainen en ole ollut koskaan.
Ikävää sun tilanne. Olen ollut omaishoitajan asemassa monta vuotta, joten tiedän kyllä, mitä on avustaminen, monessa mielessä. Avustettuna olemisesta ei ole kokemusta, mutta tiedän kyllä jotain elämästä.- Anonyymi
Ilmastohuuhaalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä ja mihis omavaraisuus listaltasi jäi metsästys? Ainiin sehän on julmaa ja kiellettävää teidän vihreiden mielestä.
Anonyymi kirjoitti:
Ilmastohuuhaalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä ja mihis omavaraisuus listaltasi jäi metsästys? Ainiin sehän on julmaa ja kiellettävää teidän vihreiden mielestä.
On sillä. Niin, metsästys unohtui, sekin tärkeää. Saadaan aina välillä tuota peuran lihaa, kun on annettu lupa metsästykseen omissa metsissä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ilmastohuuhaalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä ja mihis omavaraisuus listaltasi jäi metsästys? Ainiin sehän on julmaa ja kiellettävää teidän vihreiden mielestä.
Ei metsästys minusta julmaa ja kiellettävää ole, kunhan se toteutetaan oikein. Ongelma kuitenkin on se, että nykyistä lihankulutusta ei metsästyksellä tyydytetä. Metsissä oleva riista kun ei yksinkertaisesti riitä siihen.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei metsästys minusta julmaa ja kiellettävää ole, kunhan se toteutetaan oikein. Ongelma kuitenkin on se, että nykyistä lihankulutusta ei metsästyksellä tyydytetä. Metsissä oleva riista kun ei yksinkertaisesti riitä siihen.
Mitenniin. Metsästys ei ole vähentänyt riistakantoja eikä niin ole tarviskaan. Suomessa meitä hirvieläinten metsästäjiä on 100 000 ja hyvin kasvaa hirvieläinkannat. Itse myös myyn hirven per vuosi koska seurassamme on paljon lupia. 2 hirveä per metsästäjä.
Peurat ja kauriit päälle. Anonyymi kirjoitti:
Ei metsästys minusta julmaa ja kiellettävää ole, kunhan se toteutetaan oikein. Ongelma kuitenkin on se, että nykyistä lihankulutusta ei metsästyksellä tyydytetä. Metsissä oleva riista kun ei yksinkertaisesti riitä siihen.
Joo, samaa mieltä. Lihansyönti sinänsä ei ole kovin tarpeellista, suurissa määrin. Tehotuotanto tulee varmasti vähenemään aikojen saatossa, ja siirrytään enemmän luomutuotantoon. Lihansyöjät vähenee ja lihaa syödään harvemmin. Ei istumatyöläiset juuri lihaa tarvitse.
yksinkertainen.blondi kirjoitti:
Joo, samaa mieltä. Lihansyönti sinänsä ei ole kovin tarpeellista, suurissa määrin. Tehotuotanto tulee varmasti vähenemään aikojen saatossa, ja siirrytään enemmän luomutuotantoon. Lihansyöjät vähenee ja lihaa syödään harvemmin. Ei istumatyöläiset juuri lihaa tarvitse.
Harvoin syötävä riista ja luomutilat on lähitulevaisuuden näkymiä.
yksinkertainen.blondi kirjoitti:
Joo, samaa mieltä. Lihansyönti sinänsä ei ole kovin tarpeellista, suurissa määrin. Tehotuotanto tulee varmasti vähenemään aikojen saatossa, ja siirrytään enemmän luomutuotantoon. Lihansyöjät vähenee ja lihaa syödään harvemmin. Ei istumatyöläiset juuri lihaa tarvitse.
Millä ne luomutilat lannoittaa peltonsa? Mulla kun on se käsitys, että Suomesssakin kaskiviljelystä peltoviljelyyn siirryttäessä on karjankasvatus tullut enemmän mukaan kuvioihin.
scrg kirjoitti:
Millä ne luomutilat lannoittaa peltonsa? Mulla kun on se käsitys, että Suomesssakin kaskiviljelystä peltoviljelyyn siirryttäessä on karjankasvatus tullut enemmän mukaan kuvioihin.
Joo, no en ole asiantuntija siinä, mutta luomutiloilla siis tarkoitin myöskin luomulihan kasvatusta, tehotuotannon vähentämistä.
scrg kirjoitti:
Millä ne luomutilat lannoittaa peltonsa? Mulla kun on se käsitys, että Suomesssakin kaskiviljelystä peltoviljelyyn siirryttäessä on karjankasvatus tullut enemmän mukaan kuvioihin.
Täydennän itse jo sen verran, että näköjään luomutuotannossakin saa käyttää keinolannoitteita (joillakin ehdoilla). Typpeähän maahan saa tiettyjä kasveja viljelemällä, mutta nämä ovat valtaosin kuitenkin samalla eläinten rehua.
