Mitä mieltä palstan fyysikot

Anonyymi

– Jos asunnon sisälämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, niin lämmöstä säästyy viisi-seitsemän prosenttia. Talvella pahimpien pakkasten aikaan säästö voi olla jopa 20 prosenttia, Lund sanoo.

Iltalehdessä luki noin.

27

53

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Rupeaako sähkömittari pyörimään pakkasella "väärin päin" jos lämpötilaa pudottaa vaikkapa seitsemän astetta.

      • Anonyymi

        No, ei pyöri väärin päin.

        Rautalankaesimerkki:

        Jos pudotat kämpän talvilämpötilaa 25 asteesta 20 asteeseen säkölaskusi EUROMÄÄRÄ puolittuu lämmityksen osalta vaikkapa 200 >100 euroon.
        Kun pudotat kämpän lämpötilan 20 asteesta 15 asteeseen puolittuu sähkölaskusi jälleen
        100>50 euroon.
        Sitkeänä ihmisenä voit edelleen jatkaa säästämistä ja laittaa sähköpatterit kokonaan kiinni
        ja säästät loput 50 euroa lämmityskustannuksissa, eli lämmityslaskusi nollittuu. Tätä viimeksi mainittua kokeilua en tosin suosittele pakkasella, sillä se johtaa kosteushaittoihin, putkistojen jäätymisiin ym haittoihin.


      • Anonyymi

        Prosenttilaskut hukassa? Jos seitsemän kertaa vähentää 20 % niin vähentää yhteensä 79 %. Ja toki tuo 20 % ei päde joka lämpötilassa.


    • Anonyymi

      Iltalehdistä se totuus aina löytyy.

      Luvuilla on aina kia 'kulineerata', jos ulko- ja sisälämpötilan ero on 1 aste ja, se pudotetaan 1 asteella, säästö on 100 %, jos lämpötilaero on 50 astetta 1 aste vastaa 2 % ja sillai, kun unohdetaan ilmanvaihto ja lämmin vesi, joka vastaa suunnilleen 1 aste / litra vs 15 m^3 ilmaa/aste ja kaikkea mahdollista ikkunoiden auki pitoa jne.

      Yksi asia on kuitenkin varmaa, ihmisten palelluttaminen ja kiusaaminen liian alhaisilla huonelämpötiloilla ei ole säästöä, vaan pelkkää kiusantekoa ja silmän lumetta muka maailman pelastamiseksi.
      Omalta luhdaltani voin todeta, että perheemme hyvinvointi edellytti erillisen sähköisen lisälämmittimen hankkimista sen jälkeen, kun taloyhtiö päätti alentaa sisälämpötilan max 21 asteeseen, eli systeemi on, maksa tai palele, näin maailmaa meillä pelastetaan.

      • Anonyymi

        Mistä persiistä sinä tuon matematiikan keksit.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä persiistä sinä tuon matematiikan keksit.

        Jees, ihan kivaa kalkylointia.

        Oletetaan 60 m^2 asunto, sen sisäilmatilamäärä olisi n. 180 kg, ja 1 asteen muutoksen lämpösisältö olisi m. 50 kJ.

        Tämä energiamäärä on sama kuin litra vettä lämmitetään 13 astetta, ts. suunnilleen 1/2 litraa 50 asteista vettä lavuaariin !

        Ja sitten meillä pelastetaan maailmaa, ja kulutusta alentamalla huonelämpötiloja.

        Hyvin menee !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mistä persiistä sinä tuon matematiikan keksit.

        Mikä mielestäsi meni vikaan ?

        Lämpöenergian siirtyminen lienee lineaarista lämpötilaeroon, muiden muuttujien ollessa vakio.

        Valaise hieman ?


      • Anonyymi

        Juuri näin. Ihmettelin tuota tekillisen fysiikan professorin suuhun pantua lausuntoa myös.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä mielestäsi meni vikaan ?

        Lämpöenergian siirtyminen lienee lineaarista lämpötilaeroon, muiden muuttujien ollessa vakio.

        Valaise hieman ?

        Lämpötilan siirto ei ole lineaarinen juttu. Pahimmillaan energia siirtyy suhteessa neljänteen potenssiin. (Tuo koskee ainakin lämpösäteilyä).


    • Anonyymi

      "Jos asunnon sisälämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, niin lämmöstä säästyy viisi-seitsemän prosenttia. Talvella pahimpien pakkasten aikaan säästö voi olla jopa 20 prosenttia, Lund sanoo.

