Kotitekoinen mämmi

Anonyymi

Kotitekoinen mämmi.

Mämmi on pääsiäisen perinneruoka, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Varaa tarpeeksi aikaa mämmin valmistukseen!
Nykyisin mämmiä valmistetaan myös ympäri vuoden. Esimerkiksi joulumämmiohjeita on julkaistu jonkin verran joulun aikoihin.

Tässä helppo ja yksinkertainen ohje.

Ainekset:

500 g ruismaltaita tai mämmimaltaita
1000 g ruisjauhoja maun mukaan puolikarkeita tai karkeita
3½ litraa vettä
2 dl siirappia
1 teelusikallista suolaa

Valmistus:

1. Kuumenna vesi vähintään viiden litran kattilassa noin 70 asteiseksi.
Sekoita maltaat ja jauhot kuivina keskenään kulhossa.
Lisää valmiiksi sekoitettu mallas-jauhoseos kulhosta vähitellen kattilassa noin 65-70 asteiseen veteen tehokkaasti vispaamalla ja sekoittamalla.

2. Laita mämmiseoskattila noin 70 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Usein 3 tunnin imeltymisaika riittää. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Seuraa maistamalla imeltymistä.

3. Laita imeltynyt mämmiseos liedelle ja lisää siirappi ja suola. Jos haluat maustaa, niin lisää mausteet.
Kuumenna mämmiseosta varovasti, niin että mämmiseos alkaa kuplimaan ja anna mämmiseoksen kuplia noin 10 minuuttia koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Ole tarkkana, sillä mämmiseos palaa herkästi pohjaan. Siirrä mämmiseos sivuun ja anna seisoa noin 15 minuuttia.

4. Laita mämmiseos lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle siirappivettä - 1 desilitra vettä ja puoli desilitraa siirappia. Tai vaihtoehtoisesti voit paistamisen aikana lisätä pinnalle 2-4 kertaa muutaman ruokalusikallisen vettä.

5. Paista mämmiä aluksi noin 170-180 asteisessa uunissa. Kun mämmi alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötiula noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.

*****************

Anna mämmin seisoa peitettynä viileässä 2-3 päivää - mämmi on juuri silloin parhaimmillaan Tarjoile mämmi kerman tai maidon sekä halutessasi sokerin kanssa. Nykyisin mämmin kanssa tarjoillaan myös vaniljakastiketta, maultaan mämmin kanssa sopivaa jäätelöä, appelsiinikuorihilloa/marmeelaadia ja muita sopivia lisukkeita.

Valmista mämmiä useampi vuoka, koska mämmillä on taipumus viileässä seisottamisen aikana haihtua olemattomiin.

0

96

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tukalaa kuumuutta

        Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
        Ikävä
        42
        2812
      2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

        Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
        Maailman menoa
        353
        2584
      3. Ensi kesänä

        Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
        Ikävä
        56
        2305
      4. Sinä, ihastukseni

        Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
        Ihastuminen
        35
        2194
      5. Tiedät ettei tule toimimaan.

        Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
        Ikävä
        25
        1733
      6. Okei, myönnetään,

        Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
        Ikävä
        25
        1639
      7. Onko kaivatullasi

        himmeä kuuppa?
        Ikävä
        47
        1504
      8. Sokea "ystävälle"

        Oletko oikeasti noin sokea?
        Ikävä
        100
        1449
      9. En ymmärrä käytöstäsi

        Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
        Ikävä
        139
        1395
      10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

        Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
        Kotimaiset julkkisjuorut
        64
        1253
      Aihe