Varhaista "tehomaataloutta" ei ilman eläinlannotteita ole harrastettu vaikka lihaa tai maitotuotteita ei olisi käytetty lainkaan. Vähintään ne pellolla kyntävät hevos- tai härkävoimat ovat paskoneet lisälannoitetta maahan.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mitenniin. Metsästys ei ole vähentänyt riistakantoja eikä niin ole tarviskaan. Suomessa meitä hirvieläinten metsästäjiä on 100 000 ja hyvin kasvaa hirvieläinkannat. Itse myös myyn hirven per vuosi koska seurassamme on paljon lupia. 2 hirveä per metsästäjä.
Peurat ja kauriit päälle.Koska niitä riistaeläimiä ei yksinkertaisesti e sellaisia määriä, että niiden turvin pidettäisiin yllä nykyistä lihankulutusta. Hyvin simppeliä matematiikkaa.
Anonyymi kirjoitti:
Koska niitä riistaeläimiä ei yksinkertaisesti e sellaisia määriä, että niiden turvin pidettäisiin yllä nykyistä lihankulutusta. Hyvin simppeliä matematiikkaa.
Ihmiselle riittää aivan hyvin kyllä enintään kerran viikossa syödä punaista lihaa. Tarpeellista ei ole niinkään usein.
yksinkertainen.blondi kirjoitti:
Joo, no en ole asiantuntija siinä, mutta luomutiloilla siis tarkoitin myöskin luomulihan kasvatusta, tehotuotannon vähentämistä.
Perinteiseen suomalaiseen maatalouteen on oleellisena osana kuulunut (luomu)lihan tuotanto. Lihan tuotanto ei ole ollut itsetarkoitus, vaan oleellinen ja välttämätön osa kokonaisuutta.
Mulla on aika paljon esivanhemmissa suomalaisia talonpoikia. Nykymittapuun mukaan täysin naurettavan kokoisilla tiluksilla on aikanaan elätetty ja samalla työllistettty oman perheen lisäksi jonkin verran ulkopuolisiakin. Tehotuotantoa on tarvittu, jotta se sama ruokamäärä ja enemmänkin saadaan tuotettua samalta alalta ja samalla niin, että suurin osa porukasta vapautuu tekemään muita paremman elintason vaativia juttuja: ensin teollisuudessa ja sittemmin palveluissa. Tehokkuus on tullut siitä, että käsiparien ja työeläinten osuus on korvattu ulkopuolelta tulevilla koneilla, polttoaineilla, lannoitteilla ja kemikaaleilla.
On tietysti haarukan ja veitsen käyttäjän näkökulmasta helppo haikailla takaisin siihen, että ruoka tuotettaisiin kuten ennen, mutta aika paljon vaikeampi on saada vastaavaa osuutta väestöstä laskemaan elintasoaan ja palaamaan työskentelemään alkutuotantoon. Veitsen ja haarukan käyttö on kuitenkin paljon mukavampaa kuin kuokan, lapion ja talikon.Anonyymi kirjoitti:
Koska niitä riistaeläimiä ei yksinkertaisesti e sellaisia määriä, että niiden turvin pidettäisiin yllä nykyistä lihankulutusta. Hyvin simppeliä matematiikkaa.
Jep. Esim. suurten nälkävuosien aikaan nyky-Suomen alueella asunut ehkä karkeasti 1,5 miljoonaa ihmistä ja siitä huolimatta hirvet oli metsästetty hyvin harvinaiseksi lajiksi.
scrg kirjoitti:
Perinteiseen suomalaiseen maatalouteen on oleellisena osana kuulunut (luomu)lihan tuotanto. Lihan tuotanto ei ole ollut itsetarkoitus, vaan oleellinen ja välttämätön osa kokonaisuutta.
Mulla on aika paljon esivanhemmissa suomalaisia talonpoikia. Nykymittapuun mukaan täysin naurettavan kokoisilla tiluksilla on aikanaan elätetty ja samalla työllistettty oman perheen lisäksi jonkin verran ulkopuolisiakin. Tehotuotantoa on tarvittu, jotta se sama ruokamäärä ja enemmänkin saadaan tuotettua samalta alalta ja samalla niin, että suurin osa porukasta vapautuu tekemään muita paremman elintason vaativia juttuja: ensin teollisuudessa ja sittemmin palveluissa. Tehokkuus on tullut siitä, että käsiparien ja työeläinten osuus on korvattu ulkopuolelta tulevilla koneilla, polttoaineilla, lannoitteilla ja kemikaaleilla.