      Kannattaa suhtautua kriittisesti iltapäivälehtien juttuihin ja muiden suuhun laitettuihin/lainattuihin sanomisiin. Tuossakin lauseessa puhutaan lämmön säästämisestä. Arvaukseni on, että sillä tarkoitetaan asunnon varsinaiseen lämmittämiseen käytettyä lämpömäärää, mutta voihan kirjoittaja tarkoittaa jotain muutakin - esim. lämmityskustannuksia.
      Lund erehtyy lämmitysenergian säästöprosenteissa. Mitä suurempi sisä-ja ulkolämpötilan ero, sitä vähemmän prosentuaalista hyötyä saadaan.
      Esim. oletetaan sisälämpötilaa laskettavan 21 asteesta 20:een ja rakennuksessa käytettävän energiaa vain lämmitykseen eikä muita lämmöntuottajia (esim ihmisiä) ole.. Jos ulkolämpötila on 19 astetta, säästyy 50 % lämmitysenergiasta. Jos ulkolämpötila on 0 astetta, säästyy vain 5% lämmitysenergiasta.

      Ihan eri asia on puhua lämmityskustannuksista. Rakennusta lämmittää moni muukin asia kuin varsinainen lämmitys. Lämmityksessä on lämmitystavoista riippuvia pääoma- ja energiakustannuksia, jotka vaihtelevat suuresti eri menetelmillä.

      • Anonyymi

        Juurikin noin, ja sama taisi tuolla esille jo aikaisemmissa vastauksissa.

        Lisänä tähän oli myös jonkin tapainen laskelma siitä, mitä huoneilman lämpötilan alentaminen todella vaikuttaa lämmityskustannuksiin, eli 1 asteen alentaminen jos sisältää säästöä samassa suhteessa kuin kupillisen kahvia keittämiseen tarvitaan, niin perustelut ihmisten 'kiusaamiseen' ovat todella hatarat, tai koko homma on karannut jotenkin hallinnasta, ja asioita tehdään vain siltä pohjalta että tämä kuulostaa hyvältä.

        Mihin onkaan kadonnut analyyttinen ajattelu kaiken viherideologian tieltä ?


      • Anonyymi

        Eihän tuo tapa laskea ole millään tasolla järjellinen. Entä jos ulkona olisi -270C pakkasta? Tuottaisiko se energiaa vai "säästyisikö" 0%? Tämä kysymys ei ole mikään filosofinen juttu vaan paljonko energiaa tarvitaan jouleissa.


    • Nössöä. Öljykriisin aikoihin Suomessa "suositeltiin", eli käytännössä viranomaiset käskivät laskea kotien sisälämpötilat 18 ℃:een, "asiantuntijoiden" vielä sirkuttaessa, että makuuhuoneissa on 15 ℃ ihan hyvä, mukava ja terveellinen lämpötila nukkua.

      Siihen aikaan ei kauheasti soviteltu, vaan viranomaiset määräsivät, ottamatta huomioon vilukissojen, pikkulasten, sairaiden, toipilaiden tai vanhusten mahdollisia omia tarpeita.

      Eipä määräystä kyllä ollut mitään mahdollisuutta valvoa, mutta ajalle ja suomalaisille tyypillisesti monet elleivät useimmat suomalaiset säästivät energiaa huomatakseen sitten myöhemmin, että ehkä säästäminen oli ollut hyväksi kansantaloudelle, mutta sähkö- ja lämpöyhtiö ottaa hinnan korotuksilla takaisin sen, minkä kansalainen säästää. Plus öljyn hinnan korotukset siihen päälle.

      • Anonyymi

        Morjesta "kolli", taidat kuulua samaan ikäluokkaan, joka muistaa ajan, jolloin "Valta demokratiassamme kuuluu Sorsalle", siis ei kansalle, kuten oli luultu.

        Muistuu muuten pahimpana 1975 kriisin säännöksistä yleinen 80 km /h kattonopeusrajoitus, silloin se nyppi, enää en tiedä, mutta ne huvittavat muut säädökset.

        - Kaikkien yksityisasuntojen uima-altaiden veden lämmittäminen kiellettiin,
        Uh !
        Nerokas piikki rikkaille porvareille ja hyväosaisille, vaikka asialla ei ollut mitään merkitystä, se veden lämpötila kun oli aina kuitenkin sama kuin huoneilman lämpötila.

        - Harrasteilmailu kiellettiin ?
        Tälläkään ei ollut mitään merkitystä mihinkään, sillä lisäyksessä mainittiin, että ammattiraidon ylläpitäminen ja siihen liittyvät tarkastuslennot ovat sallittuja.
        Kielto oli suora tölväys demareille inhottavaa tilannetta, että Helsingin kaupunginjohtajana oli kokoomuslainen R. Ilaskivi, joka oli innokas harrastelentäjä.

        Aika oli siitä kiusallinen, että ns. Stalinistit olivat omasta mielestään johtamassa maatamme "onnelliseen sosialismiin" ja demareiden ja vasemmiston arvostelu katsottiin taantumukselliseksi maan edun tuhoamiseksi.

        No historia kertoo, kuinka edellä mainitulle "uudelle kuninkaalle" sitten kävi, Salora - Valco sotkut tuhosivat sukseen, ja olivat vähän enemmän kuin nämä nykyiset ''vappusataset', mutta touhu on edelleen samaa 'kusetusta'

        Tuossa vaan vanhaa muistelua, kuinka koko maailman tiedeyhteisö (Rooman klubi) oli julistanut öljyn loppuvan 30 vuodessa, jos emme tee mitään, ja valtiovaltamme ylimielinen suhtautuminen "typerän kansan kuset ukseen).

