Kotitekoinen mämmi.
Mämmi on pääsiäisen perinneruoka, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Varaa tarpeeksi aikaa mämmin valmistukseen!
Nykyisin mämmiä valmistetaan myös ympäri vuoden. Esimerkiksi joulumämmiohjeita on julkaistu jonkin verran joulun aikoihin.
Tässä helppo ja yksinkertainen ohje.
Ainekset:
500 g ruismaltaita tai mämmimaltaita
1000 g ruisjauhoja maun mukaan puolikarkeita tai karkeita
3½ litraa vettä
2 dl siirappia
1 teelusikallista suolaa
Valmistus:
1. Kuumenna vesi vähintään viiden litran kattilassa noin 70 asteiseksi.
Sekoita maltaat ja jauhot kuivina keskenään kulhossa.
Lisää valmiiksi sekoitettu mallas-jauhoseos kulhosta vähitellen kattilassa noin 65-70 asteiseen veteen tehokkaasti vispaamalla ja sekoittamalla.
2. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Usein 3 tunnin imeltymisaika riittää. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymistä.
3. Laita imeltynyt mämmiseos liedelle ja lisää siirappi ja suola. Jos haluat maustaa, niin lisää mausteet.
Kuumenna mämmiseosta varovasti, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan ja anna mämmiseoksen kuplia noin 10 minuuttia koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Ole tarkkana, sillä mämmiseos palaa herkästi pohjaan. Siirrä mämmiseos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
4. Laita mämmiseos lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle siirappivettä - 1 desilitra vettä ja puoli desilitraa siirappia. Tai vaihtoehtoisesti voit paistamisen aikana lisätä pinnalle 2-4 kertaa muutaman ruokalusikallisen vettä.
5. Paista mämmiä aluksi noin 170-180 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötiula noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.
*****************
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-3 päivää - mämmi on juuri silloin parhaimmillaan Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Nykyisin mämmin kanssa tarjoillaan myös vaniljakastiketta, maultaan mämmin kanssa sopivaa jäätelöä, appelsiinikuorihilloa/marmeelaadia ja muita sopivia lisukkeita.
Valmista mämmiä useampi vuoka, koska mämmillä on taipumus viileässä seisottamisen aikana haihtua olemattomiin.
Kotitekoinen mämmi
Anonyymi
0
65
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023