On tietysti haarukan ja veitsen käyttäjän näkökulmasta helppo haikailla takaisin siihen, että ruoka tuotettaisiin kuten ennen, mutta aika paljon vaikeampi on saada vastaavaa osuutta väestöstä laskemaan elintasoaan ja palaamaan työskentelemään alkutuotantoon. Veitsen ja haarukan käyttö on kuitenkin paljon mukavampaa kuin kuokan, lapion ja talikon.(Omien, vaikkakin vuokralla olevien) peltojen keskeltä tätä itsekin kirjoittelen, naapureina ja ystävinä entisiä lihan kasvattajia, mutta myös nykyisiä luomutilallisia. Tällä tilalla aikanaan viljanviljely ollut se päätoimeentulo. Nää on vaikeita kysymyksiä, mutta sekin on ollut nähtävissä, että lihan syönti vähenee koko ajan. Mutta jotain muuta (viljeltävää, kasvatettavaa) tulee sitten tietysti tilalle.
yksinkertainen.blondi kirjoitti:
(Omien, vaikkakin vuokralla olevien) peltojen keskeltä tätä itsekin kirjoittelen, naapureina ja ystävinä entisiä lihan kasvattajia, mutta myös nykyisiä luomutilallisia. Tällä tilalla aikanaan viljanviljely ollut se päätoimeentulo. Nää on vaikeita kysymyksiä, mutta sekin on ollut nähtävissä, että lihan syönti vähenee koko ajan. Mutta jotain muuta (viljeltävää, kasvatettavaa) tulee sitten tietysti tilalle.
Mä luulen, että mun esivanhemmat ovat parhaiten maataloudella pärjänneet joskus 1900-luvun kahtapuolen, kun läheiseen teollistuvaan taajamaan on pystynyt hyvään hintaan myymään maitoa ja voita niin paljon kun on pystynyt tuottamaan. Parhaiden viljelysmaiden lisäksi on raivattu suopeltoja, jotka ovat kelvanneet vähintään laitumeksi. Ja nyt niillä ei ole oikein mitään käytännön arvoa, mutta kesantovelvoitteiden takia nykyisten viljelijöidenkin kannattaa niistä sentään jotain maksaa. Omalle kohdalle tässä ketjussa kuitenkin saattaa hyvinkin jäädä niiden istuttaminen täyteen kuusen- ja koivuntaimia. Syökööt tulevat sukupolvet vaikka kuusenkerkkiä.
scrg kirjoitti:
Mä luulen, että mun esivanhemmat ovat parhaiten maataloudella pärjänneet joskus 1900-luvun kahtapuolen, kun läheiseen teollistuvaan taajamaan on pystynyt hyvään hintaan myymään maitoa ja voita niin paljon kun on pystynyt tuottamaan. Parhaiden viljelysmaiden lisäksi on raivattu suopeltoja, jotka ovat kelvanneet vähintään laitumeksi. Ja nyt niillä ei ole oikein mitään käytännön arvoa, mutta kesantovelvoitteiden takia nykyisten viljelijöidenkin kannattaa niistä sentään jotain maksaa. Omalle kohdalle tässä ketjussa kuitenkin saattaa hyvinkin jäädä niiden istuttaminen täyteen kuusen- ja koivuntaimia. Syökööt tulevat sukupolvet vaikka kuusenkerkkiä.
Joo, tuo on se yksi tie, joulukuusiakin niistä ehkä saa? ;)
Aika rankkaa tuntuu tuolla vuokralaisellakin olevan, melkein joka vuosi täytyy keksiä, mitä tänä vuonna viljelisi, ja mikä kannattaisi. No hänelläkin kyllä päätyönä joku muu kuin maanviljelys.- Anonyymi
scrg kirjoitti:
Jep. Esim. suurten nälkävuosien aikaan nyky-Suomen alueella asunut ehkä karkeasti 1,5 miljoonaa ihmistä ja siitä huolimatta hirvet oli metsästetty hyvin harvinaiseksi lajiksi.
No niinpä. Suomalaisten keskimääräinen lihankulutus taisi olla noin 80kg per henki vuonna -20. Eli jos alakanttiin lasketaan, että meitä olis 5 miljoonaa niin mitä siitä tule 400 000 000 kiloa lihaa vuodessa. Paljonko hirvi painaa, iso sonni jotain about 600 kiloa, joka toki ei läheskään kaikki ole lihaa, mutta jos lasketaan vaikka kaikki lihaksi. Tarvittais siis mitä 666 667, isoa hirvisonnia joka vuosi kattamaan tuo lihamäärä. Joo, ei taida "ihan hirvet riittää".
- Anonyymi
scrg kirjoitti:
Perinteiseen suomalaiseen maatalouteen on oleellisena osana kuulunut (luomu)lihan tuotanto. Lihan tuotanto ei ole ollut itsetarkoitus, vaan oleellinen ja välttämätön osa kokonaisuutta.
Mulla on aika paljon esivanhemmissa suomalaisia talonpoikia. Nykymittapuun mukaan täysin naurettavan kokoisilla tiluksilla on aikanaan elätetty ja samalla työllistettty oman perheen lisäksi jonkin verran ulkopuolisiakin. Tehotuotantoa on tarvittu, jotta se sama ruokamäärä ja enemmänkin saadaan tuotettua samalta alalta ja samalla niin, että suurin osa porukasta vapautuu tekemään muita paremman elintason vaativia juttuja: ensin teollisuudessa ja sittemmin palveluissa. Tehokkuus on tullut siitä, että käsiparien ja työeläinten osuus on korvattu ulkopuolelta tulevilla koneilla, polttoaineilla, lannoitteilla ja kemikaaleilla.
On tietysti haarukan ja veitsen käyttäjän näkökulmasta helppo haikailla takaisin siihen, että ruoka tuotettaisiin kuten ennen, mutta aika paljon vaikeampi on saada vastaavaa osuutta väestöstä laskemaan elintasoaan ja palaamaan työskentelemään alkutuotantoon. Veitsen ja haarukan käyttö on kuitenkin paljon mukavampaa kuin kuokan, lapion ja talikon.Suomalaisessa mittakaavassa tuotettu ihan tavallinen liha, maito ja kananmunat ym ovat kansainvälisessä vertailussa luomutuotteita parhaasta päästä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Koska niitä riistaeläimiä ei yksinkertaisesti e sellaisia määriä, että niiden turvin pidettäisiin yllä nykyistä lihankulutusta. Hyvin simppeliä matematiikkaa.
Missä kohtaa on sanottu että riistaeläimillä pitäisi elättää koko kansa? Suomessa on 300 000 metsästäjää jotka metsästävät omat lihansa vapaaehtoisesti. Eivät 5.5 miljoonan ihmisen lihoja. Vaikka tahallinen väärinymmärtäminen on maantapa nykyään, niin tyhmäksi ei tarvi heittäytyä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No niinpä. Suomalaisten keskimääräinen lihankulutus taisi olla noin 80kg per henki vuonna -20. Eli jos alakanttiin lasketaan, että meitä olis 5 miljoonaa niin mitä siitä tule 400 000 000 kiloa lihaa vuodessa. Paljonko hirvi painaa, iso sonni jotain about 600 kiloa, joka toki ei läheskään kaikki ole lihaa, mutta jos lasketaan vaikka kaikki lihaksi. Tarvittais siis mitä 666 667, isoa hirvisonnia joka vuosi kattamaan tuo lihamäärä. Joo, ei taida "ihan hirvet riittää".
Entisen suomen vanhat metsät ei elättäneet nykyisen kaltaista hirvimäärää. Nyt hirville on ruokaa ylenmäärin joka kasvattaa ison hirvipopulaation. Hirvi ei tällähetkellä edes ole suomen ainoa hirvieläin. Esim valkohäntäpeuroja metsästetään jo enemmän kuin hirviä vuodessa. Noin 100 000kpl.
Aikuinen hirvi painaa noin Teuraspainoltaan 200kg. Yleensä 180-300kg.
Ylivuotias 120-150kg. Vasa 70-100kg.
Missään ei edelleen mainittu, että hirvillä pitäisi ruokkia koko kansa. Ne metsästää jotka haluavat ja joita asia ei kiinnosta ostavat muuta liharuokaa. Sama muissakin luonnontuotteissa. Järvikalakin kiinnostaa vain tiettyä porukkaa, kun taas"sivistyneet" kaupunkilaiset haluavat pussilohta tai tonnikalaa.
Marjat ja sienetkin kerää itse muutama harva ja suurimmaksiosaksi myyntiin ulkomaalaiset.
Jos ei itse viitsi luonnosta antimiaan hankkia, niin kateus ei ole mikään ratkaisu asiaan.
Turha pullikoida vastaan, koska itse käytän luonnonantimia ja puhun kokemuksesta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Missä kohtaa on sanottu että riistaeläimillä pitäisi elättää koko kansa? Suomessa on 300 000 metsästäjää jotka metsästävät omat lihansa vapaaehtoisesti. Eivät 5.5 miljoonan ihmisen lihoja. Vaikka tahallinen väärinymmärtäminen on maantapa nykyään, niin tyhmäksi ei tarvi heittäytyä.
No luehan uudestaan. Minä ihan itse kirjoitin, että KOKO lihankulutusta ei riistalihalla korvata, johon sitten joku (ehkä sinä) alkoi rutista, että miten niin ja diipa daapa. Siten niin, kun se riista ei riitä ja siinä ei ole edes mitään kiisteltävää. Kylmä matemaattinen fakta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Entisen suomen vanhat metsät ei elättäneet nykyisen kaltaista hirvimäärää. Nyt hirville on ruokaa ylenmäärin joka kasvattaa ison hirvipopulaation. Hirvi ei tällähetkellä edes ole suomen ainoa hirvieläin. Esim valkohäntäpeuroja metsästetään jo enemmän kuin hirviä vuodessa. Noin 100 000kpl.
Aikuinen hirvi painaa noin Teuraspainoltaan 200kg. Yleensä 180-300kg.
Ylivuotias 120-150kg. Vasa 70-100kg.
Missään ei edelleen mainittu, että hirvillä pitäisi ruokkia koko kansa. Ne metsästää jotka haluavat ja joita asia ei kiinnosta ostavat muuta liharuokaa. Sama muissakin luonnontuotteissa. Järvikalakin kiinnostaa vain tiettyä porukkaa, kun taas"sivistyneet" kaupunkilaiset haluavat pussilohta tai tonnikalaa.
Marjat ja sienetkin kerää itse muutama harva ja suurimmaksiosaksi myyntiin ulkomaalaiset.