        Onko mikään muuttunut ?


    • Anonyymi

      Kannattaa hankkia hyvät lämpimät sisävaatteet. Kaksi kerrosta. Pitkä kaulus. Niillä pärjää ilman ongelmia 15 asteen lämmössä. Aivan normaalia Etelä-Euroopsaa, jossa ei ole juuri mitään sisälämmitystä "talven" aikana.

      • Anonyymi

        Joo, siellä lämpötila vaihtelee kylmästä lämpimään päivittäin, kiviseinät ei paljon lämpöään muuta, täällä taas vaihtelu on puolen vuoden välein, siinä kerkee ikkunat jo huurtua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, siellä lämpötila vaihtelee kylmästä lämpimään päivittäin, kiviseinät ei paljon lämpöään muuta, täällä taas vaihtelu on puolen vuoden välein, siinä kerkee ikkunat jo huurtua.

        Ei 15 asteessa mikään huurru. On paljon erilaia tiloja, jossa lämpötila pidetään talvella 10 asteessa. Esim. autotallit tai varastot tai terassit tai vähän käytetyt työpajat yms.


    • Anonyymi

      Jos kerran päivässä pudottaisi asunnon lämpötilaa yhdellä asteella, niin vuoden kuluttua lämpötila olisi alle absoluuttisen nollapisteen.
      Ja lämmityksessä säästäisi niin maan mahdottomasti.

    • Anonyymi

      Jos yhden päivän ajaksi pudotetaan sisälämpätilaa asteella, säästetään Jouleina sitä enemmän mitä kylmempää ulkona on. Ne Joulet jos jaetaan koko vuoden lämmönkulutuksella, niin tuloksena on, että kovalla pakkasella asteen lämpötilan pudotus säästää enemmän. Mikäli huomioitaisiin ainoastaan vaipan lämpövuoto, olisivat Joulet samat, mutta ilmanvaihdon tarkastelu muuttaa tilanteen tuollaiseksi.

      Kuitenkin, jos säästettyjä Jouleja verrataan kyseisen päivän lämmönkulutukseen, tulee säästöä sitä vähemmän mitä kovempi pakkanen ulkona on. Tässä määräävänä tekijänä on rakennuksen vaipan lämpövuoto.

      Paljonko prosentteina säästyy riippuu siis siitä mistä niitä prosentteja lasketaan. Eri laskutavoilla saadaan eri tulos samalle kohteelle, vaikka molemmat tavat on oikein laskettu.

      • Anonyymi

        Lämpöenergian siirtymisnopeus riippuu voimakkaasti lämpötilaeroista. Sisällä 20C ja ulkona -30C on 50 asteen lämpötilaero. Nostamalla lämpötilaero vaikka 10 asteeseen laskee lämpöenergian siirtonopeus luokkaa 80%. En tiedä tarkkaan miten yhden asteen tiputus on laskettu säästävän 20% energiaa, mutta tuo hävikki on monimutkainen laskea ja kokonaistulos voi vaikka ollakin tuo kun huomioidaan kaikki tavat hukata lämpöenergiaa.


      • Anonyymi

        Jos helmikuun pakkasilla yhden asteen sisälämpötilan laskulla säästää 20 % lämmönkulutuksessa, on kyseessä aivan fantastinen "innovaatio". Olisi kiva kuulla, mihin se perustuu.


      • Anonyymi

        Kun vertaa heinäkuun kulutukseen, niin säästö voi olla jopa 100 %, kuten edellä jo todettiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kun vertaa heinäkuun kulutukseen, niin säästö voi olla jopa 100 %, kuten edellä jo todettiin.

        Minkä hiton takia lämmityksen säästöä verrattaisiin heinäkuuhun? Ikinä kuullut mitään noin järjetöntä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minkä hiton takia lämmityksen säästöä verrattaisiin heinäkuuhun? Ikinä kuullut mitään noin järjetöntä.

        Siksi, että saa komeat "rosentit", kuten avauksessakin on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siksi, että saa komeat "rosentit", kuten avauksessakin on.

        Mistä päätteli, että neuvo vertaa tammikuuta ja heinäkuuta eikä samaa hetkeä vaikkapa tammikuun pakkasilla? Tällä palstalla on ihan ihme juttuja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siksi, että saa komeat "rosentit", kuten avauksessakin on.

        Tai ehkä verrataan Espanjaa kesällä ja Iisalmea talvella? Tai kokonaan toista planeettaa tai planeettoja?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tai ehkä verrataan Espanjaa kesällä ja Iisalmea talvella? Tai kokonaan toista planeettaa tai planeettoja?

        Välimeren rannallahan voivat vuorostaan säästää lopettamalla lumenaurauksen ja jäänsärkemisen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe