Kotitekoinen mämmi.
Mämmi on pääsiäisen perinneruoka, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Varaa tarpeeksi aikaa mämmin valmistukseen!
Nykyisin mämmiä valmistetaan myös ympäri vuoden. Esimerkiksi joulumämmiohjeita on julkaistu jonkin verran joulun aikoihin.
Tässä helppo ja yksinkertainen ohje.
Ainekset:
500 g ruismaltaita tai mämmimaltaita
1000 g ruisjauhoja maun mukaan puolikarkeita tai karkeita
3½ litraa vettä
2 dl siirappia
1 teelusikallista suolaa
Valmistus:
1. Kuumenna vesi vähintään viiden litran kattilassa noin 70 asteiseksi.
Sekoita maltaat ja jauhot kuivina keskenään kulhossa.
Lisää valmiiksi sekoitettu mallas-jauhoseos kulhosta vähitellen kattilassa noin 65-70 asteiseen veteen tehokkaasti vispaamalla ja sekoittamalla.
2. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Usein 3 tunnin imeltymisaika riittää. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymistä.
3. Laita imeltynyt mämmiseos liedelle ja lisää siirappi ja suola. Jos haluat maustaa, niin lisää mausteet.
Kuumenna mämmiseosta varovasti, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan ja anna mämmiseoksen kuplia noin 10 minuuttia koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Ole tarkkana, sillä mämmiseos palaa herkästi pohjaan. Siirrä mämmiseos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.
4. Laita mämmiseos lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle siirappivettä - 1 desilitra vettä ja puoli desilitraa siirappia. Tai vaihtoehtoisesti voit paistamisen aikana lisätä pinnalle 2-4 kertaa muutaman ruokalusikallisen vettä.
5. Paista mämmiä aluksi noin 170-180 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötiula noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.
*****************
Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-3 päivää - mämmi on juuri silloin parhaimmillaan Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Nykyisin mämmin kanssa tarjoillaan myös vaniljakastiketta, maultaan mämmin kanssa sopivaa jäätelöä, appelsiinikuorihilloa/marmeelaadia ja muita sopivia lisukkeita.
Valmista mämmiä useampi vuoka, koska mämmillä on taipumus viileässä seisottamisen aikana haihtua olemattomiin.
Kotitekoinen mämmi
Anonyymi
0
<50
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.
Onko kenellekään yllätys?1882146Hei A, osaatko
sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en532002Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!
Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten1601699Synnittömänä syntyminen
Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.1391624Mitä tämä tarkoittaa,
että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?411334Nukkumisiin sitten
Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny41247Naisten tyypilliset...
Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa111224Muistatko komeroinnin?
Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu481185Syö kohtuudella niin et liho.
Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on121155Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla
"Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"31148