Jos ei itse viitsi luonnosta antimiaan hankkia, niin kateus ei ole mikään ratkaisu asiaan.
Turha pullikoida vastaan, koska itse käytän luonnonantimia ja puhun kokemuksesta.Luehan uudelleen. Jotta nykyinen lihankulutus korvattaisiin riistalihalla niin sitä lihaa tarvitaan 400 000 000 kg/ vuosi. Suomen metsissä ei tuollaista määrää lihaa vuosittain syötäväksi juokse, vaikka metsästettäisi oravat ja myyrätkin pois. Kylmä fakta, jota vastaan on ihan turha pullikoida.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Luehan uudelleen. Jotta nykyinen lihankulutus korvattaisiin riistalihalla niin sitä lihaa tarvitaan 400 000 000 kg/ vuosi. Suomen metsissä ei tuollaista määrää lihaa vuosittain syötäväksi juokse, vaikka metsästettäisi oravat ja myyrätkin pois. Kylmä fakta, jota vastaan on ihan turha pullikoida.
Missä on väitetty, että riistalla korvattaisiin liha? Ei missään vaan ymmärrät tietoisesti väärin ja pyrit tällä ilmeisesti antamaan ideologista mielikuvaa, että edes ne jotka metsästävät ei saisi korvata lihantuotantoa riistalla, koska se ei sovi sinun ideologiaasi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Missä on väitetty, että riistalla korvattaisiin liha? Ei missään vaan ymmärrät tietoisesti väärin ja pyrit tällä ilmeisesti antamaan ideologista mielikuvaa, että edes ne jotka metsästävät ei saisi korvata lihantuotantoa riistalla, koska se ei sovi sinun ideologiaasi.
Mähän vastasin tuohon jo. Minä sanoin, että se ei onnistuisi johon joku alkoi ulvoa, että ai miten niin. Minä en ole ymmärtänyt mitään väärin vaan kertonut kylmän faktan. Se, että joku alkaa siitä ulvoa, on sen jonkun ihan omaa idiologista idiotismia
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Missä on väitetty, että riistalla korvattaisiin liha? Ei missään vaan ymmärrät tietoisesti väärin ja pyrit tällä ilmeisesti antamaan ideologista mielikuvaa, että edes ne jotka metsästävät ei saisi korvata lihantuotantoa riistalla, koska se ei sovi sinun ideologiaasi.
Tuo, että riista ei kaikkien lihalla ruokkimiseen riitä on asia, joka sinunkin kannattaisi tajuta. Jauhoit tuolla ylempänä jotain omavaraisuudesta. Syy, miksi meillä edes riistaa on, on valtion rajoitustoimet metsästyksessä. Jos "omavaraisuuden" nimissä vaikka kaatoluvat vapautettaisiin jne. ja liha kaupasta vähenisi niin ei sitä lihaa metsässä kauaa sinullekaan riittäisi. Itseasiassa valtio kustantaa ja takaa sinun "lihaomavaraisuutesi" ja lihantuottajat sen työllään mahdollistavat. Jos noin ei olisi, niin hyvin pienillä lihamäärillä sinäkin päiväsi eläisit.
- Anonyymi
Ruoka on kallistunut katsoin tänään kaupassa hintoja. Bensakin maksaa jossain jo 2.5 euroa. Ei paljon ajella autolla tänä vuonna en ainakaan itse. Normaalisti menis kuukaudessa 250 euroa bensaan mutta nyt menee enää 25 euroa.
- Anonyymi
Ulkomailta tuotavat kasvikset voitaisiin laittaa tuhat kertaiselle verolle.
Parempi suosia suomalaista tällaiseen aikaan. Itse metsästän lihani, kalastan kalani, marjastan ja sienestän sekä kasvatan potut yms pihallani. Ruoka kuluni on käytännössä olemattomat.
Laitan ruokakauppaan ehkä 20-30e/kk. Lähinnä mausteisiin yms.- Anonyymi
Perunat ja juurekset vaatii talven yli säilyäkseen maakellarin
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Perunat ja juurekset vaatii talven yli säilyäkseen maakellarin
Niin. Mitä sitten? Lehmänmaitokin tulee lehmästä, jos et tiennyt.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin. Mitä sitten? Lehmänmaitokin tulee lehmästä, jos et tiennyt.
Että harvalla sellaista kai on.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Että harvalla sellaista kai on.
vielä 60- ja 70- luvuilla oli yleistä että kerrostaloissa oli kylmäkellari
- Anonyymi
Valitettavasti olen sitä mieltä, että suomalaisilla on yleensä ottaen varaa kiristää vyötä ja syödä kokonaisuutena paljon vähemmän ottaen huomioon kansan vyötärön ympärysmitat ja bmi:t.
- Anonyymi
En suosi itselleni ulkomaisia vihanneksia,tiedä niistä mitä on.
- Anonyymi
Juuri näin. Tarkemmin pitäisi katsoa myös suuhun pistettävän ruuan laatua. Pizza- ja hampparivero voitaisiin säätää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juuri näin. Tarkemmin pitäisi katsoa myös suuhun pistettävän ruuan laatua. Pizza- ja hampparivero voitaisiin säätää.
Ideologistisilla "kaikkea mitä minä en tarvi voidaan verottaa kovemmin" ei ratkaista mitään.
Muutenkaan vihervasemmistolaisella verotus perusteilla ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin vihan ja vastakkainasettelun lietsonta. - Anonyymi
Tuota samaa mietin. Suomen kaduilla kulkiessa voi todeta, että ruokaei selvästikään ole liian kallista.
- Anonyymi
Kasvisruoka on ihan edullista: porkkanat, kaali, perunat, sipulit..
- Anonyymi
On aivan liian halpaa.
Myös kauppias tarvitsee siivunsa hinnasta, sillä hänpä juuri kärsii jos elintarvikkeet jäävät hyllylle pilaantumaan. Kauppias ei ole ennustaja, joka tietää täsmälleen miten paljon ruoka käy kaupaksi. - Anonyymi
Ulkomaan reissusta tullessa aina huomio kiinnittyny erittäin kalliiseen ruokaan meillä suomessa jo aikaisempina vuosinakin , alkaa menemään hinnat jo naurettaviksi , ei tiedä itkeä vai nauraa tätä hulluutta hinnoissa ja sen lisäksi huonontunutta laatua.
- Anonyymi
Mietihän niitä ulkomaan palkkoja myös ja onko Kelaa.
Sitten kun vähän vielä ajattelee ulkomaan laatua, niin se on erittäin huono, ellei surkea. Niin ja Saksassa pitää mennä ostamaan normaaleja elintarvikkeita kuten kaurahiutaleita erikoiskauppaan. Espanjassa margariinit ovat järjestään juuri niin epäterveellisiä kuin ei saisi olla. Siitä halpuus.
- Anonyymi
Riippuu siitä mitä syö, sekä siitä tekeekö sen ruuan alusta - loppuun asti itse.
Tarjouksesta kun ostat, esim. porsaan lihaa, hinta alle 7€/kg, pari tarjous paprikaa 1,5€, kilo porkkania 3€, sipulia jos syöt? pieni kaali 1€/kg, 2kg perunia, ½kg voita 2,4€ . Siis alle 20€ saat peruselintarvikkeet kaalisoppaan, tai kaalilaatikkoon, karjalanpaistiin tai gulassipataan tai kastikkeeseen; keitettyjen perunien kera.
Leivät sekä pullat, maidot, kaljat sekä kahvin jätin pois viikon ruokatarpeista.
Kananmunat, sokeri tai hunaja ja hedelmät puuttuvat, niiden hinnoissa on huimia eroja eri kauppaliikkeiden välillä. (tarjouksissa)
Jos ostaa kaiken valmiiksi pureskeltuna ja lämmittää mikrossa eineksen, sille valmisruualle tulee hintaa. (joku toinen on kokannut sen, pakannut sen ja kauppias vielä myynyt, jokainen heistä ottaa palkan tehdystä työstä.)
Siitä olen samaa mieltä, että kalan myyntihinta on aivan käsittämättömän kallis! Siksipä olen aikaisemmin kalastanut itse ja kevään tullen käyn kalastamassa vaikka rantakallioilta kuhaa, ahventa, lahnaa ja haukea. Toivoen tietenkin ett pääsen veljieni mukana merelle kalaan. Pakastimeeni mahtuu fileroituna kalaa vaikka ½- vuoden kalat, koko perheelleni.
trollikka Itse ostan vain sen mitä tarvitsen ja koska asun yksin ei mulla kulu ruokaan niin paljon ja voin käydä useamman kerran viikossa kaupassa.
Itse yritän suosia hedelmissä ja vihanneksissa satokausia. Esim. kotimaista tomaattia ostan enemmän kesällä, syksyllä kotimaista omenaa, appelsiinia vain talvella kun se on silloin halvempaa, juureksia eniten loppukesällä ja syksyllä välillä talvellakin) jne. Vihanneksia tulee syötyä eniten kesällä ja syksyllä, samoin hedelmiä ja marjoja (talvella pakastemarjoja).
On totta, että ainakin joidenkin ruokatuotteiden hinta on noussut, esim. juusto oli vielä 2000-luvun alussa edullisempaa. Silloin tuli ostettua aika useasti esim. Turunmaa-juustoa, nyt ostan juustoa aika harvoin, paitsi valmiiksi raastettua, jos tartten ruuanlaittoon.
Sekin on totta, että pienempi prosentti ruuan hinnasta menee tuottajille. Kauppias vetää välistä isomman osan.
Peruna on musta edullista, samoin kesäisin kotimaiset vihannekset. Juureksetkin kuten vaikka porkka ja palsternakka ovat melko edullisia. Eniten maksaa esim. juusto, erilaiset leikkeleet ja liha (näitä en syö paljon, kokolihaa en juurikaan, paitsi kanaa välillä ja juustoa joskus).- Anonyymi
Kalliit ja mauttomat kasvikset on helposti korvattavissa edullisemmalla lihalla. Ihminen ei tarvi lukemattomia kasvisainesosia elääkseen. Peruna ja sipuli riittää.
Jos jollekin ruoka on kallista, niin karsii vihanneksista ensin eikä valita. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kalliit ja mauttomat kasvikset on helposti korvattavissa edullisemmalla lihalla. Ihminen ei tarvi lukemattomia kasvisainesosia elääkseen. Peruna ja sipuli riittää.
Jos jollekin ruoka on kallista, niin karsii vihanneksista ensin eikä valita.Makuasia. Minusta kasvikset tuovat ruokaan maun. Pelkkä liha on kovin mautonta ja suorastaan pahaa. Jos haluan ruokaan makua, niin lisään kasviksia, sipulia, juureksia, jne.
No en kyllä liioin oo murehtinut ruuan hintaa, jos rehellisiä ollaan. Mä meen vaan kauppaan ja ostan mitä tartten.
Nyt oon ruvennut katsomaan, etten vahingossakaan ota mitään kaupan tuotemerkkejä, vaan ihan Valion maitoa, Atrian kansnfilettä, tai vst.
Mietin sillä tuottajaa.- Anonyymi
Ihan vaan tiedoksi; Valio maksaa vähemmän maidontuottajalle, eli tilalliselle kuin Arla/Ingman,
Silti...Valion maito on litrahinnaltaan kalliimpaa kuin Arlan.
Tuosta syystä mä ostan Arla/Ingmanin maitotuotteita, suosittelen sulle samaa.
Kyllä työmiehen pitää saada työstään palkkansa, nyt jokin taho vetää välistä oikein kunnolla.
trollikka Anonyymi kirjoitti:
Ihan vaan tiedoksi; Valio maksaa vähemmän maidontuottajalle, eli tilalliselle kuin Arla/Ingman,
Silti...Valion maito on litrahinnaltaan kalliimpaa kuin Arlan.
Tuosta syystä mä ostan Arla/Ingmanin maitotuotteita, suosittelen sulle samaa.
Kyllä työmiehen pitää saada työstään palkkansa, nyt jokin taho vetää välistä oikein kunnolla.
trollikkaNo lähinnä, että joku suora jalostaja-firma, kuin joku kaupan "halpuutus"-tuote maksaa tuottajalle vielä vähemmän..
.
Mä uskon tuottajsn neuvoon...- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ihan vaan tiedoksi; Valio maksaa vähemmän maidontuottajalle, eli tilalliselle kuin Arla/Ingman,
Silti...Valion maito on litrahinnaltaan kalliimpaa kuin Arlan.
Tuosta syystä mä ostan Arla/Ingmanin maitotuotteita, suosittelen sulle samaa.
Kyllä työmiehen pitää saada työstään palkkansa, nyt jokin taho vetää välistä oikein kunnolla.
trollikkaOnko noin? Ennen oli toisinpäin. Valio maksoi enemmän ja Ingman vähemmän.
- Anonyymi
Leipää pitää leipoa itse. Kallista se on kaupassa.
- Anonyymi
HELPPO RAPEAKUORINEN LEIPÄ
6 dl haaleaa vettä
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
3 dl kaurasuurimoita
9-11 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet keskenään löysäksi taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Anna taikinan kohota noin tunnin.
Lötkäytä taikinasta kaksi leipää suoraan pellille leivinpaperille. Kohota noin 20 minuuttia eli sen aikaa, kun uuni kuumenee 175 asteeseen.
Paista leipiä 175 asteessa 15 minuuttia. Pienennä lämpöä sitten 100 asteeseen ja anna leipien kypsyä vielä reilun tunnin ajan. Muita tarkkailla kelloa...ettei unohdu leivät!
Ei helpompaa maistuvaa sekaleipää ole... jauhotetuin käsin mä hieman muotoilen leipiä.
Reseptin julkaisi netissä aikoinaan; Anna Rasilainen, Espoo
En nyt muista että hinnoissa olisi ollut isojakaan mutoksia viime vuosina mutta kun olin työttömänä niin kyllähän se tuntui kalliilta kun piti tarkemmin miettiä ostoksia. Kun pääsi taas töihin niin eipä tuota enää niin edes huomioinut koska hintakehitys oli maltillinen.
Nyt kun katseli sähkön kulutus- ja siirtohintoja, vesilaskua sekä vaikka jätehuollon nousevia kustannuksia polttonesteistä puhumattakaan niin kyllähän se ruokakin alkaa vaikuttamaan kalliilta kun kirstun pohja häämöttää. Toki ihan vielä en ole sellaisessa tilanteessa että joutuisi pyytämään lomautuslappua pomolta kun ei ole varaa käydä töissä. Tämäkin on meinaan meillä jo tapahtunut.
Itse olen kovasti miettinyt meillä miten saataisiin torielämää taas piristettyä. Siellä voisi viljelijät myydä suoraan kuluttajille ilman välikäsiä ja saataisiin keskustaa elävöitettyä. Nyt ei ole kuin vapuna ilmapalloja sekä metrilakua eikä sillä nyt oikein keskusta-alue kehity.- Anonyymi
Tuo tori juttu on kiinnostava. Isälläni on mökki Kustavissa ja Kustaviin mentäessä ohitamme Pyheenkyläkaupan sekä Pyheen torin, jotka ovt aivan tienvarressa.
Usein tulee poikettua jommassakummassa toisinaan molemmissa. Tuoretta savustettua lämmintä kalaakin on ollut tarjolla, sekä loimulohta jota myös valmistetaan pyörillään liikkuvassa toimipisteessä. Löytyy maalaisleipää, arinauunissa paistettua, mansikoita, raparperiä, herneitä, vihanneksia ja mitä milloinkin.
Onpa torilla ollut myös koirankynnen leikkaaja; 5€ per koira, todella halpaa!
Ostin kesätorilta 3m räsymaton saunaneteiseen. Keväällä on taas varmaan kesäkukkiakin myynnissä, sekä idänneitä perunia istutukseen, puol`ilmaisia, koska 2-3 cm iduilla ja osa iduista katkenneita. Parhaat istukkaat varmaan oli jo myyty.
Istutettiin puutarhaan n. 30 kpl ihan kokeeksi, ne kasvoivat ja syötiin syyskesällä mökkeillessä 3€ perunat! =))
Tuon torin asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi ohi ajavia mökkiläisiä, joukossa tietysti myös Mynämäkeläisiä, mutt uskoisin ett vähemmistönä.
Paimiossa on myös tori, ihan elokuvateatterin vieressä; myynnissä tuoreita pakkaamattomia puutarha- ja kasvihuonetuotteita (paperipussiin), sekä kalaa erimuodoissa ja joskus harvoin leivonnaisiakin ollut kaupan.
Olen käynyt joskus loppuviikosta kesäisin siellä torilla, kun on ollut muutakin asiaa Vistaalle, lähinnä varaosia moottoriveneeseen.
trollikka - Anonyymi
Turkin hintoja
Maitoa (säännöllinen) (1 litra) 0.35 EUR (0.29-0.49)
Tuore valkoinen leipä (500g) 0.16 EUR (0.11-0.38)
Munat (säännöllinen) (12) 0.89 EUR (0.49-1.10)
Paikallista juustoa (1kg) 3.20 EUR (1.80-4.30)
Vettä (1,5 litran pullo) 0.12 EUR (0.08-0.18)
Pullo viiniä (keskitason) 3.70 EUR (2.10-6.10)
Paikallista olutta (0,5 litran pullo) 0.89 EUR (0.74-1.20)
Oluen (0,33 litran pullo) 1.20 EUR (0.92-1.50)
Tupakka-askin (Marlboro) 1.10 EUR (1.10-1.40)
Kana rinnat (ihon ja luuton) - (1kg) 1.60 EUR
Omenat (1kg) 0.45 EUR (0.25-0.55)
Appelsiinit (1kg) 0.49 EUR (0.25-0.61)
Peruna (1kg) 0.17 EUR (0.09-0.31)
Salaattia (1 pää) 0.25 EUR (0.15-0.37)
Valkoinen riisi (1kg) 0.77 EUR (0.43-1.20)
Tomaatti (1kg) 0.35 EUR (0.21-0.52)
Banaani (1kg) 0.89 EUR (0.61-1.20)
Sipuli (1kg) 0.13 EUR (0.09-0.31)
Naudan liha (1kg) 4.80 EUR (3.70-5.50)
Päärynät (1kg) 0.54 EUR (0.29-0.66)
Kurkku (1kg) 0.19 EUR (0.11-0.29)
http://hikersbay.com/prices/turkey?lang=fi#num-prices-markets- Anonyymi
Mikä on turkkilaisten keskiansio?
- Anonyymi
Mahdollisimman halpaa ruokaa – 0.13-0.30 eurolla per ateria
https://ruokaideat.com/2020/03/11/mahdollisimman-halpaa-ruokaa-0-13-0-30-eurolla-per-ateria/
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1272233
Olen miettinyt kauan
miten reagoisin, kun näen sinut taas. Ehkä ladannut tuohon hetkeen liikaa odotuksia. Ja sitten kun lopulta olit siinä, h282166- 1582044
Ostiko maailma sinut minulta?
Kun et enää resonoi kuin ennen. Kun et enää ihmetellen katso ympärillesi ja pohdi mitä mäen takana on? Ymmärrän ja tue191541- 271317
- 511027
- 86985
Minna Kuukka joutui jekuttamaan ovelasti TTK:n takia - Tästä oli kyse - Tunnustaa: "No joo, joo..."
Symppis Minna Kuukka! Minna on kyllä erinomainen valinta Tanssii Tähtien Kanssa -oppilaaksi - vai mitä mieltä olet? To24912- 114894
Mihin olet kadonnut kaivattuni?
Mulla on niin ikävä sua että järki lähtee😔 Pakoilit, pakoilet vieläkin ja nyt susta ei näy merkkiäkään. Tätä päivää oon34853